In de zomermaanden stonden in de zorgsector iedere dag zo’n 60.000 werknemers aan de kant wegens ziekteverzuim. Dat zijn er fors meer dan een jaar eerder, en in deze cijfers tellen de mensen die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een corona-testuitslag nog niets eens mee. De hoge werkdruk, mede veroorzaakt door corona, lijkt een hoofdrol te spelen bij de hoge verzuimcijfers.
Wie nog steeds niet gelooft dat corona een groot probleem is voor ons allemaal, zou bij zinnen moeten komen bij het zien van de ziekteverzuimcijfers onder het zorgpersoneel in ons land. Het ziekteverzuim in de sector is al jaren hoog, vooral door de hoge werkdruk in ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de verpleeg- en thuiszorg. Maar deze zomer worden verdrietige records gebroken. In de lente, tijdens de eerste coronagolf, is extreem veel gevraagd van verplegend personeel en andere zorgmedewerkers. Die tropenmaanden eisen nu hun tol, versterkt door de tweede golf die nu over ons land spoelt.
Zorgen
De hoge uitval onder zorgwerkers is buitengewoon ernstig, voor ons allemaal. Want allemaal kunnen we morgen zorg nodig hebben. Handen tekort aan het bed? Daar willen we dan niet aan denken. Maar het ziekteverzuim is vooral ook ernstig voor de zorgwerkers zélf. Want de toch al te hoge werkdruk neemt alsmaar verder toe wanneer veel collega’s op verpleegafdelingen, intensive care-units en in verzorgingstehuizen uitvallen. Zo ontstaat een zichzelf versterkende trend. Want wie nog aan het werk is en steeds harder moet rennen door personeelsgebrek, loopt ook zelf een grotere kans op een gegeven moment kopje onder te gaan. Op de korte termijn leidt dat tot schrijnende situaties op de werkvloer. En op de langere termijn zorgt het voor een minder aantrekkelijke sector, waar minder mensen willen werken. Dan wordt de negatieve spiraal nog ernstiger.
Samen zoeken naar oplossingen
We kunnen dit probleem alleen samen oplossen. De politiek kan zorgen voor fatsoenlijke budgetten in de zorg, met bijbehorende aantrekkelijke salarissen. Werkgevers kunnen, samen met werknemers, zorgen voor goede en plezierige werkomstandigheden, waar flexibiliteit altijd twee kanten op gaat. Niet alleen flexibiliteit die handig is voor de werkgever, maar ook flexibiliteit die het voor medewerkers mogelijk maakt privé en werk soepel te combineren.
Helpen met cijfers
Ook wij proberen, samen met onze uitvoeringsorganisatie PGGM, een steentje bij te dragen. Dat doen we onder meer door arbeidsmarkt- en verzuimdata van PGGM-dochter Vernet beschikbaar te stellen aan de zorgsector. Vernet beheert data van zo’n 400 zorginstellingen. Die cijfers kunnen werkgevers helpen bij een betere langetermijn-personeelsplanning. En dat kan weer helpen bij het voorkomen van personeelskrapte.
Zo proberen we op bescheiden schaal bij te dragen aan een gezonde sector. Voor ons allemaal, en vooral voor de mensen die zo goed voor ons zorgen wanneer dat nodig is.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW
Beste heer Borgdorff
Het is goed dat u opnieuw weer extra aandacht vraagt voor alle mensen werkzaam in de zorg. Dat verdienen ze ook.
Zo kunt u volgende week ook weer uw aandacht richten op de vele vragen die er leven bij de gepensioneerden en overige deelnemers aan PFZW.
U leest ze zelf aan de hand van de reactie-rubriek op uw blogs. De meeste reacties vragen om een EERLIJK antwoord, ook met respect voor de vragenstellers zelf.
Heus, het zijn ECHTE zorgen die hen bezig houden. Er wordt al zoveel van hen gevraagd.
Geplaatst door: Louis Sparidans | 10/30/2020 om 11:33
Beste Louis,
MEER dan mee eens !
Geplaatst door: Tini Schollen | 10/30/2020 om 18:35
Het is helemaal waar wat er door dhr Borgdorff wordt geschreven. Helaas is dat maar al te bekend bij al diegene die in de zorg werken en gewerkt hebben.
Ik begrijp wel dat hij dit schrijft om begrip voor de situatie te tonen.
Maar liever zouden de meeste lezers van dit blog andere dingen lezen, meer op de situatie van gepensioneerden gericht en antwoord op de veel gestelde vragen dmv het beloofde document.
Geplaatst door: Jannie | 10/30/2020 om 21:43
En weer geen inhoudelijke antwoorden op
al lang lopende vragen met betrekking tot de al jaren dalende koopkracht die bij de (al 12 jaar uitgeknepen) ouderen leven.
Hopelijk worden wij met het aantreden van de nieuwe directeur eens serieus genomen en worden de belangen van de gepensioneerde dan eindelijk wel behartigd.
Geplaatst door: Vanhees | 11/05/2020 om 08:50
@ Werkgevers kunnen, samen met werknemers, zorgen voor goede en plezierige werkomstandigheden, waar flexibiliteit altijd twee kanten op gaat.
# Ook actueel...schrijnend als het beroep iemands roeping betreft...
*** Verzorgende ig Sarita Verstraeten (35) werd door verschillende cliënten én zorgorganisaties gediscrimineerd om haar huidskleur. ‘Ik vond het afschuwelijk dat ik werd afgerekend op mijn kleur, in plaats van op wat ik kan.’
....Maar werkgevers staan dus niet altijd achter Sarita, wat ook blijkt als een uitzendbureau haar niet bij een zorgorganisatie aan de slag krijgt. ‘Ook om de vage reden dat ik niet goed Nederlands zou spreken, maar het uitzendbureau wist dat het door mijn huidskleur kwam en adviseerde me om melding van discriminatie te doen. Dat heb ik toen gedaan.’ Discriminatie kun je melden bij Discriminatie.nl. Uit cijfers blijkt dat in 2019 vooral melding werd gemaakt van discriminatie op de arbeidsmarkt: de melders ervaren het vaakst discriminatie bij zowel sollicitaties als op de werkvloer (1.140 meldingen). Bij ruim een derde van deze meldingen was sprake van discriminatie op grond van herkomst. ‘Het stomme is’, vertelt Sarita, ‘dat sommige werkgevers me wél een contract wilden geven toen ze hoorden dat ik in België ben opgegroeid. Maar dan hoefde het van mij al niet meer.’
https://www.tvvtotaal.nl/sarita-werd-gediscrimineerd-ik-wil-geen-zwarte-aan-het-bed/
Geplaatst door: Lemon | 11/07/2020 om 14:46