« Besmettelijk | Hoofdmenu | Elkaar helpen »

03/13/2020

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Lucas

Een goede belegger kan zowel in een dalende als stijgende beurs winst maken. Aangezien PFZW voor veel geld expertise inkoopt mag dit ook verwacht worden. Overigens ligt het gemiddelde rendement van PFZW over de afgelopen 40 jaar maar 0,2% hoger dan het rendement op staatsobligaties (https://pfzw.typepad.com/files/langjarige-rendementen-pensioen-fonds-zorg-en-welzijn-2.pdf)...

Lemon

@ Een goede belegger kan zowel in een dalende als stijgende beurs winst maken

# behalve als je met deze handenbinder te maken hebt.


*** Citaat: Vooral de almaar dalende rente op staatsleningen doet al jaren pijn. Fondsen beleggen voor een deel in die veilige obligaties en dat levert op termijn minder op. Maar belangrijker: de pensioenfondsen zijn verplicht de verwachte groei van hun vermogen te berekenen aan de hand van deze rente. Daalt het verwachte rendement op Nederlands staatspapier, dan daalt ook de groeisnelheid waarmee fondsen, bij wet verplicht, moeten rekenen. En dus moeten ze bij een lagere rente meer geld in kas hebben om straks, in de verre toekomst, evenveel uitkeringen uit te betalen.

In één maand is de waarde van alle toekomstige uitkeringen bij ABP zo met liefst 19 miljard euro gestegen, maakte het fonds maandag bekend. Vorig jaar daalde de rente ook, en ook toen steeg daarom de waarde van alle toekomstige uitkeringen. Maar anders dan, nu was 2019 een topjaar op de aandelenbeurs

https://www.trouw.nl/economie/de-coronacrisis-stort-pensioenfondsen-in-een-vrije-val~be3d4486/

Marion

Mooie woorden allemaal nu voor ons de mensen in de zorg . Die toch hun verantwoordelijkheidsgevoel gevoel blijven volgen en daardoor een zeer verhoogt risico voor ons zelf en onze gezinnen lopen.
Dat wij in de toekomst meer pensioen premie moeten gaan betalen en later minder pensioen gaan krijgen
Dat zou ik toch wel een groot schandaal vinden en toont ook geen respect naar de helden van nu

Met vriendelijke groet
Een zorgzame medewerker uit de zorg

Thera Rasing

Mooie woorden, zeker voor mensen uit de zorg die al jaren keihard werken tegen een schijntje. Nu er een crisis is komt er eindelijk waardering. Echter, alleen met woorden. Geen salarisverhoging, en straks ook niet meer pensioen. Dan worden we weer, zoals gewoonlijk, zwaar ondergewaardeerd.

Een harde werker in de thuiszorg.

Irmgard

Eerst een opsteker en dan n dreun
Zat ik echt op te wachten
Bedankt

Lucas

De eis van DNB dat bij een lage dekkingsgraad een deel van het vermogen in staatsobligaties moet worden belegd is met name de laatste paar jaar nadelig gebleken vanwege de dalende rente. Daarvoor viel de rente op staatsobligaties wel mee en zoals ik eerder in een link liet zien is het rendement van PFZW over de afgelopen 40 jaar slechts 0,2% hoger dan dat op staatsobligaties. Een dergelijk rendementrechtvaardigt niet het inhuren van dure expertise.
Uit door DNB ontsloten fondsgegevens blijkt overigens dat in 2018 het verband tussen vermogensbeheerkosten en rendement negatief is.... Vermogensbeheerkosten lijkt zichzelf dus niet terug te verdienen en niemand ten goede te komen.... nu ja, behalve de beheerders zelf dan.

Johan

We leven nu in een ongekende situatie.
Wie had dat eind december 2019 verwacht.
Vele bedrijven liggen stil en medewerkers zitten daardoor
onvrijwillig plotseling thuis.
In andere sectoren worden er overuren gedraaid om ons
land op de been te houden.
Er worden vele miljarden in de economie gepompt.
Intussen stijgt de rente op staatsobligaties in rap tempo..Allemaal gezond blijven graag. Over het pensioen schrijf ik later wel weer een reactie als alles in een rustiger
vaarwater is beland.


Chris

Precies Marion, Er komt straks een bonus regeling zeggen ze?
Wat er straks komt is misschien een extraatje die ook de goedbetaalde directeuren en managers in de zorg gaan krijgen. Voor de verzorgenden komt er straks een doekje tegen het bloeden. Zoals altijd gaat er niets veranderen en leveren de mensen met hun vele graai geld niet in wat juist zou moeten.

Yvonne Luttelmeier

Sterker nog...ik werk 32 uur in de verstandelijke gehandicapte zorg, binnen de MVG.
MVG staat voor, moeilijk verstaanbaar gedrag, of wel met vriendelijke groet.
Zo noem ik het omdat, ik het per 1 september dit jaar, al veertig jaar doe.
Ik werk op de dagbesteding en wordt op dit moment gekort in mijn uren, terwijl ik wel beschikbaar ben.
Dit is niet gecommuniceerd. Ik ben niet de enige. Het voelt als misbruik tijdens een crisis.
Omdat het niet goed voelde, heb ik de OR gebeld. En dit was de oplossing: stuur een mail naar je manager met de woorden dat je beschikbaar was en dan krijg je, al je niet in geroosterde uren, van voor 1 november dit jaar terug. Hoezo moet ik mij zorgen maken over mijn uren. Hoezo moet ik zo alert zijn dit voor 1 November te melden bij mijn manager. Hoezo wordt ik niet gewoon, volgens mijn vast contract, aan uren ingeroosterd. Het geeft bij veel van mijn collega’s enorm veel onnodige stress en onrust. Ik doe mijn werk graag en met veel liefde. Jammer dit.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld. Uw reactie is nog niet ingediend.

Bezig...
Uw reactie kon niet worden ingediend. Fout type:
Uw reactie werd gepubliceerd. Nog een reactie achterlaten

De letters en cijfers die u invulde kwamen niet overeen met de afbeelding. Probeer opnieuw.

Als laatste stap voor uw reactie wordt gepubliceerd, gelieve de letters en cijfers in te vullen die die u ziet in de afbeelding hieronder. Dit voorkomt dat automatische programma's reacties achterlaten.

Problemen met het lezen van deze afbeelding? Alternatief bekijken.

Bezig...

Laat een reactie achter

Uw informatie

(Naam is verplicht. E-mail adres wordt niet getoond bij de reactie.)

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff