De Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, woningcorporaties, milieuorganisaties en vele, vele andere partijen sloten onlangs een concept klimaatakkoord. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat we in Nederland de komende decennia de stap maken naar een duurzame en fossielvrije energievoorziening. Eergisteren was de financiële sector de eerste bedrijfstak die zijn handtekening onder het akkoord zette. Ook PFZW tekende mee.
In aanwezigheid van minister Wopke Hoekstra van Financiën ondertekenden deze week vijftig pensioenfondsen, banken, verzekeraars en vermogensbeheerders het klimaatakkoord. Daarmee verplichten al deze partijen zich vanaf 2020 te rapporteren over de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen. Daarnaast zullen alle partijen uiterlijk in 2022 een actieplan klaar hebben, dat moet bijdragen aan een vermindering van de uitstoot van CO2.
Een goed pensioen in een betere wereld
Waarom zijn we als pensioenfonds begaan met het klimaat? Omdat we ervan overtuigd zijn dat een goed pensioen meer waard is in een wereld waarin het goed toeven is. Een leefbaar klimaat is daarvoor misschien wel het allerbelangrijkste. Bovendien realiseren we ons dat een snel opwarmend klimaat niet alleen risico’s voor ons aller welzijn met zich meebrengt, maar ook financiële risico’s. Ontwrichtende klimaatverandering kan immers grote economische consequenties hebben. Waterschaarste of juist erosie-veroorzakende stortregens, bosbranden, extreme hittegolven, zeespiegelstijging en mislukte oogsten; het zijn humanitaire én economische rampen. Aandacht voor klimaat past daarom bij ons als lange-termijn-pensioenbelegger.
Wat doen we al?
PFZW ondersteunt het klimaatakkoord van harte. In feite zijn we zelfs al een hele tijd actief bezig met de nu in het akkoord gemaakte afspraken. Zo tekenden we vijf jaar geleden de Montreal Carbon Pledge en berekenen we sinds een aantal jaren de CO2-voetafdruk van onze aandelenportefeuille. Sinds 2016 werken we bovendien actief aan het omlaag brengen van die CO2-voetafdruk. Dat doen we onder meer door onze beleggingen in de op dit gebied slechtst presterende bedrijven per sector af te bouwen. Het doel is onze CO2-voetafdruk in 2020 gehalveerd te hebben ten opzichte van 2016. We hebben op weg naar dat doel al belangrijke stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Het deze week door ons ondertekende klimaatakkoord is een extra stimulans om er een tandje bij te zetten.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW
@ Sinds 2016 werken we bovendien actief aan het omlaag brengen van die CO2-voetafdruk. Dat doen we onder meer door onze beleggingen in de op dit gebied slechtst presterende bedrijven per sector af te bouwen.
# Mooi, maar als het effect maar gering is?
*** Nederland draagt maar een paar duizendste bij aan de broeikasuitstoot, die geacht wordt het klimaat op te warmen. Nederlands klimaatbeleid is dus sowieso nooit erg effectief, daar is Nederland te klein voor. Maar als dan toch de ambitie bestaat om voorbeeldland te zijn, dan ligt het in de rede om het slim aan te pakken.
Zo wordt wel gezegd, dat het Nederlands eigenbelang is om voorop te lopen met klimaatbeleid, omdat Nederland zo laag ligt en dus bij uitstek last gaat krijgen van een stijgende zeespiegel die het gevolg kan zijn van hogere temperaturen. Klimaatbeleid (kortweg: minder CO2) is echter wel een hele inefficiënte manier om je als Nederland te wapenen tegen hoog water.
https://tpo.nl/2019/06/29/syp-wynia-7-redenen-waarom-het-klimaatakkoord-van-geen-kant-klopt/
Geplaatst door: Lemon | 07/12/2019 om 22:16
Beste Lemon,
Pfzw belegt wereldwijd, en dus is het verkleinen van de CO2 footprint ook globaal.
Dat is een andere scope dan het (nationale) klimaatakkoord.
Groet,
Bastiaan
Geplaatst door: Bastiaan | 07/13/2019 om 12:24
Allemaal gebakken lucht. Maar wel de Nederlander laten betalen voor deze zeer geringe milieu schade. De wereld lacht ons uit en die er aan (met beleggen) verdienen ook en de gewone man moet maar weer slikken en betalen. We maken ons druk over Co2-footprints, opwarming, terwijl de rijken lekker door gaan met hun oeverloos consumeren en rijden en vliegen zich suf over de wereld. Zo kom je nooit aan die milieu doelstellingen.
Geplaatst door: chris | 07/13/2019 om 17:53
@ wereldwijd...
# Maar de grote jongens zijn Nederlands...
*** Het is daarom ook niet vreemd dat er diverse Nederlandse bedrijven in een rijtje met de grootste bedrijven ter wereld staan. Op basis van een lijst van Forbes heeft Flexas.nl een overzicht gemaakt van de grootste Nederlandse bedrijven en hun (hoofd)kantoor.
https://www.ondernemerblogs.nl/kantoor/top-10-grootste-nederlandse-bedrijven-en-hun-hoofdkantoor/
Geplaatst door: Lemon | 07/14/2019 om 11:19
Beste Lemon,
De CO2 uitstoot van die bedrijven concentreert zich niet in Nederland. (Productie wereldwijd). Overigens heeft NL niet het zwaarst te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering.
Groet, Bastiaan
Geplaatst door: Bastiaan | 07/14/2019 om 13:05
@ concentreert zich niet in Nederland. (Productie wereldwijd).
# Dat is de spijker op de kop...buiten Nederland gaat de CO2 uitstoot dan kwantitatief onveranderd door terwijl het fonds het geld oa in die grote bedrijven steekt.En het effect dan voor Nederland dat zich wil houden aan de maatregelen volgens het klimaataccoord gering blijft. Moraal: Is alles dan meer voor de Bühne?
Geplaatst door: Lemon | 07/14/2019 om 17:18
“buiten Nederland gaat de CO2 uitstoot dan kwantitatief onveranderd door“
Ik denk het niet. Het klimaatakkoord v Parijs is breed gedragen.
Groet,
Bastiaan
Geplaatst door: Bastiaan | 07/14/2019 om 17:53
Net als de periode van de ‘ zure regen’ en het’gat in de ozon laag’ gaat het nu ook om het verdien model ‘ C02 neutraal’ .
Heeft weinig tot niks met het milieu te maken maar alles met geld verdienen.
Geplaatst door: Haiko | 07/14/2019 om 20:27
Beste Haiko,
Lees dit eens ...
https://joop.bnnvara.nl/opinies/zure-regen-waarderen
(Zure regen ‘bestaat’ niet meer vanwege succesvolle maatregelen !)
(voor een echte 'deep-dive' https://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/500093007.pdf )
Groet, Bastiaan
Geplaatst door: Bastiaan | 07/14/2019 om 21:28
@ breed gedragen...
# want anders?
*** Donald Pols vertelt over de rechtszaak die Milieudefensie tegen Shell gaat beginnen als Shell zich niet aan het Klimaatakkoord van Parijs houdt.
https://prodemos.nl/nieuws/verslag-politiek-cafe-klimaatakkoord-dromers-drammers-of-dralers/
Geplaatst door: Lemon | 07/15/2019 om 00:20
Door wie is deze gedragen? Alleen maar door de naivelingen die geld genoeg hebben! Wetenschappers zeggen dat we volledig moeten stoppen met vliegen om het te halen, haalbaar? Alleen maar voor de rijken die er al eeuwen een tyfus bende van maken!! Door wie Bastiaan, door wie?
Geplaatst door: Chris | 07/15/2019 om 15:23
Ik bewonder het optimisme dat de heer Borgdorff uitstraalt in zijn blogs. Dat moet ook wel, anders raken nóg meer mensen het vertrouwen in hun pensioenfonds kwijt.
Zelf raak ik evenwel geleidelijk aan steeds minder optimistisch wat de verandering van het klimaat aangaat resp. de gevolgen daarvan. Opkomende landen met samen miljarden inwoners in met name Zuid-Oost Azië, Afrika en Zuid-Amerika zullen de komende decennia zeker niet de financiën kunnen opbrengen voor alle maatregelen die nodig zijn om het noodlot te keren.
Zij zijn over het algemeen ook het minst schuldig aan het ontstaan van de mondiale problemen op dit punt. Ofschoon ze de problemen wel erkennen, is het begrijpelijk dat hun motivatie voor dure oplossingen minder zal zijn dan in het westen.
Geplaatst door: Louis Sparidans | 07/17/2019 om 13:53
vandaag is de beleidsdekkingsgraad onder 100 gepresenteerd. In de communicatie leidt dat tot "te weinig geld in kas om de pensioenen te garanderen" of "de pensioenfondsen staan er slecht voor".
De werkelijkheid is anders, door de beleggingsresultaten staat pfzw er nu aanmerkelijk beter voor dan eind 2018 en vanwege het voorzichtige beleggingsbeleid zal dat naar alle waarschijnlijkheid verder verbeteren. Jammer dat de FNV nu pas aan de bel trekt over de verder verlaagde rekenrente, waarmee gezonde pensioenfondsen zich verder arm moeten rekenen. Waarom merk ik niets van acties van pfzw tegen Dijselbloem, DNB en politiek.
Geplaatst door: nico medema | 07/18/2019 om 10:02
Ik sluit mij hierbij volledig aan. Dit valt toch niet meer uit te leggen.
Geplaatst door: Berend | 07/18/2019 om 11:01
Dit is allemaal een bewust plan, maar we doen er ook niets tegen. Pek en veren de grens overgooien, dat is nog mild maar hun inkomen en ook die van die beleggingsmanagers zijn significant gestegen. Ik hoor daar niemand over maar als je eens wist wat ze graaien de afgelopen jaren! Maar dat schijnt heel normaal te zijn en daarom is deze manier van stelen een bewust plan. 1500 miljard in kas en er kan niets. Oh ja, de helft daarvan is al naar zuid europa gegaan en u weet van niets? Dieven zijn het en dat is mild uitgedrukt. Ze zijn er niet voor u en uw uitgesteld loon wordt op een reuze manier verkwanselt. Maar de gele hesjes komen hier ook, het is gewoon een kwestie van tijd totdat er echt eens een revolutie uit breekt.
Geplaatst door: chris | 07/18/2019 om 11:11
Ja Nico, het wordt steeds duidelijker dat het pensioenakkoord ons vorige maand als het ware ‘door de strot’ is geduwd. Met name de verandering van pensioenstelsel, wat feitelijk nog helemaal moet worden uitgewerkt!
Natuurlijk was op dat moment minister Koolmees (en DNB) al helemaal op de hoogte van de aanbevelingen van de Cie Dijsselbloem en de extreem lage rente. Maar hij hield zijn mond.
Met de dekkingsgraad van afgelopen maand op 95,9%, zit PFZW akelig dichtbij de 95%.
Daar onder is aan kortingen niet meer te ontkomen.
Het was te voorzien en buitengewoon teleurstellend. Ik vermoed dat ook het bestuur van de FNV volledig op de hoogte was. Hun ‘tranen’ lijken thans meer op krokodillentranen …..
Geplaatst door: Louis Sparidans | 07/18/2019 om 13:15