Iedere keer wanneer u in de supermarkt uw lege flessen inlevert, draagt u een steentje bij aan een beter milieu. Maar wist u dat ook uw pensioen gebaat is bij de flessen die u inlevert?
De bedrijfsnaam Tomra zegt u hoogstwaarschijnlijk niets. Toch is de kans groot dat u regelmatig voor een apparaat staat dat gemaakt is door de onderneming. De Noorse fabrikant maakt namelijk de automaten waarmee in supermarkten de lege flessen worden ingezameld. Wij beleggen sinds eind 2015 in aandelen van het bedrijf.
Recyclen
Wereldwijd staan er 75.000 machines van marktleider Tomra, in meer dan 60 landen. Jaarlijks worden daarmee maar liefst 35 miljard plastic flessen en glazen (bier)flesjes verwerkt. Alleen al in Nederland gooien we jaarlijks een miljard flessen in 4.200 automaten van het bedrijf. De belegging valt bij ons in de groep “beleggen in oplossingen”, omdat Tomra concreet bijdraagt aan een beter milieu en het tegengaan van klimaatverandering. Want het recyclen van flessen zorgt voor minder zwerfafval én minder energie- en grondstoffengebruik, en dus ook voor minder CO2-uitstoot.
Groei
De belegging draagt niet alleen bij aan het milieu, maar ook aan uw pensioen: sinds eind 2015 is het aandeel al ruim twee keer zoveel waard geworden. Dat is ook niet zo gek, want over de hele wereld komt er steeds meer aandacht voor milieu, klimaat en recycling. Het bedrijf groeit daardoor als kool. Die groei zet naar verwachting ook de komende jaren door, want wereldwijd is er nog veel te doen. In Nederland wordt relatief veel gerecycled, maar op wereldschaal komt nog steeds 40 procent van alle plastic verpakkingen op de vuilnisbelt terecht, en ruim 30 procent belandt zelfs in het milieu. Tomra zamelt ieder jaar 35 miljard drankverpakkingen in, maar dat is slechts iets meer dan 2 procent van het totaal aantal verpakkingen dat wereldwijd wordt gebruikt. Er is dus nog een wereld te winnen, bijvoorbeeld door in veel meer landen dan nu het geval is een systeem voor statiegeld in te voeren. Ook in Nederland kan het nog beter: verpakkingen waar geen statiegeld op zit, zoals blikjes en kleine plastic flessen, belanden nog te vaak op straat of in de natuur.
Tomra werkt intussen ook aan andere technologie, zoals sensoren en machines voor het sorteren van afval en voedsel. Die techniek wordt steeds beter, waardoor steeds meer soorten afval kunnen worden herkend en hergebruikt. Dat stimuleert vanzelf ook de verdere groei van het bedrijf. Een mooi voorbeeld van een mes dat snijdt aan twee kanten: een betere wereld én een goed rendement voor uw pensioen. Op ons platform Betere Wereld vindt u meer voorbeelden.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW