Wij beleggen uw pensioengeld graag in de Nederlandse zorgsector. Dan moet er wel een goed rendement tegenover staan. Want alleen dan snijdt het mes aan twee kanten: we helpen de zorgsector zich verder te ontwikkelen én we verdienen geld voor uw pensioen. Deze week maakten we bekend onze zorginvesteringen uit te breiden.
Zoals ik onlangs al schreef , is het vinden van goede beleggingen in de zorgsector niet altijd eenvoudig. We gaan de komende maanden met de sector in gesprek om te onderzoeken waar de behoeftes liggen en wat de mogelijkheden zijn. Toch beleggen we ook al jaren in concrete projecten, zoals in zorgvastgoed. Én we investeren sinds 2011 in het Nederlandse beleggingsfonds Gilde Healthcare. Die investering breiden we nu uit met 30 miljoen euro.
Betere zorg, lagere kosten
Gilde Healthcare belegt direct (dus buiten de beurs om) in vernieuwende zorgondernemingen, onder andere op het gebied van medische technologie en nieuwe geneesmiddelen. Het gaat om bedrijven uit vooral Nederland, België en de Duitstalige landen. Er wordt nauw samengewerkt met de bedrijven waarin is geïnvesteerd, bijvoorbeeld door kennis over de zorgsector te delen. Voor alle bedrijven geldt dat het doel is om betere zorg tegen lagere kosten mogelijk te maken. En er moet natuurlijk een goed rendement worden behaald.
Rugklachten en slimme software
Een voorbeeld van een eerdere investering van Gilde is de Nederlandse fysiotherapie-keten Fysius Rugexperts. Deze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen met chronische rugklachten. Dat doen ze met succes. De afgelopen jaren groeide de keten uit tot 29 vestigingen. Fysius zorgde voor tevreden patiënten én voor een mooi rendement op uw pensioengeld.
Een voorbeeld van een recente investering door Gilde is het softwarebedrijf Performation. Deze onderneming ontwikkelt software die zorgverleners en andere medewerkers van ziekenhuizen ondersteunt om slimmer en efficiënter te kunnen werken. Daardoor kan meer tijd aan zorg worden besteed.
Verschil
Met de nieuwe investering beleggen we nu in totaal 80 miljoen euro in het fonds. Op ons totale vermogen van zo’n 200 miljard euro stelt dat nog niet veel voor. Maar voor de organisaties waarin we beleggen en voor de zorgverleners die profijt hebben van innovaties die daar ontwikkeld worden, maakt het wél een verschil. Net als voor de patiënten die profiteren van betere en betaalbare zorg. En het mooie is: het draagt ook nog bij aan uw pensioen.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW
Keekoonlangs in de lijstbeleggingen vanPFZW. Watopvalt is de enorme versnippering over vele duizenden fondsen. Zou rechtstreeks beleggen in een te overzien aantal aandelen zonder tussenstation niet minstens een vergelijkbaar rendement opleveren tegen lagere kosten? Wat verder opvalt: “we” hebben meer aandelen aeroflot dan KLM, en dat geldt voor meer aandelen die even gemakkelijk in Nl zouden kunnen dan in ver weg. Het is begrijpelijk dat er breed gespreid wordt belegd, maar zou beperking niet verstandiger zijn? De tussenpersonen ontvangen voor hun klusjes vast meer dan de directie PFZW, en zijn een stuk minder transparant in hun handelen...
Geplaatst door: Bruins Slot | 03/07/2019 om 20:45
En vergeet niet dat er door dit soort schimmige constructies vele honderd duizenden aan de zijlijn staan alleen maar omdat de financiële wereld (incluis pensioenfondsen en verzekeraars) zo graag willen graaien en rijk worden en de politiek glimlacht instemmend toe!
Geplaatst door: chris | 03/08/2019 om 09:01
Ik vind de reactie van Chris bijzonder gezien het feit er nog 100.000 vacatures zijn in de zorg. Volgens mij bieden deze investeringen voor de medewerkers in de zorg een werkdrukverlaging en dat is een mooie investering! De rendementen gaan naar dezelfde medewerkers dus als er daar geld wordt verdiend komt dat uiteindelijk bij de medewerkers terecht via hun pensioen, harstikke mooi!
@ Bruins Slot.
Met 200 miljard lijkt me dat best lastig, stel je doet 200 beleggingen van allemaal 1 miljard en er gaan er 3 failliet dan is je pensioen ineens 1,5% minder waard en krijg je dus een korting. Dat lijkt me best risicovol. Met zoveel geld moet je wel spreiden in duizenden beleggingen lijkt mij
Geplaatst door: Harry | 03/08/2019 om 12:53
@ Zou rechtstreeks beleggen in een te overzien aantal aandelen zonder tussenstation niet minstens een vergelijkbaar rendement opleveren tegen lagere kosten?
# Dat is specialistisch werk en er wordt bij aan- en verkoop mbv supercomputers gewerkt die in milliseconden transacties afsluiten.Uitbesteden is ws daarom noodzaak.
*** Een broker is lid van de beurs en zij werken uitsluitend in opdracht van de beleggers. De broker neemt opdrachten aan van andere partijen zoals particuliere klanten en van institutionele beleggers zoals grote pensioenfondsen. Hij kan als “makelaar” een koper en een verkoper bij elkaar brengen, of een grote order zelf uithandelen op een beurs. Brokers kunnen op alle vlakken actief zijn in de markt, bijvoorbeeld bij aandelen, opties of obligaties. Brokers mogen niet zelf op de markt gaan handelen, dit is ten strengste verboden. Een broker moet de inkomsten uit de commissies op de transacties kunnen halen en heeft zelf totaal geen belang bij de richting van de beurs.
Geplaatst door: Lemon | 03/08/2019 om 14:31
Dat is nu net het probleem Harry. Die investeringen komen niet bij de mensen die de zorg nodig heeft maar al dat geld wordt al decennia lang in super salarissen bij de directie bestuurders en andere management graaiers bijgeschreven.
Weet je dat ze super bonussen krijgen als ze weer goed kunnen besparen op U!? En dat maakt niet uit voor wat voor regeling in de financiële wereld dan ook!
Mooie praatjes zijn het. "we investeren voor U" maar inmiddels bent u en gaat u giga gekort worden.
Die gele hesjes komen er aan en dat hebben die graaiers aan hunzelf te danken.
Geplaatst door: chris | 03/10/2019 om 09:50
Even ingaand op de actualiteit van het moment: ook werkgevers pleiten thans voor vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep. Helemaal juist.
Alle mensen hebben er mijns inziens recht op om op een EERVOLLE WIJZE met pensioen te kunnen gaan. Niet via een WIA-uitkering, omdat ze al dan niet gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn verklaard, vanwege het feit dat ze in een zwaar beroep werkzaam zijn geweest.
Ook pensioenfondsen zouden hiervoor hun nek moeten uitsteken! Het is waar, het Rijk zal hieraan in de eerste plaats moeten bijdragen. Daar is immers ‘de fout’ gemaakt om ‘rücksichtlos’ de AOW-leeftijd voor iedereen te verhogen, zonder rekening te houden met de zware beroepen.
Deels zal het extra geld hiervoor kunnen worden vrijgemaakt uit de middelen die thans voor de betreffende WIA-uitkeringen worden gebruikt. Ik weet het, dat is een heel ander potje, maar met de nodige goede wil moet dat mogelijk zijn.
Ik pleit niet voor mezelf, ik ben de 80 al gepasseerd, maar herinner me uit mijn werkzame leven maar al te goed, hoeveel collega’s ‘de eindstreep’ indertijd al niet op een normale manier konden halen.
Geplaatst door: Louis Sparidans | 03/11/2019 om 22:52
Baasjes moeten blijven beleggen,ook wanneer de verliezen de pan uitspringen!!!
Geplaatst door: Albertus | 03/20/2019 om 14:19
Great post..
Geplaatst door: Kontraktor pameran | 04/08/2019 om 18:32