Eind vorig jaar mislukten de onderhandelingen tussen kabinet, vakbonden en werkgevers over de hoognodige vernieuwing van ons pensioenstelsel. Jarenlang praten had geen oplossing gebracht. De tijd begint nu steeds meer te dringen. Vorige week stuurde minister Koolmees een lange brief aan de Tweede Kamer. In die brief beschrijft de minister hoe hij ondanks het mislukken van de onderhandelingen verder wil gaan met de pensioenhervorming.
De brief kreeg direct felle kritiek van de vakbonden, die vinden dat de minister niet op eigen houtje kan beslissen over de pensioenen die werkgevers en werknemers samen regelen en betalen. Los daarvan hebben de bonden ook veel inhoudelijke problemen met de plannen van de minister. Deze week bleken ook de oppositiepartijen in de Tweede Kamer weinig enthousiast over de door de minister aangekondigde stappen.
Geduld is op
Na jarenlange onderhandelingen zonder resultaat, is het geduld van minister Koolmees op aan het raken. Het proces van vernieuwing moet doorgaan, want de noodzaak daarvan is groot, schrijft hij. Dat ongeduld van de minister kan ik waarderen. We modderen al veel te lang door en zonder hervormingen holt de kwaliteit van ons pensioen achteruit. De pensioenen kunnen al jarenlang niet meegroeien met de stijgende prijzen en de komende twee jaar dreigen zelfs de pensioenen van miljoenen mensen omlaag te gaan. Daarom moet er nu echt iets veranderen.
Samen
Ik deel het ongeduld van de minister, maar tegelijkertijd geloof ik dat een pensioenhervorming alleen kan slagen als werknemers en werkgevers daar indringend bij betrokken zijn. Zij maken samen afspraken over pensioen, ze betalen samen jaarlijks de miljarden euro’s premie én ze besturen samen de pensioenfondsen. Zonder hun medewerking is een soepele overgang naar een nieuw pensioenstelsel dus onmogelijk. Ik hoop daarom van harte dat de minister, de vakbonden en de werkgevers snel weer aan tafel gaan en tot verstandige compromissen bereid zijn. In het belang van iedereen die werkt of van pensioen geniet.
Maatregelen op korte termijn
Ondertussen is de tijd op aan het raken. Begin volgend jaar dreigen de twee grote pensioenfondsen in de metaalsector de pensioenen te moeten verlagen. En als de situatie blijft zoals die nu is, dreigt een jaar later hetzelfde bij de twee grootste fondsen van Nederland: PFZW en ABP. Om pensioenverlagingen te voorkomen zijn nieuwe afspraken nodig. Zolang er nog geen uitzicht is op een nieuw pensioenstelsel, kunnen dat ook afspraken voor de korte termijn zijn. Nu moeten pensioenfondsen zó voorzichtig zijn, dat de pensioenen daaronder lijden in plaats van dat ze beschermd worden. Dat moet beter. Vorige week schreef ik in De Telegraaf hoe dat zou kunnen.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW
Ik vind de actie van minister Koolmees van de afgelopen week vernederend. Vernederend in de eerste plaats voor alle deelnemers aan welk pensioenfonds ook.
Het geld dat pensioenfondsen in bezit hebben is immers EIGENLIJK voor 100% eigendom van de deelnemers. Maar FEITELIJK hebben deelnemers er NIKS over te vertellen. Het zijn met name onze regering, in het bijzonder de minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, de Nederlandsche Bank (DNB) en (mede) de werkgevers die erover beslissen.
Bij de werknemers, de deelnemers (!), wordt de pensioenpremie op hun loon ingehouden en dragen de werknemers daaraan bij en daarna worden beide afdrachten aan het pensioenfonds niet voor niks als ‘UITGESTELD LOON’ beschouwd. Vandaar mijn stelling: het is voor 100% bezit van alle deelnemers.
Zo heb ik het vroeger geleerd en het is sindsdien zo gebleven!
De bemoeizucht van Koolmees in zijn eentje lijkt nergens op. Het zal goed zijn als zijn partij (D66) alsook de overige coalitiepartijen bij de komende verkiezingen behoorlijk worden afgestraft.
Geplaatst door: Louis Sparidans | 02/08/2019 om 11:41
Ik bedoelde overigens in de derde regel van de derde alinea hierboven uiteraard WERKGEVERS in plaats van werknemers. Sorry!
Geplaatst door: Louis Sparidans | 02/08/2019 om 11:45
Zeer mee eens.Koolmees lijkt te doen of het gemeenschapsgeld is en hij daardoor beslissingen zou kunnen nemen. Al eerder heb ik een politica pensioengeld gemeenschapsgeld horen noemen. Op zich vind ik dat al verontrustend!
Geplaatst door: Jv Stempvoort | 02/08/2019 om 13:25
@ Maar snijden in pensioenen terwijl er meer in kas is dan wordt uitgekeerd om de kans te verlagen dat er in de toekomst minder kan worden uitgekeerd.
# Is inderdaad de wereld op z'n kop.
***Feitelijk ook asociaal en onmenselijk tov velen met een krappe beurs die op hoge leeftijd niet meer kunnen bijverdienen.
Het huidige pensioenstelsel zou wellicht na lange jaren van economische rust en groei dan opeens niet tegen een een stootje kunnen?
Immers het geld wordt blijvend verdiend ...zijn de beurskoersen laag dan is marktrente op peil en omgekeerd.
Niet voor niets zijn de pensioenkassen nu overvol.
Een nieuw pensioenstelsel verschuift de pijn alleen naar specifieke groepen die er ws permanent onder zullen lijden.
De huidige pensionado's die al maximaal 10 jaar feitelijk onterecht geen indexatie hebben gekregen weten er alles van.
Geplaatst door: Lemon | 02/08/2019 om 16:30
Koolmees bepaalt de pensioenkaders: de hoogte van de te hanteren rekenrente, vereiste dekkingsgraad en het belastingregime. Hij kan niet direkt geld aan het pensioenfonds onttrekken maar wel geld binnenharken door de fiscale (aftrekbaarheids)regels te veranderen. Dit zijn dus de knoppen waar hij aan kan en mag draaien en hier dreigt hij nu dus mee...
Geplaatst door: Luuk | 02/09/2019 om 00:32
Straks gaan ze weer Lubberiaans in de Pensioenkassen graaien.Burgers let op Uw saeckje. Grmpffft.
Geplaatst door: bik | 02/10/2019 om 11:53
1000% mee eens. Om een punt te maken durf een een stem te geven aan een partij die out of de box durft te regeren in goede samenspraak met de pensioenfondsen en met diegene die de pensioenfondsen hebben gemaakt tot wat het nu zijn. Als men b.v. het kantoor in Zeist van Zorg en Welzijn dan geeft dit niet bepaald de indruk dat men op de centen moet letten.
Geplaatst door: Henry | 02/10/2019 om 23:33
Geachte heer, beste Peter,
Onderschrijf de mening van Louis Sparidans dat de brief van Koolmees een volstrekte minachting is van alle pensioendeelnemers (actieven, gepensioneerden en slapers). Is ingegeven door machtsdenken en onder het mom van “het proces van vernieuwing moet doorgaan” vergeet hij intussen dat het mislukken van het pensioenoverleg met name door de overheid komt, door fundamentele onderwerpen binnen het pensioenoverleg naar commissies te verwijzen. En deze vertragings- en uitsteltactiek van de overheid kennen we ondertussen wel.
U schrijft:
“Zolang er nog geen uitzicht is op een nieuw pensioenstelsel, kunnen dat ook afspraken voor de korte termijn zijn. Nu moeten pensioenfondsen zó voorzichtig zijn, dat de pensioenen daaronder lijden in plaats van dat ze beschermd worden. Dat moet beter. Het is tijd te erkennen dat een gegarandeerd pensioen onbetaalbaar is." Onderschrijf dit voor de volle 100%.
Ben het met u eens dat het MVEV afgeschaft moet worden; een dekkingsgraad van 100% is voldoende. Daarnaast stelt u voor een volledige indexatie in te voeren bij een dekkingsgraad van 110%. Mag ik hier uit concluderen dat u voorstelt bij een dekkingsgraad van meer dan 100% het pensioen deels te indexeren? Lineair oplopend tot een volledige indexatie bij 110%?
Wat ik mis in uw voorstel om eens naar het instrument van de rekenrente te kijken. Pensioenfondsen dienen de verplichtingen vast te stellen op basis van de actuele marktrente met het huidige (Nederlandse) UFR. Wanneer we dit echter op basis van de actuele marktrente met de prudente en stabielere EIOPA UFR doen stijgt de dekkingsgraad substantieel.
Ook in actuariële kringen wordt de EIOPA UFR erkent als een zeer prudente maatstaaf om de verplichtingen vast te stellen.
Geplaatst door: Ruud | 02/11/2019 om 17:30
Ik ben het met je eens. De pensioenen sparen voor de mensen die er niet voor gewerkt hebben. Wij hebben er 40 jaar of meer voor gewerkt. En daarbij de berichtgeving over de pensioenen waren nog dusdanig dat er meer inkomsten waren uit de beleggingen dan er uitgegeven wordt. Waarom dan bezuinigen. Gewoon om de rijke heren te kunnen spekken en degenen waar het voor bedoeld is op te lichten.
DE RIJKEN WORDEN RIJKER EN DE ARMEN WORDEN ARMER Dat lijkt het motto voor deze tijd.
Geplaatst door: Pippie | 02/20/2019 om 20:57