« Langzaam herstel | Hoofdmenu | Beleggen in water en klimaat »

10/26/2018

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Co Veringa

Geachte heer Borgdorff, enige tijd geleden heb ik aangegeven dat ik stopte met te reageren op uw blog. U gaat immers maar door met verhalen te vertellen, die een gepensioneerde over het algemeen in woede doen uitbarsten. Wij zitten in een onmogelijke situatie en er valt ook niets te begrijpen. Ik noem het corrupt en witte boorden criminaliteit hoe de gepensioneerden behandeld worden. Nu weer een verhaal dat je kan zien hoe je er financieel voorstaat als je met pensioen gaat ofwel een blik in de toekomst. Allemaal geklets het klopt gewoon niet. U haalt aan dat u niet in kan schatten wat u niet mee kan berekenen zoals huur of hypotheek. Nee maar we zitten al jaren zonder indexering, heeft u dat meegerekend en de eventuele vermindering is dat berekend? Ik heb schriftelijke garantie van u dat toen ik stopte met werken het bedrag op mijn pensioenoverzicht het minimale bedrag was dat ik gegarandeerd zou krijgen. Niet dus. Niks is gegarandeerd naar de gepensioneerden. En wij kunnen niets aan de situatie veranderen, aangezien we al met pensioen zijn. Terwijl het pensioenfonds gewoon eenzijdig de regels kan veranderen. En ondertussen groeit het eigen vermogen boven de 200 miljard. Wees toch eens eerlijk en duidelijk! En stop met dit blog, u zet generaties tegen elkaar op. maakt mensen boos en het helpt niets.

J v Stempvoort

De toekomstplanner zie ik als vervanging van de pensioenplanner.Waar ik eerder op keek om te zien wat het pensioen doet voor mij.Ik vond dat overzichtelijk en kon zien wat er gebeurde bij meer of minder werken. Daardoor was ook te zien wat er gebeurde als ik met deeltijdpensioen zou gaan.Waar ik gebruik ben van gaan maken toen ik 63 werd, zodat ik minder uren kon gaan werken.Zal zeker ook de toekomstplanner gaan bekijken.
Had daardoor ook het idee, zelf mee te kunnen beslissen. Maar met 66 en 4 maanden kan ik met pensioen. Met een dubbel gevoel.Ja meer vrijheid,niet meer vroeg op etc.
Maar zeker is een onzeker pensioen, wat me een heel slecht gevoel geeft. Verdienen we dat na vele jaren in de zorg werken, in mijn geval 47 jaar.

Louis Sparidans

Beste heer Borgdorff, ik hoop dat uw bovenstaande blogbijdrage de jongere deelnemers in ons pensioenfonds het inzicht zal verschaffen waar velen naar uitzien. Ik merk namelijk in mijn contacten met jongeren dat hun vertrouwen in de toekomst op dit punt niet zo groot is.

Sowieso is het vertrouwen in pensioenfondsen niet meer zo groot helaas, niet alleen onder jongeren maar ook onder reeds gepensioneerden of mensen die niet meer zo ver van hun pensioen af zitten. U merkt het zelf aan veel reacties op uw blog.

Ik weet het, u kunt er in uw eentje niet veel aan veranderen en in zekere zin bent u ook slechts toeschouwer bij het ‘pensioenspel’ dat in de SER al jaren wordt gespeeld.
De vakbeweging is daarbij feitelijk de enige partij die de pensioendeelnemers vertegenwoordigt. Ze hebben niet veel te verwachten van onze rechtse regering, alsook de werkgevers zijn over het algemeen niet zo enthousiast om mee te werken.

Eigenlijk zouden de pensioenfondsen met hun ideeën ook meer aan de kant van de werknemers moeten staan! Daar merk ik niet veel van.
Zo kan de impasse in de onderhandelingen nog lang doorgaan. En dat in een land met zogenoemd ‘het beste pensioenstelsel ter wereld’, de hoogste rendementen en de grootste pensioenreserves!

Johan

Hr Borgdorff,

De beurzen hebben de afgelopen weken flink verlies geleden.
Er wordt gewerkt hervormingen pensioenstelsel.

2 vragen:

1.In het huidig stelsel zijn we erg afhankelijk van de rente.
Stel: Rente gaat omhoog maar de beurzen omlaag wat gebeurt
er dan in het aangepaste stelsel?

2.Alles blijft zoals het nu is en de rente gaat omhoog maar de beurs omlaag wat gebeurt er dan?

Lemon

@Niks is gegarandeerd naar de gepensioneerden.

#indexering zal zolang het fonds zich moet houden aan de lage rente prognoses, dat er voor jaren ws niet meer zal inzitten. Maar zal onderstaand houvast in een nieuw pensioenstelsel ook niet eroderen?

*** citaat :‘Ik betaal jaren premie en krijg daar niets voor terug!’ Dat is een misverstand dat bij veel mensen leeft. Want u krijgt uw inleg aan pensioen dubbel en dwars terug. U ziet het in het rekenvoorbeeld hieronder.

Onze verpleegster heeft tijdens haar werkzame leven ongeveer € 35.000,- aan bruto premie betaald. Haar werkgever legde daar nog eens € 35.000,- bij. In totaal is er dus € 70.000,- aan premie voor haar betaald.

Meer dan ze betaalde

Haar pensioen is een heel stuk meer waard dan die € 70.000,-. Ze ontvangt dus veel meer dan ze betaalde. Alleen al tijdens de vijf jaar van haar vroegpensioen ontving de verpleegster € 20.000,- per jaar. In totaal is dat € 100.000,-. De totale waarde van haar hele pensioen bedraagt € 290.000,-. Dat is ruim vier keer de inleg van haar en haar werkgever samen. Dat was immers 70.000.
Doordat onze verpleegster waarschijnlijk langer leeft dan verwacht toen ze begon met werken, kost haar pensioen ongeveer € 60.000,- meer dan verwacht. Dat is bijna net zoveel als de totale premie-inleg van haar en haar werkgever samen. https://www.pfzw.nl/nieuwsbrief-particulieren/Paginas/Paginas-2013/U-krijgt-meer-dan-u-betaalt.aspx

chris

Helemaal gelijk Co, maar besef wel dat hij er rijk van wordt en aan jouw situatie niets zal doen en zich zal verschuilen achter de politiek. Je vraagt je af wat dit soort mensen nu echt aan het doen zijn. Ik sta er zeer dicht op en ik kan je vertellen dat het een groot bedrog is. Vandaag was op BNR radio hier weer alles over te horen maar niemand heeft het over de salarissen van dit soort figuren. Daar ligt namelijk het probleem. Zij zijn er de afgelopen tien jaar alleen maar rijk van geworden. Ze lachen iedereen uit en gaan straks het glas heffen op jouw ellende. En inderdaad hij moet stoppen met dit blog want dat is namelijk zeer minachtend jegens alle pensioenspaarders.

Cor

En nu een berekening van iemand die vroegtijdig komt te overlijden lemon. wat gebeurd er met dat geld!?
Groeten Cor

Ank

Precies Cor , en die zijn er genoeg hoor. in mijn directe familie mijn vader 72, mijn moeder 74 mijn zus 49, mijn broer 52. mijn zwager 42 twee collega's 42 en 45.
En dan hebben we het ook maar niet over het feit dat lang niet iedereen gebruik kan maken van vroeg pensioen of zelfs minder werken.!!

Lemon

@ vroegtijdig overlijden

#deze route te volgen...

*** Het partnerpensioen bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) bestaat sinds 2006 uit twee delen. De ene helft bouwt u op, de andere helft is verzekerd op risicobasis. Als u overlijdt terwijl u pensioen opbouwt bij PFZW, heeft uw partner recht op allebei deze delen. Bouwt u geen pensioen meer op bij PFZW? Dan loopt de verzekering niet meer en heeft uw partner bij uw overlijden alleen recht op het opgebouwde deel.
https://www.pfzw.nl/FAQ/Paginas/wat-is-partnerpensioen.aspx

J v Stempvoort

Zeker zouden pensioenfondsen meer voor hun deelnemers moeten doen maar zien we hier te weinig van terug.Zij beheren nl onze ingelegde premies. Helaas zijn we meer een speelbal geworden van politiek,DNB, Draghi,en uiteraard de financiele sector met figuren die onfatsoenlijk veel verdienen aan onze premies.Dat zou wat mij betreft tot daaraan toe zijn, ware het niet dat gepensioneerden, niets terug zien van die "goede beleggers" en er alleen maar op achteruit gaan. Uiteindelijk zijn gepensioneerden net als zorg, politie, defensie en onderwijs het ondergeschoven kind van dit kabinet wat zich diep moet schamen om er zo mee om te gaan.
Dit kunnen we niet dhr.Borgdorf aanrekenen maar het hele verworden systeem.

Co Veringa

Het partnerpensioen is sinds 1970 behoorlijk uitgeholt. Ik zelf heb een deel van mijn huidige pensioen ingeleverd om voor mijn nabestaande een goed pensioen te behouden. Deze uitholling en andere alle regelingen kan het pensioenfonds eenzijdig nemen cq besluiten.Dit kan ondanks alle toezeggingen en garanties die gepensionnerde schriftelijk hebben.

Jan

Beste heer Borgdorff,

In het kader van het verkennen van mijn eigen financiële toekomst oriënteer ik mij momenteel op de mogelijkheden om de overwaarde in mijn woning te verzilveren ter verbetering van mijn pensioen. Is dit een onderwerp waarmee de beleidsmakers van PFZW zich ook bezighouden en zo ja, is er een mogelijkheid om hierover - als gepensioneerde - actief mee te denken?

Webredactie

Beste Jan,

Bedankt voor uw reactie. Bij PFZW zijn er helaas geen mogelijkheden om het ouderdomspensioen aan te vullen. U kunt eventueel met uw bank of financieel adviseur bekijken wat er mogelijk is met uw overwaarde.

Lemon

Laatst op deze uitzending een nieuwe oplossing gezien om het maandelijks inkomen te verbeteren via een eigenhuisbezit. (Een beetje triest dat pensionados zo moeten sjoemelen)

*** Steeds meer mensen in Nederland raken bekend met de term “lastenvrij verzilveren”. Dit betekent dat u de waarde van de woning uitgekeerd krijgt, zonder dat uw maandlasten stijgen. U betaalt dus in de toekomst geen huur of rente. Behouden Huis in Nieuwsuur
Klik hier om de uitzending van 28 oktober 2018 in Nieuwsuur te bekijken.
http://www.mijnbehoudenhuis.nl/?gclid=Cj0KCQiA8f_eBRDcARIsAEKwRGdA3_36kyWWwq6VwpBTMHF8A9_2XT7J80S-UCjpxHtpWNpeeBOa5d4aAs3eEALw_wcB

toekomst

Hey,
Wat een leuke blog.
Erg leuk om te lezen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff