« Een symbolische mijlpaal | Hoofdmenu | Zin en onzin over pensioen »

08/10/2018

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Lemon


@Bij PFZW vinden we dat als het goed gaat met de economie, het ook goed moet gaan met je pensioen. En andersom: als het bar slecht gaat met de economie, snappen mensen best dat dit dan ook gevolgen heeft voor hun pensioen. Dat verband moet je kunnen zien en kunnen snappen. Nu is dat verband er niet.

### Leve de swaptions ? Anders blijft een fonds onderhevig aan de grillen van de economie en meekijkende politiek.

http://blogs.z24.nl/boumans_blog/2010/09/waarom-sommige-pensioenfondsen-het-juist-uitstekend-doen.html

C. Muurling

gisteren was er op bnnvara een humoristisch programma "de Kwis" Hier werdt even fijntjes en op gepaste wijze en met sarcastische en humoristische ondertoon uitgelegd hoe het is en hoe het gaat met de pensioen fondsen.
Dat zij ons moeten vertellen dat het met deze fondsen niet goed gaat komen in de toekomst, daar hebben ze bij het PFWZ nog niet over gesproken. Ze zijn angstig bezig hun goedbetaalde baantjes veilig te te stellen en te behouden. Samenwerken kan maar laat alles maar onder de SVB vallen. Dat is stukken goedkoper en bespaar vooral op andere kosten bijv: (management kosten). Dan behoud je je bestaansrecht, die nu uitermate twijfelachtig is. De Kwis spreekt niet voor niets over diefstal!

Louis Sparidans

Beste heer Borgdorff,

De laatste alinea in uw bovenstaande blogbijdrage begint met de zinnen (ik citeer):

‘Maar het kan altijd beter. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer Nederlandse pensioenfondsen nauwer gaan samenwerken, de kosten verder omlaag kunnen.’

Laat ik nu gedacht hebben dat die samenwerking om de kosten van buitenlandse vermogensbeheerders met alle andere pensioenfondsen samen nog beter in de hand te houden al jaren bestond …..

Het is/was immers toch een gemeenschappelijk belang, waar elk pensioenfonds alleen maar bij gebaat kan zijn, zonder andere belangen aan te tasten, of niet?

Johan

Zie de financiele telegraaf van 14/08/18 sparen voor extra AOW als aanvullende optie.

Ruud

U stelt voor de pensioenfondsen onder de SVB te laten vallen. ( ik citeer) “ Dat is stukken goedkoper en bespaar vooral op andere kosten bijv: (management kosten).”

Denkt u nu echt dat het beheer en uitvoering van de diverse pensioenregelingen en pensioenvermogens effectief en efficiënt door de SVB gedaan kunnen worden?
De SVB is een uitvoeringsorganisatie en heeft geen enkele expertise en ervaring m.b.t. vermogensbeheer. Je kunt grote vraagtekens plaatsen of overheden deze complexe materie effectief kunnen uitvoeren. Vergelijk b.v. eens de uitvoeringskosten per deelnemer van het pensioenfonds van DNB met dat van PFZW.

Verwacht u echt dat er minder managementfunctie zullen zijn als de pensioenfondsen onder direct beheer en uitvoering van een overheidsinstantie zullen vallen. Kijk even naar de afgelopen jaren wat we aan mismanagement binnen overheidsinstanties gezien hebben en welke exorbitante salarissen deze managers kregen. Los nog van de enorme bedragen betreffende mislukte ict-projecten en reorganisaties.

Zodra het Nederlandse pensioenvermogens onder direct beheer van een overheidsinstantie vallen, worden deze vermogen een speelbal binnen de politiek. En daar zit ik beslist niet op te wachten. Pensioenfondsen en ook PFZW kijken m.n. naar de lange termijn; politieke partijen -bijna per definitie- naar de korte termijn.
Wel is de kans zeer groot dat als een overheidsinstantie het directe beheer van Pensioenvermogens krijgt de politiek op zeer korte termijn met nieuwe -veel soepelere- regels komt om de technische voorziening/ pensioenverplichting vast te stellen; zodat er kwistig uitgedeeld kan worden van het “teveel” in pensioenpotten aan politiek items.

Prudent person; “Het uitgangspunt dat de waarden op zodanige wijze worden belegd dat de veiligheid, de kwaliteit, de liquiditeit en het rendement van de portefeuille als geheel worden gewaarborgd. Tevens dienen de waarden uitsluitend te worden belegd in het belang van de aanspraak- en pensiongerechtigden.”
Dit uitgangspunt zal onder de SVB/een overheidsinstantie een geheel andere definitie en invulling krijgen. Politiek gewin zal de boventoon voeren.

Of mijn pensioen de komende jaren geïndexeerd wordt, weet ik niet, wel weet ik zeker dat mijn pensioen in beheer bij de overheid op termijn zeer onzeker wordt.

J v Stempvoort

geheel mee eens

J v Stempvoort

Pensioen moet je kunnen snappen, helaas snappen de meesten mensen het niet,en terecht.Ondanks gegeven uitleg. Omdat veel mensen zien dat de kapitalen meer dan verdubbeld zijn,juist in de crisis jaren.Dat ook gepensioneerden er in die crisisjaren op achteruit zijn gegaan is te begrijpen.Maar nu in een groeiende economie en een golf van loonsverhogingen,komende btw verhoging,met daardoor ook stijgende prijzen,blijven gepensioneerden hopeloos achter.Dat is niet te verkopen.In de politiek gaat men er blijkbaar van uit dat elke gepensioneerde 3 keer per jaar op vakantie gaat.Dat lijkt me toch wel een heel verkeerd beeld, ingegeven door het zg zwitserleven gevoel.
Maar dat pensioenregelgeving voor ons blijkbaar niet geldt voor een aantal politici is helemaal niet meer te snappen.En eerlijk gezegd als het aan mij lag ging er geen cent van ons heen maar helaas is dat een utopie.

Louis Sparidans

Het is waar, de politiek is niet zo geïnteresseerd in onze pensioenproblematiek. Dat was al onder de vorige coalitie van VVD en PvdA, dat in 2012 aantrad.

Uit een spreekbeurt van Diederik Samson werd toen al duidelijk dat hij de meeste gepensioneerden tot de ‘nieuwe rijken’ rekende en dat het daarom naar zijn mening niet zo erg was als zij wat zouden inleveren.
Het huidige kabinet denkt er niet veel anders over.

Natuurlijk zijn er gepensioneerden met een eigen huis en een afgeloste hypotheek, die minder te klagen hebben, maar dan gaat men voorbij aan zoveel ouderen die in een huurhuis wonen en de stijgende lasten nauwelijks kunnen bijbenen.

En juist deze groep moet het vaak doen met een minimaal pensioentje, waarvan de koopkracht vaak al tien jaar op een rij daalt. Met name deze ontwikkeling zou de politiek zich moeten aantrekken!

C. Muurling

Citaat bovenstaande (Denkt u nu echt dat het beheer en uitvoering van de diverse pensioenregelingen en pensioenvermogens effectief en efficiënt door de SVB gedaan kunnen worden?
De SVB is een uitvoeringsorganisatie en heeft geen enkele expertise en ervaring m.b.t. vermogensbeheer.).

Als de belastingdienst zou functioneren en er integere bestuurders zouden zijn , ja dan kan het effectief en efficiënt functioneren.! Wij weten allen dat het op dit moment een zooitje is net zoals de toestand in de wereld op dit moment. Ons wordt voorgehouden dat de economie groeit (en dat is een klein beetje zo) maar de lonen blijven achter en alleen een klein groepje (die al rijk zijn (zoals de blogger|) hebber er baat bij)!
ER is niets veranderd en we gaan gaan langzaam op de grote chaos af. Ik ben daar erg bezorgd over behalve die criminelen en zij verdienen geen andere titel, die het financieel goed hebben zal het een zorg zijn.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff