« In Den Haag | Hoofdmenu | Vieze handen »

06/08/2018

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

jvstempvoort

Voor 2 jaar terug ben ik met deeltijdpensioen gegaan en werk nu nog maar 12 uur tot 16 uur per week.Heerlijk dat ik van deeltijdpensioen gebruik kan maken, na ruim 43 jaar full-time in de "zorg" gewerkt te hebben.Het geeft een gevoel van vrijheid en toch betrokken blijven bij je werk. Bovendien kun je al een beetje wennen aan het met pensioen zijn.Wat me overigens heel vreemd lijkt,na ruim 50 jaar werken, waarvan 46 in ouderen/thuiszorg.

Lemon

@”. De centrale vraag: hoe houden we de sector zorg en welzijn gezond, zodat iedereen straks vitaal met pensioen kan? 

#Daar heeft een beroepsvereniging al het één en ander over besproken en kanttekeningen geplaatst.

*** Zorgprofessionals hebben een zwaar beroep
20.12.2017

De leden van NU'91 geven aan dat zij als zorgprofessionals een zwaar beroep hebben vanwege de takenlast, werkdruk, zwaarte en complexe zorgvraag. Belangrijke factor daarbij is dat zij niet de mogelijkheden hebben om tussen diensten door voldoende te herstellen, omdat zij vanwege schaarste voortdurend beschikbaar moeten zijn om gaten te vullen. Dat is niet vol te houden en daarom gaan de meeste zorgprofessionals al ruim voor hun 65ste minder werken of stoppen helemaal. Daarmee gaan zij en hun vakkennis en ervaring verloren voor de zorg. NU’91 en haar leden pleiten er dan ook voor om de AOW-leeftijd van zorgprofessionals naar 65 jaar te brengen. 

“In het geval dat verpleegkundigen wel langer door moeten werken, dan moet er in de instellingen nog veel gebeuren, aldus Monique Kempff voorzitter NU’91”. De werkdruk moet worden teruggebracht. Er moeten voldoende instroom en voldoende stageplekken (inclusief begeleiding) zijn. Er moet loopbaan- en salarisperspectief worden geboden om het werk aantrekkelijker te maken. En zorgprofessionals moeten zeggenschap over hun werktijden en administratie krijgen.

https://www.nu91-leden.nl/news/print/1628/

Luuk

En gewoon weer het standaard verhaaltje over hoe betrokken men toch wel is en zoekt naar oplossingen.....maar geen antwoord op de vele gestelde vragen....

jvstempvoort

Noot op 12 uur werken.Ik geniet er uiteraard van.Maar de redenen waarom, had ik niet vermeld.32 tot soms 36 uur werd te zwaar, daar komt bij dat dit aantal uur bijna niet te halen is in de thuiszorg.

Ligt er nu een voorstel voor verhoging van lonen van 4% dit jaar in de VVT.Natuurlijk is dit een verbetering. Maar wil ook zeggen dat de pensioenen er naar mijn idee er weer 4% op achteruit gaan.Tel dit op bij de achteruitgang van de afgelopen jaren, kun je wel uitgaan van bijna 20%. Dat is wel bijna een vijfde deel, te gek eigenlijk.
Deze achteruitgang,terwijl je de prijzen bijna per dag ziet stijgen op dit moment. Gaat ongemerkt met steeds een paar centen, maar in vergelijk met bv een jaar geleden behoorlijk gestegen. Vergeet daarbij vooral de energiekosten niet die nog meer zullen stijgen en kosten van de transitie die meest op de burger neerkomt.
Daarbij mogen gepensioneerden er zeker van uit gaan dat er voorlopig niet geindexeerd wordt.Eerlijk gezegd vind ik dit schandelijk en neigt naar discriminatie vanuit de overheid en DNB naar gepensioneerden.Spreekt zeker geen waardering uit voor mensen die meer dan 50 jaar hebben gewerkt.


Frans Leliveld

Ik werk 40 uur per week op de IC als verpleegkundige, inderdaad een zwaar beroep. Toch hou ik het goed vol omdat ik veel energie krijg van mijn patiënten en hun naasten. Ik werk geen nachtdiensten meer, dat scheelt natuurlijk. Daarnaast weten de roosteraars dat ik graag vroege diensten doe, dus die krijg ik dan ook. Sinds vorige week zit ik in de OR en dat betekent iedere maandag OR dag. Sta nu dus nog 32 uur aan bed. Hiermee hoop ik het nog lang vol te houden om 40 uur te werken, hopelijk zelfs tot aan mijn pensioen. Ik heb nog niet de behoefte om al in deeltijd te gaan werken. Maar misschien ben ik een uitzondering, ik weet natuurlijk wel dat voor veel collega's het werk te zwaar word op een gegeven moment en de werkdruk alleen maar toeneemt. Toch wilde ik dit positieve geluid laten horen.

Elsje Hagendijk

Hallo, ook ik ben al bijna 45 jaar werkzaam in de gehandicapte zorg, de populatie is sterk veranderd, de cliënten die komen wonen hebben een andere zorgvraag dan voorheen, soms voel ik me psychiatrisch verpleegkundige. Ik geniet van de cliënten maar na het werk ben ik mentaal uitgeput, omdat het best pittig is. Ik moet nog ruim 5 jaar werken dan ben ik 67 + 3 mnd en heb ruim 51 jaar gewerkt. Voor onze generatie is de leeftijd te snel omhoog gegaan, ik hoop dat het nog terug gedraaid wordt maar vrees met grote vrezen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff