Deze week werd reikhalzend uitgekeken naar een advies over de toekomst van ons pensioen. Vakbonden en werkgevers zijn het echter nog niet eens kunnen worden. De minister heeft de hoop nog niet opgegeven.
Minister Koolmees heeft vorig jaar werkgevers en werknemers gevraagd begin 2018 met een gezamenlijk advies te komen over de hervorming van het pensioenstelsel. Samen met onafhankelijke deskundigen praten zij in de Sociaal Economische Raad al een aantal jaren over pensioenhervormingen. Die hervormingen zijn nodig om ons pensioen toekomstbestendig te maken. We leven steeds langer en de arbeidsmarkt verandert in snel tempo. Bovendien is de rente al jarenlang bijzonder laag, waardoor pensioenfondsen veel extra geld moeten reserveren voor de pensioenen van nu en straks.
Uitgangspunten
Vrijwel iedereen lijkt het erover eens dat de veranderende omstandigheden het nodig maken dat ons pensioenstelsel een opknapbeurt krijgt, om het klaar te maken voor de toekomst. Maar hoe die veranderingen er precies uit moeten zien? Daarover zijn de meningen nog verdeeld. Het kabinet heeft wel een aantal uitgangspunten omschreven, waar een nieuw pensioenstelsel aan moet voldoen. Belangrijk daarbij is dat het kabinet de sterke kanten van ons pensioen overeind wil houden: een pensioen dat we samen regelen, dat verplicht is en waarbij we samen de belangrijkste risico’s delen.
Vertrouwen
Deze week stuurde Minister Koolmees van Sociale Zaken een brief naar de Tweede Kamer over de stand van zaken rondom de pensioenhervorming. Het was een kort briefje. Veel was er dan ook niet te melden. De minister wacht nog steeds op een akkoord tussen werkgevers en vakbonden. Zo’n akkoord is van groot belang, want werkgevers en werknemers betalen én regelen in Nederland samen ons pensioen. Zolang zij het niet eens zijn, heeft een hervorming weinig kans van slagen. Dat de discussie over een pensioenhervorming nu al vele jaren duurt, baart mij zorgen. Want de onzekerheid die het jarenlange debat met zich meebrengt, is slecht voor het vertrouwen in pensioen. Minister Koolmees sluit zijn brief af met de verwachting dat werkgevers en werknemers nu op korte termijn alsnog met een advies komen. Het is goed te lezen dat de minister nog vertrouwen heeft in sociale partners. Want zij dragen ons pensioenstelsel. En ik hoop met de minister dat een breed gedragen advies niet lang meer op zich laat wachten.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW
Hoe is het inzicht van de minister in de gehele materie?
Geplaatst door: janvanhaaren64@gmail.com | 04/06/2018 om 10:51
In dit kader geeft het volgende artikel beter inzicht over de do's & dont's mbt tot een evt nieuw stelsel.
***Pensioenen met eenvoudige ingreep weer toekomstbestendig
De huidige rekenmethodieken bedreigen de toekomstbestendigheid van de Nederlandse pensioenen, stelt econometrist Gerwin Griffioen. In dit artikel presenteert hij de resultaten van een simulatie van een pensioenfondsmodel waarbij de rekenrente voor het bepalen van de pensioenverplichtingen op een andere manier wordt gedefinieerd. De resultaten laten zien dat het Nederlandse pensioenstelsel met enkele eenvoudige aanpassingen toekomstbestendig te maken is.
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/pensioenen-met-eenvoudige-ingreep-weer-toekomstbestendig
Geplaatst door: Lemon | 04/06/2018 om 22:54
Beste heer Borgdorff,
Jammer. Eigenlijk vind ik dat u de pensioendeelnemers óók zou moeten laten weten waarúit de knelpunten tussen werkgevers én werknemers bestaan.
Werkgevers kunnen over het algemeen best voor hun eigen pensioen zorgen maar uitgerekend de vakbonden vertegenwoordigen bij uitstek de belangen van de pensioendeelnemers. En feitelijk is het ook úw verantwoordelijkheid om als bestuurder van het PFZW met name op te komen voor díe deelnemers.
Ik ken zelf allerlei factoren die in belangrijke mate meespelen bij de invoering van een nieuw pensioenstelsel, maar wilt u nog eens expliciet aangeven waaruit de tegengestelde belangen tussen werkgevers en werknemers op pensioengebied bestaan, die voorshands een oplossing in de weg staan?
En hoe het vertrouwen in pensioenfondsen kan worden hersteld? Wat vindt u er zélf van?
Geplaatst door: Louis Sparidans | 04/07/2018 om 20:02
@tegengestelde belangen tussen werkgevers en werknemers.
#Mogelijk hierin opgesloten?
*** Er is een aantal alternatieven waarbij deze keuzevrijheid mogelijk is, met verschillende gradaties van risicodeling en solidariteit. Veelgenoemde mogelijkheden zijn de afschaffing van de verplichte deelname van werkgevers in een bedrijfstakpensioenfonds, het invoeren van een vrije keuze voor werknemers in pensioenfonds en keuzemogelijkheden in het beleggingsrisico dat men wil lopen(6). Het loslaten van de verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds (de grote verplichtstelling) zal de collectieve risicodeling nauwelijks aantasten. Naar verwachting zal hierdoor meer concurrentie ontstaan tussen de pensioenuitvoerders, wat kan leiden tot lagere uitvoeringskosten en een grotere efficiëntie. Aangezien het merendeel van de onderhandelingspartijen achter een dergelijke maatregel staat, is het niet ondenkbaar dat de grote verplichtstelling niet langer zal bestaan in het nieuwe stelsel. https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/finance/articles/het-pensioenstelsel-in-de-coalitieonderhandelingen.html
Geplaatst door: Lemon | 04/08/2018 om 12:36