« Verken uw toekomst | Hoofdmenu | Het jaar 2017 »

04/19/2018

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Martin van Ingen

In uw blog over een haperend herstel en ook in uw blog over langer doorwerken lees ik niets over de invloed van langer doorwerken op de dekkingsgraad. Ik begrijp dat de plannen zijn dat de pensioenleeftijd wordt "geïndexeerd " waarbij de levensverwachting leidend wordt. Dit moet toch een gunstige invloed op de dekkingsgraad hebben immers: er wordt langer premie geïnd en de uitbetaalperiode neemt niet of nauwelijks toe?

Lemon

@...daalde juist de rente waarmee pensioenfondsen in Nederland voor de lange termijn moeten rekenen (de zogeheten UFR). PFZW is daar wat gevoeliger voor dan de meeste andere pensioenfondsen.

#geen rooskleurig beeld geschetst tegen een achtergrond van actuele uitpuilende pensioenpotten gevoed uit de aandelen rendementen.Waarom gerommeld met de UFR als de beurzen floreren omdat de deposito's dalen.Waarom zal dit bij het omgekeerde niet plaatsvinden?

*** De UFR werd in 2012 ingevoerd en was voor zowel pensioenfondsen als verzekeraars gelijk, namelijk vast 4,2%. In 2015 is de UFR alleen voor de pensioenfondsen aangepast en werd die UFR variabel gemaakt, met een voortschrijdend gemiddelde over een periode van 10 jaar. De toekomstige pensioenverplichtingen van pensioenfondsen worden berekend op basis van de ‘risicovrije rente’ de zogenaamde Rentetermijnstructuur van DNB. Er is destijds gekozen voor een lagere – bewegelijke – risicovrije rente die de markt volgt omdat volgens de Pensioenwet een hoge pensioenzekerheid van 97,5% vereist is. Die rekenrente is een boekhoudrente, géén echte rente en brengt dus géén wijziging in de omvang van de pensioenverplichtingen. Mét die rente varieert dus alleen de contante – boekhoudkundige – waarde, maar niet de omvang van de pensioenverplichtingen. Als bijvoorbeeld de rente stijgt, daalt alleen de contante waarde van de verplichting, de omvang van de verplichting blijft gelijk.

De variabele UFR voor pensioenfondsen is in twee jaar tijd al gedaald van 4,2% naar 2,9% en gaat in 2018 naar 2,3%. En die UFR kán volgens de Nederlandse Bank nog verder dalen tot beneden de 2%. Overigens zal de UFR voor pensioenfondsen uiteindelijk uitkomen op het niveau van de dan geldende RTS, die nu overigens al lager is dan 2,0%. Het gevolg van deze systematiek is dat de UFR voor pensioenfondsen volledig verdampt is, als de RTS op het huidige niveau zou blijven in de resterende periode.
https://50pluspartij.nl/actueel/1907-dertigledendebat-ufr-verzekeraars-8-juni-2017

G P N v d Meij

Als ik het verhaal van Lemon lees,krijg ik het gevoel ,dat we behoorlijk belazerd worden.Is hier sprake van een dubbele agenda? Wordt over een aantal jaren wanneer de pensioenpotten barstensvol zitten de rekenmethode veranderd in een normaal systeem, de AOW uitkering afhankelijk gemaakt van de pensioenuitkering?Allemaal bange vermoedens en geen duidelijkheid!

Luuk

De AEX is van oktober 2017 tot nu 25 punten gestegen: 5%......

Peter Kouwenberg

De DNB maakte zojuist bekend dat de gemiddelde beleidsdekkingsgraad bij alle pensioenfondsen momenteel 107,8% is. Wat doet PFZW anders met haar beleggingen, dat we slechts uitkomen op 99,8%? Ik zie dat herstel percentueel weer wel gelijk oploopt, maar hoe komen we in's hemelsnaam aan zo'n grote achterstand op het de gemiddelde beleidsdekkingsgraad? Kan iemand mij dat uitleggen?

Lemon

@(Beleids)dekkingsgraad?

Verwarring door de actuele die door de dreigende handelsoorlog omlaag schoot.

*** Twee soorten dekkingsgraden.

De actuele dekkingsgraad wordt maandelijks gepubliceerd. Het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden wordt de beleidsdekkingsgraad genoemd.  Pensioenfondsen moeten deze beleidsdekkingsgraad gebruiken bij het nemen van besluiten, bijvoorbeeld over het al dan niet verhogen van de pensioenen (indexeren).
PFZW moet minimaal een dekkingsgraad van 104,2% hebben. Het is niet toegestaan om daar langer dan 5 jaar onder te zitten. Als dat toch gebeurt, moet het pensioenfonds de pensioenen verlagen https://www.pfzw.nl/Werkgevers/Nieuwsbrief-Werkgevers/Paginas/171116/verschil-tussen-actuele-en-beleidsdekkingsgraad.aspx

Peter Kouwenberg

Beste Lemon,

Dank voor je uitgebreide antwoord. De verschillen tussen de twee soorten dekkingsgraad waren en zijn mij helder, maar het is mij niet helder waarom PFZW zoveel slechter dan andere fondsen presteert. In het kader van transparantie en al enige jaren geen indexatie, en zelfs een mogelijke korting op termijn, is dat m.i. wel een relevante vraag. Misschien dat Peter Borgdorff zelf wil reageren op deze vraag.

Lemon

Fondsen met een gemiddeld relatief jong leeftijdsbestand zoals PFZW hebben meer last van de lage rente dan fondsen met een wat ouder leeftijdsbestand. Dit komt omdat het bij fondsen met een jonger deelnemersbestand nog lang duurt voordat de pensioenaanspraken tot uitbetaling komen. En over al die jaren tot die tijd werkt de lage rente door bij de berekeningen. Van de grote Nederlandse pensioenfondsen is dit effect bij PFZW het grootst.
https://www.pfzw.nl/FAQ/Paginas/Waarom-verschilt-de-dekkingsgraad-per-pensioenfonds.aspx

Yolanda @KnusseHuis

Wie wil zoeken naar kansen, maar ik geloof niet dat dit zal helpen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff