« Opkrabbelen | Hoofdmenu | Antwoorden »

02/02/2018

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Louis Sparidans

Beste heer Borgdorff,

Uw blogbijdrage van deze week spreekt me zeker aan. U weet dat ook al uit mijn eerdere reacties. Toch had ik een heel ander onderwerp verwacht, gegeven alle reacties op uw blog van de eerdere weken in dit nieuwe jaar. Daarom wil ik het toch over iets anders hebben.

Ik spreek nog wel eens ‘iemand’ uit de pensioenwereld. Hij zit in het bestuur van een ander (veel kleiner) pensioenfonds dan ons ‘eigen’ PFZW maar is goed op de hoogte van alles dat er ‘speelt’ binnen de SER in het overleg met werkgevers en werknemers over een nieuw pensioenstelsel.

Zodoende krijg ik ook wel eens ‘inside-information’ ofschoon, ik moet niet overdrijven, het is over het algemeen geen geheime informatie. Maar desondanks toch nuttig, omdat ik ook wel eens wat meekrijg van HOE die besprekingen verlopen, zeg maar, van wat er achter de schermen nog gebeurt.

Zo mag ik op zijn gezag aannemen dat een nieuw stelsel er zeker niet vóór 2025 zal zijn, ook al gaat onze regering ervan uit dat zulks in 2020 wel ‘gepiept’ is. Voorts dat aannemelijk is dat het volledige herstel van de indexatie zeker nog wel tien jaar zal uitblijven en de kosten van die hele omzetting van oud naar nieuw stelsel in totaal op 100 miljard euro worden geraamd.

Wat betreft dat uitblijven van de indexatie geef ik hierna ter illustratie nog de CBS-cijfers van de opeenvolgende acht jaar: (2010): 1,93%, (2011): 2,38%, (2012): 2,90%, (2013): 1,70%, (2014): 0,70%, (2015): 0,70%, (2016): 1,00% en (2017): 1,30%.

Een belangrijk gedeelte van die transitie ter grootte van 100 miljard euro komt overigens voort uit compensatie voor pensioendeelnemers in de leeftijdscategorie 35-50 jaar, omdat die er anders zwaar op achteruit zouden gaan. Wie dat moet gaan betalen, weet nog geen man. Het meest logische is dat zulks uit de gezamenlijke pensioenpotten wordt betaald.

Eigenlijk zouden dit soort ‘weetjes’ ook door de heer Borgdorff kunnen worden verteld in zijn wekelijkse blog. Waarom niet?
Is het ‘teveel’ gevraagd als u nog eens op bovenstaande opmerkingen reageert?

Louis Sparidans


Wopke de Jong

Beste Mijnheer Borgdorff,

Een ander onderwerp? Dit begrijp ik echt niet.
Gezien alle bezorgde reacties op uw vorige twee blogs verbaast het mij, dat u daar niet op reageert. Veel gepensioneerden zitten echt in de financiële knel. Zonder indexatie zal die groep steeds groter worden. Onze 40 jarige bijdrage in de zorg is met hart en ziel geleverd. Wie zorgt er nu voor deze PFZW-gepensioneerden? Graag uw reactie?

Wopke de Jong


johan

Nog een algemene vraag aan een ieder:
Waarom betaal je aan de ene pensioenfonds een hogere premie dan aan de andere?
Door vergelijking kwam ik hier achter.

Lemon

Zelfde vraag...?

*** https://pensioen.startpagina.nl/forum/topic/1230936/verschil-in-pensioen-premie/

jvstempvoort

Ik mag me dus samen met vele collega's iemand noemen die de wereld dagelijks beter maakt.Prachtig en dank voor het compliment.Maar wie maakt de wereld mooier voor ons mensen die in de zorg werken?Wij mogen ondanks het zwaar fysieke werk eerst doorwerken tot 67/68 jaar.Daarna mogen we als gepensioneerden ook gaan inleveren op ons inkomen.Gaan we er als middenklasser helemaal niet op vooruit. Gaan we meebetalen aan het pensioen van de europarlementarier omdat dit op de grond van de afgrond staat. Omdat er niet voldoende is ingelegd en blijkbaar teveel wordt en blijft uitgegeven.Aan een europarlementarier die een riant pensioen kan ontvangen van ruim 5500 euro na 4 zittingsperioden.Dit naast een eerder/ander opgebouwd pensioen.
Dat heeft een zorgmedewerker nog niet na 45 jaar full-time werken.
Dan mogen wij de wereld mooier maken maar de politiek doet dit beslist niet, ondanks het feit dat men meerdere malen heeft toegezegd er iets aan te willen doen, gebeurt er niets!
Maar wij zorgmensen,maken de wereld mooier dat wel.
Maar van mooie woorden wordt de huur of hypotheek, energie etc. niet van betaald.

Chris

Voor wie denkt u dat de wereld beter gemaakt wordt?
Het blog hierboven is de zoveelste afleiding en misleiding. Maak een klein groepje lekker rijk en buit de rest lekker uit en laten deze mensen ook nog eens een grote mond hebben om u de mond te snoeren. Dat EU parlementariër pensioen is een grote criminele wantoestand.
U moet 45 jaar werken voor een schijn pensioentje en zij krijgen na 20 jaar met vrijwel niets doen, (dit is ook al bewezen) een riant bedrag mee. Voor hen wordt de wereld beter gemaakt en niet voor U!

jvstempvoort

Gelukkig doe ik mijn werk in de ouderenzorg,al 46 jaar, nog steeds met plezier en ervaar dagelijks de positieve reacties van cliënten.Dat maakt het voor mij in elk geval mooi.Maar wil niet zeggen dat ik niet kritisch ben en misschien steeds kritischer wordt op scheefgroei in de maatschappij.En zeker wat de Europarlementariers aangaat vind ik dat we zeer kritisch moeten zijn omdat dit zeer onrechtvaardig is en een zeer slecht signaal afgeeft naar ons burgers die niet worden geindexeerd omdat de dekkingsgraad niet hoog genoeg is??Voor mij geeft dit ene voorbeeld aan dat er gewoon geld over de balk wordt gesmeten binnen de EU.En als lidstaat ook ons geld.En dat is maar 1 voorbeeld en zijn er meer. Vraag is dan ook, wie doet er wat aan.

Chris

Helemaal met je eens. Ik roep dit hier al een aantal jaar en zeg er vaak, met krachtige toon wat van, maar ook daar wordt niet naar geluisterd. Kritiek krijg je door te veel en te goed betaalde mensen die graag hun leventje willen houden zoals die nu is en totaal geen moraal hebben dat er nu mensen zijn die het steeds slechter krijgen. Als de armen het beter zouden krijgen gaat dat ten koste van deze rijke groep en ze zullen er alles aan doen om dat zo te houden. De vraag is dan ook eerder, wie gaat deze groep een halt toeroepen en voor echte change zorgen zodat in ieder geval een ieder gelijk wordt! Dhr. Oomen van de DSW doet in ieder geval een poging en dat siert hem, maar ook hij wordt gedemoniseerd door zijn eigen rijke graaiende tegenstanders.

Lemon

@Dan mogen wij de wereld mooier maken maar de politiek doet dit beslist niet, ondanks het feit dat men meerdere malen heeft toegezegd er iets aan te willen doen, gebeurt er niets!

### Tja, die politiek...heeft de zorg opgezadeld met een bureaucratische toplaag waar de 'beloningen' voor de uitvoerenden blijven steken.

*** Arthur Wellens : "Welke medewerker heeft een riante ontslagvergoeding? Als bestuurder kun je er een puinhoop van maken en lachend met een zak geld de laan worden uitgestuurd waarna je een eigen adviesbureau begint notabene.

Tegenwoordig is de 'Balkenendenorm' maatstaf om je als bestuurder aan te meten, dat moet je dus wel halen want anders tel je niet mee in de ratrace en behoor je jezelf minderwaardig te voelen. Eigenlijk is het hele beloningssysteem door de jaren heen gigantisch opgeblazen als gevolg onder andere van de good governance cultuur die in de plaats is gekomen van de cao voor directies/bestuurders. Invoering van de good governance code gebeurde zogenaamd omdat de sector met een grotere diversiteit, financiering, risico en zwaardere verantwoordelijkheid had te maken. Goed bestuur en toezicht worden hierin vooropgesteld als voorwaarde voor goede zorg (....).

In mijn werkzame leven was ik directeur van zorginstellingen. Een prachtig beroep en voldoende betaald vanuit de cao. Wij kwamen niets te kort en ik kon medewerkers recht in de ogen kijken omdat mijn salaris geen mijlen uitstak boven hun salaris. Mijn verantwoordelijkheden toentertijd schat ik groter in dan die van de huidige bestuurder omdat ook toen al het medisch- paramedisch aspect, verpleging en verzorging behoorlijk onder druk stonden door wet- en regelgeving.

Maar in tegenstelling tot de huidige middenkaderbezetting moesten wij het grotendeels allemaal zelf doen. Geen staf aan financieel-economisch medewerkers, personeelsmanagement, kwaliteitsmedewerkers, zorgcoördinatoren, planners, bouwkundigen, adviesbureaus en noem het allemaal maar op. Natuurlijk, door de marktwerking is er meer nodig om aan alle (onzin) eisen te voldoen. Een gigantische papierwinkel waar niemand iets aan heeft, behalve degene die daarmee hun systeem intact menen te moeten houden. Maar geen cliënt of zorgmedewerker die er iets mee opschiet.
https://www.bd.nl/opinie/bestuurders-kosten-68-miljoen-hoe-leg-je-dat-uit~aae51109/

Pier Koopmans

Beste Lemon,

Geheel met u eens!

Pier

Cor

Wederom goed verwoord Lemon, maar de blogger gaat hier echt niets mee doen hoor. juist hij en zijn collega's zouden zich hier over moeten schamen. Inleveren is het devies maar alleen de verzorgende leveren in, al jaren en dat geldt ook voor het pensioen!

jvstempvoort

Helemaal eens en prima verwoord. Maar wie doet er nu wat aan dat blijft de vraag.

Lemon

Dat blijft het probleem...Wie er wil bewegen, het bekende...

...prisoners’ dilemma. In goed Nederlands: het gevangenenprobleem. Twee gevangenen  die in afzonderlijke cellen opgesloten zijn krijgen ieder zicht op vrijlating wanneer zij als enige bekennen.  Als zij beide bekennen krijgen ze de standaard straf (10 jaar), de gevangene die niet bekent krijgt een zware straf (22 jaar). Wanneer beide zwijgen is de straf beperkt tot 2 jaar per persoon.

Normaal gesproken vertrouwen de gevangen elkaar niet en zullen ze bekennen uit angst het slachtoffer te zijn van de bekentenis van de ander. 

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff