« Mensenwerk | Hoofdmenu | Pensioenuitkering en premie onveranderd in 2018 »

12/08/2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

C. Muurling

Een mooi site om eens echt te horen hoe het zou moeten ipv van de halve waarheden in dit blog.
We moeten gewoonweg kritischer worden en eisen dat bestuurders (waaronder ook de pensioenfondsen) eens van hun schaamteloze gegraai en beleggingen met criminele organisaties aan banden leggen en een geheel andere economie nastreven.
https://www.npo.nl/tussen-meten-en-weten/KN_1694686

jvstempvoort

Eerlijk gezegd weet ik het niet meer.Alle gewone Nederlanders gaan er op vooruit aldus Rutte.Dan ga je er van uit dat ook de gewone oudere met pensioen erop vooruit gaat.Hoewel ik eerder denk dat die er zeker op achteruit gaat.Is het niet in inkomen dan wel door verhoging van de BTW, energie belasting,stijgende zorgkosten, etc. etc.Maar die zijn dan ook niet meer produktief en werken niet meer aan een carrierre,is toch begrijpelijk, aldus mw Huuk van RTL.Ze moest zich schamen.Die mensen hebben nl al hun deel bijgedragen aan de economie worden dan zo afgeschilderd.M.a.w je bent afgeschreven als je niet meer werkt.Dit terwijl er nu een generatie ouderen in de zorg werkt die er met 16/17 jaar al begonnen zijn en nu mogen doorwerken tot 67 /68 en wellicht nog langer.Dus meer dan 50 jaar aan de economie hebben bijgedragen.En het grootste deel kan niet zomaar ander werk doen binnen de zorg,nee alle hens moet aan het dek/bed.Er zijn gewoonweg niet voldoende andersoortige banen om dit zo lang vol te houden binnen de zorg.Dit kan in de theorie zo lijken maar de praktijk is totaal anders.Dan heb ik het niet over de afschaffing van de dividend belasting waar wij de gewone Nederlanders gewoon voor opdraaien.Ik kan dat niet anders zien.

P.Lemon

Langer doorwerken om de pensioenen betaalbaar te houden...

Bij de fysiek zware beroepen niet wenselijk door een hogere improductiviteit wegens ziekte en slijtage.
Maar bij onderzoek is men geneigd al jaren eerder met werken te stoppen En als het animo daalt moet er om de oudedagsvoorzieningen te 'redden' het werk in de laatste jaren voor de werkenden bv in een demotiesfeer worden verricht.

***Ruim de helft van de werknemers wil de jaren voorafgaand aan hun pensioen minder gaan werken. Gemiddeld willen zij de laatste 4,5 jaar voor hun AOW-leeftijd gaan afbouwen. In die periode zal salaris nog steeds hun belangrijkste inkomstenbron zijn (38%), voor een vijfde deel is dat spaargeld. Bijna een kwart van de werknemers die minder willen gaan werken, wil dit bekostigen door een deel van hun pensioen naar voren te halen.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders tussen 55 en 67 jaar in loondienst.

De conclusies op een rij:

1.De AOW-leeftijd ligt voor veel werknemers hoger dan verwacht.
2. Ruim de helft wil graag in aanloop naar de AOW-leeftijd minder gaan werken, gemiddeld de laatste 4,5 jaar.
3.Twee op de drie werknemers wil graag eerder stoppen met werken, gemiddeld 3 jaar voor hun AOW-leeftijd.
4.Vaak blijft het bij een wens: ruim de helft van degenen die eerder willen stoppen, verwacht pas op de AOW-leeftijd te stoppen.
5.Bij eerder stoppen is prepensioen voor 44% de belangrijkste inkomstenbron, bij minder werken geldt dat voor 23%.
6.De term ‘deeltijdpensioen’ is bij tweevijfde van de werknemers goed bekend.
7.Tweevijfde van de werknemers die minder willen gaan werken, denkt gebruik te maken van het deeltijdpensioen.
8.Werknemers voelen er weinig voor om zich aan het eind van hun loopbaan nog om te scholen of van baan te veranderen om inzetbaar te blijven. Liever gaan ze minder (lang) werken.
9.Driekwart van de werknemers verwacht dat hun werkgever hen helpt om langer door te werken, maar over dit onderwerp wordt nog weinig gesproken.
10.Gezondheid en werkplezier zijn volgens werknemers de sleutel tot langere inzetbaarheid.

Werknemers die hun werk als fysiek belastend ervaren, oudere werknemers en vrouwen zijn het minst goed voorbereid op langer doorwerken.

https://www.salarisnet.nl/2017/11/oudere-werknemer-wil-minder-werken-voorafgaand-aan-aow-leeftijd/

C. Muurling

Nog maar weer eens en artikel die boekdelen spreekt, maar goed de heren van de pensioen fondsen willen graag rijk worden over uw rug.
Ik hoorde van de week op de radio een man die 40 jaar gewerkt heeft en maar 40 euro per maand krijgt. 400 is zelfs te weinig, maar Borgdorff krijgt straks 4000. gefeliciteerd! Hoe kunnen zij dat nog steeds met droge ogen blijven verantwoorden!
Het blijft in en in triest terwijl het vermogen tot in den treure is opgebouwd! Voor wie? We weten allemaal voor wie.

C. Muurling

De link van het artikel:

http://politiek.tpo.nl/column/de-grote-pensioenleugen-er-dreigen-helemaal-geen-tekorten/

Gerdemie Wilms

Zwaar werk en werken t/m 67 jaar en 3 maanden ook al "trekt"het lichaam het niet meer? Naar mogelijkheden kijken dat het wel nog kan ?
Volgens Hr Borgdorff . He is dit te rijmen ?

diny ponse

het is bijna niet vol te houden, werken tot 67 jaar en 3 maanden.
mijn lijf laat mij in de steek en dat zal er zeker niet beter op worden, een schade post voor de werkgever en zeker voor degene die ziek is maar zo graag toch het werk wil blijven doen wat ze met zoveel plezier al die jaren gedaan heeft.
NEE, terug naar 65 jaar !!!

ellen

Men realiseert zich blijkbaar niet dat de meeste mensen in de zorg op hun 17e jaar gestart zijn en dat 45 jaar werken in deze zware beroepen echt maximaal haalbaar. Het is niet zo moeilijk toch om de 45 jaar grens te hanteren voor de zware beroepen.

Theo

Helemaal mee eens

Jan Van de Winkel

Ik zie reactie's die goed aansluiten bij wat ik voel en denk, ook ik werk inmiddels 45 jaar in de geestelijke gehandicapte zorg.
Wat ik denk:
A: het eerste signaal van deze onrechtvaardige regelingen richting ouderen, stem in maart niet op de grote partijen.

PGGM ga samenwerken met het APB dit scheelt een hoop aan kosten die de betalende leden nu betalen.

Meneer Borgdorff geniet hoop ik voor U over niet al te lange tijd van een flink pensioen, waar we allen aan hebben bij gedragen.

Uw hebvt te weinig voor de ouderen gedaan!

Jenny van midden

Ben nu 64 jaar , 2 jaar geleden al 9 mnd uitgevallen door een burn-out ,ben 4 uur pw minder gaan werken maar ben nu weer thuis omdat de rek eruit is,het hoofd wil wel maar het lijf zegt nee,werk op een somatische afd wat een pittige afd is en merk gewoon dat bepaalde werkzaamheden niet meer gemakkelijk gaan,toch ga je door omdat je collega's niet wil belasten omdat jezelf niet meer kunt,zie er als een berg tegenop om nog door te moeten werken tot dec 2019 ,eerder stoppen is geen optie dat heb ik al na laten kijken kost te veel wil ook nog na mijn aow leuke dingen blijven doen.
Weet niet hoe nu verder heb reumatische artrose vooral in mijn handen maar de rest van mijn gewrichten beginnen ook ,dit is erg pijnlijk en sommige bewegingen gaan gewoon niet hoop dat er voor onze beroepen toch een andere regeling komt want dit is voor de meeste van ons van boven de 60 niet vol te houden

Theo

Ik ben nu 63 ik werk vanaf mijn 15e en moet tot mijn 67e dan heb ik 52 jaar gewerkt en betaald! Wat blijft er voor me over als ik met pensioen ga misschien nog maar 13 jaar bedankt pensioenfonds en regering

P. Oosterhoff

Ik begon op 25 jarige leeftijd pensieonpremie te betalen, terwijl ik vanaf mijn 18 de werk, als dit nog zo is, lijkt het me beter om vanaf het begin die premie te betalen. Dan na 45 arbeidsjaren zelf de keuze om wel of niet met pensioen te kunnen gaan. Er zijn er misschien genoeg die wel langer door willen.

T.

De grootste groep die met pensioen gaat komt er bijna aan, als die uit het arbeidsproces zijn verdwenen, komt er een reactie. De grootste kostenpost, want dat zijn wij natuurlijk is dan geëlimineerd. Ik verwacht dat het 'inzicht' dan is aangekomen dat deze weg niet de juiste is geweest...... Het kwaad is dan geschiedt.
Openheid en transparantie..... alleen als het uitkomt ja.

alberto_nieman@hotmail.com

iedereen geeft aan dat we ouder worden en zo langer van ons AOW en pension genieten daarom moet de AOW leeftijd omhoog. FOUT: in de afgelopen 50 jaar is onze productiviteit wel met 300% gestegen in sommige sectoren, tussen een schip laden met kruiwagens of een kraan met 5000 kruiwagens aan inhoud zit een verschil. een arbeider maak nu 20 autos vroeger 2 per jaar. dit is nooit meegenomen in de discussie.
het is midden in de crisis doorgedrukt, fout. dit gaat zo niet goed komen.

Jose griese

Wat mij echt verdriet doet is dat bij mijn leeftijdsgroep. Ik ben 55 jaar en werk sinds mijn zeventiende jaar in een verpleeghuis alle ouderdomsdeken verdwenen zijn. Leeftijdsdiscriminatie????
Toen ik begon waren er geen liften etc. Geen afspraken om zuinig te zijn voor je lichaam. In andere sectors. Ook op kantoren, bij geen zware lichamelijke beroepen bestaan deze extra dagen nog wel. Iets meer vrij om bij te komen vindt ik niet onredelijk als je dit werk bijna 40 jaar doe.

Petra straver

Het generatiepact in de zorg is de oplossing.

Ouderen kunnen een stapje terug doen met behoud van hun pensioen, terwijl er voor jongeren meer werk en meer vast werk komt. De afspraak geldt voor medewerkers vanaf 60 jaar.
Zij gaan 75% van hun oorspronkelijke uren werken en krijgen daar 85% voor betaald. Of 50% werken en 70% betaald van hun oorspronkelijke uren. De overgebleven uren worden volledig door jongere medewerkers ingevuld.
Een mooie stap voor ouderen die vaak al vanaf hun 18de in de zorg werken. En daardoor grote kans hebben om vroegtijdig in de ziektewet komen of arbeidsongeschikt raken.
Op deze manier kunnen ze toch blijven werken, en daarbij de jongeren nog begeleiden met de ervaring die ze hebben.
Het is wel zo dat we tegenwoordig ouder worden, maar het is niet zo dat iedereen ook “gezond” ouder word, zeker niet met een zwaar beroep

Yvet

Ik zit met precies hetzelfde probleem. Ik moet tot oktober 2020, maar ga af te toe met lood in mijn schoenen naar mijn werk. Op z’n somatische(revalidatie)afdeling is er te weinig personeel. Heel erg zwaar. Bah het is niet leuk meer.

Karin

Het generatiebeleid is een prachtig plan, ware het niet, dat ziekenhuizen zelf beslissen of ze mee doen of niet en dat er geen jongeren zijn om de gaten te vullen! Zolang vacatures nog worden opgevuld door zzp'ers en detacheerders, is het plan volstrekt zinloos. Mijn werkgever heeft al aangeven alleen maar negatieve gevolgen te zien, dus ik heb er een heel zwaar hoofd in, dat het aangeboden gaat worden aan de 60-jarigen!
Gezond ouder worden?? Moet je niet bij ons zijn. Als je geen bereikbare diensten meer hoeft te draaien, moet je eenmaal per week een 12-uurs dienst draaien van 7.30 - 19.30 uur. In het weekend valt dat wel mee, dan is het een aanwezigheidsdienst voor de spoedoperaties, maar door de week houdt dit veelal in, dat je echt 12 uur werkt! Als je mazzel hebt kun je dan eten tussen 17.00 en 19.30 uur. Geen mazzel? Geen eten! En als je aangeeft, dat 12 uur werken veel te zwaar is, dan wordt er doodleuk door een jongere gezegd: nou, dan ga je toch lekker ergens anders werken! En bedankt, collega!

E Didden

Dhr Borgdorf heeft makkelijk praten een kantoorbaan en een zeer goed salaris. nee vanaf je 16e werken en dan door moeten tot 67 jaar en 8 maanden. Mijn belangen zijn "bij u in goede handen" dat merk ik wel. eerder stoppen is geen optie met deze pensioenregeling. En waar zijn de gelden die ik vroeger voor de VUT regeling heb ingelegd.
Hr Borgdorff gaat u schamen en met u alle bedenkers van dit beleid
Eric Didden

Petra straver

Het moet ook niet aangeboden worden door de werkgever. Het moet in het CAO komen. Zodat de werknemer kan kiezen of ze dit wil of niet.
De werkgever ziet w.s. Alleen maar negatieve gevolgen voor hen zelf.
Beter op 60 jarige leeftijd 50% werken tot de eindstreep, dan op 63 of 64 jarige leeftijd 100% in de ziektewet of arbeidsongeschikt. Dit is vervelend voor zowel de werknemer als voor de werkgever.
En een dienst van 12 uur is echt belachelijk Karin.....mag dit wel?
Sterkte en groetjes

W.kuiper21@kpnplanet.nl

Ik werk vanaf mijn 20e,en werk 5 dagen 32 uur in de week,loop bijna tegen een burnout aan. Ik zou zo zeggen 40 jaar gewerkt, geniet van je pensioen, diegenen die langer willen werken prima.
Diegenen die pas met 27 jaar gaan werken laat die maar doorwerken.Tenslotte betalen we metz'n allen ook aan die studie.

Laat de jongeren maar werken. Er wordt ook veel te weinig aan alleenstaanden gedacht. Die betalen meer belasting dan 2 verdieners. Terwijl er zoveel singles zijn in Nederland.

A.C.H.

Helemaal mee eens.
Er is ook geen politieke partij die een alleenstaanden beleid in haar/zijn programma heeft.

peter

Helemaal mee eens, dit is ook afgesproken in het nieuwe cao (ggz).
Echter het blijft stil.

Nico

Vele zijn op hun 16e of 17e jaar van bv mavo afgekomen.
Hetgeen betekent dat zij 50 jaar aan de bed staan.
Hoe haal je dat in godsnaam?
Na 37 jaar in de spoorwereld altijd vroeg op zie ik mijn partner die vanaf haar 17e in de zorg zit langzaam opbranden, zij werkt pas 30 jaar in de zorg is nu dus 47, ze gaat haar pensioen zeker niet halen. En ja dat is makkelijk zeggen vanaf een bureautje bij het pensioenfonds.
Laat de studentes of werkeloze het maar overnemen die kosten toch al geld.
Die uitkering geven aan de mensen die opgebrand zijn, zodat zij van hun laatste paar jaartjes van pensioen kunnen genieten.

M

Waar blijft "het Generatiepact" in de CAO van V&VT?
Zie het somber in, als 60-jarige werknemer binnen
een verpleeghuis...
De zg Hardwerkende Nederlander krijgt loon na werk,
dwz: stank voor dank.

Pas als je goed voor jezelf kunt zorgen
kan je dat voor een ander doen.
Faciliteer ons dus!


Piet

Ik werk 35 jaar binnen een GGZ instelling. Geloof me genoeg mee gemaakt om te concluderen dat dit een zeer zwaar vak is. En nu nog gewoon door werken tot mijn 68 jaar. Dan met pensioen en na twee jaar ga je dood. Trouwens op mijn werk recent twee collega dood gegaan werkte ook 35 jaar in de zorg.Hebben van geen cent kunnen genieten die ze hun hele leven hebben ingelegd. Hoezo we worden allemaal ouder. Gewoon fake nieuws van deze bedriegers met hun mooie pakken aan. We worden uit gehold en op gejaagd en bedankt met enkele jaren pensioen voor we van deze aardbol vertrekken...schande wat een respect. Wat dacht je van het runnen van de organisatie van dhr.. Borgdorff>>huren pand>>betaling personeel etc.. gaat van onze pot pensioen af. GELOOF ME MAAR DAT KOST GIGA VEEL GELD. Trouwens er zijn pensioen fondsen die het veel en veel beter doen mede omdat daar de kosten reduceert worden en ze slimmer zijn. Nee beste collega's het zit er niet in na onze super inzet van jaren dat we op tijd kunnen stoppen. Ik heb een tip ga niet minder werken zo wordt je een dief van je eigen portemonnee..kun je niet werken dan meld je je ziek. Die premie heb je tenslotte je hele leven betaald en daar heb je recht op.

A. van der Starre

De pensioenfondsen hopen, door het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd, dat niemand straks meer van zijn of haar pensioen gebruik kan maken!
Je bent lichamelijk en geestelijk op of dood! En als ook de zorgverzekering met deze snelheid de eigen bijdrage verhogen, dan mag je je pensioentje daar brengen.....
Daar heb je dus heel je leven (in mijn geval meer dan 50 jaar)voor gewerkt!
De hoge heren met hun riante salarissen, vette handdrukken en gouden bonussen kunnen makkelijk praten!

jude Kandiah

Tot 75ste laten werken en na pension en afscheid met collega's gelijk op zorgcentra brengen, zou ook een oplossing kunnen zijn.

Jude Kandiah

Ella

Door tot 69 jaar nog en gestart op 17, meer dan 50 jaar gewerkt wanneer ik überhaupt dat pensioen ga halen. Begonnen met zware jaren zonder hulpmiddelen om te kunnen tillen, lichamelijk dus forse klappen mee gehad. Zou eigenlijk nu niet kunnen bedenken hoe het vol te houden is. Grote kans dat de pensioenleeftijd niet gehaald wordt, op en af moe lichamelijk en geestelijk, simpelweg versleten. Levensjaren inleveren omdat 50 jaar onregelmatige diensten en daarbij veel nachtdiensten bewezen jaren van je leven kosten.
Verder inderdaad ook nog alleenstaand en dus heel mag ik ook vaak overal extra voor dokken.
Kortom FANTASTISCH idee, zo hoeft u aan veel mensen geen pensioen meer af te dragen en vult u samen prima de zakken tot de mensen er aan onder doorgaan. Intussen geniet u van een luxe leven en hebt geen zorgen over later. Ligt u 's nachts heerlijk te slapen terwijl wij in regen wind kou en ook vaak nog voor een grote mond en dreiging op straat ons werk doen.

A.N.

Het pensioenstelsel is zo bedacht dat men niet voor zichzelf premie afdraagt “voor later”, maar voor de pensioengerechtigden van nú en daar is niets mis mee. Dat noem je sociaal, zorgen voor elkaar. De EU discussie over verhoging van de pensioenleeftijd en langer doorwerken, alsof het gaat over je eigen pensioenpot later, raakt daarom kant noch wal. Overigens ook nog een overblijfsel van een voorbije economische crisis die maar in stand gehouden wordt. Deze pensioenpot moet gefinancierd worden door de jongere generatie, maar dan moet die jongere generatie wel de kans krijgen om premie af te dragen, dus de kans krijgen op een goedbetaalde baan. Wat opvalt is dat de discussie veelal gevoerd wordt door oudere werknemers. Jongeren hoor je minder in de discussie en lijken daardoor minder geïnteresseerd te zijn. Daarom wil ik mij hier richten tot de jongeren: kom op, meng je ook in deze discussie richting de politiek voor een meer geoliede instroming op de arbeidsmarkt. Het gaat ook over jullie toekomst. Het spookbeeld dat je premie afdraagt voor anderen en er straks niets overblijft voor jezelf is onterecht en pure bangmakerij. Juist door nu zelf de handen uit de mouwen te steken en verantwoordelijkheid te nemen houdt je de pensioenen betaalbaar en dient als lichtend voorbeeld voor de generatie die dan weer na jullie komt. Ik ben nu 61+ met een dynamische baan en bruisend van energie. Wil straks nog zolang mogelijk genieten van een welverdiend pensioen. Het feit dat ik tot 67+3mnd moet doorwerken bevalt mij niet. Je mag mijn baan zo van mij overnemen, als ik in ruil daarvoor de garantie krijg dat ik kan stoppen op mijn 65e. Het zgn. generatiepact gevat in de CAO heeft geen verplichtend karakter en moet binnen elke afzonderlijke organisatie eerst apart afgesproken worden en is daardoor misleidend.

Ingrid Stel

Het is toch wel heel bijzonder hoe de mensen van de politiek en de hoge heren achter hun bureau hun visie verkondigen. Alles draait om groei en de economie, het lijkt de nieuwe religie waar alles aan opgehangen kan worden. Dat het gaat om mensen van vlees en bloed met ieder zijn eigen verhaal, daar lijken ze niet naar te kijken. Interessanter is voor hun dat hun eigen bankrekeningen goed gevuld zijn, hiervan zouden veel mensen op een respectabeler leeftijd met pensioen kunnen gaan.
Ik ben 60 jaar, werk 32 uur per week, pas tussendoor op 3 kleinkinderen en doe op een uur rijden nog mantelzorg bij mijn stiefmoeder. Het wat rustiger aan doen, zit er gewoon niet in. En met de gedachte dit nog 7 jaar vol,te houden, maakt me wanhopig.

F. R Holt

Jeetje dames(Yvet en Jenny) ik begrijp jullie volkomen hoor, ik werk ook in de zorg maar als huishoudelijke hulp bij ouderen thuis en een mevrouw in de 40plus die slechtziend is en ik ben deze maand 59 jaar geworden en ik merk ook zelf dat dit werk wat zwaarder voor mij begint te worden. De Regering is eigenlijk de boosdoender want zij roepen zo mooi van; 'Ja, gelukkig gaat de economie nu weer goed, we kunnen meer besteden, voor de zorg gaan wij geld apart houden', bla bla. Nou sorry ik geloof deze mensen niet meer. Nog steeds wordt er flink bezuinigd in de zorg! Vooral die Rutte roept elke keer dat het beter gaat met de Nederlandse Economie. Nou ik heb nog niets gemerkt van al die beloftes van hem. Hij lacht alles weg als je hem wat vraagt. In plaats van al die managers en de hoge pieten die mooi zitten te doen achter hun bureau hoge bonussen te geven ..., waarom verdelen zij niet het geld onder degenen die het meest nodig hebben? Zoveel miljoenen euro's hebben zij toch niet nodig? En gedeeltelijk van dit geld ook in de ouderenzorg en andere zorg investeren. En ook dit vind ik zo stom, alles word maar steeds duurder, sommigen/ouders en samenwonenden moeten verplicht allebei gaan werken want anders kan je niet veel doen en besteden. Alleenstaanden met kleine kinderen die moeten nog harder wat voor doen want anders redden zij het niet financieël. De lonen gaan niet meer omhoog alleen maar elke keer 1% omhoog en niet meer. En niet te spreken over de zorgverzekeraars die ook stelletje geldwolven zijn! En daar in Den Haag kunnen zij wel ons verplichten om tot onze 67e te blijven werken, maar garanderen zij mij en miljoenen andere werknemers die zwaar werk verrichten dat wij lang van onze pensioenen kunnen blijven genieten? Ik wil straks wel lang van mijn pensioen kunnen genieten want ik wil ook af en toe naar mijn geboorteland om even bij te komen, ik ben een levensgenieter en werken is leuk, niets mis mee maar het moet niet je dood worden!!!
Tot je 65e blijven werken is al lang genoeg. Nu al sterven veel mensen eerder, ik maak dit vaak mee. Mijn zus was 59 jaar pas toen zij stierf en had pas drie jaar haar pensioen, dus ik bedoel maar. Ik weet het niet hoor, 1 ding weet ik wel, in iedere geval, ik hou het niet vol tot mijn 67 jaar om te blijven werken hoor.

B.Barens

Meneer Borgdorff, ik begrijp niet zo goed dat u, in combinatie met het zware beroep wat we hebben, zegt dat we moeten zorgen dat het haalbaar is om langer door te werken? Werknemers in de zorg hebben fysiek en mentaal meer van zichzelf gevraagd, dus die verdienen het om met 65 jaar te stoppen met werken. Zodat jongeren ook meer kans hebben op een baan. Ziet u mij op mijn 69e+3 maanden, nog iemand van 120 kilo uit bed halen? Of op mijn fietsje door weer en wind van de ene client naar de andere gaan? Ik houd van mijn beroep, maar het is geen beroep wat je kunt doen tot je bijna 70e. U bent zelf ook niet meer piep-jong, ik zou u willen vragen om eens een poosje mee te lopen op de werkvloer, en dan niet voor een dagje, maar minstens een maand. En dan wil ik uw blog nog wel eens lezen....Misschien dat u dan schrijft dat het in een ieders belang is dat werknemers in de zorg op hun 65e met pensioen mogen...

Ans Burger

Bijzondere draai aan gezond oud worden. Hoog ziekteverzuim, kost veel, natuurlijk, ineens hoor je dat je bijna 2.5 jaar langer moet werken. Dat verhoogd de werkdruk van collega's, die onnodig uit gaan vallen daardoor. En werkloze jongeren. Krijgen hooguit een uitkering, waar komt dat geld vandaan? Laat hen de banen overnemen van de ouderen. Levert vulling van de pensioenfondsen. Fulltime in de zorg werken tot 67 en langer!!

jvstempvoort

Meneer Borgdorff, zo te zien zijn er veel reacties gekomen van de werkenden in de zorg.Lijkt me dat er meer moet worden gedaan richting het kabinet vanuit pensioenfondsen.Dus blijft het hard werken,voor u.En nog beter dat we er iets van terug mogen zien.
Over pensioen gaan met 65 voor zware beroepen hoor je het kabinet niet. Het is weer zoals altijd, afgelopen maart werd er van alles beloofd en nu zien we weer wat er van komt. Maar de werkenden gaan erop vooruit, dat wel. Laat dan de werkenden met de zware beroepen met 65 met pensioen gaan.En daarbij ook de AOW eens behoorlijk wordt verhoogd.Het gaat toch zo goed met de economie!Mensen met een AOW hebben nl al hun steentje bijgedragen aan de economie.Maar de dividend belasting wordt afgeschaft, dat daar zoveel andere dingen voor gedaan kunnen worden is niet interessant voor de multinationals.Omdat er banen behouden worden zegt Rutte maar dat is nog niet bewezen.Bovendien kunnen werkgevers nu al niet aan deskundig personeel komen.Ik vind het allemaal nogal tegenstrijdig.En werk dan ook door tot 66 en 4 maanden.Dan mag ik stoppen en heb er dan ook 51 jaar arbeid opzitten.Hoewel ik mijn werk met plezier doe speelt de leeftijd wel parten.

Marja

Ik zie met angst en beven de komende jaren tegemoet.werk bij een dierenkliniek, ben 62 jr en heb artrose. Het valt mij nu al zwaar omdat het werk vaak fysiek erg belastend is. Ik hoop dat ik de komende 5 jaar of wuw weet langer, vol kan houden

Jacoba Hartman

Er wordt niet geïndexeerd omdat het de bedoeling is dat we in Europa naar één pensioenfonds gaan. Althans dat wil Europa, ondertussen heeft Brussel al aangegeven dat onze pensioenfondsen, notabene een van de beste van de wereld een risico lopen door hun aandelen en obligatie beleid.
Echter Europa kijkt verlekkerd naar onze pensioengelden.
Neen geen Europees pensioenfonds, ook niet als de vakbonden vinden dat aan hun eisen wordt voldaan.
Het geld is van de Nederlanders en daar blijft een ieder vanaf. Ook en vooral onze overheid.
De Nederlandsche pensioenpotten zitten boordevol.
Om te voorkomen dat de pot overstroomd en ons geld verdwijnt in zwarte gaten is indexatie noodzakelijk.

P. K.

Ik zie de ontwikkeling in de maatschappij en met de pensioenen als een wake-up call om zelf de verantwoordelijkheid over mijn leven te nemen. Wij hebben geleerd dat de staat wel voor ons zorgt en de staat geeft nu aan dat de grenzen te zien zijn. Daarom wil ik eens de nadruk vestigen op het feit dat wij het nog NOOIT zo goed hebben gehad! Ik werk in de GGZ en ja, superzwaar. Nachtdiensten gedaan bovenop 32 urige werkweek etc. Veel ellende gezien. Ik ga bewuster om met mijn lijf en leven sinds ik weet dat ik langer moet doorwerken voor mijn pensioen. Meer rust, meer natuur en buitenlucht en....een gezond gewicht. Niet roken. En afzien van de nieuwste gadgets, waarmee ik door sparen ben gaan beleggen. Wie jong is: 30-40 jaar investeert NU in zijn gezondheid over 15-20 jaar. Waarom moeten mensen die bewust met hun eigen lijf omgaan betalen voor degenen die leven uit pakjes/zakjes, overgewicht hebben en roken? De boodschap is: kijk ook eens naar jezelf in plaats van het vingertje altijd naar de ander (de staat) op te heffen! Juist in de zorg werken mensen met een onvoorstelbaar ongezonde leefwijze.....Geen wonder dat die hun pensioen niet halen. Daar kun je zelf heel veel mee doen!

aj  .de graaf

zit bij interne dienst wij moeten zwaar werk doen al 20 jaar werk gever doet er weinig aan ik ben 60 jaar heb al 40 jaar er op zitten graag zou ik met 63 jaar willen stoppen maar ik moet tot 68 werken dit is niet rechtvaardig .

A.

...ik voel me dus wel degelijk zelf verantwoordelijk! Maar de staat, zoals jij dit benoemd, bemoeid zich met al hun regels, voorschriften en wetten wel met ons! Wij MOETEN pensioengelden betalen en zij geven de pensioenfondsen de ruimte om te beleggen en om te doen met ONS geld wat ze uiteindelijk willen. Bij positieve beleggingen zien WIJ ook niets terug van ONS geld. Bij verkeerde beleggingen moeten WIJ meer betalen en krijgen WIJ minder uitbetaald!
Ook om mij heen zie ik mensen, die altijd gezond geleefd hebben, hun pensioen niet halen....
Dus met alleen gezond leven en verantwoording nemen en uiteindelijk op hogere leeftijd met pensioen gaan, wil niet zeggen dat je na een zeer lang en werkzaam leven ook nog 'gezond de eindstreep haalt'.

m. lensink

Eerder stoppen mag wel als je dit zelf kan opbrengen,zo staat het in de regels als je die goed leest,je krijgt er alleen minder pensioen voor om dat de overheid geen uitzondering wil maken.

Eerder stoppen met werken mag!

Bonussen bij bestuurders moeten worden aangepakt en eigen verantwoordelijkheid moet worden gestimuleerd zoals dat ik de gehandicapte zorg ook al gebeurt,op dat je weer meer verantwoordelijk voelt voor jou deel.de zorg is in een kwaad daglicht gesteld,maar hier moet weer wat positiefs voor terug komen dat het loont om in de zorg te werken.
Dit kan door info over het werk en de locatie van de plaats van de instelling
m.lensink

Pieternel

Helemaal mee eens. Wat mij wel verbaast in alle reacties is dat niemand meer spreekt over de tijd dat wij in de zorg op 60 jarige leeftijd mochten stoppen omdat we een zwaar beroep hadden. Ook de vakbonden hebben het laten gebeuren want wie kan zich herinneren sinds wanneer wij door moesten werken? Het is zonder veel bezwaren zomaar veranderd. Nu hebben wij ineens geen zwaar beroep meer omdat de overheid geen onderscheid kan maken wat nu eigenlijk een zwaar beroep is. Eigenlijk zijn wij als zorgmedewerkers ook mede verantwoordelijk voor wat ons nu overkomt want wij hebben te veel aan de patienten gedacht en te weinig aan ons zelf.
Eerder stoppen betekend ons eigen flexpensioen opeten waardoor we niet overhouden waar we eigenlijk op hadden gehoopt. Dus ons verdere leven " gestraft" worden door onze eigen verantwoordelijke gedrag.

Djengis

Loze woorden van een pak met stropdas. Heer Borgdorff vindt dit en vindt dat, maar dient uiteindelijk alleen het belang van de beleggers. Werknemers die hun pensioen niet halen zijn veel interessanter voor een pensioenfonds dan al die 'gezonde' gepensioneerden die zo maar tachtig jaar of ouder worden.
Daarnaast schat ik in dat het met het pensioen van heer Borgdorff ook ruim beter is gesteld dan met het pensioen van de meeste werkers in de gezondheidszorg.
'Zwaar werk' noemt heer Borgdorff zijn blog. Man, je hebt geen benul van wat dat werkelijk is.

Herman


Het is nog erger: ik heb jaren vòòr mijn 25e pensieonpremie betaald, toen werden de regels veranderd en ging mijn opbouw pas vanaf mijn 25e gelden.
De jaren die ik eerder premie heb betaald moest ik maar zien als een soort verzekeringspremie, voor als ik in die tijd invalide zou zijn geworden...!?
Ook ik werk vanaf mijn 17e in de zorg, veelal in de (acute-)psychiatrische zorg, en ik merk dat ik het mentaal moeilijker begin te trekken. Ik moet nog 7,5 à 8 jaar....
Toen ik begon werd gezegd dat ik na 40 jaar mijn pensioen bij elkaar gespaard zou hebben, nu moet ik ruim 50 jaar werken!

G.T.

Beste leidinggevenden van mijn/ons pensioenfonds,
Als zoveel mensen, die al jaren met ziel en zaligheid in de zorg werken, proberen duidelijk te maken dat het water hen aan de lippen staat...
Waar blijft u dan met uw zorgplicht voor uw pensioenverzekerden?
Het is niet vanuit weelde en luxe dat deze noodkreten worden geslaakt!
Heel veel mensen in de zorg zijn letterlij figuurlijk totaal "op" als ze tegen de 60 lopen.
Is het teveel gevraagd indien u deze mensen laat zien, merken en voelen dat u oprecht voor hun rechten opkomt. Na 40/45 jaren in de harde wereld van de zorg "gebuffeld" te hebben, zijn mensen toe aan een stukje welverdiende rust. Mogen wij als "donateurs" van ons eigen pensioenfonds er op rekenen dat Dhr.Borgdorff en andere vertegenwoordigers van ons zich hier oprecht hard voor maken?!!

sylvia

leuk gezegd maar de meeste die in de zorg werken net als ik zijn op hun 16 e begonnen . en nu moet ik door tot mijn 68 en 9 maanden zo als het er nu uit ziet dat is 51 jaar dienst jaren.
ik voel nu al dat ik op raak ik werk nu al 35 jaar in de zorg, en nu laten ze je ook met de nieuwe werktijden je niet 4 dagen werken maar soms zelfs 5 dagen. 4 lange dagen 1 korte. maar je moet wel 5 dagen vroeg je bed uit. dat ga je wel voelen als je 54 bent. en er is zoveel al gekort op de ouderen in de zorg, de oude tutten uren zijn ook al weg. dus meer vrij kan je ook niet opnemen. zo maak je het de oudere werk nemer niet makkelijk. en er word nog steeds niet met goede spullen gewerkt in de zorg , tilliften die nog handmatig zijn. passieve heb ik het over. terwijl ik al tennisarmen heb.
er moet toch iets komen om de oudere werknemer te ontlasten in de zorg. en ik vind dat we geen 51 jaar hoeven te werken waarom moeten we zoveel bijdrage aan de economie na 40 a 45 jaar is dit al voldoende. laat mij ook genieten van mijn pensioen en aow .

A.Raaijmakers

Duidelijk verhaal maar werkgevers en politiek hebben de tijd en die verstrijkt zo alsmaar. Het ziekteverzuim gaat stijgen.
Afspraken in de cao zijn te vrijblijvend. Het aantal werkjaren loopt op voor deze groep soms 50 jaar dan is het nog niet genoeg.
40 dienstjaren lijkt mij een lijn om te kunnen stoppen.

C. Muurling

Volledig met je eens PK maar je vergeet de enorme financiële uitbuiting van een klein clubje dat er nu juist voor zorgt dat velen niet kunnen wat jij beoogd en zich maar uit pure frustratie minder goed gaan leven dan beter voor ze is. Dat doen waarschijnlijk ook de financiële manipulatoren die je proberen te vernietigen met foute financiële beslissingen, maar ja daar leven ze goed van en daar worden ze namelijk heel rijk van.
Lees het meesterwerk van Ad Broere maar eens (geld komt uit het niets) Als u dan nog niet overtuigd bent van deze geweldige wereld van bedrog en manipulatie met u voor heeft dan bent u echt te laat en dat zijn we eigenlijk al. Het is wachten op de volgende crisis maar daar hebben de mensen met hun super salarissen helemaal geen last van.

Erba

Ik ben op mijn 17e begonnen in de zorg, verpleeghuis zorg. Nu dik 40 jaar aan het bed en dat met een werkweek van 36 uur (overwerk niet meegerekend).

Collega's die ik met een fulltime baan hun pensioen heb zien halen kan ik op 1 hand tellen!!! en dat toen het nog 65 jaar was.

Als er al iemand met pensioen ging waren dat collega's met klein contract en een poos uit de zorg geweest te zijn geweest.

Dit betekent dat als wij wel ons pensioen mogen halen wij al zo krakkemikkig zijn dat de uitbetaling van ons pensioen niet lang zal duren. hoezo strategie!!! meneer Borgdorff.

Ga de strijd aan voor/met ons die lang fysiek zwaar werk hebben. En onderschat het psychische gedeelte niet

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff