« Jong en oud | Hoofdmenu | Zwaar werk »

12/01/2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

nico medema

toch nog even over jong en oud. Als de solidariteit vereist om torenhoge vermogensposities/dekkingsgraden te generen, zal naast het niet meer indexeren van pensioenen ook het verhogen van de pensioenpremie nodig/gewenst zijn. Het ABP doet dat al, van PFZW nog niets gehoord

Bert Peetoom

Bent u een zoon van Ds W. Borgdorff die o.a. in Baarn heeft gestaan?

Bastiaan

Beste Nico,

De pensioenrechten van werkenden worden ook niet geïndexeerd, waarmee ze ook een flinke bijdrage leveren. De premies zijn stijgend, maar vreemd genoeg dalen de ingekochte pensioenrechten. Dus meer betalen, maar daar minder voor krijgen.

O ja, die ‘premieholidays’ ken ik alleen uit de geschiedenisboekjes.

Groet,
Bastiaan

Luuk

Beste Bastiaan,

Uit alle onderzoeken blijkt: degenen die nog niet met pensioen zijn en ouder dan 45 jaar worden het meest de dupe van het nieuwe stelsel. Dit ondanks het feit dat deze groep die geweldige "premieholiday" heeft meegemaakt. Zij hebben heel lang teveel betaald voor de oudere generaties. Jij hebt geen premieholiday meegemaakt zeg je dus dit betekent dat je niet tot die groep behoort en er dus nog heel veel mensen zijn die slechter af zijn dan jij.... Misschien goed voor je gemoed om niet alleen de nadelen van je eigen situatie te beschouwen maar meer het totaalplaatje in vergelijking met anderen. Daar word je gelukkiger van.
Daarbij: de "slechte" positie van de jongeren is gebaseerd op een aantal uitgangspunten die hier al vaak besproken zijn en waar heel veel op aan te merken valt (zie o.a. mijn commentaar op het blog "nog een keer pensioenpotjes" van Borgdorff).
Jongeren geven daarnaast aan dat hun inleg nu meer waard is dan die van een oudere omdat die inleg langer kan renderen. Tegelijkertijd argumenteren ze dat de rekenrente niet te laag is vastgesteld en dat de rendementen nu heel laag zijn en in de toekomst wel eens lang laag kunnen blijven. Als dit zo is dan is de inleg van een jongere nu dus ook niet zo veel meer waard want die rendeert dus nauwelijks...
Je kies het ene of het andere scenario maar niet voor de ene situatie en de andere 2 verschillende, net wat je goed uitkomt.

C. Muurling

Beste Luuk, tegengas geven op dit blog is zeker goed. Mensen die genoeg hebben kunnen ook kiezen en hebben geen idee (of willen dat gewoon niet zien) en denken dat iedereen het goed heeft.
Wat gebeurd er met de pensioen premies van mensen die ruim voor hun 65e sterven? Er gaan er de laatste tijd nogal wat Zeker in mijn omgeving, dus die stijgende levensverwachting gaat echt minder hard dan je denkt. En waarom moet de blogger straks 4K krijgen en de gem. pensioen gerechtigde, die dik 40 jaar gewerkt maar, 40 euro per maand!?! Oh ja dat heet solidariteit, schamen moeten ze zich.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff