« Alle beetjes helpen | Hoofdmenu | Extra handen aan het bed »

09/15/2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Dick de Geus

Hallo Peter Borgdorff,

Gister bezocht ik met een groot aantal 'personeelsfunctionarissen met 'pensioen' in hun portefeuille' de basiscursus Pensioen van Pzwf. Een in mijn ogen geslaagde bijeenkomst waar je in krap drie uur heel veel meer aan de weet komt over de pensioenen-materie. Waarom ik je dit schrijf? Je geeft de collega's van de klantenservice een pluim op de hoed. Die verdienen ze zondermeer; collega voorlichter Roebert Bosch verdient die pluim zeker ook. Wat weet hij veel over het vak, hij schut de procenten en procedures zo uit zijn mouw. En weet dat oog nog op een niet slaapverwekkende manier te presenteren. Alle lof voor ... Roebert!

Ben Pieterse

(Beste) mensen, ik ben het gelul over die dekkingsgraad meer dan beu, miljarden reserves , hoge salarissen aan de top en wij kunnen niet eens een vergoeding krijgen om onze koopkracht te compenseren. Schandalig is het, geen goed woord voor over. Mijn agressie stijgt overigens wel !

D. de Jong

Hallo Ben,
Ik ben het volkomen met je eens e al dat gelul van de directeur met allerlei excuses evenmin. Het PZFW kan best de kas een jaar open doen en de gepensioneerden een verhoging geven van ik denk 3 %. Maar let wel, onze regering houd de hand er op zodat die nog eens een graai in de kas kan doen evenzo een aantal jaren geleden.

Ype van der Meer

Ik begrijp heel goed dat pensioen ook in de toekomt beschikbaar moet blijven. Dat hiervoor een berekening wordt gemaakt is logisch. Normaal gesproken zou je dan uit moeten gaan van de gemiddelde rendementen van de afgelopen jaren. Er is gekozen voor de rentevoet, die kunstmatig laag wordt gehouden door de Europese centrale bank. Gevolg hiervan is dat de huidige gepensioneerden sterk in hun inkomen achter blijven omdat er in theorie in de toekomst dan niet genoeg geld meer zou zijn. Dit is onwenselijk en kan niet langer voortduren. Pensioenfonds wordt creatief en zorg voor de gepensioneerden, die het pensioenfonds hebben gemaakt tot dat het is. Verhoog de pensioenen.

Peter van Haaren

Hallo Peter Borgdorff,

Krijg net een E-Mailtje van het PGGM.
Met grootte letters "WIJ HEBBEN NIEUWS OVER UW PENSIOEN"
Kijk vervolgens in de E-Mail en wat vind ik daar.
Helemaal niets nieuws over het pensioen.
Zorg ook hiervoor, dat het goed en duidelijk is.

Groetjes,
Peter van Haaren

Martin van Ingen

Kreeg een mailtje dat mijn pensioen de 22e wordt betaald met de boodschap er is nieuws over uw pensioen. Ik heb daar geen goed gevoel bij, de suggestie wordt gewekt dat het hier een goede daad van het pensioenfonds betreft terwijl het hier denk ik om een verworven recht gaat. Ik wacht nu op het mailtje :"Wij hebben nieuws over uw pensioen: helaas kunnen wij uw pensioen komende maand niet betalen"

Martin van Ingen

Heb een aantal jaren geleden ook zo'n bijeenkomst bij mogen wonen.
Veel informatie ontvangen over pensioenopbouw, middenloonregeling etc. etc. Met trots werd ook verteld dat onze pensioenen waardevast zouden zijn en blijven. Dat bleek toch uiteindelijk een beetje gejokt

AVDR

PFZW belegt duurzaam.

Werkt/handelt het PFZW ook duurzaam en werkt ze ook aan minder uitstoot CO2?
Led-verlichting, medewerkers rijden elektrisch etc Maatschappelijk verantwoord ondernemen: daar kan het PZFW ook intern/extern aan werken!

ellie

heb een vraag over pensioen opbouw.
Ik heb nu opbouw maar in oktober ga ik tot een nieuwe baan heb voor uitzend zorg werken. Maar hoorde daar dat ik in het begin geen opbouw pensioen heb .Waarom niet werk is toch werk

willy Lendowitsch

Waarom moeten de grote jongens zo veel verdienen, en de mensen op de werk vloer minder, ik wil wel eens zien, als de baas er s`Morgens
komt, en geen personeel.
Waar zijn ze dan, inderdaad nergens.
Dat is met het pensioen ook zo, de banken hebben kapitalen uit gegeven, en jan de arbeider( ja inderdaad de mensen die werken) zijn
de klos en dat gaat nu weer gebeuren, straks is het geld weer weg
en gaat de regering uit maken wat wij mogen en niet mogen.
Ik hoop het toch niet, Peter.

SOJ

Ik verneem via de krantgen datons pensioenfonds geld steekt in oa. het Slotervaart ziekenhuis en aanverwante van oa Wouter Bos en kornuiten.
Mijn advies;
NIET DOEN!!
Dat geld ben je kwijt en zie je nooit meer terug!

SOJ

De veelverdieners hebben zich weer verrijkt inderdaad. Tenminste als ik de rede moet geloven die onze Willem heeft uitgesproken. Waarin ons kabinetje, wo PVDA, de rijksten weer het meest vooruit laat gaan.
Dat heet dan partij voor de arbeid.... niet dus.

W Drabbels

Ik vindt het een schandaal dat wij gepensioneerde die het pensioen zelf vanaf het begin hebben opgebouwd ,al jaren geen prijscompensatie hebben gehad,terwijl ons is verzekerd dat het een waarde vast pensioen was.het alleen uitgaan van een rente percentage is onjuist,,men moet uit gaan van de gehele opbrengst van beleggingen.en rente.We moeten met zijn alle in protest gaan en demonstreren in den Haag,waar bemoeien zich mee in den Haag.Het pensioenfonds moet een vuist maken en niet als makke schaapjes alles laten opdringen door den Haag.

p.m.p.m arts

Aan PGGM,

Ik begrijp niets van de uitkering van mijn pensioen.

Heb 47 jaar f. time in de gezondheidszorg met veel vreugde overigens gewerkt .

Heb jaren lang aan de bond betaald als steunend lid.

Kunt u mij uitleggen waarop alles is gebaseerd !
Met hartelijke dank voor uw reactie en moeite.

C. Muurling

Aan de reacties hieronder blijkt maar weer eens des te meer dat de meeste mensen zich bedrogen voelen. Ook krijgen de mensen een mail met "meer of minder werken". Nu voor deze groep geldt dat de meesten naar mate ze ouder worden minder gaan werken en dat hun toch al schamele pensioen weer veel minder gaat worden. Waarom sturen de verantwoordelijken van de PFWZ dit soort (helemaal niet opbeurende) reclame? Voor wie is dat nu bedoelt of is het weer papnen en nat houden, zand in de ogen strooien terwijl ze zelf de afgelopen jaren veel rijker zijn geworden. Schande directie, vertel eens een eerlijk verhaal aan al diegenen die straks niet meer kunnen rondkomen.

C. Muurling

Oh, en deze even ter herinnering!

https://fd.nl/economie-politiek/1104147/peter-borgdorff-bakt-ze-bruin

Lemon

@Hr Muurling. Behalve veel wind vangen hoge bomen ook hoge beloningen. Tja...

*** in het NRC-interview (23 juni ‘17) met Peter Borgdorff, directeur pensioenfonds Zorg en Welzijn, wordt duidelijk dat FNV weinig tot geen invloed heeft op de beleggingen van PFZW. Directeur Borgdorff heeft het voor het zeggen, níét het PFZW-bestuur waarin FNV met twee leden zitting heeft.

Ook de Pensioenraad, met tien FNV-ers, lijkt niets te vertellen te hebben. Of in ieder geval doen ze er alles aan om die invloed goed te verbergen! Maar er is meer. Directeur Borgdorff weet zijn diverse functies niet te scheiden. Zo is hij president- commissaris van KAS Bank, dat met administratie en advies voor de pensioenwereld € 130 miljoen omzet haalt. Borgdorff ontving in 2015 voor deze bijbaan €55.000 en in 2016 €63.000 (*1). Van PFZW ontving Borgdorff in (*2) 2016 een salaris van €263.000, twee procent meer dan in 2015. Vast onderdeel van dit Balkenende-norm overschrijdende inkomen is een pensioenvoorziening in 2015 van €25.000(!!) en in 2016 van €26.000(!!) (*2) Het is een detail maar: de PFZW-pensioenen zitten al vele jaren op de nullijn!! Directeur Borgdorff ziet zijn bijbaan niet als belangenverstrengeling, wat volgens de 1Code Pensioenfondsen verboden is. In de pensioenwereld haalt pensioen”goeroe” Borgdorff de klanten voor KAS Bank binnen. 4Real géén belangenverstrengeling?
https://lokaalfnv.nl/regio/land-van-cuijk-plus/pensioenen-in-nederland-wat-gebeurt-er-allemaal

Mevr Bezorgheid

Beste mensen,

Het is ook niet terecht dat directies en managers zoveel meer verdienen per jaar door loonsverhogingen en bonussen en veel een bepaalde richting uit gaat.
Al deze reacties zullen wel terecht zijn. Het zou inderdaad terecht zijn als de pensioen tenminste mee stijgen met de lonen in de zorg en de inflatie.
Over de inhoud van de kas over de verre toekomst is niets te zeggen.
Er is zoveel onrust in de wereld en er zijn zoveel oorlogen en rampen, smeltend ijs, plastic "landen" zwemmend in de oceanen, waardoor grote vissterfte.
De mensen worden ouder, maar waarom ? Velen worden in leven gehouden om de farmacie en de specialist te verrijken, maar velen niet voor hun eigen kwaliteit van leven. De zorg is keihard zakenleven en veel verdienen. de zorg van vroeger is verdwenen.
De dood is de enige zekerheid in deze wereld.
Veel zorgen maak ik mij over de mens, wat mijns inziens het slechtste dier is wat op deze wereld rondloopt.
Geen natuur, geen leven meer en aan geld heb je dan ook niets meer.
De dood is dan een verademing.
Laat ons genieten zolang het kan en niet alleen maar mopperen.
Blij wordt ik van de vogels die "nog" fluiten en de natuur om me heen. Maar door het het gebruik van al die agressieve pesticiden gaan de insecten dood, wat uiteindelijk ook de vogels en de mens zal uitroeien.
De natuur zal dan weer opbloeien en overleven met minder mensen.
De mensheid is ongeneeslijk ziek.
Daarom probeer ik te genieten van elke dag die ik krijg.

Terug naar vandaag de dag.
Als ouderen minder uit gaan geven is dit ook slecht voor de economie tenslotte.
Met zoveel in kas is het niet meer dan billijk dat de gepensioneerden er van mee profiteren en niet iedereen wordt 65/67.
Alle hedendaagse gepensioneerden hebben hard gewerkt en verdienen een rechtvaardige oude dag met een goed pensioen.

Vriendelijke groet,
Een bezorgde, maar nog heel gezonde 66 jarige, die best zou willen werken, maar door alle regels is afgehaakt.

M. Kleijn

De nieuwe voorzitter moest in de lens van de camera spreken, zodat ze haar cliënten aankijkt. Nu voelen de mensen zich niet aangesproken. Verkeerde pr mensen om haar heen. Gericht je tot de mensen en niet naar vragensteller of de dijken.

M. Barents

Wat u beter kunt gaan doen is het gaan indexeren van pensioenen.
Er is al jaren geen enkele berekening door u geleverd over de dekkingsgraad. De beleggingen gaan goed. Waar blijft u? De politici benadrukken dat gepensioneerden een van de groepen zijn die er jaarlijks op achteruit gaan. Wanneer komt u over de brug? Wanneer start u eindelijk met indexeren?
bron: Elsevier weekblad 2016 en 2017.

T Spin-Dam

Wij Spreken Nederlandszie teks boven, Verbeter de wereld en begin bij jezelf.Wij zijn de generatie die na de oorlog begonnen met 50 uur in de week te werken en nu worden we genaaid door jullie bevelhebbers van pensioenfondsen bedankt Meneertjes.Jullie denken alleen aan jezelf

jan delvoix

helemaal mee eens: indexeren!!!!!!!!!! wij mensen met een pensioentje hollen achteruit! Wij hebben niet het riante pensioen van meneer Borgdorff.

jan delvoix

Helemaal mee eens, ik heb 49 jaar gewerkt en nu wordt ik belogen en bestolen, mocht pas met 66,7 met pensioen en elke maand huil ik tranen met tuiten als ik weer zie wat ik krijg: schandalig is het!!!!

jan delvoix

Het treurige is dat ik heb meebetaald aan het riante pensioen van mijn baas en dat mijn baas geen cent heeft meebetaald aan mijn pensioen: mijn pensioen is een schijntje van het zijne. Leuk land is Nederland onderussen geworden, dank u NL.

jan delvoix

Ik stem NOOOOOOOOOOOOOIT meer PVDA.

jan delvoix

Jokkebrokken zijn het, dat is hun sterkste kant. Daarom ben ik bij mijn eerste bezoek aan zo een bijeenkomst weggelopen, bah.

T.J.F.Buunen

Er is bij PFZW veel aandacht voor andere onderwerpen dan het gerealiseerde rendement op de beleggingen. We worden bijvoorbeeld vaak en goed geinformeerd over de dekkingsgraad, vergroening van de beleggingsportefeuille etc. Ook worden gerealiseerde beleggingsrendementen gepubliceerd. Een vergelijking van de door PFZW gerealiseerde beleggingsrendementen met andere grote pensioenfondsen (ABP en andere) zou ook interessant zijn. PFZW zou de ambitie moeten hebben om in zo'n rijtje excelleren. In de communicatie lees ik weinig over de plannen en (relatieve) resultaten op dit onderwerp. Een maximaal rendement is nodig om de noodzaak om te indexeren te kunnen waarmaken. Het zou dan ook topprioriteit moeten krijgen in de communicatie naar de leden.

Henk Dijkema

Beste Peter Borgdorff,
Na 6 jaar geleden met pré pensioen te zijn gegaan, wordt je onverwacht geconfronteerd met een pensioengat van 2 jaar, daarnaast wordt je uitkering nauwelijks geïndexeerd.

De resultaten van het PZWF in vergelijking met het ABP zijn ver onder de maat, dit geeft te denken.

Kortom het pensioenfonds heeft de komende tijd qua beleid maar 1 prioriteit en dat is keihard zorgen voor betere resultaten en indexatie van pensioenen!

Petra Luijten

Wat een aantal gefrusteerde mensen allemaal ! En allemaal tegen of over het pensioenfonds. Jullie moeten beter weten.!! Het pensioenfonds is de uitvoerder van de vastgestelde regels door het bestuur , de werkgever en de overheid.
Zoals jullie weten zijn de regels over pensioenen vastgesteld medio 1970 (toen zijn de eerste pensioenfondsen ontstaan) en deze regels zijn steeds aangepast door werkgevers, bestuur en overheid.
Sorry mensen, jullie moeten jullie werkgever en de overheid aanspreken. De werkgever wil minder premie betalen,(is overgegaan van eindloon naar middelloon regeling of zelfs naar defined contribution) dus de werknemer moet meer betalen om minimaal dezelfde rechten te kunnen opbouwen en de overheid bepaald de strenge regels met betrekking tot de dekkingsgraad etc. Zo is het probleem ontstaan dat iedereen vanaf ca. 1990 niet meer de pensioenopbouw heeft die daarvoor wel enigszins gegarandeerd werd door de eindloonregeling. Werkgevers hebben destijds duidelijk verzaakt dit in de onderneming goed te communiceren.
Dus niet zo mopperen op bestuursleden, directies van pensioenfondsen etc. Zij proberen hun werk te doen volgens de nieuwe vastgestelde regels en dat doen ze , want ze worden tot op het bot gecontroleerd hoor !
Dus werkgevers en overheid die moeten dit probleem oplossen !
Werkgevers moeten meer pensioenpremie voor de werknemers gaan betalen en de overheid moet de regel van 4% rente terug draaien (b.v. naar de rieele rentestand ),zodat de dekkingsgraden hoger worden en dus geindexeerd kan worden.
Blijf dus niet mopperen, maar draag oplossingen aan !

H. G. Hofma

Waarom lukt het andere pensioenfondsen wel een gezonde dekkingsgraad te realiseren en het pfzw niet? Ligt dit aan de kwaliteit van de beleggers of aan een gebrek aan visie? Gelet op de beschikbare middelen zou pfzw in de bovenste rangen moeten kunnen presteren in plaats van ondermaats. Graag hierop een GOED onderbouwde reactie!

T.J.F.Buunen

Natuurlijk zijn er nieuwe en strenge randvoorwaarden waar ook het PFZW aan moet voldoen. Los daarvan heeft het PFZW echter alle ruimte om de beleggingsrendementen te optimaliseren en de kosten van het beleggen en van de organisatie zelf, te verlagen. Klagen over randvoorwaarden die het PFZW niet kan beinvloeden is niet zo zinvol. Wel zinvol is maximale prioriteit geven aan het verbeteren van beleggingsresultaten en verlaging van beheerskosten zodat indexering dichterbij komt.

Petra Luijten

Heer Buunen ,helemaal met u eens. Je ziet dan ook dat steeds naar de kosten en opbrengsten gekeken wordt van de vermogensbeheerders en de kosten van de bestuurders. In het jaarverslag kunt u lezen welke acties hierin zijn genomen en hoe dit alles vervolgd wordt ! PFZW heeft op 3 na de laagste kosten van alle pensioenfondsen.

C. Muurling

Ik ben het met je eens Petra maar dat geeft ze niet het recht ongelooflijk veel salaris te ontvangen met al die achterlijke belangverstrengelende neven functies. Daar zit het zeer bij vele mensen. Ik werk ook mijn hele leven met zeer grote verantwoordelijkheden en dat allemaal voor 50K en dat kunnen zij ook!

P.J. Koopmans

Beste Petra,

Helder verhaal, maar er ontbreekt nog iets, namelijk het feit dat ook de vakbonden en de gepensioneerden vertegenwoordigd zijn in het bestuur. Ook zij dragen verantwoordelijkheid voor het beleid en de uitvoering. Als dit bestuur vindt dat het geld niet goed beheerd wordt (waar ik het niet mee eens ben) kunnen en moeten zij ingrijpen.

Gert v Gemert

Vandaag eerste pensioen gehad, werd mij 20 jaar lang voorgehouden dat ik netto 2300 zou ontvangen (incl aow) krijg ik uiteindelijk 2050 komt door loonheffing, niets aan te doen, had ik moeten weten.
Wat een super slechte informatie van het van het PFZW, na contact nog steeds geen uitleg ontvangen. Ga dit niet pikken.

T.J.F.Buunen

Ik heb het jaarverslag er op nageslagen maar ik kan geen vergelijking vinden van de rendementen en beheerskosten van PFZW in vergelijking met die van andere pensioenfondsen (ABP, Philips, Shell etc.) Misschien kijk ik niet op de juiste pagina? Waar zou dat te vinden zijn? Hanteert het PFZW zo'n lijstje ook om haar eigen doelstellingen en resultaten te beoordelen?

Lemon

@Blijf dus niet mopperen, maar draag oplossingen aan !

Natuurlijk eens dat pensioenuitvoerders onderhevig zijn aan de waan van de dag wb de politiek en overheid.Nu zelfs de EU al via de ECB rechtstreeks de hoogte van onze pensioenuitkering beïnvloedt, bevordert alleen de ongerustheid/frustratie. En met 400 miljard overheidstekort wordt ook weer begerig naar het pensioenpotje gelonkt.Zie de vorige noodgreep van Lubbers. Ter voorbereiding op zo'n noodlening tzt worden de pensioenspaarders straks in 'persoonlijk risico potjes' geduwd en zo de weg vrijgemaakt ve hongerige overheid.
Overigens is het in 8 jaren van een indexeringsstop niet uit te leggen dat ondanks de verplichte lage rente het kapitaal voor de toekomstige uitkeringen op peil blijft (de hoge beleggingsrendementen compenseren nl ) vanuit bv de fondsen geen bonje wordt gemaakt om de huidige gepensioneerden met een éénmalige uitkering of toeslag tegemoet te komen.

Chris

Je hebt zeker nog geen antwoord gehad Gert?

C. Muurling

En dan heb je het nog niet gehad over de gigantische salarissen die deze beheerders in die afgelopen 8 jaar hebben opgestreken. Is het dan vreemd dat mensen minachtend naar deze bestuurders en deze wereld kijken. Laat ze een voorbeeld zijn en geven en zelf ook veel gaan inleveren, maar nee hoor, het blijft een trieste wereld van openbare bestuurders die het geen moer interesseert om ook maar iets te gaan veranderen en alleen maar in hun voordeel.

C. Muurling

en dan hebben we het nog niet over het nieuwe belastingstelsel gehad! De armen gaan er wederom flink op achteruit.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/09/volgend-kabinet-doet-alsof-het-de-belasting-verlaagt-maar-belasting-op-boodschappen-en-energie-gaat-omhoog/

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff