« De eindstreep is soms ver weg | Hoofdmenu | Eerst zien, dan geloven »

08/18/2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Joop Munscher

'Laten we hervormen' schrijft u.
Mag ik vragen om valide argumenten, welke daartoe dwingen?
Want tot heden zie ik allerlei deskundigen over elkaar buitelen die betogen om juist niets te veranderen tot het afschaffen van de fondsen, en alles wat daar tussen zit. Maar voor de deelnemers lijkt het erop dat 'hervormen' gelijk staat aan verminderen van hun bestaande contract/rechten op een waardevast of welvaartsvastpensioen.
- individualiseren
- geen of minder sollidariteit tussen de generaties
- pensioenuitkering eerst vaststellen op datum pensioen
- steeds minder opbouw, opdat de premie gelijk kan blijven.
- vormen van 'casino-pensioen'
Is niet hervormen de echte optie? Want dan gooit men het kind met het badwater in geen geval weg.

nico medema

beter maar niet hervormen als er geen dwingende argumenten zijn

Bastiaan

Beste Joop,

Hoe ziet de ideale pensioenregeling eruit ?
En hoeveel mag dat kosten ( in procenten premie)?

Groet,
Bastiaan

Louis Sparidans

De roep om (opnieuw) te willen hervormen wordt mijns inziens vooral ingegeven door de al jarenlange stilstand in de hoogte van de pensioenuitkeringen.
Louter een gevolg van de (te) lage dekkingsgraad vanwege de wettelijk voorgeschreven extreem lage rekenrente.

Ik ben ervan overtuigd dat er niets aan de hand zou zijn, dus géén roep om hervormingen, als de rekenrente op pakweg vier procent zou hebben kunnen blijven staan.
Helaas, dat kon dus niet.

Ik pleit daarom voor een voorwaardelijke hervorming, rekening houdend met de ontwikkeling van de in de toekomst te hanteren rekenrenten.
Ons huidige systeem is in beginsel ‘zo gek nog niet’. Niet voor niets heeft Nederland op dit terrein een van de beste stelsels ter wereld!

De voorgenomen pensioenhervormingen kosten handenvol geld. Honderden miljoenen!
Dat zal moeten worden opgehoest door álle pensioendeelnemers, deels met hogere premies en lagere pensioenrechten tot gevolg.
Dat geld zal immers toch ergens vandaan moeten komen …

Ik denk dat het correct zal zijn als de heer Borgdorff daar ook eens op wijst.

Joop Munscher

Beste Bastiaan het geven van een persoonlijke opvatting over het ideale pensioen is niet de topic.
Ook ik denk net als Louis Sparidans dat de wens tot ingrijpende veranderingen in het huidige stelsel er niet of minder zouden zijn, als er volgens de ambitie geïndexeerd was.
Maar is dat nu echt een reden om tot wijziging van rechten over te gaan? Het stelsel ingrijpend te hervormen?
Ik blijf nieuwsgierig naar de dwingende argumenten.

C. Muurling

Beste Bastiaan, Er is hier de afgelopen jaren al genoeg geschreven over wat wel en niet goed is. Men wijst naar de politiek en Brussel en de EU en de rekenrenten, Draghi enz
Zeggen tegen de mensen dat de pot van 1400 miljard niet aangesproken kan worden, omdat?........
Ondertussen zijn al die pensioen instellingen en met name de top er gigantisch op voorruit gegaan zijn de afgelopen jaren.
Als je het daar over gaat hebben beginnen de beschermers van de blogschrijver het allemaal als puberale opmerkingen te benoemen.
Ondertussen zijn zij er de afgelopen jaren (in tegenstelling tot de pensioen gerechtigden en ander nog werkenden) er gigantisch op vooruit gegaan te zijn.
Vindt je het gek dat al deze jaren op dit blog er zulke verhitte discussies zijn.
Laat deze mensen eens zien dat het anders kan en dan gaat het begrip voor het geheel vanzelf keren.

C. Muurling

Jawel hervormen. Niet aan het systeem als zodanig maar laten we al deze pensioen fondsen opdoeken en onder de staat of SVB laten vallen. Scheelt ook weer miljoenen en zijn we van een hele hoop onrechte hoge salarissen af.

Lemon

Citaat: 'omdat de ECB de rente op een historisch laag niveau houdt is de noodzaak om het pensioenstelsel aan te passen alleen maar groter geworden...aldus de DNB '

Partijen brainstormen erover maar in elk voorstel ligt een addertje onder het gras...Zie artikel

***Dit moet je weten over het nieuwe pensioenstelsel http://nu.nl/economie-achtergrond/4264568/moet-weten-nieuwe-pensioenstelsel.html 

Jerry Joseph

Zoals vroeger al aangegeven door Huub Esten, de rekenrente kan niet als 'n geldige factor worden beschouwd voor het niet indexeren, maar wel het rendement. Trouwens de inkomsten van het pensioenfonds bestaat nog uit geen 2% aan rente inkomsten (zie maar eens de jaarverslagen). Dus we worden echt met zijn allen bedot, punt amen uit. Bedot door de pensioenfondsen, bedot door de toezichthouder, ja zelfs bedot door het gros van de overheid.
Wat C. Muurling beweert is daarom de enige en beste oplossing, want als de fondsen dan toch met hun rendement niet kunnen indexeren, ja dan hebben ze totaal gefaald. Dan moeten die enorme opgespaarde kapitalen maar in de SVB pot, dan kan er uiteindelijk nog iets goeds mee gedaan worden. Wat gaan die pensioenfondsen immers doen, stelselmatig ieder jaar niet indexeren, of zelfs de pensioenen verlagen, en dan nog goed praten dat ze het beste stelsel hebben. Wel wat blijft er over
30 a 40 jaar nog over van de uit te keren pensioenen? Trouwens waarom in zo 'n klein land zoveel pensioenfondsen? Een zou eerder op zijn plaats zijn en veel minder kosten aan uitgaven van salarissen. Nee, die fondsen in het verleden opgezet met goede bedoelingen zijn na zo 'n 60 jaar verouderd en hun tijd voorbijgestreefd, totaal in verval geraakt door eigen schuld. Wat de fondsen enkel nog proberen is enkel nog hun eigen salaris en bestaan te beschermen, de pensioenen zijn enkel nog maar 'n totaal nevenbegrip.
Zo 'n 20% of meer van het salaris van de werknemers wordt afgedragen aan de fondsen. Als men die bedragen via het SVB in de AOW pot stop, samen met de kapitalen van de fondsen, kan men iedere bejaarde 'n goede en menswaardige AOW geven. Juist ja hervormen zoals C.Muurling het stelt!

J.Th Scholten

Waarom geen vrije keuze voor een pensioenfonds.
Waarom presteren sommige fondsen beter dan de andere. (Bouwfonds/detailhandel etc.)
Een verplichting zou dan moeten zijn dat je je verplicht aansluit bij een pensioenfonds.

C. Muurling

Dank je Jerry. Het enige wat ze doen is hun bestaansrecht veilig stellen en onze overheid is niet in staat (volgens mij willen ze gewoon niet) alles, bijv. naar de SVB overhevelen. Er verdwijnen nu miljoenen, wellicht miljarden aan overhead, salarissen en prestatie bonussen... nou ja prestatie?!

Lemon

Borgdorff: "...het risico dat er fondsen komen voor rijke mensen en fondsen voor mensen met lagere inkomens. Fondsen voor gezonde mensen in gezonde beroepen, en fondsen voor mensen die door een zwaar beroep meer gezondheidsrisico’s lopen.etc.

Maar als je hierdoor jarenlang maar steeds bruto hetzelfde pensioenbedrag kunt ontlopen?

*** We gaan naar een stelsel met individuele pensioenpotjes. Iedereen binnen de pensioenwereld weet dat. Recent ging zelfs de Pensioenfederatie overstag omdat het bestaande stelsel niet meer uit te leggen valt. En nu we eindelijk naar een nieuw stelsel over lijken te gaan, moeten we direct ook de gedwongen winkelnering afschaffen. Zodat het mogelijk wordt over te stappen naar een andere pensioenuitvoerder wanneer je niet tevreden bent. Zo worden pensioenuitvoerders gedwongen klantgericht te worden. Want anders houden ze geen klant meer over. https://brightpensioen.nl/tijd-voor-klantgericht-pensioen/

jvstempvoort

Een pensioenfonds waar iedereen verplicht aan betaalt zou mooi zijn.Vraag is wel of dit SVB zou moeten zijn.Dat zou dan een staatspensioen worden,ik weet niet of ik daar blij mee ben.Als je het over onterecht hoge salarissen hebt,denk ik dat dit juist bij de overheid nogal eens voorkomt.Om het los te gaan laten zoals met de zorgverzekeringen lijkt me ook geen goede zaak.Om daar weer alle reclameboodschappen van te horen welke de beste is.Pure geldverspilling.En dat is maar 1 ding.Al die verschillende fondsen hebben weer dure mensen die betaald moeten worden.Om ons uit te leggen waarom het wel dan niet goed gaat.Vooral als het niet goed gaat,zijn er figuren die het zg duidelijk uitleggen maar heel ondoorzichtig zijn.Een gewoon mens moet dat dan vooral niet snappen.Dat is in mijn ogen zeker niet de manier om je geld te laten beheren.Je geeft het uit handen voor een goed rendement.

Andries Korsius

Ik heb " Zwarte Zwanen" van Cees Grimbergen gevolgd. Dat heeft mij de ogen wel geopend.
Waar zullen we het nog over hebben?
Betalen!!

HJ

Ik vind het heel moeilijk om en wanneer ik de keuze zal maken te stoppen met werken, helemaal of deels. Temeer daar ik niet weet hoe het nieuwe stelsel eruit komt te zien. Ik ben wel voor het solidariteitsprincipe. Als ik echt die stap wil zetten maak ik een afspraak in Zeist om dit eens goed te bespreken want voel me hierin heel onzeker ondanks de site waarop ik mijn keuzes kan aangeven. Ik kan hier niet mijn gehele situatie in meenemen.
Ik ben al vanaf mijn 25 jaar aangesloten bij dit pensioenfonds. Ik had tevens nog gespaard voor overbruggingspensioen maar dit werd eind 2006 stopgezet helaas dus moest ik wel premievrij maken. Hier baalde ik wel van. Wat is nog waardevast en kunnen we nog vertrouwen hebben in de overheid wat afspraken betreft. Het lijkt dagelijks te veranderen.

G vander Plaats

wat mij altijd verwondert is dat van mijn salaris verplicht geld wordt ingehouden wat dan zogenaamd voor mijn oude dag is. Ik heb het dus verplicht zelf bij elkaar gespaard, omdat het uitgesteld loon is heb IK er dus recht op. Maar zodra een pensioenfonds zegt dat ze te kort komen wordt dat ineens op mijn pensioen gekort. Eerst doet de regering een greep in de pot Pensioenfondsen waren rijk geen pensioenfonds die de hakken in het zand zette. Dan van eindloon naar middelloon en nu dreigen we weer gekort te worden en misschien is straks alles op en gaat Europa er met de poen vandoor. mij wordt niet gevraagd of ik er wel mee akkoord ga dat mijn geld gestolen wordt. Een pensioenfonds is niks meer en minder dan een bank waar mijn gespaarde pensioengeld staat. Maar schijnbaar mag daar mijn geld wel gestolen worden en bij een bank niet. Hoe wel het daar ook niet veilig zou zijn. wat een verschrikkelijke zooi is ervan gemaakt, nog nooit zo veel geld in de pot en maar blijven schreeuwen dat het niet meer uit kan. ik zal wel dom zijn maar volgens mij zit er iets heel anders achter, misschien wel dat men de hard werkende bevolking geen fijne oude dag gunt. Het begint er steeds meer op te lijken dat dat alleen bestemd is voor rijken. en dat daarom iedereen leugens verkondigt die nergens op slaan. pensioenfondsen zullen dat niet bekennen en regeringen nog minder. Maar ik vertrouw niemand meer.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff