« Die rottige rente | Hoofdmenu | Verplicht »

08/14/2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

jan van haaren

Waarom al die vragen stellen wordt deze maand 65 draai 46 jaar mee aan het bed is dat genoeg? Nee ik moet nog een jaar! gelukkig houd ik van mijn werk ,maar genoeg is genoeg.

nico medema

geen opmerkingen over dit blog.
moeten we blij zijn met stijging van het dekkingspercentage naar (bijna) 100 in juli, of bezorgd over het rendement op vermogen in 2017 van (afgerond) 0. Als dit zo doorgaat omarmen we binnenkort de huidige rekenrente.

Pieter Jutte

Ik werk sinds 1982 in ploegendienst (in beveiliging) en daarvoor vanaf mijn 16de in de bouw, en ben er helemaal klaar mee. Keek jaren geleden al uit naar mijn VUT, maar die is afgeschaft. In totaal werk ik nu in de ogen van de pensioenfondsen 'slechts' 45 jaar. Ik ben van zins om volgend jaar mijn uitgestelde salaris op te vragen en vervroegd te stoppen. In mijn familie, kennis en collega kringen zijn er nu teveel die hun pensioen niet halen of gehaald hebben. Het onzin verhaal dat 'wij' ouder worden, merk ik niet. De oplap mogelijkheden zijn verbeterd, dat is zo, maar daardoor wordt de levensvreugde er niet beter op. Er is nog veel teveel tweedeling,... de arbeider begint op zijn 16de jaar in rug brekende werkzaamheden, de 'eeuwige' student betrekt zijn baan rond zijn of haar 25ste of zelfs 28ste levensjaar. Dan begint deze afgestudeerde aan een baan met dik salaris en evenredig opbouw pensioen,... om wellicht de mogelijkheid te benutten om na jaren kantoorwerk van 9 tot 5 op tijd, zeg maar 62, er mee op te houden, in ieder geval voor de opgelegde 67 die nu geldt. En dan zie ik die stratenmaker die helemaal kapot in weer en wind zijn straatje nog leggen. En dan kan de TV nog zulke enthousiaste dokters van in de 90 tonen,... dat is maar een verwaarloosbaar percentage, en eerder ludiek dan serieus te nemen. Daarom maak ik mij ook zo kwaad over dat magazine Eigentijds,... lachende gezichten van mensen die het zo 'prachtig' vinden om tot hun dood door te werken, of een trotse directeur die verteld dat in 9 jaar tijd de pot van 96 miljard naar 185 miljard is gegroeid,... maar een extraatje voor de pensionado,... neen,... de premie moet omhoog, en de uitkering (uitgestelde salaris) omlaag,... want straks moet er wel geld zijn voor die werknemer die tot zijn 72ste moet door gaan,... Want dat bepaalt de politiek (op advies van de pensioenfondsen natuurlijk (zie 'Zwarte Zwanen')). Daar ik vrees mijn pensioengerechtigde leeftijd niet te halen (de genen in onze familie zijn niet van berenkwaliteit), wil ik nog een paar jaar mijn lichaam en geest wat rust gunnen. Als het even kan wil ik volgend jaar stoppen,... ik hoop dat het gaat lukken,... Het leven moet niet alleen uit werken bestaan. Na bijna 40 jaar geen kerst, oud en nieuw, paas of pinkster, lijkt mij dat ook wel eens leuk om mee te maken,...

Ria Baltussen

Mijn voorkeur gaat uit naar de pensioengerechtigde leeftijd van 63 jaar. Ik werk in de psychiatrie, wat zowel lichamelijk en geestelijk een zwaar beroep is....Velen van mijn collega,s werken met hulpmiddelen omdat hun spieren en pezen al overbelast zijn, dan heb ik het nog niet eens over de zieke werknemers...De werkdruk is ontzettend hoog. Iedereen weet dat in de zorg zeer hoge werkdruk is....maar niemand doet wat...ik voel me soms..."de stille schreeuw"..Je zult toch maar wonen op een gesloten afdeling, en vaak alleen maar stress mensen zien rond rennen.

Jokekeuninx@ziggo.nl

Zou ook graag wat eerder stoppen , werk in verpleeghuis en het is zwaar .

E

Ik vind het sowieso van de zotte dat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog is geschroefd onder het motto "de mensenwereld steeds ouder"! Hoeveel mensen onder de 65 overlijden er tegenwoordig en halen hun pensioen niet eens waar ze wel krom voor gelegen hebben. En nu spreek ik uit ervaring!
Gelukkig was er tien de mogelijkheid in de zorg met je 60e met de VUT te gaan. Helaas mocht hij er maar een laar jaar van genieten en overleed op zijn 63e! Meer dan 40 jaar gewerkt in de zorg en niks genieten van zijn pensioen. De toenmalige OBUuitkering was een fooi. Je leverde ontzettend veel in en daar heb je dan zo lang voor gewerkt. Dus de pensioengerechtigde leeftijd terug naar maximaal 65 jaar!

JBS

AOW na 45 arbeidsjaren waarin AOW premie uit arbeid of vrijwillig obs buitenlands werk etc is afgedragen, of bij 67 jaar, wat het eerste is bereikt telt. Dit lijkt in elk geval een begin, en simpel. Is elders ook niet ongebruikelijk. AOW jaren vanaf beginleeftijd zonder arbeid tellen gewoon mee voor de AOW, maar niet voor de vervroeging.
Eventueel verfijnen op basis van intrede-cijfers arbeidsongeschiktheid per jaar met zwaar beroep (bv 1 plus het AO percentage in dat beroep in dat jaar, zal tussen 1.01 en 1,10 per jaar geven in meeste beroepen. Wel behoorlijk ingewikkeld, maar nodige cijfers zijn er vast, zowel bij PFZW als UWV, in elk geval vanaf 1967), plus bv een toeslag per kind gebaard van bv 0,5 jaar, etc. Eventueel financieren met premietoeslag arbeidsongeschiktheid voor werkenden in zwaar beroep volgens zelfde definitie, voor werkgevers, kan incentive zijn om zwaar werk waar mogelijk te elimineren.

Martinali

Je kunt ok met die feestdagen vrij vragen
Anders doe je het je eigen aan
Ik bent het wel met je eens om met je 62 a 65 te mogen stoppen

Mieke Matheeuwsen

Ooit, lang geleden, te weten in augustus 1970, was ik 16 jaar en 3 maanden oud en koos ik ervoor om in de ZORG te gaan werken. Ik mag nog door totdat ik de leeftijd van 66 jaar en 8 maanden heb bereikt. Wie kan rekenen telt dan 50 jaar en 5 maanden met hart en ziel klaarstaan voor de medemens. Oeps, foutje, want ik ben er even 7 jaar 9 maanden tussenuit geweest om 3 kinderen te baren en er voor ze te zijn in de eerste levensjaren (wat ook tropenjaren waren!). Mijn man was in de gelukkige omstandigheid om 5 jaar ouder te zijn dan ik en mocht dus al? met 65 jaar en 2 maanden stoppen. Maar ook voor hem tellen de extra jaren welke ik nog door moet gewoon door. Met andere woorden: nog lang samen genieten wanneer ik eindelijk de pensioendatum gehaald heb zal er waarschijnlijk niet inzitten! Tel daarbij op dat de werkdruk erg hoog is geworden, de populatie cliënten steeds zwaarder wordt,we ivm kortere diensten steeds vaker op moeten komen draven dan mag het duidelijk zijn dat de laatste loodjes zwaar gaan worden. Ik ben bewust sinds de pensionering van mijn man minder gaan werken en heb ter compensatie alvast een stukje pre-pensioen uit laten betalen maar dit stopt wanneer je 65 wordt. Ook dit vind ik een raar gegeven, de pensioenen worden pas uitgekeerd op het moment dat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt maar het pre-pensioen stopt met de 65 jaar? Al met al moet ik zeggen dat ik met de ophoging van de pensioenleeftijd niet blij ben! Toch probeer ik me tot die tijd met hart en ziel in te blijven zetten voor de zorgvragende medemens. Wanneer de administratieve rompslomp (wat ook een stuk werkdruk verhogend werkt) dan ook nog eens goed wordt aangepakt(lees: verminderd) kan de ZORG hier wel bij varen.....

Jan-Mathieu

Ik ga in december met pensioen. (65 jaar en 9 maanden.dus)
Heb het goed kunnen volhouden.
Maar zie in mijn beroepsgroep veel collega;s uitvallen en /of minder gaan werken! (omdat ze full time niet volhouden!)
Kortom het is een schande dat de pensioen leeftijd verhoogd is!

het erhste is als je minder gaat werken in de laatste jaren je pensioeon ACHTERUIT-HOLT!!
De pensienwijzer van Zorg en welzijn rekent dat fijn voor je uit wat het kost om eerder te stoppen. Maar toekomstige salaris verhogingen en zo ga je wel leuk missen. Toen ik 64 jaar was berekende dit systeem dat op 65 jaar stoppen mij dat 130 Euro netto per maand zou kosten vanaf mijn pensioen. Toen ik daadwerkelijk 65 jaar was berekende het systeem intussen dat het al ca. 165 Euro per maand koste! Dus maar vrolijk doorgewerkt om het maximale uit de pot te slepen! Dabk zij ca. 7 maanden PLB en vakantie tegoed in 2017 uiteindelijk kunnen stoppen met 65 jaar en 2 maanden, maar uitbetaald salaris tot december 2017!

Samengevat: eerder stoppen is bijzonder ongunsig voor pensioen hoogte en uitkering van je pensioen!!

Mieke Matheeuwsen

Ook wanneer je besluit om minder te gaan werken en alvast wat van je pensioen maandelijks uit te laten keren om verlies van salaris te compenseren holt je pensioen na je pensioenleeftijd achteruit. Ik heb nu eenmaal die beslissing al genomen en ga niet meer terug maar als ik beter op de hoogte was geweest van de consequenties is het maar de vraag of ik het zo zou hebben gedaan....

Nellie

Groot gelijk hoorde optv zeggen wij hoger opgeleiden kunnen dit wel. Gadverdamme wat een rot opmerking jazeker werken "hoger" opgeleiden ook lang. Met vaak lunch,koffie, thee,airco verwarming e.d.Net als die reclame voor verzekeringen voor "hoger opgeleiden" dat dit mag foei discriminerend. Bedank strateaket,loodgieters, e.d. ik waardeer jullie wel te kort aan mensen die zwaar werk doen. En dat vinden we gek????

Nellie

Vrij vragen in de verpleeghuizen kan dat niet altijd.Paen Pinksteren vakantie altijd puzzelen.

Nellie

Juist Jan bedankt dat je dit vak koos.

Els Hahné

Ik ben van 1954, juni 63 jaar geworden.ik werk vanaf 1998 in de Zorg,eerst huishoudelijke zorg,vond ik erg leuk,toen verplicht aan het bed, niv 2 gedaan,ik was toen 58, en nu,nu ik het heel fijn vind,ik ben nu 63, ben ik te laag opgeleid,en moet ik gebroken diensten gaan draaien,alleen voor de niv 2 ers. Ik ben hier heel boos over, mag je van half 8 tot half 12, en s'middags weer van half 7 tot half 11 werken,en de andere dagen mag ik de korte diensten werken,en ik werk 70 procent.dat is 25,2 uur per week, hier wordt je niet blij van.😡😡😡

Hanna

Inderdaad eerder je ouderdomspensioen opnemen is een keuze en geeft je de mogelijkheid eerder te genieten. Maar zodra je je eigenlijke pensioen datum bereikt, schrikken! Het kost je een vermogen en dan te bedenken wat je er allemaal eerder voor gespaard hebt. Nee de pensioenfondsen zorgen m.i beter voor zichzelf als voor hun deelnemers.

Karla

Waarom niet allemaal een zelfde aantal jaar werken?
Niet de één 50 jaar en een ander misschien nog geen 10.
Bovendien lopen er genoeg rond die nog nooit gewerkt hebben.
Vooral jongeren met een uitkering,die het de moeite niet waard vinden om te werken
Omdat dat minder opleverd.

M.E.

Mensen willen eerder stoppen want het is fysiek en mentaal niet haalbaar, maar als je extra wil storten in het pensioenfonds om eerder stoppen financieel mogelijk te maken dan kan dat niet!

pinas R

Ik werk in de zorg al vanaf mijn 16 jaar en ik ben nu 63 jaar. Wanneer staan wij met zijn alleen op om aan te geven dat genoeg is genoeg in verband met alle maatregel wat er genomen wordt door de bestuurders en het kabinet.Ik wil het niet eens meer over hebben over opschroeven van de pensioenleeftijd.Er wordt te weinig gedaan om de jongeren te motiveren om het vak verpleging/verzorging te kiezen. Nou weet je,laat de ouderen maar harder werken al kunnen of lukt hen niet door lichamelijke-/psychische problemen.profiteren van je pensioen zal niet meer kunnen/lukken. Als ik 69 jaar ben en met pensioen ben, ga ik bijna richting mijn graf.
Als de pensioenleeftijd steeds zo omhoog gaat, kan ik met mijn rollator/ rolstoel en anders met mijn scootmobiel de clienten gaan verzorgen. En w.s. haal ik mijn pensioenleeftijd niet eens; 68 jaar.Kamp met lichamelijke klachten.Dan kan ik de pensioenfonds mijn pensioen in hun kas houden voor hun jaarcijfers of hun jaarlijkse winst laten stijgen. De bonussen worden weer heerlijk uitgedeeld en de salarissen van de rvc/bestuurders stijgen en wij maar ploeteren voor een karige salaris en met onze 68 jaar heel hard werken.

Pippi

Ik ben blij dat ik kon stoppen na 44 jaar werken (40 jaar als verzorgende en aan het begin van mijn loopbaan 4 jaar kantoorwerk) Had ik niet die mogelijkheid dan was het ziektewet geworden. Een versleten heup, versleten knieën en een verkalkte plek in de onderrug waar niets aan te doen is. Langer doorgaan is dus geen optie meer. Een operatie wordt geadviseerd bij dit soort slijtages zolang mogelijk uit te stellen. Dit was dus ook geen optie, bovendien zou het dan ook betekenen een lange periode van ziektewet en misschien zelfs wel WAO. Met alle geleur van de werkgever omdat ziekmelden zijn tegenwoordig een keuze is die je zelf maakt en je bent niet ziek volgens de werkgever met versleten heupen of knieën en een slechte rug. 40 jaar werken als verzorgende lijkt mij dus echt wel genoeg. Ik hoop alle dagen nog dat ook de regering nog eens tot het inzicht komt wat wel en niet kan.

Anne

Bijna 40 jaar gewerkt. Inmiddels 4 jaar met vervroegd pensioen ( eerst laten uitrekenen door PGGM), vooruitzicht was gunstig genoeg om te kunnen stoppen. Voor de zekerheid nog gecheckt bij Pfzw: ja hoor mevrouw, u kunt gerust met vervroegd pensioen, er is nog helemaal geen beslissing genomen over het verhogen van de AOW leeftijd".

Een jaar geleden geconfronteerd met het pensioengat doordat AOW leeftijd omhoog is gegaan. Dit heeft mij 200€ netto per maand gekost. Nog een keer gekort worden omdat ik schijnbaar heel oud ga worden (zijn mijn medische gegevens dan niet van belang?) is voor mij onacceptabel . Gewerkt vanaf mijn 17e jaar, maar van 17 tot 25ste levensjaar konden wij in die tijd geen pensioen opbouwen. Hoe rechtvaardig is dat?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Nieuwe column: Kellermanns Kijk

Oud Pensioenfonds Zorg en Welzijn directeur Peter Borgdorff publiceerde elke week een blog om deelnemers op de hoogte te houden over hun pensioen.

PFZW voorzitter Joanne Kellermann heeft het stokje van hem overgenomen en schrijft in Kellermanns Kijk over alles wat speelt in de pensioensector.

Volg de LinkedIn-pagina van PFZW om op de hoogte te blijven van de laatste Kellermanns Kijk.

  LinkedIn: PFZW