« De weg naar boven | Hoofdmenu | Zwaluw »

07/07/2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

P.Lemon

Heer Borgdorff u eveneens een mooie zonnige vacantiezomer gewenst. De accu maar weer opladen om de komende pensioenpuzzel op te lossen.
Jammer dat mensen met een eigen spaarpotje zichzelf tekort doen door dit fenomeen....en dus ontsparen.

***27 mei 2013 Nieuws
Sparen kost geld
Doordat de spaarrente lager is dan de inflatie verliezen spaarders wereldwijd ruim 100 miljard euro per jaar. Dat stelde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zondag op basis van berekeningen die in opdracht van de krant werden uitgevoerd. Doordat het rendement na inflatie negatief is, neemt de koopkracht af.
Volgens de krant is inmiddels in 23 landen sprake van een negatieve rente. Dat is een situatie waarbij de vergoeding op een spaarrekening lager is dan de gemiddelde stijging van het prijspeil. Dat betekent dat de koopkracht van een bedrag na een jaar op een spaarrekening inclusief rente lager is dan op de dag dat het geld werd weggezet.

De krant baseerde de wereldwijde schatting op basis van berekeningen voor Duitsland. Daaruit bleek dat Duitse spaarders jaarlijks ruim 10 miljard euro verliezen door negatieve rente. Hoewel de omstandigheden per land verschillen is de raming voor de wereldwijde schade volgens de krant ,,aan de conservatieve kant''.

Lage rente
De lage rente op spaarrekeningen is het gevolg van de zeer lage rentes die centrale banken wereldwijd hanteren. Zo verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand naar het historisch lage niveau van 0,5 procent. In Groot-Brittannië betalen banken al jarenlang een vergelijkbaar tarief voor leningen bij de centrale bank. In de Verenigde Staten ligt die rente zelfs op ongeveer 0 procent.

https://www.fintool.nl/20494/sparen-kost-geld.htm

Th. Voeten

Nu de economie in Nederland zo positief is, zien we dat de cao's weer hogere lonen uit onderhandelen.
Dan hoop ik ook dat de pensioenen dit ook gaan doen.

C. Muurling

Niet te vroeg juichen. Als de economie toch minder gaat worden dan verwacht krijgt de brexit de schuld en oh ja. Mw. Schipper gaat (wil) het eigen risico in de zorg naar 500 brengen. We zijn zo rijk dat dit allemaal makkelijk kan, toch?

D. Doddema-Meenks

Een appeltje voor de dorst......
Ja meneer Borgdorf, met uw riante salaris kan dat. In de zorg wordt niet echt
goed verdiend. Sparen is vaak geen optie!
Aanpassing pensioenen? Alleen naar beneden.

Meneer Borgdorf, droom lekker verder!

coby willegers

Eerst maar eens wat hogere salarissen in de zorg dan zouden we misschien wat kunnen sparen nu lukt dat dus niet meneer borgdorf.

Anne

Automatisch sparen via het pensioenfonds is een mooi fenomeen wat vooral zo moet blijven. Waar we als deelnemers niet op zitten te wachten is een korting op de (toekomstige) pensioenuitkeringen. De uitdaging voor PFZW lijkt me dan ook het verbeteren en stabiliseren van een solide dekkingsgraad die bovendien bestand is tegen enige economische tegenwind.
In aanvulling hierop zou het bovendien een mooie ontwikkeling kunnen zijn wanneer deelnemers meer mogelijkheden krijgen om te kiezen uit 1 of meerdere combinaties van beleggingsprofielen zodat men zelf een afweging kan maken tussen rendement, risico en al dan niet maatschappelijk beleggen etc.

Joost Bontan

Ssparen levert negatief rendement. Dit pensioenfonds deed het dit jaar nog slechter. Waar belegt u in?

MarjanBoogaard97@Gmail

Uw heeft tonnen wij niet maar wij worden gedwongen Door mensen als u dus droom en kunt nog genieten van al dat geld en geef ons vroeg pensioen terug

marleenmulder@ziggo.nl

Ik moet nog zien als ik straks met pensioen ben, over +- 25 jaar of ik redelijk kan leven waarvoor ik nu spaar. Eerst ervaren dan geloven!!

Chris

Hogere salarissen in de zorg zijn er wel degelijk gekomen. Niet voor de mensen waar het naar toe zou moeten gaan maar wel naar de bestuurders van zorg verzekeraars pensioenfondsen en andere graaiende managers. Het is meer dan schandelijk, maar ja zij spelen met de centen en denken dan ook recht te hebben op veel! Het is jammer dat God niet bestaat anders had ze hen allang gestraft voor hun daden. Maar er is hoop mensen, het gaat veranderen.

meinke

Het is inderdaad verstandig om als eigen ondernemer een appeltje tegen de dorst te gaan sparen. Zelf doe ik dit al een aantal jaar zodat ik straks gewoon normaal kan leven.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff