« Verantwoording | Hoofdmenu | Klimaatactivisten op de stoep »

05/05/2017

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Sijb Bartlema

Hallo Peter,

Dat is natuurlijk heel mooi. Nl pensioenfondsen hebben ESG omarmd, en dan vooral de E en de S. Maar nu de G nog, in de actualiteit: kun je in een volgende blog aan ons uitleggen waarom we in al het gekrakeel rond AkzoNobel niets horen van de grote jongens uit Zeist en Heerlen (A'dam), laat staan van Eumedion? Zijn al die miljoenen deelnemers in de Nl pensioenfondsen geen stakeholders wier belang jullie vertegenwoordigen en die dus een stellingname van jullie zouden mogen verwachten in dit overnamegevecht? Ik zie je blog met belangstelling tegemoet!

Mvg,

Sijb Bartlema

P.Lemon

Hoe was het (uitgezette) beleid in 2015...

***PGGM Overzicht verantwoord beleggen 2015

Opdracht: minimaal €20 miljard belegd in oplossingen in 2020
Totaal:€8,9 miljard
Nieuw in 2015:€994 miljoen
Klimaat en milieu €2.140 (€761 in 2015)
1,6 miljoen megawattuur duurzame energie gegenereerd;
4,6 miljoen ton CO2-uitstoot vermeden

https://www.pggm.nl/wat-doen-we/Documents/brochure-verantwoord-beleggen.pdf

Maar als de VS niet meedoet?

***Het grootste negatieve effect van Trump’s verkiezing is het effect op het vertrouwen dat er wereldwijd begon te ontstaan over de kans op een energietransitie. Sinds het klimaatakkoord in Parijs is er voor het eerst weer een beetje vertrouwen dat het goed kan komen met het milieu als iedereen daaraan werkt. Maar door Trump's komst als president is dit vertrouwen geschaad bij veel landen. Dit soort akkoorden werken alleen als er genoeg vertrouwen is. Zonder de VS kan er geen degelijk wereldwijd klimaatbeleid gevoerd worden. Als de op één na grootste vervuiler al niet mee doet, zullen veel andere landen het al helemaal niet doen. Dit zagen we ook tijdens de regering van Bush en Kyotoprotocol in 2001.

Trump zal als president bij het opzeggen van het Parijs-akkoord waarschijnlijk de steun van het congres nodig hebben. De vraag is hoe dat zal verlopen. Los daarvan bestaat er in ieder geval een groot risico dat hij wereldwijd nieuwe plannen zal blokkeren. En doorgaan zoals nu zal betekent dat de planeet mogelijk een temperatuurstijging van minstens 3,7 graden door zal maken zoals recent werd gesuggereerd op basis van nieuw onderzoek. De risico’s daarvan zijn bekend.

http://www.vanatotzon.com/atz-nieuws/trump-als-nieuwe-president-amerika-betekent-klimaat/

Chris

Maak ze maar wakker Sijb, maar het gaat je niet lukken. Ze hebben het veel te goed om zich hier over ook maar enigszins druk te maken!! Want juist die beleggers die Akzo Nobel zo graag verkocht zien worden zijn juist het grote kwaad in deze wereld.
Ik hou niet van grote (alles omvattende bedrijven) maar ik waardeer het beleid van de hoge heren van Akzo Nobel. Nog wel wel, totdat zij ook voor het echte grote geld gaan!

Sijb Bartlema

Beste Chris,

Ik geloof dat je het niet helemaal begrijpt.
Er komt iemand langs die een aandeel dat in jouw portefeuille zit van je wil kopen voor een koers die 50% hoger is dan de recente koers. De leiding van dat bedrijf wil niet serieus in gesprek met de aspirant koper (de OK zal ze daarover as maandag wel op de vingers tikken).
Als pensioenfondsbestuurder ben je verplicht op te komen voor de belangen van je deelnemers (prudent man rule), dus zou ik verwachten dat ze de leiding van AkzoNobel hierop aanspreken. Zo niet, dan verzaken ze hun fiduciaire plicht. Plat gezegd: Als je niks doet, leg je je neer bij de houding van het management van AkzoNobel wat betekent dat je het kennelijk niet erg vindt dat PfZW hier een flink aantal miljoenen €'s door de neus geboord wordt, => minder indexatie, beter gezegd langer wachten op indexatie. Ik ben geen PfZW deelnemer (mijn pensioen heeft nog nooit een indexatie gemist), maar als ik wel PfZW-deelnemer zou zijn zou ik mijn bestuur hier wel stevig op aanspreken.

Mvg,

Sijb Bartlema

Chris

Ik begrijp het heel goed SijB, Jij weet de helft nog niet wat dit soort pensioenfondsen en bedrijven onderling met elkaar bekonkelen en die komen echt niet direct op voor de pensioen spaarder. Die komt namelijk op de laatste plaats.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff