« De macht van het geld | Hoofdmenu | Kijken naar de lange termijn »

10/07/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Bruins Slot

Een risico is ook dat centrale banken, waarop hinderlijk weinig controle lijkt te zijn, nog meer macht, invloed krijgen dan nu al het geval is. De mythe van gratis geld zal vroeg of laat leiden tot vreemde acties in veel "markten" waar de verbinding met de realiteit ver te zoeken is. De financiele wereld is welhaast nog virtueler dan die van internet, en vooral van bedrijven die gebaseerd zijn op 1 kunstje, bv airbnb, uber etc. Voor pensioenfondsen zou een snelle stijging van rentes ook een probleem kunnen geven, zeker in combinatie met een snelle stijging van de levensverwachting. Gelukkig is niet alles helemaal te voorspellen.

Lemon

Er wordt gedacht om de opbouw vh pensioen 'persoonlijker' en op maat te laten verlopen. Maar als een groot pensioenfonds een rentedaling kan compenseren door via adviesbureaus toch rendement te halen, lijkt een versnippering door individualisering van de ingelegde gelden niet zo'n goed plan.

*** Evenals in het verhaal van Goethe heeft de mens een ‘black box’ ontwikkeld, die het gewone bevattingsvermogen te boven gaat. Volgens de experts die in het programma aan het woord kwamen, wordt de black box gevoed met algoritmen, die ervoor zorgen dat de computer in nanoseconden koop en verkoopbeslissingen neemt volgens bepaalde patronen. 


Omdat het om enorme transacties gaat hebben deze beslissingen winsten en verliezen van miljarden in onderdelen van een seconde tot gevolg. En de patronen op basis waarvan de computer beslissingen neemt worden door het programma zelf gewijzigd.Hierdoor gaat het in een richting die niet meer voorspelbaar laat staan controleerbaar is. Wie een zwarte doos heeft die sneller is dan de anderen heeft eerder informatie en kan daardoor meer verdienen. 

Het is voorspelbaar dat de grote hedgefunds zich op deze markt bewegen en de beschikking hebben over de state of the art apparatuur. Investering in zo’n systeem kost al gauw 300 tot 400 miljoen dollar en dat heeft een gewone belegger niet in zijn achterzak. Het is dus voor de hand liggend, dat deze grote jongens met de buit aan de haal gaan. 
Zie : www.adbroere.nl

Chris

Wat wel voorspelbaar is en was, is dat vooral banken hun zakken wel goed kunnen vullen over de ruggen van vele beleggers en gewone mensen die van van hun pensioentje of spaargeld moeten leven. Waarom wordt daar maar steeds niets aan gedaan.

Anne Platteschor

Nederland is verworden tot een bananenrepubliek daar waar de macht zit wordt die misbruikt bij de overheid de banken de rechters etc... ga zo maar door. fatsoenlijke mensen na lang werken bestolen door draghi een maffia insteek elke maand 80 miljard dan maar kijken hoelang het goed gaat. Ik zou het lifest samson en rutte flink afstraffen met geen ww omdat zij de demagogen zijn van de laatste 2 kabinetten die door balkenende zijn verkocht aan Brussel .Nederland bestaat niet meer uitgezogen door de rest van de EU. Ok Pensioenfondsen die bij de Investments hel geld onderbrachten en die ermee aan de haal gingen met malversaties constructies van zelf kopen etc... Ik geloof niet meer in Fatsoenlijke normen en waarden als er geld tussen zit krijgen ze allemaal dollartekens en ik vervloek ze omdat eerlijke mensen zo vreselijk worden benadeeld. Dus voor mij geen fijne feestdagen voor elk een die daaraan schuldig is....

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff