« Derivaten | Hoofdmenu | Een belangrijk jaar »

07/23/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Wout

Beste hr Borgdorff,

Wederom heb ik uw blog met veel interesse gelezen.

Ik vind het persoonlijk knap hoe telkens weer bestuurders de waarheid weten om te buigen naar een halve waarheid of zelfs hun 'handen wassen in onschuld'.

Neem uw voorbeeld van de Spaanse bank Santandar. U schrijft;" de belangen van de investering zijn niet tegengesteld maar lopen gelijk". Doch ben ik ervan overtuigd dat mijn pensioen geld in solidere en vooral in belegingen had kunnen worden geinvensteerd met beduidend minder risico. Ja misschien wel tegen een wat lager rendement.....
En daar is de perverse prikkel weer, want hoe meer rendement hoe beter. Dat je hierbij zaken moet doen met een bank uit een zuid europees land die er nou niet echt om bekend staan dat ze hun huishoudboekjes goed op orde houden..... nee dat noemen we niet. Want dat rendement wat beloofd is....dat klonk toch zo fijn en solide. Waarom dat moeite doen om te zoeken naar veiligere constructies..... Ik zou zeggen vooral doorgaan, het liefst ook met Italiaanse en Griekse banken. Want zo'n hoog redement zou ik niet laten lopen.

Hr Borgdorff ik wens u een fijne vakantie toe. Toevallig lekker naar Spanje?

Lemon

Toch gaat het merendeel vd pensionado's voor de hoogste opbrengst van hun 'ingelegde gelden' en zal het pensioenfonds alleen moeten vermijden ons geld in moreel verwerpelijke ondernemingen te steken. Een bankbedrijf is in principe amoreel evenals de fiscus want het zijn tussenstations in het geldverkeer.

Dat er op hun 'activiteiten' wordt gelet laat dit bericht bv zien.

***Banco Santander verdacht van betrokkenheid witwaspraktijkenJune 14, 2016

De Spaanse politie heeft een onderzoek naar corruptie ingesteld op het hoofdkantoor van Banco Santander. Er zijn verdenkingen dat de bank betrokken is bij de witwaspraktijken en belastingontduiking van enkele cliënten. De zaak kwam aan het licht door de Swiss Leaks, waarbij HSBC-medewerker Hervé Falciani in 2008 een lijst met ruim 100.000 vermoedelijke belastingontduikers lekte. Op die lijst stonden ook 659 Spanjaarden met, volgens de Spaanse belastingdienst, in totaal zo’n 6 miljard euro op hun bankrekeningen. Een aantal van deze bankrekeningen zouden lopen bij Banco Santander
http://www.anti-corruptie.nl/actualiteit/2016/banco-santander-verdacht-van-betrokkenheid-witwaspraktijken

Aad Kleijweg

Dan toch een vis met een luchtje

Ruud Alsemgeest

U vindt het moreel verwerpelijk, doch U doet er toch maar aan mee de koopman gaat immers voor de hoogste opbrengst,eerder kwam er een bericht dat er een 14.4% rendement was op verantwoordelijk investeringen echter de gepensioneerden onder ons zien geen 14% verhoging van hun pensioen leg dat in gewone taal maar eens uit

Jeanine Haarbrink

Zeer geachte heer Borgdorff, ook ik heb de uitzending van zwarte zwanen bekeken en uw commentaar daar mogen beluisteren. Nou ben ik ook deelnemer in uw pensioenfonds en laat ik nou bericht hebben gekregen dat mijn de uitkering van mijn pensioen over een aantal jaar lager zal zijn , dan is begroot een aantal maanden daarvoor.
Een tweetal vragen aan u.
Is uw financiele vergoeding voor uw werkzaamheden van het pensioenfons ook verlaagd? In ieder geval volgens de index van de verlaging van de deelnemers van uw pensioenfonds. Dat lijkt mij wel redelijk.
En ten tweede spreekt u in de uitzending zwarte zwanen over een onderzoek en de uitslag daarvan. Dat mensen hebben aangegeven hoe de resultaten van hun pensioen tot stand mogen komen. U noemt daar percentages op van de investeringen die u doet en door deelnemers worden ondersteund. Ik heb een vragenlijst nooit mogen ontvangen. Kunt u mij die vragenlijst nog eens toesturen, evenals de resultaten van uw onderzoek? Alvast heel erg bedankt.
Misschien is het handig dat u u vakantie nu even onderbreekt voor het opzoeken van de informatie die mijn vragen betreffen. Maar dat lukt u wel.
Groet Jeanine Haarbrink, Zeist

jvstempvoort

Als je leest hoe hypotheken tot stand kwamen met ABS en MBS (klik op verse vis graag!)komt het mij bijna over als een soort pyramide spel met klanten die een te hoge hypotheek hebben gekregen,ten koste van dit spel.Bij mijn weten is een pyramidespel verboden maar dat mocht blijkbaar wel.Een hypotheek is nu minder makkelijk te verkrijgen. Maar het geeft wel aan dat de financiele wereld medogenloos is.
En helaas voor ons leken niet al te duidelijk. Ook nu nog kunnen we er intuinen met open ogen. En dat is gewoon wat veel mensen dwars zit, hoe open dingen ook verteld kunnen worden.Daarom ontstaat er wantrouwen en vragen mensen zich meer af.Waarom er weer steeds meer verdiend binnen de financiele sector en waarom de pensioenen verlaagd moeten worden.Wij horen het wel van bestuurders, van mw Klijnsma en nog meer deskundigen waarom dat gebeurt. Maar we geloven het niet meer.Omdat er wel 1400 miljard aan kapitaal is.Het is te tegenstrijdig.

Wout

Mooie aanvulling Lemon. Ik zal em nog wat mooier maken.

Toevallig heb ik vrienden wonen in Barcelona. Onder de huizenmarkt in Spanje zit een enorme luchtbel. Banken hebben jaren veel te hoge hypotheken verstrekt, veel hoger dan de werkelijke waarde van de huizen in Spanje. Veel mensen zitten dan ook met een onderwaarde op hun huis van rond de 80.000 euro. Het gaat momenteel in Spanje zelfs zo ver dat mensen die wel graag willen verhuizen maar dit door de onderwaarde van hun huis niet kunnen, stoppen met het betalen van hun hypotheek. Men probeert zo om de banken te dwingen te compenseren.

En dan snap ik wel waarom een Santander graag een partner heeft zoals het PFZW. Wat het is niet alleen samen de opbrengst delen....nee als de boel klapt kun je ook samen gezellig pijn leiden.

En het aller ergste van dit verhaal is dat ik als nuchtere 35 jarige verpleedkundige deze informatie zo boven tafel heb. Je zou toch verwachten dat alle slimme beleggers dit ook kunnen opvissen?

Chris

Helemaal waar jvanstempvoort, maar zolang er te goed betaalde mensen zijn om hun misleidende tegendeel aan te tonen zal er niets veranderen, behalve als de gedupeerde mensen eens een keer opstaan. En er zal een moment komen dat dat gaat gebeuren. Het kan mij niet te lang meer duren. De toekomst is straks als volgt: Helaas kan ik een foto met tekst hier niet plaatsen maar " een minister of anderszins onbelangrijk persoon buigt zich voorover en schud de hand van een gepensioneerde bejaarde mevrouw in een verpleeghuis en vraagt aan haar, hoe lang zij hier al verpleegd wordt. Zij antwoord; ik wordt hier niet verpleegd, ik werk hier!"

Chris

Het is een schimmige misleidende wereld Wout en ook Borgdorff doet daar met zijn riante inkomen aan mee. Totaal ongeloofwaardig zijn ze. Ze weten dat wel maar ze houden gewoon (in opdracht van de regering en Bilderberg criminelen) de schone schijn op. Als hij echt zo begaan is met de verpleegkundigen, moet hij eerst maar eens het tegendeel bewijzen en voor een verpleegkundige loon aan de slag gaan. Misschien krijgen dit soort figuren dan meer respect. Want respect hoor je te verdienen en niet af te dwingen zoals nu massaal gebeurd.

Joey

na de wollige verhalen over de economisch crises van 2008,Rente verlagingen, Brexit, het weerleggen v/d inhoud tv programma zwarte zwanen, pfff. ff rust.

laat de vis smaken!

In Limburg zeggen we:werkelijk niet te geloven!

jvstempvoort

Een oud spreekwoord zegt visite en vis blijven maar 3 dagen fris. Daarom, het is niet zo dat er zakenbankiers schathemeltje rijk werden maar nog steeds worden.Het is nog niet verbeterd er gaan nog steeds mensen naar huis met schandalige bedragen van meer dan 20 miljoen per jaar.Oa bij Amerikaanse banken als oa Morgan en GoldmanSachs. Mensen mogen van mij goed verdienen als ze zorgen voor goede beleggingen voor ons pensioen.Maar een bedrag van meer dan 20 miljoen per jaar is grof en in mijn ogen niet fatsoenlijk.Daarom kunnen dit soort mensen rentenieren van het "spelen" met ons geld.Dat het spelen niet altijd fatsoenlijk gaat is wel degelijk mogelijk, omdat deze wereld in mijn ogen meedogenloos is en wij nog niet een stukje weten wat er werkelijk omgaat.Men wil dat gewoon niet kwijt.Mede door zwarte zwanen meer wantrouwend geworden.Niet alleen naar de financieele wereld maar ook naar bv mw. Klijnsma.Jammer het is wel ons geld waar we hard voor hebben gewerkt als verzorgenden en verpleegkundigen.Altijd heb ik wel het vertrouwen gehad dat het goed komt met ons pensioen, maar dat vertrouwen is wel gedaald, vooral in het afgelopen jaar.

Annie

Dankjewel Chris, voor de juiste uitleg van de kern van dit probleem. Hopelijk komt er een tijd dat het cadeaupapier niet meer nodig is en we een eerlijk antwoord kunnen geven en ontvangen.

Jan Kleijn

Meneer Borgdorff,
Ik zou graag uw reactie vernemen op het artikel van Aysso Reudink in de volgende link:http://politiek.tpo.nl/column/de-grote-pensioenleugen-er-dreigen-helemaal-geen-tekorten/ . Het lijkt mij dat u ook in staat moet zijn de redeneringen van onze regering ten aanzien van de pensioenen nu en in de toekomst nog beter zou kunnen weerleggen als bovenstaande collumnist.
Vriendelijke groet,
Hr. J. KleijnJan

Bastiaan

Tjonge,
Zelfs hypotheken en daarvan afgeleide producten zijn nu al 'slecht'. Wat blijft er voor een pensioenfonds dan nog over om in te beleggen ? Staatobligaties? Spaarrente?

Groet,
Bastiaan

Chris

Goed artikel Hr. Kleijnjan. Maar afgelopen jaren en in de diverse recente blogs is dit al zo vaak langsgekomen en over gediscussieerd dat ik er steeds bozer over wordt.
We worden echt misleid. Goedbetaalde ambtenaren en zogenaamde financiële experts hier moeten ons weer doen geloven dat het niet anders kan en is. Ondertussen krijgen zij goed betaald om ons voor te liegen. In de jaren negentig zei een personeels-officier bij defensie tegen mij dat ik vooral mijn hoofd niet boven het maaiveld moest uitsteken en dat ik vooral grijze muis moest spelen. Sinds die tijd weet ik beter en dat wij met zn allen giga bedrogen worden.
Het gaat gebeuren dat onze regering (slaaf van Brussel) een greep uit de pensioenpot gaat doen. Wij burgers betekenen niets voor hun. Zij hebben opdracht om goed betaald ons uit te melken. Dus zullen wij iets moeten doen. En dat gebeurd ook al, want niet alleen worden de mensen mondiger maar gaan straks echt een revolutie op allerlei gebied beginnen. Wij zijn bijv. al bijna (energie) zelf voorzienend en zijn nu ook bezig om dit ook toe te passen met het aangaan van een andere ziektekosten verzekering.
(http://www.janrotmans.nl/nieuws/nieuwe-zorgverzekeraar-gaat-weer-voor-de-zorg/)
We zullen wel moeten om het huidige zelfverrijkende financiële tuig buiten de deur te houden. Want waarom zouden zij zoveel meer moeten verdienen dan andere hardwerkende burgers.

Bastiaan

Uitleg? Welke uitleg?

Chris

Wat weer badinerend Bastiaan. Je hebt echt geen idee wat er speelt. Wij weten nu al dat jouw pensioen straks meer dan voldoende is.DE mensen worden bedrogen en voorgelogen en de bewijzen daarvan zijn talrijk, getuige vele onafhankelijke sites, boeken en blogs van echte financiële experts.

Bastiaan

Chris,

Wat algemeenheden roepen over 'bilderberg criminelen' en 'schone schijn', is niet bepaald "uitleg".

Een referentie naar 'vele onafhankelijke sites' is niet bepaald een heldere bron.

Maar ach, dit is weer de zoveelste herhaling van zetten.

Groet,
Bastiaan

Chris

Bastiaan, Jij hebt geen idee wat er allemaal speelt. Als | "Bilderberg" echt onschuldig is waarom geven zij dan geen openheid van zaken? Als je dat niet doet ben je bij voorbaat al een criminele organisatie.
Vele artikelen met URL verwijzingen die boekdelen spreken zijn hier in dit Blog al ruimschoots gepasseerd maar worden door jullie afgedaan als onjuist, Wat is dan een heldere bron? De bank?, FD?, pensioenfonds? Het blijft een schimmige wereld en dat moet gewoon veranderen.
Waarschijnlijk leef jij er goed van maar ik zou daar niet trots op zijn en de mensen doorzien dat steeds meer.

Harm de Groot

Ons pensioenfonds heeft over het vermogen van ruim € 180 miljard over het 1e half jaar ruim 4% rendement gehaald. Uiteraard leidt het overheidsrekenen en ondersteunen van de failliete EU - landen in Zuid Europa tot een steeds lagere dekkingsgraad en straks veel lagere pensioenen. Waarom worden we toch steeds voor de gek gehouden.
Als het PFZW dan nagenoeg failliet is, keer dan de ingelegde penningen maar weer aan de mensen uit. Hou op met die media onzin en het niet nakomen van afspraken aan de pensioen inleggers.

Bastiaan

Beste Harm,

Stel dat het kon.
Uitkopen bij het pensioenfonds, op voorwaarde dat je het geld apart zet voor je pensioen. Waar zou je het in stoppen? Oude sok? Op een spaaarrekening? Teakhoutplantage? Staatsobligaties? Of toch wat risico nemen met beleggen?

En hoe weet je zeker dat je pensioenpot een mooie pensioenuitkering oplevert? De pensioenverzekeraars hebben ( op dit moment) net zo goed veel last van de lage rente.
En hoe zorg je ervoor dat jij zelf je pensioen wel kunt indexeren?

Welk probleem los je op door het zelf te beheren?

Groet,
Bastiaan

Chris

Dit keer helemaal met je eens Bastiaan. Uitbesteden in collectief is prima maar dan wel zonder super salarissen en mensen die geen belangen-verstrengeling hebben met dubieuze banken, commissariaten enz. Gewoon in beheer bij een belangeloze organisatie! Ons hele financiële probleem ligt gewoon in het feit dat er onnoemlijk veel gegraaid en en gestolen wordt van de pensioen spaarders. En nog erger is dat ze het allemaal goed praten met hun super salarissen. Alles gewoon in een belangeloze stichting en er is eindelijk hoop voor de eerlijke mensen.

Joey100372@gmail.com

Beste Harm, Bastiaen, Chis en mijnheer Borgdorff...enige tijd geleden heb ik op dit medium al aangegeven..stop met alles!
zorg zoals een goed Directeur betaamt, dat de zorg medewerkers hun ingelegd geld terug krijgen ( de waarde van pensioen 1-1-2017).
- medewerkers beheren zelf hun pensioen.
- medewerkers bepalen zelf welk financieel risico ze willen nemen.
Doek vervolgens het PFZW met een schoon geweten op!
wie weet doet goed voorbeeld goed volgen...ook voor andere pensioenfondsen.

Groet Joey.

Harm de Groot

Dag Joey, dat lijkt me prima. Ik stel zelf immers ook voor om het geld terug te geven aan de inleggers. Kijkend naar de Kabinetsplannen rondom de AOW- taks zullen we ons eigen geld meer dan nodig hebben. Als je nog wat pensioen hebt, zorgt ons liberale overheid ervoor dat er straks geen AOW meer bestaat. Dus helaas, weg solidariteit en ieder voor zich. Niet mijn keus, maar wel van de beslissende elite in financiele en politieke zin

Harm de Groot

Dag Bastiaan,
Al zou ik het gewoon op een spaarrekening zetten, dan is de opbrengst nog steeds 0,5%. De beleggingen van het PFZW leiden tot uitkeringen, die lager zijn dan de inleg. Begrijpelijk, wat er moeten obligaties van diverse failliete Staten worden opgelost en het AOW geld is ook richting Zuid EU gestuurd. Hoog tijd dus om geen valse vis meer te accepteren. Ik weet dus kortom liever wat ik heb, dat steeds maar weer nieuwe verhaaltjes van de elite te moeten aanhoren.

P.Lemon

PFZW streeft ernaar 3 tot 4x zoveel uit te keren op de pensioendatum dan men individueel heeft ingelegd.

Misschien wordt het duidelijk dat ook door de lage rentestand dit voor andere beroepsgroepen die op de solitaire toer gaan via onderstaande rekenmodule iets utopisch moet zijn.

*** Welke uitkering kunt u verwachten als u gaat sparen voor een aanvullend pensioen?

De kans dat u via uw werkgever voldoende pensioen opbouwd om straks goed van te kunnen leven is niet zo groot. Daarom kan het slim zijn om zelf ook te gaan sparen voor een aanvullend pensioen. Dit is extra belangrijk voor ondernemers, ZZP-ers en mensen die vaak van baan zijn gewisseld.

Als u weet hoeveel geld u maandelijks kunt sparen voor een aanvullend pensioen, dan kunt u hier berekenen welke uitkering u daaruit kunt verwachten als u met pensioen gaat.

Omgekeerd kan ook. Weet u welke uitkering u straks wilt ontvangen uit een aanvullend pensioen? Dan kunt u berekenen wat de inleg voor een aanvullend pensioen voor u moet zijn.

https://www.berekenhet.nl/berekeningen.html

Harm de Groot

Als ik kijk naar de inleg (premie werkgever en -nemer) samengeteld, met een rekenrente van 4% (het echte rendement is 2% hoger!) dan kan het PFZW mij tot m'n 125e jaar gaan uitkeren. Maar ja, via de media zeuren over lage rekenrente opgelegd door de EU en eigen overheid, het moeten aanhouden van waardeloze obligaties en een veel te hoge liquiditeitsbuffer alsmede het nog in rekenen van een straks wegbelaste AOW. Er is geen sprake meer van een gegarandeerd pensioen helaas. In de verste verte niet.

Bastiaan

Bests Harm,

Zou je ermee akkoord gaan als jouw pensioentoezegging tegen 4% contant gemaakt wordt, en aan je uitgekeerd?


Bastiaan

Bastiaan

Ook wel aardig om de actuele bankspaar producten in de analyse te stoppen http://www.spaarrente.nl/banksparen.aspx
( want die geven voldoende zekerheid)

Dan kom je er achter dat 4% niet echt realistisch is. Geen enkele aanbieder gaat over de 2% heen.

Bastiaan

Harm de Groot

Ja zeer graag. Liever iets dan helemaal niets!

Bastiaan

Harm,
Dan doe je jezelf flink tekort.
Je klinkt wanhopig.

Groet,
Bastiaan

Harm de Groot

Natuurlijk niet, tenzij jij zo goedgelovig bent dat er überhaupt over 10 jaar nog enig geld voor de verplichte pensioen betaler over is. Dat is dan allang doorgeschoven naar de niet betalers en financiële instelling uit Zuid EU die in de problemen zijn of naar af te dekken bodemloze overheidstekorten en ..., en .... Maar als jij Bastiaan je liever voor de gek laat houden, is dat je goed recht.

Chris

Klopt Harm, maar hij heeft waarschijnlijk al een goed inkomen en weet nu al dat hij straks een goed pensioen krijgt. mensen die in deze financiële wereld werken weten dat namelijk allang en hebben daar allang voor gezorgd, vooral die lekker tegen de top aan schurken. (leuke woordspeling).
Vorige week werdt bekend dat de grote banken mogelijk rente gaan vragen voor het storten van geld (bijv. salaris). Gemakshalve zeiden zij er ook nog even bij dat de mensen zich maar moeten voorbereiden op armoede.

http://fd.nl/economie-politiek/1147093/imf-landen-moeten-zich-voorbereiden-op-economische-terugslag

Als wij er nu voor gaan zorgen dat wij weg gaan bij dit soort criminelen dan hebben we misschien nog een kans om niet als slaaf ons leven verder te slijten.

Chris

Deze instellingen zijn er ooit mee begonnen om er zelf veel beter van te worden dan de clientèle. Ondertussen maken ze mooie praatjes die ze niet waar kunnen maken.

Oh en dan nog iets:

http://fd.nl/economie-politiek/1147093/imf-landen-moeten-zich-voorbereiden-op-economische-terugslag

Chris

Harm heeft gelijk Bastiaan. Het huidige beleid maakt de mensen wanhopig. Iets wat jij je niet kan voorstellen heb ik het idee. Wellicht heb jij wel gegarandeerd werk en pensioen. De armoede sluipt Nederland binnen en gaat straks in een stroomversnelling als er niet op tijd iets aan gedaan gaat worden zoals een basis inkomen waar nu ook Zwitserland voor naar de stembus gaat.

http://fd.nl/economie-politiek/1147093/imf-landen-moeten-zich-voorbereiden-op-economische-terugslag

grace

Een goede kok die heb ik niet genoeg geld om te beginnen met mijn bedrijf dus begon ik op zoek naar een lening met het oog op mijn dromen. Het is onbegrijpelijk dat ik kreeg het bericht van de financiële organisatie geleid door mevrouw Grace, ik nam contact op om mijn lening te krijgen. Dankzij deze dame kreeg ik mijn lening veilig. Dan contacteren u die projecten of schulden om te voldoen aan dat uw behoeften u enkel nodig heeft mevrouw via het e-mailadres
Email:gracepinto01@Gmail.com

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff