« Broeikasgas | Hoofdmenu | Kosten omlaag »

05/06/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Lemon

Cit.Borgdorff : "Doordat de economie al jarenlang onstuimig is en we steeds langer leven, wordt ons pensioen minder vanzelfsprekend dan het jarenlang geweest is."

+++ 7 of 8 jaar niet indexeren en straks het pensioen korten, is hiermee niet een beetje aangetoond dat men toch de grenzen van (wereld)economie groei heeft bereikt?


***"Het IMF beweert in haar prognoses voortdurend dat de wereldhandel, het energieverbruik en de mondiale industriële produktie de komende jaren zullen blijven groeien"

Een lage olieprijs was vroeger altijd goed voor economische groei. Maar er is iets veranderd. De daling van de olieprijs heeft de afgelopen maanden niet geleid tot meer economische activiteit.
Net als in 2008 gaat een daling van de olieprijs samen met economische stagnatie. Olie-exporterende landen zien hun olie-inkomsten dalen en hebben minder te besteden. En in olie-importerende landen zijn door de hoge olieprijs van de afgelopen 10 jaar de schulden en de werkeloosheid opgelopen. Het zal jaren duren voordat de schulden en werkeloosheid weer op acceptabel niveau zijn. Als dat ooit nog gebeurd.

Bij het IMF en de Wereldbank begint men in te zien dat de Grenzen aan de Groei zijn bereikt. Het goed onderbouwde rapport, Limits to Growth, van de Club van Rome is in vergetelheid geraakt, maar de prognoses uit het rapport zijn gewoon uitgekomen.
Toch zwijgen de Wereldbank en IMF over de Grenzen aan de Groei. Dat is heel begrijpelijk. Als IMF en Wereldbank gaan vertellen dat de economische teruggang nog 100 jaar doorgaat en dat de ontwikkeling van de mensheid op een keerpunt is gekomen. Dan krijgen politici en regeringen erg grote problemen.
Het is misschien beter om de wereldbevolking voor te liegen dat het allemaal goed komt en dat ze volgend jaar weer 3% rijker en welvarender zullen zijn.

https://cassandraclub.wordpress.com/tag/club-van-rome/

Chris

Het moet anders en het moet beter maar de meesten zullen dat niet mee maken. En die vrijheid die we o zo koesteren wordt nu gigantisch ondermijnd door de financiële wereld.

Jannie

Bomen groeien niet tot aan de hemel en lijken te zijn uitgegroeid.Er zullen dus oude bomen gekapt moeten worden om ruimte te geven aan jonge boompjes.Er wordt mij een teveel gekapt in die oude bomen.Dit is natuurlijk maar een beeldspraak maar het lijkt er aardig op in de economie.Het lijkt te zijn of men niet meer weet hoe met bomen om te gaan en er maar links en recht wordt gekapt.

Chris

Leuke beeldspraak Jannie maar besef wel dat het een bewust plan is. Borgdorff zegt in de laatste alinea dat het anders en beter moet maar het samen en solidair opbouwen is een Gotspe want de financiële machthebbers hebben daar geen boodschap aan. zij gaan door tot dat ze stinkend rijk zijn. Wij worden bang gemaakt met een Brexit van Engeland en Nederland wordt arm. nee dat proces is al in gang gezet en dat zijn we al. De rijken gaan er onder lijden en dat werd tijd, maar zij zullen het op de gewone man afschuiven, zoals altijd.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff