« Vragen van de Kamer | Hoofdmenu | Broeikasgas »

04/21/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

nico medema

gefeliceert met het behaalde rendement en daarmee verbetering van de vermogenspositie van ons pensioenfonds. Dus geen zorgen over de betaalbaarheid van onze pensioenen, zolang dit rendement ook in de toekomst goed blijft. Met de wettelijke rekenrente moet dit prima vermogen echter verplicht negatief worden weergegeven en ons bang maken voor de betaalbaarheid van ons pensioen in de toekomst. In het blog staat een onjuiste zin : "Maar de dalende rente zorgde er tegelijkertijd voor, dat de toekomstige pensioenen duurder worden. " Die worden daardoor niet duurder, dat lijkt zo door die rekenrente.

L.Slot

Ze worden duurder omdat je nu al meer geld opzij moet leggen om zekerheid te verschaffen. Dit geld had je anders kunnen beleggen met meer rendement. Dit kost dus geld en in die zin wordt het duurder.

Chris

En dat is nu net wat de mensen niet snappen! Maar de directie en managers krijgen wel een leuke bonus over die 4,4%, want uiteindelijk is het vermogen gegroeid, dus voor de pensioen beheerder, winst! Men zou daar heel erg transparant over moeten zijn. Leg dat maar eens uit aan de gepensioneerden en de toekomstige pensioen gerechtigden.
U lekker rijk worden en zij daarvoor betalen. Maar het lijkt steeds meer en meer dat dat niet genoemd mag worden.
Een econoom heeft al gezegd dat dit systeem een blauw druk is van een criminele organisatie.

mjs

De directie en managers:(criminele zakkenvullers van onze pensioenen geld),moeten allemaal ontslagen worden.

annemiek

Dank je wel Chris voor je duidelijke uitleg.Ik erger me ontzettend als ik Peter Borgdorff's blog lees. Trekt hij zich iets aan van alle commentaren op zijn blog naar aanleiding wat hij schrijft. Ik vraag me af wanneer mensen en dan bedoel ik de gepensioneerden eens gaan opstaan en grote manifestaties gaan houden om de pensioenfondsen te stoppen. Het zal onacceptabel zijn als de pensioenen volgend jaar ingekort worden. Het lijkt alsof deze pensioenfondsen onfeilbaar en onaantastbaar zijn, ze voeren naar mijn idee een dictatoriaal beleid gesteund door de overheid, ondanks veel tegenspraak van economen die de uitleg van meneer Borgdorff geheel kunnen weerleggen en weerlegd hebben.
Waar blijft onze democratie? Mensen aub word wakker en sta op.

Rob Heemskerk

Ik ben heel bang dat onze overheid met begerige blikken naar de pensioenpotten kijkt en op een onbewaakt moment daar een forse greep in zal doen op de een of andere manier.

Y.M. Verkerk

"......Een beeld waarvan ik de afgelopen maanden al heb gezegd dat het steeds lastiger uit te leggen is. De feiten en cijfers zijn namelijk tamelijk bizar."
Steeds lastiger uit te leggen????? Dit is helemaal NIET uit te leggen.
Toename vermogen met 8 miljard:
Wat levert dit de vermogensbeheerder (extra) op??
Is de vermogensbeheerder van het BpfBouw (dekkingsgraad nu 108,8 , tegen 95 PFzw) zoveel beter??
Lagere dekkingsgraden tengevolge van oa door "Den Haag" verplicht lage rekenrente, die weer gekoppeld is aan de lage rente die "Europa" rekent om de zuidelijke landen tegemoet te komen?? Oa de Nederlandse (toekomstige) pensioengerechtigen betalen op zo'n manier het gelag, zijn dus kind van de rekening.
Durf dit samen met branche genoten in CHOCOLADE letters te publiceren: hoeveel eurofielen hebben we dan nog??
etc etc
Gaarne uw reactie

A Graaff

Hoeveel verdiend die Peter, voor hem maakt het niks uit iets minder. Het is schandalig hoe ze met de ouderen omgaan, er is nergens geld voor alleen voor die gelukzoekers die nergens voor betaald hebben, maar ze worden in de watten gelegd.
Laten we het niet meer nemen dat we uitgemolken worden.

P.J. Koopmans

Welke uitleg??? Alleen gescheld. Kijk om je heen. In alle rijke landen van de wereld houdt men de rente laag. Houdt toch eens op met deze onzin te debiteren. Het gaat er eenvoudig om of je veel of weinig risico wil lopen met de toekomstige pensioen uitkeringen. Denk aan de jongeren! Bij veel risico (ervan uitgaande dat de rente wel weer omhoog zal gaan) lopen zij het risico van (veel) lagere pensioenen. Wees eens solidair! Besef dat in Japan al 26 jaar de rente rond de 0-1 % beweegt, Kan zo maar hier gebeuren.

Wees blij met ons pensioensysteem. Soms zit het mee soms zit het tegen.

P.J. Koopmans

Ik wacht op je actie.
Succes

P.J. Koopmans

De overheid zijn wij!

P.J. Koopmans

Neem jij het over?

Kornelis

Wat een goedkoop en ordinair gescheld in boven staande reacties!
Ga eens in de Oostbloklanden lijken of ruil eens met de vluchtelingen in de kampen zonder uitzicht.
Bezoek aan de Afrikaanse landen kan ook therapeutisch zijn.
Ik denk dat er maar weinig landen zijn, waarin zoveel goede regelingen ( ook pensioenregelingen) zijn als bij ons. !

Bastiaan

Peter,

Die 4,4% rendement is wel een beetje geflatteerd. Na alle plussen en minnen is die 4.4% niet de uitkomst van beleggingsresultaat, maar eigenlijk alleen resultaat van gedaalde rente. En die gedalde rente zorgt ook voor stijgende verplichtingen. Onder de streep is de dekkingsgraad (weer) gedaald.

We zitten gevangen in het (n)ftk. De ouderen clubs vonden het belangrijk dat er garanties/zekerheid bleef bestaan rondom de pensioentoezegging, en daarmee zijn we in het pak genaaid. Zoveel zekerheid dat we straks moeten korten.

De way-out is niet het aanpassen van de rekenrente, maar het aanpassen van de zekerheid.
Ik ben benieuwd wat het nieuwe pensioenstelsel ons gaat brengen. Ik ga ervanuit dat collectiviteit en solidariteit daarin nog steeds een dominante rol houden.

En die dreiging van korting? Die is vooral psychologisch. In harde euro's zal het reuze meevallen. Verder uitstellen is ook niet fair. Want als we eerlijk zijn, staat pfzw al een tijdje 'onder water'.

Hoe vervelend korten ook is, voor mij zou het 'buigen van de regels' een grotere afbraak van vertrouwen zijn.

Bastiaan

Chris

Heer Koopmans, er wordt zeer veel uitgelegd en zeker hoe het anders kan, maar ik vindt het zeer verwerpelijk dat u en uw collega,s mijn retoriek schelden vindt. Diegenen die het hier alsmaar hebben over de dekkingsgraden en de rentes is juist ernstig misleidend! Als economen al zeggen dat het anders moet en kan, waarom gaan we dan niet 180 graden om? We kunnen 40 jaar met de huidige pot vooruit zonder in te leggen en zonder te beleggen. Niet dat we dat moeten doen, dat snap ik ook maar het zegt wat over het huidige beleid dat u steeds goed praat, want we hebben het zo goed. ja u en al die anderen in deze financiële wereld waar veel te veel verdient wordt, Kijk maar weer naar die ABN graaiers. Die tent is grotendeels nog van ons en nu dit weer in deze tijden. Luister eens naar een econoom die zich ernstig zorgen maakt zoals bijv. Dhr. Rotmans. Hij komt hopelijk met een geheel nieuw zorgstelsel en hopelijk ook met een nieuw pensioenstelsel.
Dit soort mensen zijn voor mij een goed voorbeeld hoe het zou moeten. Nu jullie nog...maak eens een vuist naar de politiek!

Chris

Vandaag kreeg het PFWZ op het nieuws een veeg uit de pan omdat ze slecht hebben belegd. Als je kijkt naar het bouw pensioenfonds kun je dat inderdaad concluderen. Worden ze bij het PFWZ daar niet op afgerekend of mogen ze maar gewoon door modderen met hun huidige beleggings beleid?

Chris

Zo voelen de meeste mensen, met een normaal salaris, dat niet. Zij worden op grote schaal uitgemolken en geïntimideerd. Als u daar aan meedoet moet u zich diep schamen.

Lemon

?Nadenken over een nieuw pensioenstelsel.....

Zou dit wel dé oplossing zijn omdat individueel of collectief men in de formule vd vermogensgroei afhankelijk blijft vd factoren rentepercentage,kapitaal en tijd/periode.En hierin overheerst het % rente.

Vraag daarom is waarom het bpfbouw deze cijfers kan tonen.

Actuele cijfers eind maart 2016 

Vermogen: 51,06 miljard euro 
Verplichtingen: 49,17 miljard euro
Actuele dekkingsgraad: 103,9%  
Beleidsdekkingsgraad (gemiddeld 12 maanden): 108.8%

https://www.bpfbouw.nl/over-bpfbouw/nieuws/nieuwsberichten/2016/waarom-is-de-beleidsdekkingsgraad-eind-maart-2016-gedaald.aspx

Bastiaan

Beste Chris,

Als je eens goed kijkt hoe de lusten en lasten in Nederland verdeeld zijn, dan zal je ontdekken dat met name de middengroepen de boel dragen. Mensen met een inkomen beneden modaal worden niet uitgemolken.

We leven nog steeds in een democratie, en volgend jaar zijn er weer verkiezingen.

Bastiaan

Bastiaan

Chris,
Je stelt voor om de slecht presterende beleggers eruit gooien.
Als je op een dergelijke manier mensen op korte termijn afrekent, dan creëer je een heel ongezond klimaat, waarin mensen voor de snelle winst gaan, ten koste van duurzaam beleid.

Mijns inziens heel onverstandig.

Bastiaan

P.J. Koopmans

Beste Chris,

Economen zijn het onderling zeer oneens over bijna alles. Het blijft een kwestie van kiezen Niets is zeker in het leven en dus ook niet in de financiele en economische wereld. Dat is mijn standpunt.
Dat u uw redenatie doorspekt met scheldwoorden blijft evident.

Groet

P.J. Koopmans

Beste Chris,

Ik intimideer niemand en ben ook geen agrariër. Hoe ik over de politieke situatie denk weet u niet. Geen insinuaties graag. Overigens: ik heb ook een normaal salaris.
Groet

P.J. Koopmans

Beste Chris,

Ik zei het al: "soms zit het mee en soms zit het tegen". Je roep om een onfeilbare mens zal niets uithalen. Beleggen is net als het gewone leven: "niets is zeker". Overigens zijn de resultaten van ons pensioenfonds sinds zijn bestaan zeker niet ondermaats vergeleken met veel andere.

Groet

Chris

Heer Koopmans, niet met u eens. Soms moet je wat retoriek er tegen aan gooien anders luistert men niet. Het kan namelijk nog erger en dat bewijzen diegenen die Erdogan beledigen. Nu heeft die man daar volkomen recht op maar zelfs ik vindt die rijmpjes te ver gaan. een ding is wel zeker in de financiële wereld, dat diegenen die het voor het zeggen hebben veel en veel te veel geld krijgen. Verdienen doen ze dat niet en zolang dat niet veranderd hoort men gewoon te werken voor een normaal salaris. Het is meer dan triest (zelfs misdadig) dat deze wereld ons gaat vertellen wat we moeten en dan vindt u het gek dat de mensen er klaar mee zijn.
Het roer moet 180 graden om en wel heel erg snel want anders breekt er heel snel een gigantische chaos uit.
Als u daar verantwoordelijk voor wilt zijn bent u niet integer en sociaal jegens de normale medemens. De financiële wereld en de rijke elite hoort hier niet bij!!

Chris

Bastiaan, Dit klimaat is er al een tijdje hoor. Inderdaad erg onverstandig en daar ageer ik zo tegen.
Het bestaat al sinds mensen heugenis.
Waarom is het zo moeilijk hier in verandering te brengen? Omdat, omdat er twee soorten mensen op deze wereld zijn; Losers and Winners. Dat is de hele tragiek van ons bestaan en de Winners buiten de andere groep op een reuze manier uit. bepaal zelf waar je bij hoort of bij wilt horen.

Chris

Waarom worden er dan miljoenen en miljoenen mensen uitgebuit?

Bastiaan

Chris,
Je hebt mijn punt niet begrepen. Mijn stelling is dat het onverstandig is om beleggers op korte termijn af te rekenen, omdat je ze dan verkeerde prikkels geeft.
Jij vraagt je af waarom ze niet worden afgerekend, en daarmee geef je dus een verkeerd signaal af.
Bastiaan

P.J. Koopmans

Al eens een normaal mens ontmoet? En.....beviel het?

Einde discussie

Chris

Bastiaan, misschien wordt het dan tijd om via wetgeving dat beleggen eens af te schaffen. De gewone mensen worden er eerder arm door dan rijk doodat zij ongewild indirect mee doen. Behalve dan diegene die via duistere constructies wel geld weten te stelen. Hedgefunds en voorkennis bijv. We moeten dat strafbaar maken. Dan zijn we al klein beetje in de goed richting aan het gaan.
Chris

gerard mentz

Wat ik steeds lees, is dat ons pensioenpot rijker wordt en dat indexatie niet mogelijk is. Nee, zelf kortingen dreigen, terwijl we steeds meer gaan achterlopen en alles duurder wordt. Compensatie in aow of pensioen blijft al jaren uit want ach de bejaarden hebben een goede tijd achter de rug en zullen wel spaarcentjes hebben. Laten ze hun huis maar verkopen en huren...jaja...! Uitleg begrijp ik, wat ik niet begrijp is dat reserve steeds groeit en dat we er nu niet van kunnen profiteren. Weer nu vergaderen over nieuwe regels....en wij die van pensioen moeten leven...worden steeds armer...jaja! We hebben na de oorlog alles weer opgebouwd en worden we als dank weer eens gepakt!

Chris

Ik ontmoet alleen maar normale mensen die zich ernstig zorgen maken over de criminele financiële wereld die u zo graag goed praat. Niets is zeker in dit leven, dat is waar maar als je sociale wetgeving maakt die de excessen in de financiële wereld uitsluit dan is er zeker zekerheid te creëren.
Maar we worden verblind door de hebzucht van de financiële wereld en incompetente regeringen en dat valt nooit goed te praten. Het devies is 180 graden om en excessen zwaar straffen. Perslot zitten er al een aantal bankiers in het gevang en die discussie is nog lang niet gesloten.

Bastiaan

"alles duurder wordt" ..
Nou dat valt volgens mij wel mee. De inflatie is erg laag. De energie prijzen zijn bijvoorbeeld gedaald, dus lagere kosten voor GWL en benzine voor je auto.
Ja, er zijn ook dingen die duurder worden, maar per saldo is het maar een kleine stijging.
Om het maar even in perspectief te plaatsen...

En uw statement over de opbouw na de oorlog, als u 85+ bent, dan klopt dat u heeft bijgedragen aan de opbouw.

Bastiaan

Servé Mullendets

Beste Bastiaan wat een denigrerend antwoord. Allereerst komt er per jaar rond € 8 miljard MEER in kas en is er dus geld genoeg om toch te kunnen indexeren. En vwb die inflatie: de laatste 5 jaren is er niet meer geïndexeerd en de inflatie over die 5 jaren is wel degelijk hoog: al is het dan het laatste jaar wellicht 0,5% maar de jaren daarvoor was dat veel hoger tot ongeveer 2%. Dus alles bij elkaar ruim 6%. Daarnaast zijn de lasten wel degelijk fors gestegen, want inflatie zegt niet alles omdat lastenverhogingen zoals belastingen, lokale belastingen, accijnzen en BTW NIET worden meegenomen. Dat MAG niet van diezelfde (r)overheid en daarnaast zijn de ziektekostenpremies en is het eigen risico fors verhoogd. Ook de thuiszorg en verpleegzorg e.d. zijn afgeschaft of fors duurder. En dat het afgelopen jaar toevallig de olie goedkoper is geworden is wel leuk als je een auto hebt, maar heb je geen auto heb je daar niets aan. En tot slot over de leeftijd merk ik op: ook al ben je dan slechts 70 dan nog heb je geholpen aan de opbouw. En ook deze jongeren (geb 1940-1949) hebben keihard gewerkt, 48 uur per week, maandag t/m zaterdag en 2 weken vakantie......en konden naar school tot ruwweg 16 jaar...... Alleen degenen die van goede huizen waren konden doorstuderen, want voor de anderen hadden de ouders geen geld.

Servé Mullenders

Dus omdat het daar wellicht zoveel slechter is als hier moeten wij hier het ook maar zoveel slechter krijgen/hebben......Wel eens gezien hoeveel miljarden Euro's daar zijn verspild de afgelopen 50 jaar onder het mom van ontwikkelingshulp enz enz. En omdat die Ontwikkelingshulp zo goed werkt staan er nu 100.000 duizenden te trappelen om naar dat goudblinkende westen te gaan....... Open uw ogen en oren eens. Wat mij betreft stoppen met die ontwikkelingshulp want er zijn al 100'n miljarden in Afrika o.a. gestopt en er is nog NIETS veranderd. Maar wel goede werkverschaffing voor al die clubjes, waarvan directeuren en andere medewerkers soms meer dan € 100.000 krijgen. Het is ook géén regeringsverantwoordelijkheid, maar als er mensen zijn die graag aan al die clubjes willen geven dan doen ze dat maar rechtstreeks uit hun eigen portemonnée maar niet van onze belastingcenten.

Servé Mullenders

Rob, en ook voor anderen. De Pensioenwet is laatstelijk gewijzigd en er kan en mag pas worden geïndexeerd als de (beleids)dekkingsgraad 128 is. Maar zie wat er afgelopen jaar bij het ABP en de (r)overheid is gebeurd. Er is in mei 2015 een loonakkoord bereikt met de vakbonden bij de overheid. En wat heeft die (r)overheid bereikt....wel de solidariteit tussen jong en oud is afgeschaft, bij het huisvuil gezet. Daarnaast heeft die overheid bereikt dat ze tot en met 2021 GEEN extra pensioenpremies meer hoeft af te dragen aan het ABP mocht er een tekort zijn. Sterker nog men heeft ingelegde pensioengelden gebruikt om de loonsverhoging van de werkenden te betalen. De gepensioneerden zijn dus weer bestolen. Maar dan alle actieven hebben een belastingverlaging gekregen van € 5 miljard, en de inactieven (gepensioneerden) niets, 0,0. Maar zie: 1 dag NA het loonakkoord bij de overheid verlaagde DNB de rekenrente voor de pensioenfondsen naar 3,5% (als ik het goed heb). Dat betekende dat er een dekkingsgraad tekort ontstond van 1-2%-punten. Er is dus door het kabinet en DNB onder 1 hoedje gespeeld....... En LET OP het jaar 2021 of 2022, want dat wordt niet voor niets genoemd in dat loonakkoord: de EC heeft in Brussel al een concept-voorstel in de lade liggen waarbij de EC/EU ALLE spaar- en pensioengelden gaat confisqueren (een mooi woord voor onteigenen) gezien de financiele problemen bij de EC/EU. Er moet dus tot die tijd zoveel mogelijk in de potten komen en ook blijven. Door de reële lage dekkingsgraden blijven ook de beleidsdekkingsgraden de komende jaren ruim onder 105, tenzij er een forse renteverhoging zou ontstaan. Maar vergeet dat maar tot en met 2025.

Jannie

Heb dit allemaal eens zitten lezen maar wat weet de een het nog beter dan de ander.Met respect,ik wil hier niemand mee afvallen.Want iedereen heeft op zijn/haar manier gelijk.Maar het lijkt me beter om de handen ineen te slaan en met elkaar een vuist te maken naar de politiek waar we met zijn allen onder te lijden hebben met regels, belastingverhoging voor pensioengerechtigden,geen indexatie,of zelfs verlaging van pensioen.Duurdere zorg,er wordt al over een eigen risico gesproken van 500 pp per jaar.Medicatie en verbandmiddelen voor eigen rekening.Ga zo maar door, want juist voor ouderen kunnen dit hoge kosten posten zijn, die niet meer op te brengen zijn.Werkend in de ouderenzorg kom je dit met grote regelmaat tegen.

Chris

Bastiaan, de reacties hierboven en hieronder hebben gelijk.
Het zijn altijd (ook de mensen in mijn omgeving) die een hoop geld hebben, zorgen dat ze hun baan niet zullen verliezen en nu al weten dat ze een meer dan goed pensioen krijgen. Deze maatschappij is voor de rijken die ook nog eens denken te weten dat ze gelijk hebben. Niets is minder waar. We worden bedrogen waar we bij staan en dat jij dat goed praat is uitermate ernstig. Maar het zal jullie worst wezen want jullie hebben geld zat! Het grappige is dat ik ook erg rijk ben maar wel het goede er mee doe. Ik beleg niet maar beleg (geef) aan die mensen die het nodig hebben. Iets wat de pensioen fondsen ook zouden moeten doen want er is geld zat.

Chris

Helemaal mee eens Serve en helemaal gelijk ook trouwens maar er zitten hier een paar mensen die (goed betaald) het beleid van onze overheid en ook de pensioenfondsen goed moeten praten. Onze overheid kan het echt anders maar ze mogen niet van een schimmige elite die (erg dichtbij) boven hen de scepter zwaait.
Ondanks dat we het relatief goed hebben zijn er een heleboel meer mensen bij gekomen die het niet meer kunnen trekken. Maar dat willen de heren niet zien en niets over horen want zij hebben het meer dan goed.

Bastiaan

Beste Chris,

Ik ben blij dat jij het niet voor het zeggen hebt bij pfzw. Mijn eerdere statement dat sinterklaas bestaat en dat hij Chris heet, wordt wederom aangetoond.

Bastiaan

Bastiaan

Beste Servé,

Dat er jaarlijks meer geld binnenkomt dan uitgaat, is een half verhaal. Een pensioenfonds is geen omslagstelsel ! Alle werkenden betalen premie en bouwen pensioen op. Bij pfzw zijn er (veel) meer werkenden dan gepensioneerden, dus het is logisch dat de pot nog groeit.

Dat de afgelopen jaren er sprake is van achteruitgang, geef ik graag toe. Echter, de opgebouwde pensioen zijn ook niet verhoogd, en dat is funest voor middelloon pensioenen.

Overigens zit de btw wel in de inflatie (cpi). Google maar eens.

Ik verzet mij altijd tegen het "maar wij hebben Nederland opgebouwd" argument. De mensen die dat hebben, zijn hoogbejaard of reeds overleden.

Hard werken dat doen we allemaal. Ik vind dat geen argument om je op voor te laten staan.
Weeg ook de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen mee.

Groet,
Bastiaan

Bastiaan

Beste Servé,
Indexeren mag al vanaf een dekkingsgraad van 110, maar volledig indexeren dat zal inderdaad zo rond de 128 kunnen.

U heeft een interessante theorie over de onteigening van de complete pensioensector door de EC.
Heeft u daar ook enige onderbouwing of bewijs voor?
Of is het borrelpraat?

Of heeft Rob Heemskerk misschien enige onderbouwing?

Groet,
Bastiaan.

Bastiaan

Als pfzw het van staatsobligaties alleen zou moeten hebben, dan zag de pensioenwereld er wel heel anders uit. Dan zouden de pensioenpremies tot dik boven de 40% stijgen. Onhoudbaar dus.

Het is zo jammer dat je zo weinig genuanceerd bent Chris.

Bastiaan

Chris

Deze "Sinterklaas" is er niet voor jouw en ik ben geen dief. Jullie zijn denigrerend tegen al diegenen die zich oprecht zorgen maken.
Maar er zijn altijd mensen die zeggen dat het niet waar is en dat de mensen die zich zorgen maken niet moeten zeuren. Vele professoren en economen zeggen dat dit beleid a-sociaal is en echt anders kan. Wil je dat tegenspreken?

Ik weet hoe het anders kan en ja er zijn meer dan genoeg sinterklazen die gemakkelijk iets kunnen weggeven.
Maar jullie blijven maar geloven in deze criminele financiële wereld en daar profiteren alleen maar de rijke elite en haar schimmige goedbetaalde meelopers van.

Louis Sparidans

‘Tamelijk bizar’, niet alleen de titel van de weblog van de heer Borgdorff van deze week, maar helaas ook een aantal van de vele reacties van de afgelopen dagen. Althans, dat vind ik, ofschoon ik overigens alle begrip heb voor de gevoelens van onvrede die velen in hun reactie uiten.

Maar er wordt soms wel heel veel ‘bijgehaald’ waar ik mijn vraagtekens bij plaats. Zelfs verwijten, over en weer. Is dat allemaal wel ‘nodig’ en helpen we elkaar daar wel mee?
Het klinkt wat dominee-achtig maar zo bedoel ik het niet.

Ik snap het, de heer Borgdorff verkeert in een praktisch onmogelijke positie om een en ander nog fatsoenlijk uit te kunnen leggen en veel pensioendeelnemers voelen zich daarentegen (al dan niet terecht) ‘enorm gepakt’ door het niet of nauwelijks indexeren van hun pensioen in de laatste jaren en de dreigende kortingen, ondanks de enorme groei van het pensioenvermogen van het PFZW die daar tegenover staat.

Ik kan dat heel goed begrijpen en ofschoon mijn pensioen niet behoort tot ‘de grote pensioeninkomens’ leg ik me er toch liever bij neer.
De oorzaak van al deze ellende ligt niet bij de fondsbestuurders, maar moeten we eerder zoeken bij de nog steeds voortdurende crisis resp. de zogenoemde ‘oplossingen’ die daarvoor worden gekozen, zoals onder meer de kunstmatig beïnvloede extreem lage rentestand.

En wat de beoogde effecten zijn van wat dat laatste betreft, daar verschillen heel veel ‘deskundigen’ zéér over van mening.


Chris

Het is ook jammer dat jij niet ziet dat we met die rekenrentes op een reuze manier belazerd worden. We kunnen 40 jaar voort zonder ook maar enige premie in te leggen en/of er mee te beleggen, dus 40% stijging is de grootste onzin die er is. Niet dat we niets moeten doen maar we kunnen echt wel vooruit met wat interen. De meeste mensen teren nu ook op hun spaargeld in en dat is ook niet leuk maar voorlopig werkt dat. De nuance is dat de leugen regeert en dat is het probleem, maar de mensen die goed verdienen en een goed pensioen krijgen willen heel graag, willens en wetens dat niet zien. Zij hebben enorm baat bij dit systeem en daar ben jij zo weinig genuanceerd in.

Chris

Je hebt helemaal gelijk Louis, maar juist met die zogenaamde oplossingen ligt het probleem. Het kan echt anders maar dat willen ze bewust niet. Men koerst bewust aan op een enorme tweedeling in de maatschappij en dat baart erge zorgen.

Bastiaan

Beste Chris,
Waarom moet je de woorden "dief" en "crimineel" voor de zoveelste keer gebruiken?
Dit draagt totaal niet bij aan de discussie. Jammer.
Hetzelfde geldt voor het wegzetten van "de rijke elite".

De huidige situatie van diverse grote pensioenfondsen tonen de urgentie aan van een volgende stelselwijziging. Ook daar zijn allerlei professoren en economen mee bezig. Het zou handig zijn als het nieuwe stelsel minder afhankelijk is van de rekenrente. Waarschijnlijk betekent dat ook anders omgaan met zekerheden.
Maar uiteraard wel op basis van de kern waarden solidariteit en collectiviteit. En als het even kan met met een haalbare indexatie ambitie.

(om toch maar weer eens On Topic te komen)

Groet Bastiaan

Bastiaan

Chris,
Ik turf de woorden "belazerd" en "leugen".

Bastiaan

Chris

Dus jij beweerd dat we dat niet worden? Dan ben je erg naïef.

Bastiaan

Ik ontken niet dat er problemen zijn.
"leugen" en "belazerd" vind ik veel te zwaar.

Meestal volgt na "belazerd" een verhaal met halve waarheden en feitelijke onjuistheden.

Overigens is "naïef" ook zo'n typisch woord uit jouw bull shit bingo.

Bastiaan.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff