« Tamelijk bizar | Hoofdmenu | Stilstaan »

04/29/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Mirande

Het is gewoonweg absurd, dat er 700 miljoen euro naar de vluchtelingen gaat en daar is allemaal geld voor en onze pensioenen worden al jaren niet meer geïndexeerd. We moeten het niet meer langer pikken!!!

Jan Verhoeven

Naast milieu vind ik dekkingsgraad erg belangrijk.
Hier laat Pfzw het flink liggen.
Vergelijk maar met andere pensioenfondsen.
Lijkt me zaak om hier (ook) extra aandacht wordt besteed.
Zo sla je als pensioenfonds twee vliegen in een klap en hou je je deelnemers, met indexering, ook tevreden.

Jannie

Naast het bouwfonds steekt ons pensioenfonds wat dekkingsgraad betreft wel erg schril af.89% tegen 103% is wel een groot verschil.Is het kapitaal dan zoveel groter dan die van het bouwfonds?Dit omdat ik begrijp dat bij een lagere rente je kapitaal groter moet zijn.?Eens zal de rente toch wel weer stijgen.Dan zal de dekkingsgraad ook weer omhoog gaan.Ik hoop alleen dat dit niet te lang gaat duren.Maar met Draghi weet je dat niet.Naar mijn idee vloeit ons pensioengeld op die manier naar de zuidelijke EU landen.Nou vloeit,het verdampt meer.Wat de beleggingen betreft ondanks goede bedoelingen die met milieu te maken zullen hebben,hoop ik niet dat ons pensioen uit het oog wordt verloren.Vergeet niet dat voor de meeste mensen 100 euro per maand minder erg veel geld is, zeker gezien de stijgende energie en vooral zorg kosten.Waar later ook jongeren mee te maken krijgen als ze hun pensioen mogen halen.
Solidariteit blijft dus gewenst.En wellicht ook wel vertrouwen wat soms moeilijk is.

Tsere O

In onze tijd was het verplicht om deel te nemen aan het pensioenfonds en ik vertrouwde er ook op! Kom u echt bedrogen uit. Mijn hobby is een hond!! Niet goedkoop maar normalerwijs wel te doen, we leven sober. Maar het wordt wel steeds lastiger gemaakt
Al jaren niet geïndexeerd en steeds wéér belastingverhoging! Ook twijfel ik sterk aan de waarheid betr. de dekkingsgraad!!!
Waar is deze VVD regering mee bezig?????

P.Thijssen

Mogelijk moeten we net als het pensioenfonds van BP naar Belgie gaan met ons pensioenfonds,dan behoort indexeren weer tot de mogelijkheden
Doen dus

P.Thijssen

De Reclame Code Commissie stelt een onderzoek in naar pensioenfonds Zorg en Welzijn. Het fonds wordt beticht van misleidende reclame op haar website.
In de bewuste passage claimt het op één na grootste pensioenfonds van Nederland dat deelnemers van PFZW een ’fors hoger pensioen ontvangen’ dan wat men in Nederland ’een goed pensioen’ vindt. Daarbij is het referentiekader de pensioenambitie die veel pensioenfondsen al lang hebben losgelaten, namelijk 70% van het laatstverdiende loon.
Bij PFZW ontvangen deelnemers maar liefst 80 tot 120% van het laatst verdiende loon, luidt de wervende tekst op de website. En dat terwijl het pensioenfonds voor de zorg net als de meeste pensioenfondsen, inmiddels een pensioen belooft gebaseerd op 70% van het gemiddeld verdiende loon.

Te mooi om waar te zijn
Dat klinkt te mooi om waar te zijn. En volgens Martin Pikaart, voorzitter van het Alternatief voor Vakbond (AVV) en gevreesd criticaster van de pensioensector, is dat het ook. Op de site vertellen ze er namelijk niet bij dat de vele verpleegsters die het fonds bedient aan het eind van hun carrière massaal minder gaan werken, constateerde de auteur van ’De Pensioenmythe’.

Bastiaan

En verder geen complicaties?

Bp staat er wel een beetje beter voor dan Pfzw. BP kan weer indexeren, omdat ze voldoende overrendement halen, en er ook een stuk beter voor staan.

De België route is geen medicijn voor fondsen die onder water staan.

Het zijn overigens meestal ondernemingspensioenfondsen, die internationaal opereren die de stap naar België maken. Overigens zijn er in België ook strengere eisen voor bijstorten door werkgevers, en dat wordt toch wel lastig voor pfzw vermoed ik.

Bastiaan

Bastiaan

Bij PFZW zijn ook veel deelnemers die in deeltijd werken, en baat hebben bij de gunstige franchise regels.

Dat zit als volgt.
Omdat je later aow en pensioen ontvangt, bouw je niet over je hele salaris pensioen op.
Het eerste stuk waar je geen pensioen over opbouwt, heet de franchise.
Ik zal her uitleggen met een rekenvoorbeeld.

De franchise is ongeveer 12000 per jaar, dus 1000 euro per maand. ( dit zijn niet de exacte bedragen, maar voor een uitleg voldoende)
Oftwel, over de eerste 1000 euro salaris bouw je geen pensioen op.
Als je 1800 bruto per maand verdient, dan bouw je dus pensioen op over 800 per maand.

Echter, als in deeltijd werkt ( bijvoorbeeld 24 ipv 36 uur) dan is die franchise geen 1000 maar 2/3 van 1000. (667 dus)
Stel je voor dat je 1200 euro per maan verdient met 24 uurs contract, dan bouw je pensioen op over 1200-667 = 533 per maand.
( zonder de deeltijdcorrectie zou je over 200 euro per maand pensioen op bouwen)

Ga je nog een stap verder, en je hebt een contract van 12 uur in de week met 600 euro per maand, dan zou je zonder correctie niet eens pensioen opbouwen ( immers 600 is lager dan 1000), maar dankzij de franchise factor bouw je over 600-333= 267 euro pensioen op.

Als je vervolgens met pensioen gaat, krijg je wel een volledige aow, en daarbovenop een redelijk pensioen.
Hoe goed dat pensioenresultaat is, wordt bepaald door het 'vervangingsratio'.
Het vervangingsratio wordt berekend door (aow+pensioen ) /(laatst verdiende loon).

Doordat deeltijdwerkers relatief veel pensioen opbouwen. ( vanwege de deeltijd correctie) komt dat dan weer goed uit. En tja, als het laatst verdiende loon daalt omdat je minder gaat werken, dan zou je het eventueel nog verder ' op kunnen krikken'.

De crux is, dat pfzw de ' winst' van de deeltijd-franchise inrekent, en dat Pikaart pfzw op manipulatie van de definitie van 'laatst verdiende loon' afrekent.

De waarheid ligt in het midden.
Immers, iemand in deeltijd bouwt relatief gezien een goed pensioen op (daar heeft pfzw wel gelijk in, maar dan moeten ze dat er wel bij zeggen).
Pikaart is te stellig met 'te mooi om waar te zijn'.

Overigens, ik ben geen pfzw medewerker ofzoiets, en heb zelf geen belang om dit ' te verdedigen'. (Om die discussie te voorkomen)

Het is aan de RCC om hier een uitspraak over te doen.
Het communiceren met one-liners is altiijd tricky. Ook is pensioen toch altijd wel een beetje ingewikkeld. (Met die franchise enzo).

Groet,
Bastiaan

Chris

Tja Bastiaan. het is te mooi om waar te zijn. Mijn buurman zei onlangs dat in zijn pensioen overzicht zijn pensioen van bijna 2000 naar 1365 is gegaan en hij "moet" nog (in de WW) zo,n 12 jaar! Er blijft voor hem niets over straks en hij werkt al 38 jaar!!
Onze elite maakt straks van Nederland een arm land waar deze mensen straks niets meer te vertellen hebben.

Chris

Het gaat nog erger worden Mirande, De Nederlander wordt straks zijn huis uit gezet (omdat hij het niet meer kan betalen) en de vluchtelingen en gelukzoekers krijgen gratis een woning. De komende zomer komen er nog velen deze kant op. Als je je verdiept in de financiële wereld kun je mogelijk nog je hoofd boven water houden en hierin een expert worden, dan gaat het je allemaal nog voor de wind.
Het wrange is dat zij verantwoordelijk zijn voor al de huidige ellende, maar dat afschuiven op de hardwerkende Jan modaal die straks nauwelijks een pensioen krijgen.

Bastiaan

Chris,

Ik kan je niet volgen. Werkt die buurman nu, of zie tie in de ww?
En
waarom is dat pensioen zo gedaald? Toevallig gescheiden?

(wil het wel geloven, maar kan er zonder aanvullende facts niet zoveel mee)

Bastiaan

Chris

Dat zou allemaal niet mogen uitmaken Bastiaan maar hij zit in de WW en door dat de rente zo laag is, is ook de verz. waarde gezakt. Hij moet (verplicht) nog 12 jaar en uitzicht op werk (in ieder geval weer een goed betaalde baan ) is er niet. Je mag het ontkennen maar er zijn duizenden en duizenden van dit soort trieste gevallen. Altijd je best gedaan en dan wordt je gewoon afgeserveerd. Behalve in de financiële wereld natuurlijk en zeker diegene aan de (sub)top. Ik hoop toch dat je snapt dat de mensen het niet meer gaan pikken?

Bastiaan

Chris,

Verzekerde waarde... Dat is geen pfzw pensioen...

De problematiek van werkeloosheid van 55+ ers is zeker wel een probleem, zeker met de stijgende aow leeftijd. Wat mij betreft geeft dat aan hoe belangrijk duurzame inzetbaarheid is. In Nederland zijn er allerlei indicatoren die aangeven dat de arbeidsmarkt van ouderen ongezond is. Dat gaat niet alleen over kans op vinden van werk. Het gaat bijvoorbeeld over het volgen van opleidingen/ scholing door ouderen, maar ook of er ouderen zijn die vrijwillig van baan wisselen. Op die gebieden scoren we slecht in Nederland. Daar moet zeker wat aan gebeuren. Blijven opleiden en ontwikkelen is cruciaal.
Altijd je best doen ... Dat is mooi, maar is niet voldoende om duurzaam inzetbaar te blijven.
Daar zullen werkgever en werknemer zelf aan moeten trekken!

Al die indicatoren zullen je buurman niet aan een nieuwe baan helpen. Ik wens hem sterkte!

Bastiaan

Chris

Eindelijk een duidelijk antwoord Bastiaan. De huidige pensionados hebben dan weliswaar een paar tientjes minder te besteden en dat is jammer maar over deze mensen, (en maak er maar vanaf 50 van,) gaat het juist en vooral als ze werkloos worden.
Des te meer reden om voor deze groep de pensioen leeftijd met een speciale regeling omlaag te brengen. Dan kan de jeugd daar op in springen en die banen eerder nemen. Als er niet iets gebeurd glijden we binnen no time af naar een arme maatschappij....sterker nog het is zich al aan het voltrekken.
Chris

Bastiaan

Chris,
Ik ben geen voorstander van ' een speciale regeling'. Dat wordt dan weer een soort VUT. Dat begon ook met een mooi idee, maar is uiteindelijk ontaard in een prepensioen-recht.

50- ers die nog meer dan 10 jaar voor de boeg hebben al af te schrijven (want dat doe je als je ze een financiele regeling aanbiedt) is een slecht idee.

Ja, er moet ook wat gedaan worden om jongeren aan echte banen te helpen ( dus minder flex), en ouderen goed aan het werk te houden ( maar zonder in de kramp te schieten door met 'oude rechten' te schermen. Het werkt het beste als ook ouderen ' fit' op de arbeidsmarkt blijven. Fysieke fitheid helpt, maar blijven opleiden en open staan voor nieuwe mogelijkheden helpt nog meer.

Tot slot, wat heeft dit met pensioen te maken?
Dat is voor een 50-er toch nog wel ver weg. Het pensioenfonds kan ook financieel niet bij passen. Daar is het geld toch echt niet voor bedoeld.

Bastiaan

Chris

Het gaat er ook niet om wat jij vindt maar wat de burgers in het algemeen vinden! En de VUT was zo slecht nog niet. Mijn vader heeft hier ook van geprofiteerd. Was geen goed inkomen maar genoeg voor zijn natje en droogje en vaste lasten. prima regeling toch! Misschien eens een referendum hier over houden? Verder spreekt met steeds meer over een vast inkomen aanbieden. Dit zorgt voor veel besparingen op subsidies en andere regelingen waar veel ambtenaren voor in de weer zijn. Een basis inkomen voorkomt stress, geeft voor velen vastigheid waardoor de gezondheid beter wordt.
Sommige gemeentes doen dit al en wat blijkt, "everybody is happy, omdat de hypotheek, gwl en basisvoer hier van betaald kunnen worden. Wil je meer dan zul je moeten werken.
Maar dan worden we misschien nog ouder en dat is nu net wat ze niet willen. ;)

Chris

http://www.nu.nl/utrecht/4069544/utrecht-start-experiment-met-basisinkomen.html

Het systeem is gebaseerd op vertrouwen, iets wat ons kabinet totaal niet in zich heeft.

Chris

Prima, mensen moeten eens wakker worden wat al die financiële instellingen allemaal uitvreten. Niet alleen grove salarissen incasseren maar ook nog eens u, met pappen en nat houden wijsmaken dat het niet anders is, jaja sta op en laat u eens horen want we worden op een reuze manier gemanipuleerd!

Bastiaan

Dat initiatief is vorig jaar gestart, hoe staat het er nu voor? Heb niks recents kunnen vinden.

Bastiaan

Chris

Ik ook nog niet maar het systeem is altijd beter dan het huidige systeem wat alleen maar meer mensen armer maakt.
In Spanje is een dorpje wat al jaren lang zo leeft.

http://www.ninefornews.nl/dit-spaanse-dorp-nauwelijks-werkloosheid-politie-en-kun-je-gratis-een-huis-bouwen/

het schijnt te werken. In Amerika is een werkgever die zijn personeel en zichzelf 70000 dollar geeft. Niet meer en niet minder. Je hebt namelijk niet meer nodig om goed te kunen leven. Iedereen blij en de werkgever ook want ze doen hun werk met liefde en de productiviteit is hoog!

http://www.z24.nl/ondernemen/deze-topman-geeft-personeel-minimaal-70-000-dollar-en-levert-zelf-in-553625

Daar moet je hier mee aankomen. Het kan wel maar hier is een (financiële) elite die dat niet toestaat. En toch moeten we die kant uit. Of de elite dat nu leuk vindt of niet.

Bastiaan

Chris,

Ja, ik geef mijn mening. Blijkbaar weet jij wat de mening van "de burgers in het algemeen" is. Dan trek je wel een grote broek aan.

Bastiaan.

Chris

Correctie: Het jaarloon voor de arbeider van deze topman in de financiële sector is wat minder dan die 70000 maar het doel is nobel. Ik ben benieuwd of Dhr, Borgdorff hier voor te vinden is.

Chris

Ja dat weet ik Bastiaan en zo is het nu eenmaal.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff