« Noodklok | Hoofdmenu | Aan het werk »

03/25/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Lemon

Borgdorff: ' En deze tijd laat zien dat een risicovrij pensioen onbetaalbaar is. '

M.a.w.Met zo'n lage rentecomponent in de 'rente op rente formule' van kapitaalgroei groeit het door een deelnemer ingelegde spaarbedrag niet meer met de verwachte 3x maar misschien 1x hogere waarde.
De kapitaalsom die jaarlijks in die formule wordt toegepast zou dan worden opgehoogd met kortingsbedragen van de lopende pensioenen om het verwachte resultaat nl 3x de ingelegde premiesom te behalen.
Voor de reeds gepensioneerden zit er iets tegenstrijdigs in omdat zij toen werkzaam in betere rentetijden al voor de juiste kapitaalsom voor hun uitkering hebben gezorgd.
"Eerlijker" zou het zijn om een oplossing voor de afkalvende kapitaalsom in de formule die bij de huidige premiebetalers en het beleggingsrendement te zoeken.

Chris

Het is niet alleen eerlijker maar dat moet gewoon gebeuren en dat kan makkelijk en waarom wordt dat niet gedaan?.......IK weet het antwoord, maar ik zou dat door een normaal betaalde, eerlijke, integere, onafhankelijk en non corrupte financieel expert uitgelegd willen hebben en ik denk iedereen wel.

Roberto Calado

1 dag in de week werken de huidige premieplichtige werknemers uitsluitend om hun pensioenpremie op te brengen. De onzekerheid die de lage rekenrentes veroorzaken is voor iedereen uiterst vervelend maar wat nog ellendiger is dat niemand de garantie krijgt de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken om daarna tot in lengte der dagen te kunnen genieten van al die premiebetalingen.
Ergo er zijn dus nogal wat mensen die niets terug zien van al hun premieinleg door vroegtijdig overlijden en hun weduwen of weduwnaars slechts gedeeltelijk als die er al zijn.
Is dit een pleidooi voor een individueel op te bouwen en overerfbaar pensioenkapitaal als een rechtvaardiger optie voor de toekomst??

marc

De pensioen ontvangende generatie heeft wel voldoende ontvangen uit de ruif.
even denken. Ze hebben een zeer grote CO2 bijdrage aan het klimaatprobleem veroorzaakt die de werkende generatie aan het oplossen is. Ze hebben een groot deel van de staatsschuld veroorzaakt (volledige studiefinanciering, waarschijnlijk niet doorgewerkt tot 65 jaar maar al eerder gestopt)Deze generatie moet dit oplossen en betalen
Omgerekend legt elke huidige pensioen gerechtigde op dit moment een claim van door hun generatie veroorzaakte problemen bij deze wekende generatie neer. 612 euro aan rente per jaar voor de staatsschuld Er is 3540€ per werkende aan investering nodig om de bijdrage van Nederland aan de opwarming van de aarde tegen te gaan. De pensioen gerechtigde generatie draagt 5,33 bij per jaar
Feiten zijn terug te vinden bij het CBS 2015
dus chris en Lemon Eerlijker gaat de pensionada's echt wat kosten denk ik
Los van de vraag of wij als werkende nog wel aanspraak kunnen blijven maken op het door ons opgebouwde pensioen

Chris

Dag Marc
Het gaat (hoeft) de pensionada's en ook de jongeren niets extra kosten, mits men maar eerlijk is tegenover ons en dat is het probleem. Er is genoeg geld en de opwarming van de aarde is een go(lfbeweging)spe die over 20 jaar weer de ander kant op gaat. En CO2 is belangrijker voor de aarde dan O2! De aarde en ook wij hebben een geheel ander probleem en dat is de bevolkingsgroei. Het gezeik en gezeur en alle drama's waar we ons nu in bevinden zullen uiteindelijk uitmonden in gigantische conflicten tot uiteindelijk de bom echt barst.

Lemon

Hr Marc. Zo te lezen verwijt u de pensionado's dat ze in hun werkzame leven schuld hebben aan het huidige probleem van milieuvervuiling en de lege staatskas.
En bovendien gedurende hun lopende pensioenjaren al voldoende van de premiegroei hebben geprofiteerd nu de slechtere tijden zijn aangebroken.

Cruijffiaans kun je zeggen dat "ieder nadeel z'n voordeel kent" , maar de naoorlogse generatie heeft naar beste kunnen en weten meegeholpen nederland weer op poten te zetten. Het klinkt dan wel wat grimmig en zuur deze generatie in hun pensioentijd opnieuw aan te spreken en hun te bewegen de al jaren tot stilstand gekomen pensioenuitkering extra te laten korten.
In ieder geval kunt u ws beter dan de huidige gepensioneerden die 'niet meer in staat zijn of kans zien erbij te werken' nog zorgen voor een ander en duurzamer financieel plaatje voor uw oude dag.

Chris

Helemaal waar Roberto. Juist dat aspect van vroegtijdig sterven en niet van je pensioen kunnen genieten is juist wat de huidige bedenkers graag willen zien. Ze hebben het liefst dat eenieder (behalve hunzelf) op hun 65e omvalt opdat er dan nog meer geld overblijft dan nu al het geval is. Het is gewoon een oneerlijk systeem waar we met zn allen al decennia intrappen. Jouw laatste drie regels is de oplossing maar dat gaat niet gebeuren omdat wij door een ondemocratische beleid geleid worden.

Martha

Antwoord op Marc.

Dat ook jij opgevoed bent met ik. ik. ik. is alleen al triest.
Vroeger moesten de mensen al vaak op hun 16 beginnen te werken.
Op hun 25 konden ze pas beginnen met pensioen opbouw en nu door moeten werken tot hun 67. Dat betekent 51 jaar arbeid. Ik hoop dat jij ook 51 jaar mag werken voor je pensioen dan pas heb je recht van spreken.De meesten jongeren van tegenwoordig zijn zo egocentrisch alles voor hun een ander bestaat niet. Ze hebben nog nooit van sociale vaardigheden gehoord.Ze schreeuwen en roepen altijd dat er niks over blijft voor hen. Ik hoop dat jij de volgende keer beter nadenkt voor dat je iets zegt. Er blijft heus nog wel een euro voor jou over.

Jannie

Juist Martha zo is het.Daarvoor heeft die werkende waar Marc het over heeft,zelf de nodige premies betaald.Daarmee de bedoelde ruif zelf opgebouwd door ervoor te werken.En studiefinanciering?Veel mensen van mijn generatie, ik ben 63, zijn op jonge leeftijd gaan werken 15/16 jaar.Hebben naast een toen 42,5 urige werkweek,studies gevolgd van zelf verdiend geld.DE meeste van deze generatie werken door tot 66/67 jaar en hebben er dan 51/52werkzame jaren op zitten.Daarmee ook een bijdrage aan de economie gedaan.Om nu een complex probleem als staatsschuld en klimaat bij deze generatie neer te leggen is wel erg kort door de bocht Marc.

Bastiaan

Marc heeft wel deels gelijk.

De huidige gepensioneerden hebben pensioen opgebouwd via eindloon, en in de jaren 90 hebben ze zelfs korting op de premie gehad. De huidige generatie bouwt per jaar minder op en via middenloon.
Ook moeten ze (veel) langer werken.

Daardoor ontvangen gepensioneerden hun premie 4x terug, terwijl de huidige werkenden blijven steken op 3x hun inleg.

Ook geeft het cbs aan dat de huidige gepensioneerden het steeds beter krijgen tov de gepensioneerden van de vorige generatie. De kans op armoede is voor gepensioneerden het kleinst !

Voor de generatie die nu tussen de 55 en 67 is, ligt het anders. Voor hen is risico op werkeloosheid groter ( als men de baan verliest is de kans klein weer een nieuwe baan te vinden). Voor hen is de kans op armoede wel groot.

De stelling van Chris " er is geld genoeg" klopt niet. Ja, als je aan de renteknop gaat draaien dan lukt dat. Maar is dat eerlijk, als je de jongeren wel harde euro' s toezegd?
Draaien aan de renteknop kan alleen als je ook aan de zekerheidsbelofteknop draait.

De risico's op korten zijn beperkt. Ja, het zou goed kunnen dat er volgend jaar gekort wordt. Maar dat zal niet meer dan 0,5% zijn, dus enkele euro's per maand.

Wat wel en probleem is dat het perspectief voor de komende jaren uiterst somber is.

Het probleem is niet het ik-ik-ik, maar het punt dat de huidige gepensioneerden met mooie regelingen het pensioen in gerold zijn. En dat de huidige werkenden vooral veel langer moeten werken.

Groet,
Bastiaan

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff