« Bloed | Hoofdmenu | Brexit? »

02/20/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Joost Smitskamp

Het is heel prettig om te realiseren dat PFZW zich zo expliciet bezighoudt met een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid.
Inderdaad iets om trots op te zijn en breed uit te dragen.

Bastiaan

Beste Peter,
Een helder verhaal over een doordacht beleid.
Bastiaan

Tonny Breedveld

Met bovenstaande reactie op Joost Smitskamp zijn wij het helemaal eens.

H. Klein Hesseling

Hallo Peter, mooi stuk, ik heb al eerder een keer een reactie gevraagd over een heel ander thema, iets dichter bij huis dan China.Nog steeds geen reactie/ antwoord gekregen.
Wat kunnen wij van het pensioenfonds verwachten voor de medewerkers die de komende tijd (als zij het halen) totaal 50 jaar werkzaam zijn, ondergetekende zal tot 67 jaar (of langer) moeten doorwerken binnen de GGZ , of met veel minder genoegen nemen en totaal 48 jaar werken. Ik begrijp dat jij ook niet zoveel kunt met de overheid, die met verhoging AOW leeftijd heeft ingestemd. Wat kun je mij adviseren,kunnen wij niet in samenwerking met bonden/ sociale fondsen een fonds oprichten om medewerkers die (al vanaf 17 jaar werkzaam binnen de zorg) samen iets sociaals beleggen voor deze medewerkers, veelal verpleegkundigen en verzorgenden.
zodat deze groep wat eerder met (vroeg) pensioen kunnen?
Ik wacht je reactie even af, vriendelijke groet Henri Klein Hesseling 10 mei 1955 geboren emailadres henri1@zeelandnet.nl

Lemon

Hr/mw Klein Hesseling " Omtrent vroegpensioen"

Als de lage rente 'ziekte' nog jarenlang aanhoudt, moeten de werkenden en reeds gepensioneerden het ergste vrezen.

***Spaarders vragen zich af: waarom staat mijn geld met zo’n lage rente nog bij een bank? Ik kan het daar weghalen en zelf bewaren. Thuis, in biljetten van 500 euro. Of willen ECB en politici dat niet, omdat hun geldbeleid dan een flop wordt en schaffen ze daarom die biljetten af?

Vergelijkbare reacties kun je straks verwachten van verzekerden, pensioengerechtigden én van werkgevers die het merendeel van de pensioenpremies betalen. Wat krijg ik nog voor m’n goeie geld? Geldgiganten verliezen hun bestaansrecht. Zij zitten klem tussen ultralage rendementen, kostbare kantoren en medewerkers, veeleisende toezichthouders en klanten die hun rekening en hun vertrouwen opzeggen.

http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/20/geld-is-gratis-en-u-betaalt-de-prijs-1590038

Bastiaan

Met de pet rond voor de vut ...

Dat klinkt als roken in de kroeg of legbatterij-eieren in de supermarkt.

Bastiaan

 Thom de Jager

Peter als er komend jaar gekort zou moeten worden is het dan niet eerlijker om dat percentage te verrekenen met het percentage wat we nog tegoed hebben, de 10% ongeveer.Ander voorstel is omdat er zoveel geld in kas is bv. een eenmalige uitkering te verstrekken die dan niet verder doorwerkt in de pensioen rechten.

Chris

Goed artikel lemon. Ik hoorde van het weekend (tijdens Business Class) waar ik altijd naar kijk en ik mij altijd weer verbaas over diverse laaienlichters die daar wat mogen zeggen. Maar soms wordt er wat zinnigs gezegd. Zo sprak Harry mens met Prof. dr. Jaap van Duijn en mijn zorgen werden hierdoor door hem bevestigd. Er staat ons wat te gebeuren en het is "just a Matter time". Ik hou mijn hart vast.

Chris

http://www.business-class.nl/nl/uitzendingen/video/q/onderwerp/prof_dr_jaap_van_duijn_/id/1634

Bastiaan

Beste Thom de Jager,

Ik ben erg benieuwd hoe u dat verrekenen voor u ziet.

Uw voorstel voor eenmalige uitkering die niet doorwerkt in de pensioenrechten, kan ik alleen duiden als 'een greep in de kas'.

Bastiaan

Lemon

Het lijkt boze opzet omdat er alleen 1 land (italië) met een gigantische staatsschuld en begrotingstekort enorm profiteert vd lage rentestand. Draghi en Renzi lijken elkaar zo de bal toe te spelen . https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_staatsschuld

Chris

Dat is het ook Lemon maar op een of andere manier zijn er mensen (ook hier) die erg Naïef zijn of juist het spelletje meespelen. Ik vindt dat erg zorgelijk. Als er economen en andere kenners zeggen dat we enorm belazerd worden hoe kan het dan dat sommigen hier alles maar een beetje goedpraten en dat het aan de (reken) rente, dekkingsgraad enz. enz. ligt. Naar mij luistert niemand dus moeten mensen zoals J.Kelder hun stem verheffen in de hoop dat men wakker wordt!! Net zoals het misleidende gedoe van onze overheid om voor te stemmen voor het a(s)sociatie verdrag met de Oekraine. Het is meer dan diep triest hoe we bestolen worden.

http://www.politalk.nl/2016/02/22/jort-kelder-over-associatieverdrag-oekraine-we-worden-verkocht-waar-we-bij-staan/

Chris

Die greep uit de kas laten we aan de (R)overheid over. Met die greep is niets mis mee.

Chris

Zembla gekeken gisteren? Toch interessant om te zien met wie onze pensioenfondsen zaken doen.

http://tvblik.nl/zembla/het-farma-fortuin

Als u nu nog denkt dat ze zo begaan met u zijn dan bent u erg naïef.

Marry van der Zon

Beste Peter, ik zou ook eens kijken naar alternatieven, al leveren die voor beleggen niet veel op. Maar klassieke homeopathie bijvoorbeeld kan zoveel en richt geen schade aan.
Daarnaast zouden jullie eens kunnen kijken hoe bv de ASNbank belegt, zij halen nog steeds een behoorlijk rendement, groen, duurzaam en sociaal.

Rinke Elsinga

Levert Peter B. zelf ook in? Och ja het raakt hem toch niet . Hij zal ook wel tonnen krijgen. Wij hebben al genoeg ingeleverd. De pensioenen staan al 7 jaar stil. De prijzen stijgen echter wel.

Harry

Beste heer Borgdorff,

Zorg maar voor voldoende geld voor het pensioen, dan kijk ik zelf wel verder.

Marijke

Beste Peter,
Ja het is een bittere pil voor al de gepensioneerden en pre-pensionado's. Levenslang betaald en nu de wrange vruchten van de politiek slikken.
Misschien kunt u ook beleggen in de homeopathie? Weet u hoeveel mensen dit gebruiken en zich er zeer goed bij voelen. Geen chemische troep maar gewoon natuurproducten. Dat zou toch moeten renderen?
Of mag dat niet van meneer farmacie?

chrisis

veel bla bla voor een zeer ondoorzichtig geraffineerd beleid van PFZW.
U weet heel goed hoe dubieus deze intentie is, van u, als wel de farmaceuten. Pillen-maffia vooral wanneer een octrooi dreigt te eindigen. Zelfs de huisartsen ageren, maar worden niet gehoord. Die goedkoop eindigt veelal in duurkoop omdat de bijwerkingen weer bestreden dienen te worden.
Ik zou bijna vergeten hoe goed u het met mij voor heeft....?
ik ervaar echter bij bijna iedere instantie. Slechts totale MINACHTING voor het individu. Toen mijn spaarpot bij u zo vol zat indexeerde u toen?

Wim Verbrugge

Beste mevrouw, de beloning van de heer Borgdorff is niet relevant. Al zou hij pro deo werken dan zou de financiële situatie van het pensioenfonds er niet beter om worden.
Uw grief zou u kenbaar moeten maken aan hen die verantwoordelijk zijn voor de ontstane crisis-situatie. Als ik mij goed herinner deed onze geachte overheid jaren geleden toch een greep uit de pensioenkas, of vergis ik mij hierin? Indien dat zo zou zijn dan zou dat toch diefstal zijn? Wie hiervan weet heeft mag zich melden, zou ik zeggen. Met hartelijke groet, Wim Verbrugge

will scholten

Ik ben blij dat mijn pensioenfonds op deze manier mijn gespaarde pensioengeld op zo'n verantwoorde wijze belegd.

J van Raamsdonk

Ik heb mijn vertrouwen in dit Pensioenfonds verloren

Joke

J van Raamsdonk

Ik heb mijn vertrouwen in dit pensioenfonds verloren.
Joke

L.van der Wal

Ik ben 61 jaar een heb prepensioen aangevraagd vorig jaar april.
Het werk in de zorg werd mij veel te zwaar.Het bedrag wat ik maandelijks krijg is al 2x verlaagd.

Ik werkte altijd 20 uur per week.Ik zie mij genoodzaakt om er weer voor 20 uur werk bij te zoeken!


Vertrouwen in mijn pensioenfonds heb ik niet meer.

Trees Cuppens Langen

Wat een hypocrisie! Iedereen die wil, kan met eigen ogen zien, dat we willens en wetens ziek gemaakt en ziek gehouden worden.
Als niet de winsten van Big Farma het hoogste goed was zouden de ziektekosten tot minstens de helft gereduceerd kunnen worden.
Maar...wij slikken alles, wij betalen een belachelijk eigen risico en
moeten vrezen voor onze pensioenen.
Hebt u slaapproblemen? Dat hoeft niet, daar hebben we iets voor!

Riecky

Beste meneer Borgdorff
Wat kunt u toch iedereen een rad voor ogen draaien. Goedkopere medicijnen, is noodzakelijk ja, maar ze zullen veel te duur blijven zolang de aandeelhouders zelf hun pensioenfondsen moeten spekken met dit geld, zoals PFZW, huisartsen, specialisten enz. Hoe kan het ooit een eerlijke prijs worden zolang je eigen pot moet spekken.
Wat de dekkingsgraad betreft daar snap ik geen snars van, volgens mij is er maar weinig geld weggezet tegen rente, het meeste is belegd. Mogelijk kunnen beter de miljarden terug gehaald worden uit de louche beleggingen in Amerika.
Mogelijk moeten we onze actie bereidheid weer eens tonen, zoals onze generatie dat in de jaren 70 kon.

amschep@gmail.com

Pensioenfondsen behoren zich bezig te houden met pensioenen en niet met medicijnen en zeker geen zaken doen met de farmaceutische bedrijven. De farmaceutische mafia.
Ik had al geen vertrouwen in de pensioenfondsen maar nu ik de nieuwe plannen lees helemaal niet meer.
Investeer in voedingsonderzoek en alternatieve geneeswijzen. Goede voeding is het beste medicijn. Als men dan toch wil investeren in gezondheid doe het dan in bewustmaking van het gezond eten. Investeer in duurzame landbouw.
Zieken kunnen weer gezond worden door gezonde voeding, het eten van veel groeten, beter en goedkoper dan medicijn gebruik levenslang. En medicijngebruik levert ook weer meer medicijngebruik op door de vele bijwerkingen, zo blijft het een vicieuze cirkel.
Pensioenfondsen zijn niet verantwoordelijk voor het medicijngebruik in Kenia, Ethiopië en Vietnam. De farmaceutische industrie weet zelf heel goed hoe hiermee om te gaan. Nogmaals geen taak voor de pensioenfondsen.
Ik hoop dat het pensioenfonds Zorg en Welzijn ook inderdaad wil luisteren naar alle negatieve commentaren.

Netty Kress

mee eens! zo verantwoord mogelijk beleggen en dan ook nog eens openbaar verantwoorden!

Frederiek Reiners

Geachte heer Borgdorff,

Het investeren in medicijnen door het pensioenfonds lijkt me geen correcte zaak. Anderzijds is het wel goed, dat u inderdaad uw invloed uitoefent op de wereld van medicijnen. Prijzen worden inderdaad te hoog opgevoerd. Maar het is niet zuiver om u met ons geld op dit schimmige pad te begeven. U gaat toch ook niet met cash geld op zak een donker steegje in?

Frederiek

Thijs Belgers

Naast de prijs voor medicijnen zou het probleem van watervervuiling door medicijnresten in het kader van de genoemde duurzaamheidsdoelstelling een goede zaak zijn. Overleg met de fabrikanten over afbreekbare medicijnen is eveneens nodig. Geslachtsveranderingen bij vissen als gevolg van pilresten, suffe waterorganismen door resten van tranquillizers enz. zijn een grote zorg voor het behoud van schoon drinkwater en het milieu.

A. Schipperijn

Dit argument acht ik absoluut niet valide. Mevrouw Frederiek Reiners moet eerst eens een aantal farmaceutische bedrijven bezoeken. Dan zou zij deze wereld niet als schimmig betitelen en als een donker steegje. Bovendien: heeft mevrouw Reiners zélf nooit eens medicijnen gebruikt? Zo niet: bedenkt u zich dan een zéér bevoorrecht mens te zijn en zich te realiseren, dat elke dag er één kan zijn, dat u ze wèl nodig hebt. Hebt u wèl geneesmiddelen gebruikt (welk mens heeft dat nooit gedaan!!), dan werkt u ook mee aan deze echt niet schimmige wereld. De financiële aspecten van de farmaceutische industrie zijn wellicht niet altijd duidelijk. Pensioenfondsen en andere institutionele instellingen kunnen die juist goed inzichtelijk maken en positief beïnvloeden. Ik ben derhalve groot voorstander van hun beleggingen in de deze industrie. Idealisme dient steeds gepaard te gaan met realisme

A. Schipperijn

Al die agressieve reacties op het investeren van pensioen premies in de farmaceutische industrie, die aan alle kanten slechts negatief wordt bekeken. Mensen: wees dan consequent en blijf dan weg uit die hoek van medische en farmaceutische oplichters. Maar neem dan wèl de sportieve beslissing liever lijfelijke en psychische ongemakken te ondergaan tot de dood daar eventueel op volgt. Blijf je voor de zekerheid tóch gebruik maken van medicijnen maak dan niet zulke door emoties opgeroepen agressieve opmerkingen: bedenk steeds, dat je toch echt afhankelijk kunt worden van: precies die vervloekte medicijnen en hun voorschijvenden

Adri Ista

Zouden we ook nog is wat kunnen doen met al die medicijnen die weggegooid worden ?Er word voor miljoenen vernietigd.A

Wim Roeleveld

Gisteren zag ik voor de eerste keer die uitzending van Zembla. Schokkend dat "mijn" pensioenfonds ook investeert in deze farmacie-industrie. En zo mee doet met het systeem dat bijv. een directeur 600.000.000,-- laat verdienen. Erg onthullend hoe de werkwijze van de farmacie is. Mijn vertrouwen in "mijn" pensioenfonds zorg en welzijn is diep gedaald. Zoek a.ub. "gezondere" manieren om te beleggen !!

leo boonman

ach wat maakt het ook uit
gezondheid is en blijft een dure aangelegenheid.
de banken en pensioenfondsen strijken hun bonussen wel op. Deze schijnen te zijn na de vele fusies.De Balkenennorm geld niet voor de hoge inkomens. wettelijke regels worden door de politiek, onze volksvertegenwoordigers er doorgedrukt, vakbonden lopen er met de trom achteraan.
Het klootjesvolk is hier wel de dupe van het beleid
Vutters worden aan hun lot overgelaten. Zie maar hoe je aan je kost komt over een periode van 3 tot 24 maand. O ja een overbruggingscrediet is er. Trotse uitvinding maar deze is niet anders dan een sigaar uit eigen doos.

Ondertussen wordt de verhoging van de AOW leeftijd nog wel twee keer aangepast. Voel me een jojo-tje.
Ach het is hetzelfde als de geridderde baretten. Als ze persoonlijk in de problemen komen worden ze aan hun lot overgelaten. Na 35 jaar acute hulpverlening,gebalanceerd op randje van invaliditeit/dood maar ach, wat deert het. Een dooie hulpverlener is toch een goedkope oplossing.
bonden--pensioenfondsen--banken--regeringsleiders--ambulancediensten--overheidsfunctionarissen-- kom is op voor het klootjesvolk en haal de balk is uit je ogen!!

J. Ketelaars

Ik ben afhankelijk van hydrocortison in mijn dagelijks functioneren. Vanwege het de noodzaak van gespreid over de dag innemen van kleine doses worden deze bereid door een medicijn bereider, een bedrijf dat voor apothekers werkt. Vroeger deden apothekers dit zelf. Toen kostte dit medicijngebruik ca. 25 euro per 3 maanden. Nu kost het 150 euro, het zesvoudige! Ik heb geklaagd bij de apotheker, de patientenvereniging en bij de zorgverzekering: geen resultaat. Reactie: u krijgt het toch vergoed! Gevolg: ieder jaar volledig gebruik van het eigen risico en naar mijn idee worden verzekerden opgezadeld met onnodig hoge zorgpremies

Jan Klaazen

Heer Peter,
Ruim 70 jaar hadden we een man met een klein snorretje.

Misschien zijn we hier weer aan toe (de gedachte van de geleerde dames/heren)

Niet mijn gedachte (gelukkig)

W.J.de Waard

Beste Peter,

In het begin van het Pens.stelsel,neem ik aan dat de toenmalige pensioenen direct van de pens premies aan de gepensioneerden werd uit betaald,in de loop der jaren,werd het bedrag uit premies zo groot dat van de rente de pensioenen kon worden betaald,nu kan dat bijna niet meer,waarom dan niet weer van de premies uitbetalen aan de gepensioneerden,en wat over is dat gaan beleggen want aan jezelf en het personeel wordt ook van de premies uitbetaald,waaraan ik van mijn 50 jaar werkzaam leven,ongeveer 40 jaar premie hebt betaald.
In de afgelopen jaren konden zij wel een loonsverhoging van onze premies krijgen,en de gepensioneerden niet,ik hoop dat ereens over wordt nagedacht,i.p.v.door eerst 45 miljard te gaan beleggen,betaal eerst de pensioenenwaar wij recht op hebben en je personeel, wat over is beleggen. i.a v.uw antwoord, Wim.

Ank

medicijnen die over zijn zijn in te leveren bij apoteken

Bij tekort aan middelen kunnen m.i bruikbare medicijnen eventueel gegeven worden.

Echter rekeninghoudend met de houdbaarheidsdatum

Denk aan thyrax duotab.

Nu is er een tekort aan en krijgen mensen thyrax en moeten er op ingesteld wordejn.
Extra bloedprikken wat veel extra geld kost bij de zorgverzekering.

Een tekort aan medicijnen zou niet mogen ontstaan .
Kan daar met beleggen ook naar gekeken worden?

esko@fastmail.nl

Sinds 2006 heeft de Zorg een meercommercieel belang met de invoering van de Zorgverzekeraars. De minister en haar ambtenaren zijn gewild of ongewild volledig overgeleverd aan de Big 4 (Achmea, Vgz, Menzis en?). Ook dure medicijnen horen zijn daar vanzelfsprekend bij. Succes met uw actief meneer Borgdorff


G.J.Willems

Hallo mhr P.Borgdorff
Mogelijk een idee om een bedrijf op te starten voor het recyclen van niet meer gebruikte medicijnen.
Er wordt momenteel voor miljoenen weggegooid.
Misschien levert het idee wat op voor PFZW.
Groeten, G.Willems

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff