« 2015 zit er bijna op | Hoofdmenu | Chinese zorgen en een nieuw pensioen »

01/08/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Gert van Bokhorst

Ik lees vrijwel iedere keer het blog met instemming . Voor al diegeen die met argwaan PFZW tegemoet treden moet ik helaas zeggen dat de heer Borgdorf met zijn analyse nl dat de huidige zeer matige resultaten van ons fonds te wijten zijn aan de absurd lage rente juist is . Ondanks verzet van Klaas Knot van de DNB en van Jurgen Weidmann van de DBB blijft de ECB maandelijks 60 miljard in de economie pompen terwijl het merendeel van de economen de werkzaamheid van dit paardemiddel ernstig betwijfeld . En zoals elk medicijn bijwerkingen heeft is deze verruiming van de financien verantwoordelijk voor een bijna 0 procent rendement op staande gelden .Uiteindelijk worden wij als deelnemers van PFZW het slachtoffer van beleid dat vanuit Frankfurt ( hoofdkantoor ECB )wordt gestuurd . Nu zie ik U als lezer de wenkbrauwen al fronsen . Waarom beleid continueren wat zo duidelijk contraproductief is ? De reden daarvoor is dat de ECB kosten wat het kost de inflatie wil aanjagen. Laten we als voorbeeld Italie nemen ( geboorteland van Mario Draghi CEO van de ECB ). Italie heeft een staatschuld van meer dan 2000 miljard euro ,bij een lage inflatie zoals nu blijft deze schuld gehandhaafd op dit nivo zou echter het door Draghi en companen die vooral in zuid- en oost-europa te vinden zijn, de inflatie 2 procent bedragen verdwijnen er jaarlijks 40 miljard euro van die staatschuld zonder dat daarvoor politiek vervelende maatregelen zoals harde bezuinigingen te hoeven worden opgelegd . Dus samenvattend wij als deelnemers van PFZW betalen indirect mee aan de schuldenpositie van een aantal landen dat het de laatste decennia niet zo nauw heft genomen met de financiele discipline . DE matige positie van PFZW is dus maar ten dele aan het beleid van PFZW te wijten ,het enige waar men over kan discusieren of PFZW de juiste uitvoerders voor haar beleggingen in de arm heeft geoemen maar dat is een ander verhaal.

M.v.g. Gert van Bokhorst

Chris

Goed objectief relaas Gert. Mensen vragen zich dan ook af wat wij als braafste jongetje van de EU nu hier mee moeten.
Wij hebben een slap beleid dat alleen maar van de gewone burgers van Nederland weet te stelen maar geen vuist durft te maken tegen de overige EU lidstaten. vele mensen die zich hier ook hun zorgen uiten twijfelen ook wat de EU nu voor zin heeft als dit soort praktijken steeds weer de kop op steken. Alleen diegene die het goed hebben en al weten dat ze een goed pensioen gaan krijgen lopen hier alleen maar te roepen dat we het niet slecht hebben en dat de mensen niet moeten zeuren. Die mensen weten niet wat er aan de hand is, ... of misschien juist wel !

Aad Kleijweg

Kreeg dit bericht in mijn Facebook pagina en schrok

Kleinsma koerst af op pensioenonteigening

http://www.pensioenleugen.nl/nieuwsberichten/klijnsma-koerst-af-op-pensioenonteigening.aspx

Ik hoop dat er niets van waar is

Lemon

Het pompen van de miljarden in de economie via het opkopen van schuldpapier bij banken heeft het deflatiegevaar feitelijk al tegengehouden maar door hiermee door te gaan dreigt er een nieuwe zeepbel te ploffen.
-Een gewaarschuwd mens telt voor 2 , maar of de financiële knoppendraaiers zich hier wat van aantrekken?-

***1 mei 2015 Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen hebben veel te lijden van de extreem lage rente. Hun toekomstige verplichtingen worden zwaar opgewaardeerd, terwijl die maar in beperkte mate gecompenseerd worden door de koersstijgingen in hun beleggingsportefeuille. Beide zijden van hun balans zijn in de greep van het extreme monetair beleid. Dit zal zowel de premiebetaler als de gepensioneerde geld kosten. Nu de Europese economie aantrekt kan de weg naar normale renteverhoudingen worden ingeslagen. De Duitse en Nederlandse monetaire autoriteiten moeten zich hiervoor inzetten. Stimuleringsbeleid, voor zover nog nodig, is een zaak voor landen met begrotingsruimte, zoals Duitsland en Nederland. Deze ruimte blijkt inmiddels flink op te lopen. De ECB zou daarom het huidige opkoopprogramma van obligaties zo spoedig mogelijk moeten stoppen. Nu het deflatiegevaar is geweken, heeft het geen zin om strak vast te houden aan de inflatiedoelstelling van 2%. De korte rente kan geleidelijk omhoog naar een meer neutraal niveau van zeg 2% à 3%.

Na het stopzetten van het opkoopprogramma moet de markt enige tijd gegund worden marktconforme lange rentes te ontwikkelen. Mocht de ECB sturing aan de lange rente willen blijven geven, mede met het oog op verkoop van haar eigen hoge obligatiebezit, dan zou als termijndoelstelling een rente van 2% inflatie plus de voorspelde groeivoet van het reële bruto binnenlands product (bbp) genomen kunnen worden.

De financiële markten zijn verslaafd geraakt aan te goedkoop geld. Het is van groot belang dat de ontwenningskuur met openheid en transparantie over fasering en einddoel wordt uitgevoerd. Financiële markten die steeds moeten raden naar timing en omvang van de volgende stap kunnen in paniek raken. Hoe langer de ECB wacht met het stoppen en terugdraaien van het opkoopprogramma, hoe groter de schade van het knappen van de zeepbel uiteindelijk zal zijn.

http://fd.nl/Print/krant/Pagina/Opinie/1102450/ecb-ondermijnt-financiele-stabiliteit-van-europa-met-overbodig-opkoopprogramma

Bastiaan

Best een aardig verhaal. Echter, de lage rente heeft wel enig effect op het behaalde rendement, maar het grootste effect is dat de waardering van de pensioenaanspraken veel meer waard zijn geworden.

Bastiaan

Dat bericht is al een half jaar oud. Oud nieuws dus. Ook journalistiek niet erg sterk, want alle berichten op die klaagsite zijn van 'de redactie'.
Trek zelf je conclusie.

L.C. Boer

Deflatie is goed voor de spaarder (pensioenfonds) en slecht voor wie schuld heeft. Bij inflatie precies andersom, slecht voor de spaarder en goed voor wie schuld heeft. Omdat de overheid dik in de schulden zit (zoals v Bokhorst signaleert), roept de overheid dat inflatie GOED is en dat deflatie SLECHT is. De pensioenfondsen zouden luid en duidelijk protest moeten aantekenen tegen de veel te lage rente. Waarom protesteren ze niet??

Chris

De conclusie is: Dit bericht is nog steeds actueel. De regering is zeker wat van plan met die miljarden. Je bent wel erg badinerend over dit soort sites die door verontruste mensen wordt opgezet. Journalistiek mag het vlgs jouw niet sterk zijn maar als jij de propaganda van onze regering en mainstream journaille gelooft ben je blind of je behoord tot diegene die iedereen de mond moet snoeren. Gelukkig hebben we steeds meer integere onderzoeksjournalistiek en dat zijn dappere mensen.
Jouw antwoorden zijn ingegeven door diegene die ons onder de duim moeten houden en vooral ons hoofd niet boven het maaiveld moeten uitsteken. Voor mij is het al lang duidelijk dat je goed betaald wordt en een goed pensioen gaat krijgen en misschien nog wel een lintje. Wees er trots op terwijl er straks miljoenen geen kansen meer hebben.

Jannie

Kan me helemaal vinden in het verhaal van Bokhorst kan het zelf niet zo mooi omschrijven maar helemaal mee eens.Draghi heeft bij Goldman Sachs al een goede leerschool gehad.

Bastiaan

Beste Chris,

Ik vind het erg jammer dat je het zo op man speelt, en niet op de bal.
Dat is niet nodig.

Groet,
Bastiaan.

Chris

Het is ook niet zo persoonlijk bedoelt Bastiaan maar L Slot deed dit ook bij mij (2015 zit er bijna op) en ik weet dat er enorm gebagatelliseerd wordt door velen. In mijn omgeving zie ik (Fam. vrienden kennissen, collega's enz) veel naïviteit uitstralen en er een enorme mentaliteit is van (wat zal mij het boeien). Maar wij stevenen op een complete chaos af en ik hoop dat een ieder dat ook gaat inzien. De financiële wereld zoals die nu is is ten einde en als je dat niet wilt inzien is het gewoon te laat. Ik ben er van overtuigd dat het niet lang meer duurt en de pleuris breekt uit. Ik hoop dat men de wijsheid in pacht heeft maar we worden belazerd waar we bij staan. Ik hoop dat ik het oprecht mis heb maar ik hou mn hart vast. Vandaar mijn aversie tegen een ieder die veel te veel krijgt van anders mans geld en straks gewoon een goed pensioen krijgt met bloed aan zijn vingers. Geloof me Bastiaan het gaat gewoon gebeuren, lees de geschiedenis er maar op na.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff