« Chinese zorgen en een nieuw pensioen | Hoofdmenu | Zo kan het niet langer »

01/22/2016

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Ruud Alsemgeest

genieten van je pensioen, ja. maar niet als je op een houtje moet bijten, dan zijn er enkel zorgen als oud vakbondsman weet ik wat armoe in een gezin kan aanrichten daar waren de sociale potten uitkomst denk aan ondersteuning in de gezondheidzorg ASF regels zijn regels maar die zijn aan inflatie onderhevig dan moet er een bijstelling komen van een zelfstandig bestuur waar ook de werknemers in vertegenwoordigd zijn ik zou me als oud vakbonsman zowat schamen naar die mensen die zoals gezegd moeten genieten van hun opgebouwd pensioen.

Heleen Leg

in de media praat men gunstig over de inkomsten via beleggen voor de pensioenen. maar er zijn toch ook inkomsten uit arbeid voor nodig. ik bedoel dat als de overheid 8000 mensen ontslaat uit de zorg dat dan de inkomsten omlaag gaan bij het pensioen fonds. het bedrag dat men kan beleggen gaat dan fors omlaag. als er meer werknemers zijn in de zorg is het beter voor de pensioenen.

j.g.artmanni

Hoe kan het voorkomen dat er geen loonheffing word ingehouden op het pensioen van januari2016 ik neem aan dat zoiets toch wel word gecontroleerd vooral als er in het jaar 2015 wel loonheffing is ingehouden!

Lemon

Duurzaam beleggen ipv tegen de vaste lange termijnen levert toch een beter rendement op, hoewel het eerst werd betwijfeld.Maar het blijft 'minder zeker'.

In aanvulling op de genoemde 3 punten heeft het fonds eerder het volgende ter verdediging aangevoerd.

***09 augustus 2013

PGGM niet zo negatief over rendement duurzaam beleggen als Jacob Schoenmaker

Beleggen in een duurzame aandelenindex kost veel rendement, stelde beurscommentator Jacob Schoenmaker donderdag op RTLZ, waardoor pensioenfondsen met een verantwoord beleggingsbeleid geld laten liggen. Maar duurzaam beleggen is veel meer dan beleggen in een duurzame aandelenindex, stelt pensioenbeheerder PGGM vandaag in een verweer.

De ene duurzame aandelenindex is de andere niet, aldus PGGM. Zo liet Deutsche Bank in een onderzoek van 2012 zien dat 89% van de academische onderzoeken aantoonde dat ondernemingen met hoge duurzaamheidsratings de markt versloegen.

Pensioenfondsen hebben daarnaast verschillende instrumenten om duurzaam te beleggen. Zo betekent verantwoord beleggen bij pensioenuitvoerder PGGM niet dat wij op de beurs in een beperkt aantal duurzame ondernemingen beleggen, zoals de Dow Jones Sustainability index dat doet.

Wij hebben een eigen duurzame aandelenindex ontwikkeld in 2012 op basis van de FTSE All World waarvan wij 42 ondernemingen uitsluiten op ethische gronden en ruwweg de 10% slechtst presterende ondernemingen uit hun sector (210 bedrijven) niet opnemen in de index.

http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/pggm-niet-zo-negatief-over-rendement-duurzaam-beleggen-als-jacob-schoenmaker

piet heesakkers

Een ander onderwerp,
Ik heb de maximale aantal pensioenjaren opgebouwd.
Als ik kom te overlijden krijgt mijn vrouw maar ongeveer een derde van mij pensioen uitgekeerd, zij vind dit niet echtvaardig. Is dit niet aan de lage kant?.
Kan iemand mij hier goede uitleg overgeven.

Drs.L.A.J.Wijnen

Geachte heer Borgdorff,

Ik ontving deze week de nieuwsbrief van VNU pensioenfonds.

Ik wil u een aantal zaken die daarin vermeld worden niet onthouden.

Het bestuur is verheugd om u te kunnen mededelen dat wij de pensioenen per 1 januari 2016 voor 100% mee kunnen laten groeien met de stijging van de prijzen,respectievelijk de lonen(voor de huidige werknemers).

De beleidsdekkingsgraad ontwikkelde zich als volgt:
31-12-2014 119,8 %
30-06-2015 120,8 %
30-11-2015 121,3 %

Omdat het VNU pensioenfonds ook moet voldoen aan het nieuw Financieel Toetsingskader (nFTK) begrijp ik niet dat VNU zo'n optimistische kijk op de toekomst heeft.
Dit komt tot uitdrukking in een volledige indexatie van hun pensioenen, omdat hun dekkingsgraad uitkomt boven de 120,3%.

Het vorenstaande staat in schril contrast met de pessimistische
kijk welke het PFZW op de toekomst heeft.
Ons is, als gepensioneerden,immers al medegedeeld dat er wederom geen indexatie ven de pensioen zal plaatsvinden en dat we daar de komende jaren ook niet op hoeven te rekenen.

Het is duidelijk dat het PFZW niet indexeert,immers de dekkingsgraad ultimo november 2015 is 98%.
Wat voor mij echter volstrekt onduidelijk is, is waarom binnen hetzelfde financiële toetsingskader(nFTK)de dekkingsgraden van beide pensioenfondsen zo extreem verschillen (VNU 121,3%,PFZW 98%).

U staat voor transparantie en daarom vraag ik u eens duidelijk te maken waarom de beleidsdekkingsgraden van, in dit geval VNU en PFZW, zo enorm uiteenlopen, met alle gevolgen van dien.

De gevolgen bij ons pensioenfonds zijn duidelijk,er vindt al jaren geen indexatie plaats en er zal voorlopig ook geen indexatie plaatsvinden.
Zo lopen we steeds verder achter bij de prijs-en loonontwikkeling, en ik hoef u niet te vertellen dat de achterstand inmiddels proportionele vormen heeft aangenomen.

Het vervelende daarbij is dat de politiek zich daar kennelijk niets van aantrekt en dat hier blijkbaar ook geldt "regels zijn regels".

Vertrouwend op een antwoord verblijft.

Drs. L.A.J.Wijnen.

Toine Spauwen

Geachte heer Borgdorff,

Vorige week ontving ik, als gepensioneerde, tweemaal post van het PFZW: Het Jaaroverzicht 2015 en het Betalingsbericht januari 2016. U had dus heel gemakkelijk minstens
€ 1.000.000.- aan porto-en papierkosten kunnen besparen, als u iedereen, die bij het PFZW staat ingeschreven, de mogelijkheid geeft om te kiezen voor uitsluitend digitale post. Dit is goed voor de dekkingsgraad en er blijven ook meer bomen leven op onze aarde.

gea

Zorgeloos genieten, als je tot 68 jaar moet werken blijft er zowiezo weinig te genieten over

gea

En ook valt er nog weinig te genieten als je tot 68 jaar moet werken. ...

Lemon

Laatste bericht vandaag 26/1/2116

"Pensioenfondsen hebben nauwelijks buffers om schokken op de financiële markten op te vangen. De lage rente maakt pensioenfondsen extra kwetsbaar. Door hun beleggingsbeleid in aandelen en vastgoed hebben ze bovendien een hoog risicoprofiel.

Dat blijkt uit de eerste Europese stresstest die de Europese toezichthouder EIOPA vorig jaar gehouden heeft bij Europese pensioenfondsen."

***Het lijkt erop dat de geesten rijp worden gemaakt om het achterblijven vd indexering en de greep vd overheid op ons uitgesteld loon/salaris te rechtvaardigen. En dat bij de uitpuilende opgepotte financiële reserves van ons fonds???

webredactie PFZW

Geachte heer Heesakkers, ik wil uw situatie graag bekijken. Hiervoor heb ik een aantal gegevens van u nodig. Wilt u ons daarom een bericht sturen via www.pfzw.nl/info ?

webredactie PFZW

Geachte heer Spauwen, bedankt voor het meedenken. Op dit moment kan men er alleen voor kiezen om het pensioenoverzicht digitaal te ontvangen. De jaaropgave wordt nog per post gestuurd, maar is digitaal in te zien. Er wordt hard aan gewerkt om de overige correspondentie ook digitaal aan te bieden.

Bastiaan

Beste gea,

Het lijkt wel of je pas wilt gaan genieten als je met pensioen bent. Dat begrijp ik niet zo goed. Heb je geen plezier in je werk?

Bastiaan

P.Thijssen

Jaarlijks krijgen pensioenfondsen in Nederland nog steeds tientallen miljoenen meer
binnen dan ze moeten uitkeren. Die enorme berg pensioengeld die er nu is, krijgen we nooit meer op..En dan hotren we dat de pensioenfondsen moeten gaan korten.
Ik heb 40 jaar een verhaal gehoord over een waardevast pensioen.
Wie belazerd wie nu ?
Pensioenfondsen worden op die manier steeds onbetrouwbaarder , het lijkt onze regering wel.
Dus weg met die kortingsverhalen.Wie is de eerste die naar de rechter stapt ?

P.J. Koopmans

Beste P. Thijssen,

Ik mis de onderbouwing bij je opmerking. Ook voor mij is het verwarrend. De ene econoom/financieel deskundige beweert dat er geld genoeg is om de pensioenen te verhogen conform de inflatiecorrectie, maar de andere zegt dat er niet genoeg geld in kas zit om de pensioenen voor de jongere te garanderen. Wat ik er van begrijp ligt het in hoofdlijnen zo. De optimisten zeggen de rente gaat snel genoeg en voldoende weer stijgen en de pessimisten zeggen dat dat nog maar afwachten is en wijzen daarbij op Japan, waar al 26 jaar een zeer lage rente bestaat i.v.m. de zeer lage inflatie. Wie het weet mag het zeggen. Ik denk dat de ouderen in het algemeen zullen zeggen dat het wel mee valt en de jongeren zullen zeggen: "speel maar op save."
Ik wens de beleidsmakers in de pensioenwereld veel wijsheid.
Overigens ben ik voor een gokje scheelt me weer in mijn pensioen, zo egoïstisch ben ik dan weer wel.

P.J. Koopmans

Ad Diepstraten

Hoe staat het met de salarissen van de leidinggevenden
Het zou eerlijk zijn als deze salarissen op dezelfde manier worden verlaagd als onze pensioenen !

Leo de Kam

We (werkgever en werknemer) betalen meer pensioenpremie dan ooit. inmiddels bedraagt zo n 25% van de loonkosten. En anno 2016 is het nog steeds verplichte winkelnering. Je mag alles zelf kiezen in het leven maar zelf je pensioenfonds kiezen waar werkgever en werknemer zich blauw aan betalen, kan nog steeds niet.

Lida van der Voorst

Ik begin zo langzamerhand het vertrouwen in de Pensieonfondsen te verliezen. Sterker nog, ik krijg sterk de indruk dat we met z'n allen enorm worden belazerd....

http://www.limburger.nl/cnt/dmf20160123_00007178/we-hebben-helemaal-geen-pensioenprobleem

Ik ben dan ook heel benieuwd naar de reactie hierop én naar het antwoord op het verhaal van Drs L.A.J. Wijnen.

Met vriendelijke groet,
L. Van der Voorst

P Glas

Goedendag,

Het wordt tijd dat de pensioen fondsen openheid van zaken geven.
Hoe wordt het geld belegd, wat zijn de kosten in het algemeen, bv, beleggings/salarissen/bonussen.
Uw pensioen fonds heeft in één jaar 450,000000 zegge, 450 miljoen aan beleggings kosten(salarissen en bonussen)uitgekeerd.
Dit is ruim 1,23 miljoen per dag.
Een waanzinnig bedrag, die niet ten goede komt van uw leden.
Die worden alleen maar gekort!
Ik zou me diep schamen als pensioen fonds.

Lemon

Mw of Hr Glas Het antwoord was min of meer al eerder te lezen...
Vanuit dat standpunt lijken die miljoenen maar peanuts natuurlijk.Maar ook hier geldt dat de
'cost voor de baet' uitgaat.

Borgdorff : "Ook over de kosten zijn we duidelijk. In ons jaarverslag publiceren we de beleggingskosten die we maken. Op pagina 42 van het jaarverslag vindt u bijvoorbeeld de kosten uitgesplitst per beleggingscategorie. U ziet daar hoeveel rendement we per beleggingscategorie maken, hoe hoog de kosten zijn en hoeveel rendement er na aftrek van die kosten overblijft voor uw pensioen. Onze vermogensbeheerkosten bedroegen afgelopen jaar 0,54% van het totaal belegde vermogen. Wie zelf als particulier met een gespreide portefeuille in beleggingsfondsen belegt, is een heel stuk duurder uit.

Beleggingsresultaten zijn hard nodig, want de premie die u samen met uw werkgever betaalt is onvoldoende voor een goed pensioen. Uiteindelijk gaat het dan ook om de vraag hoeveel er, na aftrek van kosten, van het rendement overblijft voor uw pensioen. Sinds 1971, dus de afgelopen 44 jaar, haalde PFZW een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,3%. Dat is ná aftrek van de kosten. Dat doen weinig beleggers ons na.
http://pfzw.typepad.com/blog/2015/07/kosten-en-opbrengsten-van-beleggen.html?utm_source=borgblog&utm_medium=redirect&utm_campaign=Blog

Bastiaan

Ik blijf me er over verbazen dat het verschil tussen premie inkomsten en pensioen uitkeringen wordt gebruikt als maatstaf voor gezondheid van het fonds. Premie wordt betaald om later zelf een pensioen van te ontvangen. Het is geen ponzi scheme !

Bastiaan

Jannie

Als de DNB de dekkingsgraad verlaagd gebeurt dat dan alleen bij het PGGM?Dat is denk ik niet zo maar,wat heeft het PGGM verkeerd gedaan wat het VNU wel goed heeft gedaan omdat zij wel een hogere dekkingsgraad hebben, zoals ik lees in het verhaal van drs.Wijnen.Wij geven onze premie( verplicht) uit handen.Tot voor kort had ik daar nog steeds vertrouwen in maar dat wordt steeds minder.Zag net dat de dekkingsgraad nog maar 97% is.Ik vind dit erg zorgwekkend.

P.Thijssen

1200 miljard in kas bij de gezamenlijke fondsen dit gaat dus nooit op,tenzij onze regeerders er weer eens een keer in gaan graaien zoals in het verleden door Lubbers en co ook al eens gebeurde

Hans van Wijnen

Mijn Beste,

Graag wil ik mijn onvrede uiten over de manier waarop het PfZW de politieke wurggreep over de gepensioneerde laat wel
gevallen.
Wij die momenteel pensioen ontvangen mogen er vanuit gaan dat
de komende 5 jaar de pensioenen niet indexeren, terwijl de rest van de werkende er een paar procent mogen bij verwachte.
nu is dit erg wrang, maar!: tot overmaat van ramp heeft de overheid besloten om van deze bevroren pensioenen.de heffingskorting te verhogen, waardoor de pensioenen nog lager
uit vallen.
nou daar word ik toch een beetje droevig van, en had verwacht dat mijn pensioenfonds in de bres zou springen ..en zeggen dit gaan we niet doorvoeren genoeg is genoeg!
en Peter Borgdorff geeft dan aan in zijn blog zich hard te maken voor een nieuw systeem.
nee;, wat we nodig hebben is dat er nu opgetreden moet worden
met namen op dat overheids geworstel om ook van dat pensioen
wat er is af te blijven want nogmaals, wij gaan er niet op vooruit maar achteruit.

Betty

Nu nog genieten van je werk. tot je 67 of 68 wie zal het zeggen. Dus na meer dan 50 jaar werken mag je eindelijk stoppen met werken en dan mag nog genieten van het korten op je pensioen zoals het er nu voor staat. Waarom ....de jeugd die nog aan het begin van hun loopbaan staan moeten ook pensioen hebben zij sparen toch zelf ook. Onze generatie voelt zich niet voor niets gekort want zowel als de ouderen als de jongeren mogen genieten van ons pensioen. Ik vraag we wel eens af waar is de maatschappij toch mee bezig.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff