« Broodje bij Aafje | Hoofdmenu | Duidelijke taal »

12/04/2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

GPN v d Meij

Duidelijk verhaal, echter de konklusie dat de huidige rekenrente niet meer geschikt is om de toekomstige verplichtingen te berekenen, wordt niet getrokken. Zou deze rekenrente een gezonde afspiegeling zijn van de economie OK, maar het is een beleidsinstument geworden! Jammergenoeg wil dit kwartje maar niet vallen, met alle gevolgen van dien.

Bastiaan

De lage rente zorgt voor lage dekkingsgraden.
Dat komt omdat de prijs van toekomstig pensioen stijgt door lage rente.
Echter, door de lage rente is het ook moeilijker geworden om enig rendement te maken op het deel van de bezitingen van een pensioenfonds die met een laag risico worden belegd.

Als de rentes op (staats) obligaties en andere vastrentende producten wel laag blijft, maar er wordt gekozen voor een hogere rekenrente, dan betekend dat wel dat er mee risico in het systeem komt.

Dat mag best en kan best, maar het is wel een consequentie van die keuze, die voor veel mensen verborgen is.
Ik heb ook al eens gesuggereerd dat Dijsselbloem maar speciale pensioenobligaties van 4% uit moet geven, dan kan de rekenrente ook omhoog.

Velen denken dat met het opkrikken van de rekenrente alle problemen zonder bijeffecten verdwijnen. Dat is niet zo.

Groet,
Bastiaan

Z. Wartkijker

Even terug komend op het beleggen van PZFW in windmolens: Gezien de ontwikkeling en de relatief lage kosten van zonnepanelen zou ik als pensioenfonds zeker niet in windmolens gaan beleggen. Tenzij je er een klap van hebt gehad. Er zijn genoeg zéér rendabele beleggingsfondsen, misschien niet altijd even gewenst door leden, maar ze brengen geld op en daar gaat het om. Het niet aanpassen van de pensioenen door te lage opbrengsten vind ik kwalijk. Zéér kwalijk.
Gelukkig gaat PZFW iets goeds doen, en dat is hypotheken verstrekken. Ook dat brengt geld op. Maar dan wel komaf maken met die zaak!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff