« Duidelijke taal | Hoofdmenu | Van de zonnige kant »

12/18/2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

M.G.M. Meulendijks

Ik lees elke week uw Blog en over het algemeen kan ik me goed vinden in de strekking van de door u gemaakte opmerkingen. Ook deze week is dat weer het geval maar ik wil graag reageren op de aanpassingen die momenteel plaatsvinden in het pensioenstelsel. Recentelijk zijn wij thuis aan de slag gegaan met het opvullen van het AOW-gat dat is ontstaan door de wijziging van de leeftijd waarop de AOW ingaat. In ons geval is daarbij het nodige misgegaan waardoor wij ons genoodzaakt zagen om een aantal klachten in te dienen. De afhandeling van die klachten laat echter, tot nu toe, veel te wensen over. In november is mijn pensioenuitkering, door fouten aan jullie zijde, onterecht verlaagd en in december was de uitkering nog lager, hoewel de zaak intern goed in het systeem zou zitten. Misschien dat u in het nieuwe jaar wat extra tijd zult willen steken in controle van de interne organisatie. Het is jammer wanneer die inspanning ten koste gaat van het schrijven van een wekelijkse blog maar dat is dan maar zo. M.vr.gr.

Bruins Slot

fijne feestdagen, en laten we hopen op een forse verhoging van de rente!

Chris

Prettige zonnewende. Als we die rente nu eens afschaffen en Onze spaar- en investeringsprogramma’s nu eens dienstbaar stellen aan de samenleving. Geld moet dan teruggebracht worden naar zijn natuurlijk niveau van ruilmiddel. Uw geld wordt niet besteed aan renteheffingen, speculaties, beurs handelingen gegraai en bonussen. Uw geld moet tegen de nieuwe bail-in regels die Brussel bepaalt beschermt worden. Deze bail-in laat iedereen boven de € 100.000 meebetalen voor het ‘redden’ van de banken. Cyprus was hier helaas het voorbeeld van.

U gaat zelf bepalen hoe we de spaargelden investeren in de reële economie. U gaat investeren in producten en diensten die een rechtvaardige samenleving bevorderen.

Er moet een instantie komen die één op één gaat sparen en investeren. Je geeft dan niet meer uit dan er in kas zit. Dit geeft een natuurlijke groei waarbij de uitvoerende instantie stabiel wordt. Zo kunt u meedoen via spaarinvesteringsrekeningen in het investeren in schone energiebronnen zoals bijv. zonne-energie. Dat is een voorbeeld van rendement die overeenkomt met natuurlijke groei. Het hogere doel achter Financieel rendement is dat de economie weer gezond wordt, zonder dat het ten koste gaat van iets of iemand.
Een bijkomend positief gevolg is dat er ook rendement op het persoonlijke vlak zal komen en dat is niet in geld uit te drukken.

Op dit moment is het de rijke elite die er juist voor zorgt dat onze economie ongezond is en tot chaos zal leiden en wij zijn te naïef om er iets aan te doen.

Bastiaan

Prachtig mooie ideeen en idealen.
Maar dan wordt de premie wel torenhoog.
Onbetaalbaar zelfs.
Oftewel, fabeltjes en luchtfietserij.

Mijn advies:
Gebruik de feestdagen om er nog eens goed over na te denken.

Wim van der Pol

Ik vind de blog, het lachend gezicht, de mooie nieuwsbrief, en schitterend gestelde brieven van het PFZW confronterend. Letterlijk confronterend, beledigend zelfs. Hoe kan het PFZW zo alle deelnemers tegemoet treden? Hoe presteren de bestuurders het om 0% verhoging uit te keren? En de deelnemers moeten verheugd zijn om dit resultaat. Het is de laatste tijd buitengewoon ongeloofwaardig geworden. Ik lees de documenten van het PFZW niet meer. Ik zie overal krokodillen, met tranen en tanden. Ik word er eng van. Wie gelooft in het versterken van het vermogen, dat niet extra uitgekeerd wordt? Buffers die er moeten zijn. Waar blijven die? Bij een crisis verdampt veel, ook het meerdere dat men meent gecreeerd te hebben. De economie schreeuwt om besteding. Niet om lachende gezichten. Ik wil niet voor de gek gehouden worden, of uitgelachen.

webredactie PFZW

Beste heer Meulendijks,
Vervelend dat er een en ander mis gaat bij uw pensioenbetaling. U heeft ons ook een e-mail gestuurd. Deze nemen wij in behandeling. U ontvangt binnen 5 werkdagen schriftelijk bericht van ons.

Wim

In de herfst kregen wij via vrijwel alle media te horen dat de koopkracht voor ouderen gelukkig toch een héél klein beetje zou stijgen voor 2016. Natuurlijk gaan netto inkomen en koopkracht niet helemaal hand in hand, maar het is toch bizar dat het PfZW vandaag een bericht rondstuurt dat het netto inkomen gaat dalen in 2016. Dit laatste gebeurt dan zonder enige link te leggen naar de verwachte koopkrachtontwikkelingen. Onvolledige berichtgeving vind ik.
U ook gezellige feestdagen en een gelukkig 2016.

ronbouwman@Hotmail.com

6325 Dundas street
thamesford.
Kijk eens wat mijn canadees pension fonds hoopp aan Winst gemaakt heeft in de zogenaamde moeilijke jaren 17 % winst in 2014.
Wat is er miss met z&z.?Net weer een email gekregen dat de pensionen omlaag gaan in 2016. Mischien eens kijken hoeveelheid geld aan salaries en en overhead verdwijnt. Fijne feestdagen.

H. Kloosterman

Natuurlijk is het fijn om goede wensen te krijgen voor de kerstdagen en 2016. Toch wil ik opmerken dat deze wensen zeer dubbel aanvoelen. Ondanks de vermeende transparantie in de berichtgeving van onze eigen PFZW ervaar ik het steeds meer als een geleidelijke doseren, om ons als gepensioneerden rijp te maken voor een acceptatie in achteruitgang van ons pensioeninkomen. Waardoor het komt?...renteverlaging, anders beleggen, dekkingsgraad, overheidsmaatregelen etc. Jaren gewerkt met een voorgehouden zekerheid van een (waardevast)pensioen. Al jaren geen indexatie (O ja toch 0.75%)Nu weer een overheidsmaatregel! Onze zekerheid wordt steeds beetje bij beetje gekort naar onzekerheid en ... hoe moeten wij dit nog compenseren. Huis verkopen en dan? Kleine "potje" voor onvoorziene omstandigheden bijna leeg! Het voelt niet goed en maakt onzeker. Misschien heb ik het mis, maar ik krijg de indruk dat PFZW zich niet meer zo sterk maakt voor haar oudere generatie. Haar stem mag mijn inzien wel sterker doorklinken naar de overheid en in eigen geledingen. Solidariteit geldt ook naar de senioren.
Ik hoop dat er meer stemmen in die richting gaan klinken en zich daar voor sterk maken.
Evenwel ook een goede kerst en voorspoedig 2016.
M. vr. Gr.

E.Koudijs

ls
Het zijn weer de lage inkomens die de dupe zijn in dit land,waar de rijke steeds rijker worden,en de armen steeds armer,hoe is het toch mogelijk, geld wat je zelf gespaard heb al die jaren,dat dit zo van je afgenomen wordt,en de pensioen bazen maar grazen in dit geld van de mensen.De pensioenen moeten zich eens achter de oren krabben, wat ze nu fout doen,en niet zelf de zakken vullen.Ze hebben geld zat,maar de heren willen hun speeltje niet opgeven(beleggen).Het is ook belachelijk dat de hoge pensioenen wel omhoog gaan ,is toch belachelijk!!!!!!! prettige dagen

Peter Karel Wicherink

Prachtig toch dat wij met ons pensioengeld de hele wereld verbeteren, door beleggingen, oppotten, zakken van arme bestuurders die de weg kwijt zijn vullen, gewoon aanvaarden dat er al jaren een achteruitgang in ons inkomen is (tenzij je, door anderen bepaalde ) boven een bepaalde norm van hoger inkomen hebt. Wat fijn toch dat het grootste deel van onze lotgenoten zich als makke schapen naar een bepaalde bank laten leiden. Hoe machteloos kun je zijn als lid van een machtig pensioenfonds. Met nog geen € 1000,- aan pensioengeld heb je toch geen stem in het kapittel? of toch wel?

H.Kramer

Ik lees net in de nieuwsbrief dat we in 2016 weer minder netto uitbetaald krijgen per maand.Ik begin het eigenlijk een beetje zat te worden dat al die jaren dat de pensioenen stil staan,we weer een stap achteruit gaan.En de overheid maar zeuren hoe ze 5 miljard moeten zien te verdelen. Toen ik pensioengeld moest gaan betalen vroegen werdt er bij hoog en laag volgehouden dat het een WAARDEVAST pensioen zou zijn, nou mooi niet dus.Maar ach waarom reageer ik eigenlijk, het helpt toch niet, maar ik wilde dit toch even kwijt.

Chris

Ha Bastiaan, Jij leeft ook in een droomwereld, geregeerd door de rijke elite. Misschien hoor je daar wel bij of trap je er in!
Als iedereen die ideeen en idealen zou navolgen is het juist betaalbaar. Als je niet ziet dat deze rijke elite juist ons fabeltjes en luchtfietserij voor spiegeld en voor chaos zorgt ben je blind. Als jij, net zoals ik een gewone burger bent heb je niets maar dan ook helemaal niets te vertellen, ben je hun slaaf en moet je gewoon betalen.

F.Postma

Deze conclusie ( een andere kan er ook niet zijn) is mij uit het hart gegrepen. Helemaal mee eens dus!!!

l.slot

Bijna nergens ter wereld zijn de inkomensver-schillen zo klein als in Nederland en bijna nergens is het pensioen zo goed geregeld. De uitspraken "ik heb altijd zo hard gewerkt, ik heb altijd zo veel pensioen betaald" gaan voor ons allemaal op. Je kunt uitrekenen wat je betaald hebt, gooi daar 4% rente op (wat best veel is). Reken dan eens uit hoeveel uitgekeerd zou kunnen worden. Grote kans dat de uitkomst je zal tegenvallen en je moet toegeven dat je zo slecht niet niet af bent. Zeker wanneer je langer dan 15 jaar van je pensioen kunt gaan genieten. Alles wat je meer krijgt dan het uitgerekend bedrag is allemaal door anderen betaald. Hierbij zijn er mensen die vroeg dood gaan en dus teveel betaald hebben en mensen die 30 jaar of zelfs langer een pensioenuitkering krijgen! Hou op met alleen naar je eigen situatie kijken wanneer je deelneemt aan collectieve een pensioenregeling. Je creëert een gevoel bij jezelf van gepakt worden en ontevredenheid terwijl je een woning hebt, kleding, eten, t.v. ,etc. Nee je bent niet zielig en je wordt niet gewetenloos gepakt. Hou op met dat slachtofferdenken want je wordt er niet gelukkig van, integendeel. Realiseer je dat je deelneemt aan een collectieve pensioenregeling die voor het resultaat afhankelijk is van meer dan alleen wat jij en anderen aan premies betaald hebben. Daar kunnen de pensioenen simpelweg niet zo lang van betaald worden. In een collectieve regeling moet gekozen worden tussen de behartiging van de belangen van verschillende groepen. Zowel jong als oud dienen tevreden gehouden te worden, zoiets heet solidariteit. Een worod dat niet alleen gebruikt moet worden om anderen mee terecht te wijzen maar ook om zelf op te brengen voor anderen wanneer het moeilijke tijden betreft. Alle goudgerande vervroegde uittredingsregelingen zijn verdwenen en dat moeten de jongere generaties accepteren. Zo moeten de oudere generaties ook accepteren dat er geen sprake is, en ook nooit is gegarandeerd, van een welvaartsvast pensioen, ook niet voor de jongeren!

R.Brouwer

Helemaal eens met dat wat U schrijft in dit bericht.
Wees tevreden!!!
Fijne feestdagen.

Bastiaan

Beste Chris,

Ons wereldbeeld is zo verschillend dat dit de discussie flink in de weg staat.

Bastiaan

miakos@hetnet.nl

net 2 tijdschriftabonnementen afgezegd en de doorlopende reisverzekering geannuleerd, dit omdat er vanaf 2016 januari, weer minder pensioen overblijft. Gaat wel goed zo, bah!
Mevrouw Kleinsma kan tevreden zijn, wacht tot zij met pensioen gaat, ze zal er wel voor zorgen dat er voor haar genoeg aan de strijkstok zal blijven hangen. gr. M.Kos.

Chris

Mijn wereldbeeld is ook zeker positief maar dit wordt ernstig overschaduwd door al die graaiers die er alles aan gelegen is iedereen uit te melken. Helaas geholpen door onze regeringen die ja en amen moeten zeggen tegen de financiële machthebbers. Hun plan is duivels ingenieus en zorgt voor oorlogen, armoede en honger. Je mag het ontkennen maar kijk om je heen. De derde wereld oorlog is gewoon aan de gang alleen wij hebben er nog niet zoveel last van, hoewel? Ik hoop eens dat de mensen niet zo naief zijn en zich alles laten welgevallen. Word wakker, er wordt ons al zoveel voorgelogen. Zeg jij dan eens wat we moeten doen, of gaat het je te goed?

Jannie

De plannen van Jetta Klijnsma ben ik helemaal niet benieuwd naar.Die plannen hebben ons gewone oudere burger nog geen goeds gebracht.Wat er gebeurt is dat rijken steeds rijker worden.Er steeds meer mensen van de voedselbank gebruik moeten maken.Er zijn zelfs mensen met een baan die gebruik moeten maken van de voedselbank.Voor 2016 wens ik dan dat dit heel snel mag verminderen.Dat zou een zichtbare verbetering zijn van de economie.Hiervoor moet een land als dat van ons zich schamen.Naar mijn gevoel wordt er door de regering teveel geluisterd naar de financiele macht, die er echt niet op uit is,om het voor de gewone burger beter te maken.En pensioenen betaalbaar houden ligt niet alleen aan het feit dat wij ouder worden en er te lang gebruik van maken.Maar ook doodeenvoudig dat er niet voldoende werkenden zijn die premie betalen.Maar daar hoor ik niet 1 regeringsleider over.Lijkt mij toch vrij logisch.Maar onze Jetta zal wel weer wat verzinnen,op wat veel 60plussers,kunnen inleveren na straks 52 jaar werken.

Lemon

Missie vh PFZW : "We moeten ons pensioenstelsel aanpassen om het in de toekomst houdbaar en betaalbaar te laten blijven."

Natuurlijk een loffelijk streven, maar als je als fonds speelbal bent vd financiële markten, die de afgelopen jaren ons gevoel hebben aangetast dat je blind op het fondssysteem kunt vertrouwen? Zijn aanpassingen dan niet cosmetisch, want zoals het met de geldpomp vanuit de ECB ervoor staat zullen de indexaties nog jaren uitblijven en de huidige pensionados steeds verder verarmen.

citaten: .......baseren pensioenfondsen hun beleidsbeslissingen vanaf januari 2015 niet meer op de actuele dekkingsgraad, maar op de zogeheten beleidsdekkingsgraad. Dat is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden
Volgens Frank Driessen van Aon wordt de kans dat pensioenfondsen de pensioenen kunnen aanpassen aan de koopkracht (indexatie) steeds kleiner de komende jaren. Ook verwacht hij dat veel pensioenfondsen per 1 juni een herstelplan moeten indienen bij de Nederlandsche Bank (DNB). DNB liet onlangs weten dat 160 pensioenfondsen in onderdekking zijn geraakt door de lage rente.

Door de forse daling van de rente steeg de waarde van de pensioenverplichtingen in de maand maart liefst met 7,1%. Dit effect werd slechts deels gecompenseerd door een stijging van de obligatieportefeuille van 8,2%. De aandelenkoersen hebben de stijging van de verplichtingen ook niet kunnen compenseren.

Het opkoopprogramma van de ECB had weliswaar een positieve werking op de aandelenkoersen, maar dit effect speelde volgens Aon vooral in de maanden januari en februari. ‘Desalniettemin was het rendement op de aandelenportefeuille 2,8%. Hiermee kwam het totaalrendement van de beleggingsportefeuille uit op 5,4%’, aldus de pensioenadviseur.
http://fd.nl/ondernemen/1098981/dekkingsgraden-pensioenfondsen-dalen-tot-onder-minimumeis

Chris

Opdat we niet zo naïef moeten zijn. Lees dit artikel en spreek u uit.

http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/08/begerig-oog-van-overheid-op-pensioenpot-van-duizend-miljard/#.VnpXgfnhDcu

F.Hessels

Wanneer gaan wij als gepensioneerde met zijn alle naar de rechter, want er is ons een welvaart vast pensioen afgenomen door de fijne jetje kleinsma wat gaat ze nu weer afpakken van ons pensioen, gaan wij nu de asielzoekers al een pensioen geven, of houden de pensioenfondsen nu eens hun rug recht tegen over dit verschrikkelijke mens JETJE KLEINSMA ik hoop het.

Chris

Bovenstaande is helemaal waar voor diegene die straks een pensioen krijgen van 2 of 3 K per maand schoon in het handje, geen klagen dus, en het zal hun worst wezen of het gros van de mensen amper 1000 (incl. AOW) per maand krijgen. Dat is geen solidariteit. Solidariteit is iedereen een gelijk pensioen van pakweg 2K. De rijken hebben al hun spaarpotjes in andere zaken gestopt dus die hebben veel meer om aan te vullen en inderdaad die hebben geen klagen. Besef wel dat die collectieve pensioen voorziening is ingevoerd om gelijkheid voor een ieder te garanderen, maar wel verplicht! Wat een democratie! Het gaat er om hoe er wordt omgesprongen met ons pensioen!
lees onderstaande aandachtig en kom in actie!

http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/08/begerig-oog-van-overheid-op-pensioenpot-van-duizend-miljard/#.VnpXgfnhDcu


Bastiaan

Ouwe koek.
Artikel is uit 2013, naar aanleiding van ftk discussie destijds.
Argumenten zijn toen royaal uitgewisseld.

Er lag toen een prima voorstel, maar de vakbonden durfden het niet aan.
Lees het interview met ab fraterman in pensioenpro maar eens .
( ik voeg geen link toe, want het artikel zit achter een ' betaalmuur').

Inmiddels is er gekozen voor de conservatieve variant, waarin pensioen wel heel zeker is, maar de indexatie niet.

Bastiaan

Bastiaan

Pensioen is een arbeidsvoorwaarde.
Dat mensen met een hoger salaris meer premie betalen, meer penisoen opbouwen en dus ook meer pensioen ontvangen hoort daar bij.

Als je iedereen evenveel pensioen wilt geven, is net zo vreemd als wanneer je iedereen evenveel salaris zou geven. Dat hebben ze geprobeerd in het communisme, en dat werkt niet.

Je hanteert wel een erg vreemde definitie van solidariteit.

Bastiaan

Chris

Mag ouwe koek zijn maar heel veel mensen weten dit nog niet. Inmiddels nadert de pensioen pot de 1,4 biljoen 1400 miljard!! Willen ze dit tot in het oneindige laten groeien? Wat wil Kleinsma er mee? reserves voor de elites? zeg het maar, maar de voor diegene waar het voor bestemd is zal er niets te vieren zijn.
Een ieder kan hiervan makkelijk een goed pensioen van zon 2 K per maand krijgen maar het gros van de mensen moet straks blij zijn met pakweg 1 K per maand. Daar kun je niet van leven hoor Bastiaan! En die indexatie rente berekeningen en dekkingsgraden zijn allemaal gelogen om ons te doen geloven dat het nu eenmaal zo is en er niets aan veranderd kan worden. Dat is crimineel en dat mag best gezegd worden. De vraag is, wat gaan we er aan doen? Gaan we ons verenigen om eens en vooral tijd van het huidige banken systeem verlost te zijn. Of moeten er hardere maatregelen komen?

Chris

Het gaat er om dat je straks van een pensioen van 1 K per maand niet kan leven! Velen zullen dit krijgen en velen zullen de moderne armoede in gaan. Solidair is het bedrag standaard op minimaal 2K per maand te zetten en iedereen met een laag salaris is blij. Dat iemand door salaris meer premie betaald heeft, zal daardoor ook een hoger pensioen krijgen van drie K of misschien nog wel meer. Daar zal niemand problemen mee hebben, hoewel?

Dat communisme en dat gelijke salaris gold alleen voor de arbeiders klasse. Die criminelen die het communisme bestuurden hadden echt veel meer hoor. Het wrange is dat we juist daar weer naar toe gaan. Een zeer kleine wereld orde elite die (nu al) gewoon gaat zeggen wat we moeten doen.
Als je dat niet ziet Bastiaan ben je, of erg naïef, of je behoord tot dat clubje , met de opdracht iedereen z'n mond te laten houden. Daar zal men niet intrappen.
Verandering gaat er komen of jij dat nu leuk vind of niet! En dat gaat veel sneller komen dan je denkt. Het boek van Piketty zeker niet gelezen? Kapitalisme in de 21e eeuw? Wordt je echt wakker van.

L.Slot

Over fabeltjes en luchtfietserij gesproken: het lijkt me dat jij pensioenregelingen, inkomensverdelingsbeleid en vermogenstoename voor het gemak maar even op één hoop gooit terwijl het heel verschillende zaken zijn die elk een heel andere aanpak vragen. Enige nuance is wel op zijn plaats.
Je opmerking dat de collectieve pensioenvoorziening in het leven zou zijn geroepen om gelijkheid te creëren is ook nergens op gestoeld en zet mensen alleen maar op het verkeerde been. Dat geldt wel voor de aow maar we spreken hier over een aanvullende pensioenvoorziening waarbij premie en uitkering afhankelijk zijn van het salaris.
Als je maar genoeg door elkaar haalt en uit zijn verband trekt kun je altijd wel een grond vinden om ontevreden te zijn en ten strijde te trekken. Complottheorieën te over op internet. Laten we dat niet doen op deze site want daar schiet niemand iets mee op! Ik vind je verontwaardiging ook nogal selectief en op je eigenbelang gericht. En dat alles onder het mom van de arme onderklasse die zgn. gepakt wordt door de rijke elite. Natuurlijk is er machtsmisbruik in deze wereld maar als ik zie hoe snel jij macht, als factor om jouw zin te krijgen, wil mobiliseren zou Ik wel eens willen zien hoe jij met macht om zou gaan als je die had. Ik maak me daar eerlijk gezegd weinig illusies over.

Bastiaan

Beste L.Slot,

Dat kan ik alleen maar beamen.

Bastiaan

Chris

Dag L. Slot, IK geef je niet geheel ongelijk maar waarschijnlijk heb jij een goede baan en krijg jij zonder problemen straks een goed pensioen, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Ik geloof dat, dat wel eens (bewust) vergeten wordt. De financiële wereld wordt al door vele economen als mislukt beschouwd maar we blijven maar vooral doorgaan. Zeker voor die, die het niet slecht (zullen gaan) hebben. Daar hoor ik ook bij maar zie om mij heen steeds meer mensen (en niet eens door eigen schuld) de afgrond in glijden en dan mogen we daar niets van zeggen? Borgdorff met zijn pensioen fonds collega's kunnen dit veranderen maar waarom doen zij niets? Dat heb ik al vaker gezegd hier maar er is maar een groot complot en dat is wat er op dit moment door onze eigen regering aan ons allen wijs gemaakt wordt. En of je trapt er in en of je behoort tot deze club.

victoria Pavel

Geachte heer,
Ik ben gepensionird en krijg weinig geeld [ 94 EURO.]....hier ik heb 10 jaren gewerkt,dus ...mijn vraag is: kan uw organizatie helpen mensen met zo weinig geld?{ voor iets mooi....en kleine vacantie met minder geld of iets anders}

Groeten
Victoria Pavel

ps ik wacht graag uw antwoord

Chris

Helemaal eens Peter maar er wordt bewust niet geluisterd en wij doen niets.
Het zijn de schoften van de maatschappij die ons in de tang hebben en niemand doet iets en het lijkt alsof een ieder het ook niets kan schelen.
Maar het gaat veranderen en dan zul je deze mensen allemaal zien vluchten, want zij hebben straks alles en de armen gaan het vanzelf wel bij diegene halen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff