« Kritiek & vragen | Hoofdmenu | Mañana op het MBO »

10/30/2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Bruins Slot

Hoe zit het met beleggen in wapenindustrie en wapenhandel?

Lemon

Geldt het duurzame(er) beleggen ook of juist voor dit type meer risicovolle fondsen?


***Een private equity fonds investeert in het bedrijf en oefent vaak invloed uit op de aansturing van het bedrijf.

Na een aantal jaren verkoopt het private equity fonds haar aandeel in het bedrijf weer. Als dat voor meer geld is dan de oorspronkelijke investering, wordt er geld verdiend voor de beleggers in dat private equity fonds.

Frans de Vries

Is instappen in robofarm beleggingsproject ook duurzaam?
Of is dit gewoon een kwestie van landje pik

WAM van Loenen

Ik bespeur geleidelijk aan een richting die lijkt op het (bonusvrije) beleid van ASN en TRIODOS bank en dat doet me deugd. Ik vind het nog wel steeds jammer dat nog steeds medemensen, waarschijnlijk ook bij PFZW, bezig zijnde met onze centen, hun bevrediging louter lijken te kunnen halen uit tonnen verdienen per jaar in plaats van voldoening halen uit gewoon hun mooie werk wat ze kunnen/mogen doen. Als dit wel zo was dan zouden de rendementen voor klanten hoger zijn. Waarom moeten ze gemiddeld meer verdienen dan hun klanten? Ik bespeur langzamerhand wel steeds meer openheid bij PFZW, en zeker bij Peter Borgdorff, en dat waardeer ik zeer.

Z. Wartkijker

Het is misschien wel door het duurzame beleid dat het PZFW nu het financieel moeilijk heeft. Beleggen is geld verdienen. Als je er niet aan verdient, beleg je niet goed. Onjuiste beleggingen zijn o.a. beleggingen in windmolens. Er staan er genoeg stil, gelukkig door meer zonne-energie. Er zijn aandelen zat die goed renderen, maar dat vinden de leden dan niet goed. Of het bestuur, want ik heb er nog nooit één vraag over gezien. Als Borgdorff daar eens achteraan wil gaan i.p.v. al zijn mooie praatjes?

Mark

Hallo Zwartkijker,
Geloof het of niet, maar duurzaam beleggen loont tegenwoordig meer, dan in de "betrouwbare" beleggingen van de gerenommeerde bedrijven. Kijk maar eens naar:
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/fossielvrij.html

De P. ositiefkijker ;)

Wieke van Meurs

Vandaag de nieuwsbrief ontvangen van Milieudefensie. Daarin wordt ingegaan op de negatieve rol van palmolie-gigant Wilmar vanwege hun betrokkenheid bij ontbossing, bosbranden en landroof in de oerwouden van Indonesie. Met desastreuze gevolgen voor het milieu. Wilmar wordt gefinancierd door Rabobank, ABN-AMRO, ABP en ....PFZW. Beloftes van Wilmar uit 2013 worden niet nagekomen.
Kunt u mij uitleggen waarom PFZW nog steeds financiele banden heeft met een boevenbedrijf als Wilmar?

webredactie PFZW

PFZW belegt inderdaad in Wilmar. En we doen dat vol overtuiging omdat we als belegger druk uitoefenen op bedrijven als Wilmar en we daar ook grote resultaten mee boeken. Zo verbouwt Wilmar nu op de meeste van hun eigen plantages palmolie volgens de duurzaamheidsnormen van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Wat we verder doen – samen met andere grote beleggers – is onze krachten bundelen om de problemen in deze sector aan te pakken; zoals het ontbreken van een algemeen gerespecteerde registratie van landrechten en landgebruik. Daar moet wat ons betreft een kadaster voor komen.

Wij zijn niet uit op het uitsluiten van Wilmar. En we weten dat ze openstaan voor onze aanwijzingen om de situatie te verbeteren. Dat er nu grote branden zijn is heel treurig en een grote aanslag op het milieu in Indonesie en omliggende landen. Maar hier speelt ook de Indonesische regering een rol, die weigerde tot vorige week hulp van omliggende landen om de branden te bestrijden. Wij zijn een betrokken belegger die de bedrijven waar we in beleggen aanspreken op hun gedrag als het bijvoorbeeld gaat om het milieu. Naar onze mening is dat beter voor de wereld dan als we onze rug zouden toekeren naar Wilmar en andere minder verantwoorde beleggers deze belegging zouden overnemen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff