« Nerveuze dagkoersen | Hoofdmenu | Ontgroening »

09/04/2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Kees Rouss

Hoewel ik geen relatie heb met PFZW ben ik zo vrij te reageren in deze blog.

Ik volg de uitingen van de heer Borgdorff al jaren in zijn blogs, maar ook in kranten en op de televisie.

Ik heb grote bewondering voor de heldere manier waarop hij de problemen en oplossingen aan de deelnemers van PFZW (en anderen) weet duidelijk te maken en er draagvlak voor weet te creëren.
Ik weet uit eigen ervaring dat het besturen van een pensioenfonds geen eenvoudige zaak is en dat velen achteraf weten wat gedaan of niet gedaan had moeten worden. Er wordt belegd voor de lange termijn maar de beoordeling vindt op de korte termijn plaats en de toezichthouder dwingt op basis van regelgeving te acteren.

Een bestuurder moet beslissingen nemen voor vele tientallen jaren vooruit op basis van korte termijn vooruitzichten en uitgangspunten gebaseerd op resultaten uit het verleden.

Hoe je de juiste premie vast stelt, terwijl je niet weet wat het toekomstig rendement is en wat de hoogte en de duur van de uitkering zal zijn, is voorwaar geen sinecure.

Het nemen van risico om bij een aanvaardbare premie een qua hoogte en duur aanvaardbare uitkering te krijgen is daarbij onvermijdelijk. Hierbij wordt het nemen van risico meestal gezien als het krijgen van een lager dan verwacht resultaat, maar het is ook de kans op een hoger dan verwacht resultaat.

De heer Borgdorff weet deze en vele andere aspecten aan de deelnemers duidelijk te maken, PFZW mag zich gelukkig weten met deze deskundige en betrokken directeur.

Chris

Mee eens Kees, Borgdorff is in iedergeval een van weinigen met een duidelijke visie en dit blog getuigd ook van een open vizier. vele pensioenaanbieders en ander financiële top mensen zie je en hoor je niet. Maar Borgdorff gaf ook toe een keline 2 ton te krijgen. Iets te veel naar mijn idee (voor een ton kan het ook) en dat zou nog meer goodwill bij zijn clientèle betekenen. Ik ben het niet eens met het positieve verhaal over keuzevrijheid. die is er namelijk niet want je moet solidair mee met de rest en alles in aandelen onderbrengen. Als je dat niet wilt is er dus geen keus!
Verder is het zorgelijk dat (ook het PFWZ) zaken doet met grote speculerende hedgefunds criminelen die graag met al die miljoenen willen spelen. Mensen met een pensioen van een paar duisend in de maand hebben ook niets te klagen. het probleem in deze sector gaat niet over hen. het zijn de mensen die een schamel pensioentje van een paar honderd euro krijgen waar we ons zorgen over moeten maken. vele van hen hebben 40 plus jaar gewerkt en hebben nooit kunnen studeren om te stelen en te graaien. Geef deze mensen ook 1 a 2 duizend euro per maand en alle problemen zijn over. Dit kan makkelijk betaald maar men doet het niet en men wil het bewust niet, ook Dhr. Borgdorff niet ondanks zijn meelevende blogs verhalen.

charles

in principe mee eens dat mr Borgdorff helder is dan wel helderheid betracht.
1 Ding is echter nog steeds nogal schimmig: de beslissing om pensioenleeftijd op te schuiven zoals ook met AOW gebeurd is. Mr Borgdorff schreef in een blog in 2013: voor wie al met pensioen is blijft alles hetzelfde. Hij vergat echter daarbij de situatie voor diegenen die met VERVROEGD pensioen zijn gegaan nader toe te lichten. Voor hen blijft namelijk IMHO de situatie NIET hetzelfde. Ik maak daarom van deze blog gebruik om dhr. Borgdorff die specifieke situatie weer ns voor te leggen.
Noot: ik ben nu 61 en ben in 2012 met vervroegd pensioen gegaan, eenvoudigweg omdat ik besloten had te emigreren en me absoluut niet verzekerd wist van werk in het land van vestiging. Zoals ik het nu begrijp zal ik voor zowel AOW als de pensioenuitkering PFZW van mn 65e tot 67e het ontstane pensioengat zelf moeten overbruggen. Omdat ik van de verdeelsleutel gebruik heb gemaakt maximaal uit te keren tot 65e daarna minimaal, was het oorspronkelijk geplande uitkeringsbedrag v/a mijn 65e plm. EUR900 bruto. Dat komt dus neer op zelf bijpassen voor 24x900 bruto uit Eigen middelen (wil ik de PFZWuitkering na mn 65e gelijk houden aan die 900 oer maand, zoals oorspronkelijk gepland), bovenop de AOWuitkering voor die jaren die eveneens uit eigen middelen gefinancierd dient te worden (bedrag ook hoger dan op moment van emigratie bekend, dit door de in hoog tempo door het kabinet doorgevoerde verhoging van leeftijdsgrenzen).
Hier nog bij opgemerkt dat PFZW in voorgaande jaren steeds aangaf NIET van zins te zijn mee te gaan met de trend AOW van verhoging ingangsleeftijd, maar zoals gebleken is kan men dergelijke halve beloften beslist niet als uitgangspunt nemen om de eigen financien/pensioeninkomsten naar de toekomst toe te begroten!

Chris

Een Blog zoals deze van Dhr. Borgdorff getuigd van open vizier, maar hij heeft nog op geen enkele reactie gereageerd. Dan is een Blog als deze ook niet zinvol en alleen maar bedoeld om uw frustaties te uiten.
Ik ben benieuwd of hij en de zijnen de reacties wel lezen. Ik denk het niet want anders moeten ze hun beleid giga bijstellen en dat gebeurd gewoon weg toch niet. Dus zoals altijd dronken zij een glas en deden ze een plas en alles blijft zoals het was.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff