« Kabinet praat over pensioen | Hoofdmenu | Melancholisch mijmeren »

07/10/2015

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

P.thijssen

De toekomstplannen van het kabinet vindt u terug in wederom,de 2e keer,een in greep uit de pensioenkassen van.het ABP,loonsverhoging ambtenaren met pensioengeld van ABP.
Wederom een geweldige sigaar uit eigen doos.En dit kan zo maar door die gluiperige coalitie
Wanneer zijn andere fondsen aan de beurt ?

Lemon

Vooruitblik op de Zwarte Zwanen documentaire vanavond...

Onze opgespaarde en uitgestelde looninkomsten vormen blijkbaar een doelwit voor allerlei grijpgrage vingers...

AD "Goldman-Sachs-fraudeert-met-Nederlands-pensioengeld."

***De pensioensector is bezorgd over de documentaires. Volgens koepelorganisatie Pensioenfederatie is 'de reputatie van de hele sector in het geding'. De belangenclub verzoekt pensioenfondsen alle contacten met Grimbergen te melden. De journalist en maker zelf is niet onder de indruk. ,,Helaas is openheid nog steeds ver te zoeken in de pensioenwereld. Interview-verzoeken worden vrijwel allemaal categorisch geweigerd. Het besef dat gewerkt wordt met geld van Nederlandse werknemers is ver te zoeken, verantwoordelijkheid wordt niet genomen."


Aad Kleijweg

Lemon
Had dit programma Zwarte Zwanen al aangekondigd in de vorige Blog. Wat ik er over gelezen heb beangstigd mij.

G. Ahuis

Borgdorff zal de woorden transparant en integer nooit meer in de mond mogen nemen. De diepe zakken van zijn medewerkers en hun hun onbetrouwbare relaties zijn flink gevuld. Geen mooie praatjes meer, maar voortaan de belangen dienen van deelnemers i.p.v. speculanten.

A.A.Kleinherenbrink

Geachte heer Borgdorff, zou U mij inzage willen geven in de jaarstukken 2014 van ons PGGM.Ik verwacht hiermede mijn vragen duidelijker te kunnen formuleren.Met dank voor Uw reactie.

Henri Klein Hesseling

Geachte heer Borgdorff, op welke plek/ met welk persoon kan ik eens onderzoeken of de leeftijds groep vanaf 1952 geboren niet eerder aow kan krijgen of meer pensioen?dus wel na 45 jaar werken kunnen stoppen. Een deel van de deelnemers pzwf zijn op 17 jarige leeftijd gestart in de verpleging, deze groep kan nu pas op 66 of 67 of later aow krijgen/ dus 50 jaar werken!Door de nieuwe regels snel en zonder (ethiek/ nadenken) ingevoerd door de overheid/ 1e kamer?. In Duitsland is hier door de regering wel rekening mee gehouden/ niet langer dan 45 jaar
werken (wel zo ethisch) (kosten enkele miljoenen, maar wel geregeld!. De bonden doen ook niets, misschien een werkgroep een oproep aan de staatssecretaris, spreekt u haar weleens?
Hopelijk een reactie, over hoeveel deelnemers zal het gaan?
een inventarisatie binnen uw pensioenfonds? als start, daarna rekenen en net als met de Grieken
Vriendelijke groet, Henri Klein Hesseling

Aad Kleijweg

Naar het programma Zwarte Zwanen gekeken en behoorlijk geschrokken hoe alles er aan toe gaat. Heeft journalist en onderzoeker Cees Grimbergen het zo mis en verzonnen wat ik mij niet kan voorstellen? Morgen nog een uitzending deel 2. Zouden we ooit nog enige uitleg van ons Pensioenvondst mogen verwachten?

Joukje Bahgat

Stoppen met de verplichtte deelname is de enige mogelijkheid om verandering te krijgen in het systeem. De miljoenen die dagelijks binnenstromen zonder dat daar voor gezwoegd is maakt blind. Gokken met andermans zuurverdiende geld kost helemaal geen moeite. Ik wil zelf over mijn eigen loon voor mijn eigen zwoegen beschikken!!
Al 40 jaar werk ik in de zorg en zal nog 10 jaar door "moeten".[nachtdiensten, weekenden, zwaar tillen, werken met gevaarlijke stoffen, bloed enz.]
Tegelijk heb ik geen enkele garantie op een fatsoenlijk pensioen. Korting volgt op korting, en steeds maar zeggen dat er een tekort is. Ja een tekort voor hebzuchtige geldwolven.
Jullie en jullie "beleggende" vrienden in de financiële wereld
weten zich verzekerd van een flinke bankrekening. Mijn zekerheid is 0,00.

jvstempvoort

Toekomstplannen?jongeren mogen blij zijn als ze al pensioen kunnen opbouwen.Omdat ze dan een baan hebben.Veel jongeren hebben geen baan,laat staan dat ze pensioen opbouwen.Laat staan dat ze hier 50 jaar voor werken.Iemand van 25 die nu net een baan heeft zou dan tot 75 moeten werken.Dat zie ik niet gebeuren, zeker niet in een fysiek zware baan zoals in ons beroep van verzorging en verpleging.
Mijn nabije toekomst is dat ik door mag tot 66jr en4 maanden voor een behoorlijk pensioen. Dan heb ik bijna 52 jaar fulltime gewerkt en sociale premies betaalt.Zoals veel van mijn generatie.
Het is niet te rijmen met de huidige werkloosheid,dat onze generatie langer door moet werken.Als er voldoende werk was zou ik daar minder moeite mee hebben.Bij contact met de politiek hierover krijg je een standaard antwoord over het feit dat wij steeds ouder worden.Is ook zo maar dat wist men voor 25 jaar terug ook al, en had de nodige maatregelen kunnen treffen.
Toen ik vanavond naar het programma zwarte zwanen keek maakte me dat boos,vanwege het feit dat er met Nederlands pensioengeld gemanipuleerd wordt, in Amerika, door oa Goldman Sachs.Er mensen zijn die daar miljoenen mee per jaar verdienen.Er worden mensen opgelicht,uitgeknepen door banken die zich transparant en integer noemen.Ja integer voor zichzelf zodat niet de vuile was wordt buiten gehangen.Ik vind het schandalig dat dit gebeurt en zou willen dat de regering daar wat aan deed.Maar waarschijnlijk is de macht van bv Goldman Sachs erg groot.Mede crisis veroorzaker en ook mede verantwoordelijk voor de ellende in Griekenland omdat ze daar geld aan uitgeleend hebben, tegen een fikse rente.
En wij hier als werknemers doen hier zonder dat we dat willen aan mee.
Pensioenen worden gekort,langer doorwerken,nu denk ik waarvoor?om dit soort boeven aan hun geld te helpen?

Joukje Bahgat

Vandaag weer berichten dat de "dekkingsgraad" onvoldoende is en dat evt. pensioenen naar beneden moeten en premies omhoog.
Weer het bewijs dat dit hele pensioensysteem niet deugd.
Bij banken die de crisis veroorzaakt hebben mijn en mijn collega's zuurverdiende geld neerleggen. Dit betekent dat er iets goed fout zit. Dagelijks 365 dagen per week komen er enorme bedragen binnen. We werken al langer door, dus nog jaren zijn jullie verzekerd van deze geldstroom. En dan maar steeds horen dat het niet genoeg is. Dit klopt niet!!!
En dan de zaak framen als "herstelplan", het is een afbraakplan!

P.Thijssen

De volgende truc van DNB ,hogere premies voor de jongeren en minder pensioen voor pensionados.
En wij pikken dit maar,kijk vanavond naar Zwarte Zwanen deel 3.
Ik neig heel opstandig te worden op alles wat met bankwezen te maken heeft

Aad Kleijweg

Gaat het niet linksom dan maar rechtsom

Aad Kleijweg

Dekkingsgraden flink lager door ingreep DNB

Probeerde de url van dit nieuws te plaatsen, maar dat schijnt niet te lukken

http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/dekkingsgraden-flink-lager-door-ingreep-dnb

M. van Hout

Na de afleveringen van "Zwarte zwanen" slaat de schrik je om het hart.
Hieruit blijkt dat de pensioenindustrie een grote boevenbende is. Geheimhouding,schimmige constructies, opzettelijk miljarden van ONS geld in de waagschaal stellen, zakkenvullerij, morele verloedering enz.
Ik vind echt dat dhr. Borgdorff moet reageren en e.e.a moet uitleggen.
Gaat hij ons de waarheid vertellen? De geloofwaardigheid van het hele stelsel staat op het spel.
Nu hoor ik dhr Borgdorff net zeggen dat niet vergeten mag worden voor wie je het doet....voor ONS toch?? De premiebetalers.

Aad Kleijweg

Vanavond het volgende deel gezien van Zwarte Zwanen en er erg van geschrokken hoe het hele systeem in elkaar steekt. Mochten er ooit weer premie verhogingen zijn of niet indexeren of zelfs pesioen verlagingen dan ben ik bang dit niet te willen begrijpen na de informatie die ik vanavond heb gezien. OK begrijp best wel dat ik een roepende ben in de woestijn !

G.van Overbeek

Ook de uitzendingen van Zwarte Zwanen gezien.
Niet te geloven wat er allemaal in de zakken van grote jongens verdwijnt.
Dezelfde dag kwam het bericht van de NB. dat de rekenrente is verlaagd en de pensioenen dus weer minder waard zijn. Wel een ongelukkig tijdstip.
In wat voor wereld leven we eigenlijk. Houdt het nu nooit op.

Lemon

Na de 2 Zwarte Zwanen te hebben gezien, weet je dat in een documentaire altijd met beelden wordt gewerkt die de boodschap/misstand etc. moeten versterken. Daarom enigszins ter geruststelling bestaat er ook een andere kant nl wat is uiteindelijk het rendement dat de bureau's met ons pensioengeld hebben behaald. Rendement is resultaat min kosten en als dat ondermaats is kan het pensioenfonds de toevertrouwde gelden in andere handen geven.

Bron: Zwarte Zwanen laat echt belangrijke zaken liggen en lijkt vooral op zoek naar bevestiging van de gedachte dat de financiële sector kwaadaardig is en uit op uw pensioengeld. Wat in de documentaire bijvoorbeeld niet aan bod komt is dat beleggingsresultaten niet als enige van belang zijn voor de pensioenen. Gisteren maakte DNB bekend dat de rekenrente wordt verlaagd. Daardoor zullen de pensioenpremies met 5% stijgen en zal het langer duren voordat pensioenen geïndexeerd kunnen worden. Helaas hebben pensioenfondsen nagelaten zich in te dekken tegen lage rentes
http://daskapital.nl/2015/07/terugkijken_zwarte_zwanen_misb.html

Jannie Groothuis

Ook gekeken naar zwarte zwanen .En vandaag naar mijn PGGM en wat zie ik tot mijn stomme verbazing in mijn pensioenoverzicht van 4-6-2016 tot 4-9-2016 0€ ( wat overigens ook nog eens 4-10 2016 wordt) . In 2013 na veel gereken een overzicht op mijn PGGM met een mooi grafiek en netto en bruto inkomen tot mijn AOW leeftijd te hebben gekregen , toch besloten om nog wat eerder te kunnen genieten van de mogelijkheid om met flexpensioen te gaan. En dan nu zo maar zonder enig bericht of mogelijk om zelf geld te sparen (waar ik overigens mee bezig ben om mijn AOW gat mee te kunnen dichten) hier mee geconfronteerd te worden want wat blijkt het PGGM heeft besloten om de pensioenleeftijd te koppelen aan de AOW leeftijd. Maar na augustus krijgen ik een voorstel om een keuze te maken voor een overbrugging die vervolgens gekort wordt op mijn pensioen voor de"rest" van mijn leven. Sigaar uit eigen doos dus. Op 6-4-2016 word ik 65 jaar bij goede gezondheid hoop ik , maar niet zonder zorgen . En dan 6 maanden zonder inkomsten na 32 jaar er hard voor gewerkt te hebben in de zorgen mijn steentje heb bijgedragen. Bedank PGGM

Bastiaan

Waarom zou die sigaar uit de doos van iemand anders moeten komen?

Bastiaan

jvstempvoort

Nog maar een keer terugkomend op het programma zwarte zwanen.
Uiteraard wordt er rendement gehaald met ons pensioengeld door de zg pensioenbeheerders in Amerika.Maar is het nodig dat mensen miljoenen moeten verdienen, van ons pensioengeld.Zelfs een bedrag van 200miljoen per jaar werd genoemd,dat is toch niet normaal.
Wat met VenD gebeurt is toch ook niet koosjer.En wie ze daar voor op willen laten draaien is de werknemer.Onder het mom van allerlei mooie praatjes die toch niemand begrijpt.
Nee de pensioenwereld is te schimmig en te geheimzinnig.
Persoonlijk ben ik sowieso tegen een bonuscultuur omdat ik vind dat mensen al beloond worden dmv hun (soms te hoog) salaris, en je ziet wat er van komt.
Opvallend was nog dat er mensen van de vakbond aan het woord kwamen die nergens van wisten.
Leken meer voor spek en bonen aanwezig te zijn dan daadwerkelijk iets te kunnen doen en te weten over pensioenen.
Lijkt me goed dat u meneer Borgdorff hier het volgende blog over laat gaan en zelf ook meer kritisch gaat zijn naar de zg beheerders.
Het is wel ons geld waar mee wordt gespeculeerd/gemanipuleerd op een niet zo fraaie manier.Op het randje van de wet.
Maar goed ik ben maar een eenvoudige verzorgster die ze alles kunnen wijsmaken maar ik leg wel het geld in, voor dingen waar ik het niet mee eens ben.
Die me zelfs boos maken omdat dit ook van mijn geld gebeurt.
En ik niet alleen te zien aan de vele reacties hier en in de media.
Dan heb ik het nog niet over de renteverlaging bij DNB maar laat het hier maar bij.

peter kooij

Deze week ook gekeken naar omroep Max. Onze pensioenfonds heeft geld over gemaakt naar een amerikaanse handelsbank en deze doet zaken met Sun Capital investeringsmaatschappij.
Deze laaste heeft Vroom en Dreesman financieel uitgekleed.
Een kennis van mij is vorige week ontslagen bij V/D en nog 400 collega's. De directeur van Sun Capital heeft een salaris van 50 miljoen, waarom doe je zaken met zulke mensen.Onze pensioenfonds moet meer openheid geven en duidelijk aangeven wat de kosten zijn om transparant te ondernemen. Wij allen hebben een verantwoordelijke zorgplicht naar elkaar toe, anders bestaat een democratie niet lang meer. Verder moet de regering de dekkingsgraad los laten omdat fondsen niet met transparante investeringsmaatschappijen in zee gaan.
Maak verder een afspraak met de regering en bouw 50.000 huurwoningen- hoogrendament uitgevoerd. en betaalbaar. Als je de bouw stimuleert geeft veel werkgelegenheid en ben je sociaal in nederland goed bezig met nederlands geld.

P.Thijssen

TRANSPARANTIE ??????
Presentator Cees Grimbergen gaat een vervolg maken op zijn twee onthullende pensioendocumentaires Zwarte Zwanen. De 64-jarige journalist kreeg zoveel reacties dat Omroep Max onmiddellijk nieuwe afleveringen heeft besteld.
Duizenden reacties kwamen er bij Omroep MAX binnen: Via Facebook, Twitter, maar ook op het gastenboek van MAX en op de e-mail van zijn discussieprogramma Hollandse Zaken.

Het doet Grimbergen terugdenken aan de tijd dat hij Rondom 10 presenteerde. ,,Als we controversiële onderwerpen als de multiculturele samenleving bespraken, kwamen er ook wel eens veel reacties binnen. Maar dit slaat echt alles."

Beerput
'Wat gebeurt er met het pensioengeld van u en mij?' is de hoofdvraag van Zwarte Zwanen. Voor Omroep MAX dompelde Grimbergen zich maandenlang onder in de wereld van pensioenfondsen, beleggers en private equity. De zoektocht leidde hem van de ABP-burelen in Heerlen tot het hoofdkantoor van zakenbank Goldman Sachs in New York.

De uitzendingen raken duidelijk een gevoelige snaar. ,,Er gaat een beerput open, mailen veel kijkers," vertelt de presentator. Hij pakt er een paar reacties bij: ,,Jullie lichten tegels op, het is nog erger dan we dachten. Of: Ga door!"

Beurshaaien
De pensioenwereld komt er dan ook niet best af in de documentaires, die een vervolg zijn op Zwarte Zwanen I uit 2013. De titels 'Rijk van uw pensioenpremie' en 'De perverse prikkels blijven' spreken boekdelen. Grimbergen werd er persoonlijk ook niet vrolijk van.

De deur werd meer dan eens voor zijn neus dichtgesmeten. Mag dat bij de beurshaaien van Goldman geen verrassing heten, in eigen land had hij op meer openheid gerekend. ,,Als werknemers dragen wij dagelijks 91 miljoen euro aan pensioenpremies aan de fondsen over, dan lijkt transparantie over hoe dat geld wordt belegd me toch op zijn plaats." Niet dus.

Reputatie
Tijdens één van de recente pensioendialogen van staatssecretaris Klijnsma werd Grimbergen vriendelijk verzocht zijn camera op te bergen. Om een gesprek met Pensioenfonds Wegvervoer te krijgen moest hij vier maanden onderhandelen. En de Pensioenfederatie vroeg zijn leden om alle contacten met de journalist te melden. Volgens de belangenclub 'is de reputatie van de hele sector in het geding.'

Zelf was Grimbergen - die ook columns schrijft voor de Utrechtse editie van het AD - tot voor enkele jaren terug een pensioenleek. Op wat artikelen na die hij begin jaren 90 voor Vrij Nederland schreef, had hij zich nooit in die wereld verdiept. Die lacune is inmiddels gevuld: in Zwarte Zwanen doen pensioendetective Ted Siedle en Michael van Bemmelen, Nederlandse zakenbankier op Wall Street, exact uit de doeken wat er met ons pensioengeld gebeurt en waar er geld aan de strijkstok blijft hangen.

Rommelhypotheken
Grimbergen en zijn team deden ook een duit in het zakje door in Londen en New York juridische documenten boven tafel te halen over wanbeheer van miljarden euro's aan Nederlands pensioengeld door Goldman Sachs tot en met 2009. ,,De aanklachten van beide fondsen blijken veel zwaarder dan tot nu toe gedacht. Goldman, die als één van de boosdoeners van de crisis gelden, werd zelfs van fraude beschuldigd. Ook werden acht hoge managers persoonlijk aangesproken."

Omdat de affaire in beide gevallen werd geschikt met geheimhoudingsclausule, kwamen nauwelijks details naar buiten. ,,Terwijl uit de documenten blijkt dat Goldman bewust rommelhypotheken verkocht aan het ABP en bij Vervoer speculeerde op waardedalingen van financiële producten die het zelf adviseerde."

Cynischer
Geheimhouding of niet, Grimbergen blijft het merkwaardig vinden dat ABP Pensioenfonds Vervoer er zo weinig over prijsgeeft. Terugkijkend is de presentator cynischer geworden. ,,Ik hoopte echt dat het mee zou vallen met de pensioenwereld en ik verfrissende inzichten zou aantreffen," vertelt Grimbergen op zijn werkkamer in Hilversum, vlak naast Studio 23. Niet dus. ,,Helaas is het nog erger dan ik dacht. De pensioenwereld blijft een El Dorado voor lieden die snel geld willen verdienen."

Ondanks de gevonden misstanden wijst hij het huidige pensioenstelsel niet af. ,,Alhoewel ik vaak denk: kap nu met dit systeem vol uitwassen en misstanden. De opeenstapeling van zoveel geld brengt mensen in de pensioenindustrie met een Wall Street-mentaliteit in verleiding. Maar als ik doordenk, zie ik de financiële wereld miljoenen individuele woekerpolissen ontwikkelen, waardoor we uiteindelijk slechter af zijn.''

Het grote succes van Zwarte Zwanen betekent dat Grimbergen opnieuw aan de bak kan. Omroepbaas Jan Slagter heeft hem deze week meteen om twee nieuwe delen gevraagd. ,,Ik wilde daar eigenlijk pas dit najaar aan beginnen, maar dat vindt Jan te laat," glimlacht hij. Uiteraard is Slagters wil wet. ,,Hij vindt dit onderwerp heel belangrijk, bovendien heb ik al materiaal liggen voor nóg een aflevering. Ik ga snel aan de slag."

Inge Nelissen

Beste heer Borgdorff,
vandaag weer een alamerend bericht in de krant dat de dekkingsgraad van de grootste pensieoenfondsen weer dramatisch is gedaald. Het PFZW naar 102%. Doet u mij een plezier en neem eens contact op met Het BPF (bouw pensioen) die zitten altijd met een dekkingsgraad rond de 114%!!!!!. Ook gedurende de crisis!! Wellicht hebben ze een ander beleggingsbeleid waar u nog wat van kan leren. Samengaan zou ook mooi zijn. Misschien kunt u eens uitleggen aan ons hoe dergelijke verschillen mogelijk zijn?

jvstempvoort

Mooi om te zien dat er veel reacties zijn,waarvan sommige prima omschreven.Nu is het tijd om er ook wat aan te doen lijkt me.De vraag is alleen wat.Moeten we dit ons laten blijven welgevallen.Het is natuurlijk een utopie dat we met alle premiebetalers en pensioengerechtigden naar Goldman Sachs gingen om verhaal te halen.Wereldnieuws haal je in elk geval.Maar laten we de macht vooral van GoldmanSachs niet vergeten, die kan echt meer dan wij kunnen vermoeden.Dat vind ik nog het meest beangstigend en dat dit dan ook nog van ons geld gebeurt.Zoals we kunnen lezen op dit blog laat het ons niet los.

Marijke Hauwert

Beste meneer Borgdorff, u leest de overvloed aan terechte reacties en ik ben verbijsterd, werkelijk verbijsterd, dat u blij bent met Jetta Klijnsma.
Ze had heel andere stappen moeten nemen en dan gaat de Ned. Bank bij monde van Klaas Knot er nog dunnetjes overheen. Jaarlijks worden we stelselmatig een stukje leeggeroofd. Zie Zwarte Zwanen en terzijde GoldmanSachs was de bank die de renteswaps regelde om Griekenland de Euro in te rommelen, daar werkte in die periode 2 bekenden Draghi en Monti.
Europa en onze tot 10 jaar geleden bonafide pensioenfondsen is de speeltuin van beleggingsfraudeurs geworden.
De volgende stap van mw. Klijnsma zal zijn, dat zij vindt dat onze pensioenfondsen de armere fondsen in Europa moeten steunen en een deel van de middelen die we misschien nog op de plank hebben liggen, gezellig worden (gejat).

ineke monster

Ik ben het met je eens!!!

ineke monster

OOk hier kan ik me in vinden.

Daan

Het ingelegde pensieongeld bij ouderen heeft al heel lan gerendeerd? Ook weer de greep van het RIJK uit de ABP pot, schzandalig

a.w.faber

Wil niet langer Zwarte Zwanen voeren, Kunt u niet beter gaan beleggen in hypotheken voor u leden? Betaal liever een procent meer rente aan mijn eigen PGGM dan dat het naar onbetrouwbare banken gaat. Met mijn hypotheekrente zou uw rendement omhoog schieten.

jan

Bovenstaande schrijvers geven keurig aan hoe t zit. Niet zoals ons ministerie en directie van t pensioen fonds nu denkt. Overigens jong en oud tegen elkaar uitspelen is ook al niet zo.n nette zaak. Beide hadden t overigens goed kunnen hebben. En pensioenfondsen zouden voldoende dekking hebben als diezelfde overheid geen greep hadden gedaan in de pensioenkassen. Maar daar hoor je ze niet over. Laat ze dat geld maar eens tterugstorten. Jan

T. Meijer

Opnieuw een bericht in de krant dat de "dekkingsgraad" onvoldoende is en dat pensioenen naar beneden moeten en premies omhoog. Hoeveel geld gaat er om in de pensioenwereld?. Iedere maand gaat een groot bedrag van mijn salaris naar het pensioenfonds. En ik moet maar afwachten wat er over blijft. Er wordt onzorgvuldig met ONS geld omgesprongen blijkt uit het programma van omroep MAX
Ik heb met gekrulde tenen naar het programma gekeken van Grimbergen. Het is duidelijk dat de leiding van de pensioenfondsen met schaamteloos gegraai hun zakken vullen.
Zelfs is er sprake van fraude. Schande!! Dhr. Borgdorff vindt het idee van Klijnsma geweldig. Waarom? Waarom mag Grimbergen niet filmen bij mevr. Klijnsma? Wat heeft zij met haar graai vriendjes te verbergen? Ik ben blij dat Grimbergen nog twee afleveringen mag maken dan gaat tenminste de beerput verder open. U hebt heel veel uit te leggen meneer Borgdorff

Gert G

Tsjonge wat ben ik blij met mijn pensioenopbouw bij PFZW, "dacht ik". Zwarte Zwanen laat echter de werkelijke situatie zien.
Beslotenheid, graaien etc. wie is er nog eerlijk in deze wereld.
Voor de toekomst (ik mag nog 7 jaar werken tot 67 jaar) hou ik mijn hart vast wat er straks nog overblijft.
Zeer teleurgesteld in de financiële wereld, en schande dat een pensioenfonds hier ook aan meedoet.
Ruim leven van andermans geld, is overigens ook te zien in dat superdeluxe pand in Zeist.
Het wordt tijd dat het reilen zeilen van de pensioenfondsen eens wordt blootgelegd. Allemaal mooie praatjes meneer Borgdorf, maar ik neem aan dat het met uw pensioen straks vast wel goed zit.

M. van Kessel

Het is schandalig dat na een leven lang te hebben gewerkt, mijn pensioen en dat van iedereen minder en minder wordt. Het is ronduit stelen van ons geld, waar we een leven lang hard voor hebben gesappeld. Volgend jaar mei 2016 word ik 65 jaar en moet daarna nog eens 6 maanden doorwerken. Eerst was het 3 maanden, toen 4, dit jaar 5 en nu sinds eind juni 6 maanden erbij. Ondertussen moet ik het pensioengat zien te vullen, waarvan? Die overbruggingslening is ook niks, want dat moet je weer terugbetalen, dus dan heb je erna nog te weinig. En omdat ik een ex-partner heb die jonger is, moet ik ook nog eens heel lang op dat andere pensioen wachten, omdat mijn ex-partner dus nog langer door moet werken. Waarom krijg ik niet gewoon al mijn pensioenen, als ik met pensioen ga? Het is allemaal te zot voor woorden, straks ben ik 80 en krijg dan pas pensioen van ABP? Maar ik heb er wel aan meegewerkt ook aan dat pensioen. Waarom kan daar geen verandering in komen? Misschien om de pensioenfondsen te spekken van ons geld?! Jongeren hebben geen werk en wij moeten langer doorwerken. Laat jongeren de maanden en de jaren dat wij zouden moeten werken ons werk doen, zodat wij na 50 jaar werken eindelijk met pensioen kunnen. Ons geld, waar wij recht op hebben, is nog steeds ONS GELD, daarom is het om heel eerlijk te zijn STELEN van anderen. Iedere burger gaat hiervoor de cel in, maar kennelijk kunnen de overheid en de pensioenfondsen dat omzeilen?! Kom op allemaal en sta eens op tegen dit beleid!!! Wij zijn de HIPPIE'S van weleer. Toen konden we ook ACTIE voeren en we hebben zoveel verandering en verbetering weten door te voeren. KOM OP!!! Met zijn Allen staan we sterk, want moeten we dit nog langer slikken om straks niet rond te kunnen komen als we met pensioen gaan? Voer Actie met zijn allen!!! Niet alleen via Internet, maar als mensen die staan voor EERLIJKHEID en HET RECHT op een GOED PENSIOEN, omdat we er ZO LANG voor gewerkt hebben. DOE MEE!!! WIE HEEFT een goed IDEE?!

Knorkipje

Gelezen in de Volkskrant, 12 juli 2015: "Bestrijd jeugdwerkloosheid met tijdelijke vut 62-plus." Door: Antonie Kerstholt, econoom en bedrijfsjurist. Zie website van de Volkskrant.

Knorkipje

Verwijzing naar artikel:
http://www.volkskrant.nl/opinie/bestrijd-jeugdwerkloosheid-met-tijdelijke-vut-62-plus~a4099642/

H. de Cocq

Dus de ouderen mogen meer betalen aan het pensioen, terwijl er minder pensioen tegenover staat! En PFZW vind dit manke plan goed van Klijnsma? Onbegrijpelijk!!! Ga u schamen meneer Borgdorff!

Peter de Groot

Zullen we een rechtszaak beginnen tegen deze criminelen. Wie doet mee?

Peter de Groot

Wie nu nog op VVD en PvdA gaan stemmen zijn of masochistisch of hebben een hele dikke plaat voor de kop.

Peter de Groot

Beste meneer Borgdorff, zijn deze woorden u onder dwang ingefluisterd door het dictatoriale neo liberale prutskabinet onder leiding van Pinokkio!

Peter de Groot

De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen

Oftewel...de waarheid vertellen wordt gecensureerd!

Mike

Verbaast mij dat er nog steeds geklaagd wordt over dekkingsgraad, het gaat minder e.d. maar tegelijkertijd heb ik nog niks gehoord over een pensioenfonds wat zelf in de eigen kosten saneert, herstructureert of waar ontslagen zijn gevallen, vreemd toch in tijden waarin we vrijwel allemaal moeten bloeden.

Waar hebben we het in feite over; een spaar/beleggingsrekening met een goede levensverzekering, even simpel gezegd, maar met het huidige systeem moet je ongeveer 100 jaar worden om je geld terug te zien. Maar ja als de verplichting van pensioenopbouw wordt afgeschaft dan hebben de huidige (bijna) pensionado's een probleem, de pensioenverzekeraars en onze "volks" vertegenwoordigers. Het door pensionado's ingelegde geld is volgens mij allang verteerd, het is gewoon 1 grote zeepbel die vroeg of laat een keer lek geprikt word en dan hebben we allemaal een Grieks pensioen. Mijn inziens gaan er dus sowieso slachtoffers vallen, maar als we zo doorgaan geld dat voor iedereen terwijl als je het nu vrij geeft dat niet het geval zou hoeven zijn.

Rienus vermeeren

Er is een ding wat ik niet begrijp.
De ouderen die de pensioenfondsen hebben rijk gemaakt worden gekort en de jeugd die graag een toekomst willen opbouwen studeren langer door omdat ze geen werk krijgen. Ergens klopt het niet je sluit een verzekering af en als je huis in brand staat en er betaald moet worden veranderen we de voorwaarden.
Na 45 jaar pensioen te hebben betaald met het idee ik kan met 60 jaar met de fut veranderen we de fut en werken we tot 65 jaar.
Nu is het voor mij 66 jaar en 8 maanden maar ik heb daar geen vertrouwen in.
Komt er nog bij dat vele ouderen de baan verliezen en dadelijk de laatste opbouw van hun pensioen niet meer kunnen volmaken.
Heb het gevoel dat ik met 62 jaar niet meer gezien wordt en ze liever hebben dat je een hartaanval krijgt en zo niet meer van de pensioen aanspraak kunnen maken.
Als je dit invoert ben je van deze generatie af en is het probleem ook weg.
Voor mij hoeft het allemaal niet meer als je zo door de maatschappij wordt behandeld.
Zwarte zwanen tippen de problemen aan maar je bent gewoon voor je de ogen sluit al niet meer in beeld leven het leven.
met veel afschuw
rienus vermeeren

Mike

Ik werk vanaf mijn 18e en ben nu 45, volgens de huidige berekeningen mag ik met 69 jaar met pensioen en ben dan 51 jaar werkzaam geweest (laten we hopen dat we het halen), mijn vrouw is 5 jaar jonger, die mag tot haar 69e + 6 maanden werken. Mijn generatie zit met een huis met weinig of geen overwaarde, veelal staat men onder water zoals dat zo mooi heet, helaas hebben we niet in de 80'er jaren gekocht. Veelal heeft men meerdere werkgevers met dus meerdere pensioenbreuken in het huidige systeem, zo zit de arbeidsmarkt tegenwoordig in elkaar. De tekorten in de pensioenfondsen worden het hardst verrekend met diegene die momenteel in loondienst zijn. Dus ja er is zeker solidariteit, maar dat heeft ook zijn grenzen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren en zal gaan gebeuren en dat het hele solidariteitssysteem een zeepbel is. Wie zegt dat de jongste generatie dadelijk hier nog toe bereid is en of het überhaupt nog wel draagbaar is? Dan maar nu de rekening zodat die eerlijk verdeeld kan worden, dat is mijn mening. Ik weet dat het wellicht een taboe is en niemand het daar graag over heeft, maar het zal toch een keer moeten worden doorbroken. Ik denk dat de huidige maatregelen een stapje al in die richting gaan, maar het voelt ook als iets willen overeind houden wat niet overeind te houden valt. Hier had iets jaren geleden (lees 80 -90're jaren) al mee moeten gebeuren dan was het voor iedereen wat meer te dragen geweest.

Loek

haha manke plan van klijnsma , mooie woordspeling !over dat mormel van een klijnsma .
Er is trouwens een antie klijnsma site.

anton van der H

Zou het niet wenselijk zijn dat het kabinet zich niet bezighoud met de pensioenen en de pensioenfondsen. Het is geld dat werknemers en hun werkgevers hebben gestort in het fonds. Elke bemoeienis van de overheid heeft altijd nadelen gehad. Eind jaren tachtig werd door de toenmalige regering een greep in de kas gedaan van de pensioenfondsen. Nu zijn de eisen met betrekking tot de buffers aangescherpt, pensioenfondsen moeten meer gelden steken in huisvesting. Wat willen ze nog meer ten laste van de ouderen brengen???

K.N.Fandrei

Ik begrijp niet dat deze regering nog regeert
en vooral de Partij van de Arbeid, die
hebben ons toch verraden en bedrogen.
Ik stem er nooit weer op.

K.N.Fandrei

We kunnen in Nederland met ze allen rijk leven,
maar deze regering steekt liever het geld in het
buitenland en in wind molens die meer geld kosten
dan opbrengen. Alleen de boer die ze heeft wordt
er blij en rijk van.

N.Lamme

Dat zeg ik ook al jaren. De fut afschaffen is de grootste stommiteit wat is ingevoerd door ???
Als de fut was gebleven was er geen werkeloosheid geweest en waren de ouderen niet met een smoes ontslagen .

N.Lamme

Wie neemt het voortouw? wie regelt de acties? Henk Krol hebben ze al bij voorbaat kapot gemaakt.

d.wesselo

dat u zo gek bent van mevr klijnsma ik heb nog nooit zo iemand meegemaakt walgelijk

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff