Pensioenfondsen moeten met hun beleggingen wat meer op het klimaat letten, en wat minder op het rendement. De beleggingen moeten duurzamer. En dat mag zelfs wat kosten. Dat is volgens dagblad Trouw, dat daar onderzoek naar deed, de mening van de meerderheid van de deelnemers en gepensioneerden van verschillende pensioenfondsen.
Trouw concludeert uit het eigen onderzoek dat zes op de tien Nederlanders willen dat hun pensioenfonds stopt met beleggen in steenkool, gas en olie om zo de CO2-uitstoot te beperken. Pensioendeelnemers willen duurzamere beleggingen, zelfs als dat zou leiden tot hogere pensioenpremies of lagere pensioenen. Een nog grotere hekel dan aan fossiele brandstoffen hebben deelnemers aan bedrijven waar sprake is van kinderarbeid en van ondernemingen in de wapen- en tabaksindustrie. Daar moet hun pensioenfonds allemaal van wegblijven, vinden ze.
Twee verantwoordelijkheden
Ons eerste doel bij het beleggen van uw pensioengeld is het realiseren van een goed en betaalbaar pensioen. Tegelijkertijd voelen we ook een bredere verantwoordelijkheid: we willen bijdragen aan een duurzame, houdbare wereld. Dat willen we niet alleen zelf, maar ook onze deelnemers vragen dat van ons. Die twee verantwoordelijkheden gaan prima samen. Want allereerst is voor een goede oude dag geld alleen niet voldoende. Van een goed pensioen wil je genieten in een leefbare wereld. Goed én duurzaam beleggen gaat ook prima samen omdat we ervan overtuigd zijn dat bedrijven die fatsoenlijk met hun omgeving omgaan, op termijn de beste overlevingskansen hebben én vaak de beter geleide bedrijven zijn. En dat betaalt zich vroeg of laat uit.
Financieel en maatschappelijk rendement kunnen op die manier hand in hand gaan. Hoewel uit het onderzoek van Trouw blijkt dat mensen best wat geld over hebben voor duurzamere beleggingen, is dat volgens ons dus niet nodig.
Zwart-wit
We lopen bij PFZW graag voorop op het gebied van duurzaam beleggen. Maar dat betekent niet dat onze wereld zwart-wit is en we alleen maar groene investeringen doen. We beleggen in windmolenparken, maar ook in de reguliere olie- en gasindustrie. De economie draait nog altijd bij de gratie van fossiele brandstoffen. Velen van u koken op gas en rijden nog op diesel of benzine. We spreken oliebedrijven zoals Chevron, Exxon en Shell wel aan op hun gedrag. We hebben ze onlangs opgeroepen meer openheid te geven over de risico’s van klimaatverandering voor hun bedrijfsvoering en over boren in het Noordpoolgebied.
Zelfs op het gebied van de wapenindustrie is de wereld niet zo zwart-wit. We beleggen niet in bedrijven die kernwapens maken of ander omstreden wapentuig zoals landmijnen en clusterbommen. Maar we hebben wel aandelen in sommige andere ondernemingen die wapens produceren. Helaas is er nog geen enkel perspectief dat wapens in deze wereld niet meer nodig zijn. Zolang we onze militairen en politiemensen niet ongewapend op pad willen sturen, zullen er ook wapens gemaakt moeten worden.
Tabak
De tabaksindustrie is een verhaal apart. Veel van onze deelnemers gaven aan dat ze niet wilden dat we daar in beleggen. Ze zijn elke dag bezig met het beter maken van mensen, en tabak maakt mensen ziek. Daar hebben we naar geluisterd en we zijn gestopt met investeringen in deze industrie.
Wilt u meer weten over ons beleggingsbeleid, onze duurzame ambitie en over onze concrete stappen? Hier leest u meer.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW
Ben benieuwd in welke leeftijdscategorie de ondervraagden van TAmbitie rouw zaten. Denk dat mensen die de leeftijd van 60 jaar bereikt hebben daar iets genuanceerder over zullen denken. Je kan makkelijk roepen dat duurzaam beleggen desnoods mag leiden tot hogere premies of lagere pensioenen, als het zover zou gaan denk ik dat er ook veel protesten zullen komen. Op indexeren hoeven we de komende (10?) jaren niet meer te rekenen, dus ieder jaar wordt er al ingeleverd.
De ambitie om duurzaam te beleggen is goed maar mag niet ten koste van het pensioen gaan. De uiteindelijke opbrengst van het pensioen maakt al genoeg mensen onzeker. Alle vertrouwen in PFZW dat men de juiste overwegingen zullen maken.
Geplaatst door: Ben de Waal | 06/05/2015 om 12:01
"De ambitie om duurzaam te beleggen is goed maar mag niet ten koste van het pensioen gaan."
Oftewel, het mag niks kosten.
Jammer.
Er liggen genoeg mogelijkheden waarin duurzaamheid en rendement een gezonde balans hebben.
Groet, Bastiaan
Geplaatst door: Bastiaan | 06/06/2015 om 12:30
Duurzaam beleggen is goed maar het moet wel realistisch zijn.
Met hetgeen ik lees heb ik daar wel vertrouwen in.Mijn persoonlijk belegging is nu al 37 jaar in destijds PGGM nu PFZW.Volgens de regering moet ik nu nog ruim 4 jaar beleggen in mijn pensioen,totaal dus ruim 41 jaar.
Mijn inleg varieerde van 110 gulden in 1978 tot zo'n bijna 300 euro per maand met huidig inkomen.Dat zijn flinke bedragen.Ruim 41 jaar pensioen premie betaald, als ik met pensioen ga. Als pensioenleeftijd niet weer omhoog gaat.Daarnaast vanaf mijn 15e alle andere sociale premies.
Als ik dan eindelijk met pensioen ga heb ik bijna 52 jaar aan het arbeidsproces deelgenomen.Dus ook aan de economie. Noem dit maar als voorbeeld voor veel van mijn leeftijdgenoten, die, vind ik als ze meer dan 50 jaar aan het arbeidsproces hebben deelgenomen wel eens een bonus zouden mogen krijgen.Lijkt me een beter idee dan al die topfunctionarissen waarvan er zijn die gewoon teveel aan salaris krijgen en daarbij ook nog bonussen in ontvangst nemen.Dan heb ik het over de publieke sector, waarvan we nog vrijwel dageljks misstanden lezen in de krant.Ben wel van het beleggen afgedwaald maar ik zie het maar zo dat mijn maandelijkse pensioenpremie mijn belegging is,in het vertrouwen dat dit goed en duurzaam wordt belegd.De rest wilde ik gewoon kwijt.
Geplaatst door: jvstempvoort | 06/08/2015 om 11:25