« Tweerichtingsverkeer | Hoofdmenu | Pensioengerechtigden praten mee in PFZW-bestuur »

09/05/2014

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

A. W

5 september 2014.


De Nationale Pensioendialoog

Staatssecretaris Klijnsma
"Alle meningen tellen", aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Ik zou zeggen, mensen grijp de kans om mee te discussiëren want het gaat om uw pensioen."


Het is niet te geloven en ongelooflijk naïef van de staatssecretaris om te denken dat wij, de wat ouderen niet in staat zijn om hier doorheen te prikken.
De levenservaring heeft ons toch wel een beetje inzicht gegeven in het verschil zien tussen de volwassen wereld en een peuterspeelzaal.
Denkt de staatssecretaris nu werkelijk dat we als burgers geen hersenen hebben?
Onze hersenen zijn de laatste tijd voldoende geprikkeld om een ontwikkeling te volgen van de staatssecretaris, die oud en jong voor de gek houdt.
Wat gaat ze na de moestuinen nu weer verzinnen.
De jongeren en de ouderen leven in een zeer onzekere maatschappij en toekomst.
Jongeren zitten met veel goede kwaliteiten thuis en ouderen moeten straks doorwerken tot ze zeventig zijn. Nu is de zorg met zijn nare consequenties ook niet om over naar huis te schrijven. Ook daar wordt de ouderen in feite verweten dat ze ouder worden, of al oud zijn.
De lafheid van jaren met een slecht beleid heeft de Balkenende norm doen verdwijnen, maar daar is Peter de Grote Balkenende een slimmerik mee geworden. Hij heeft nu geen souffleur meer nodig.
Maar wat vandaag aan het gebeuren is, is niet alleen diefstal plegen van geld waar hard voor gewerkt is, maar het totaal respectloze gedrag ten opzichte van de ouderen. Ten opzichte van veel wat ééns behoorde tot ons sociale land.
De infantiele gedachte van een bank een beeld te laten geven hoe rijk ouderen wel niet zijn, waar bemoeien ze zich mee! het komt de ING natuurlijk goed uit. Want wanneer de bank het moeilijk heeft, springt de regering wel weer bij en dat betalen we uiteraard via de belastingen. Maar dat is nodig om praktijken in uitvoering te kunnen brengen, waarvan ze donders goed weten dat er heel wat wordt geuit bezijden de waarheid is. De privacy is al behoorlijk geschonden.
Nieuwe ontdekkingen in de medische wereld zijn geweldig, maar ook de ouderen hebben recht op goede zorg. OOK OUDEREN ZIJN MENSEN!
En mogen ze van een mager AOW-pensioentje eens een keer bij hun kinderen of kleinkinderen op bezoek?
Mogen ze met de Kerst ook eens wat extra’s?
Stop met die in herhaling vallende opmerkingen van we doen al veel voor de mensen die het minder hebben.
Dat alleen al is een beledigende opmerking.
Dit soort grofheden hoeven niet en het pensioen is en mag niet een onderdeel van de regering zijn. Ze moesten maar eens eerlijker zijn, maar dat schijnt niet mogelijk te zijn in de politiek, want ze zijn er niet voor de burgers maar om goede zelfzorg te geven.
De werkgevers en de werknemers hebben hiervoor betaald en er is geen regering geweest die miljarden hebben ingelegd voor ons pensioen.
Laten ze het geld maar eens nuttiger besteden.
Het fatsoen is totaal gekrompen naar een dieptepunt.
Er is nog zoveel leed wat me blijft bezwaren.
Gelukkig heb ik vandaag heel veel vrolijke mensen ontmoet.
Want wat men nog gaat verzinnen ‘anti ouderen’, die ervoor hebben gezorgd dat er een toekomst was! Ze krijgen veel ouderen niet op de kast.
Ik wens de regering veel succes en een goede oude dag.

AW

Co Veringa

Beste A.W. Complimenten voor je brief!

A. W

Hartelijk dank voor uw reactie.
Ik hoop dat men ooit nog eens goed na gaat denken.

Bastiaan

Ik ben het helemaal niet eens met A.W.

Dat het zwaar weer is in pensioenland, en dat er daarom weinig geld is voor het verhogen van de pensioenen, betekent nog niet dat er geen respect meer voor ouderen is.

In een pensioenfonds dragen werkenden, gepensioneerden en de werkgevers samen de lusten en de lasten.

Dat de ouderen ouder worden, nemen we hen niet kwalijk, maar dit heeft wel financiële consequenties, die we samen moeten dragen.
De levensverwachting over de hele linie is gestegen.
Het pensioenfonds heeft dat netjes in de boeken aangepast, wat een lage dekkingsgraad (ondanks een hoger vermogen) tot gevolg heeft. Vanwege de lage dekkingsgraad kan er niet geïndexeerd worden: dat is de bijdrage die de gepensioneerden leveren om de slechte tijden door te komen. Dat kunnen we van ze vragen, en dat moeten we van ze vragen. De pensioenrechten van de werkenden worden overigens ook niet aangepast, dus tegen de tijd dat zij (eindelijk) met pensioen kunnen, krijgen ze ook minder dan ze gedacht hadden.

Degenen die er het slechtst vanaf komen zijn overigens de jongen (30-). Vanwege de sterke fiscale beperkingen bouwen ze veel minder pensioen op dan de huidige gepensioneerden, en ze betalen daar ook nog eens veel meer voor.
Voor hen is 'vut' en 'prepensioen' iets voor in het museum.

Tot slot nog een opmerking over het idee dat ouderen arm en zwak zouden zijn. De inkomsten en het vermogen van ouderen stijgt al jaren.

Wat mij betreft is het niet meer dan normaal we ook aan de ouderen vragen om bij te dragen; het zou respectloos voor de werkenden als we dat niet zouden doen.

met vriendelijke groet,
Bastiaan

A. W

Reactie op Bastiaan.

Er is sprake van een duidelijke verkeerde inschatting van de situatie.
Het is zeker niet zo dat de jongeren als enige partij benadeeld worden.
Het is nu al zo, dankzij de regering, dat oudere werknemers in het zicht van hun pensioen worden geconfronteerd met een situatie waarin ze na hun 65e ook nog moeten doorwerken.
Deze groep heeft er over het algemeen al bijna veertig jaar werken opzitten.
Tegenwoordig gaat men alleen nog maar uit van cijfertjes waarbij het menselijk aspect steeds meer op de achtergrond is geraakt. Het feit blijft wel dat onverantwoordelijk beheer van reeds ingelegde pensioengelden wordt afgewenteld op de groep mensen die nu van hun zuur verdiende pensioen hopen te kunnen genieten.
Het wanbeleid heeft tot gevolg dat de huidige werknemers waar ook de jongeren onder vallen straks tot hun zeventigste moeten blijven werken terwijl men van overheidswege hartstochtelijk hoopt dat maar zo min mogelijk mensen de uiteindelijke eindstreep mogen halen.

Cijfermatig komt dat de zakelijk ingestelde overheid het beste uit.

Met vriendelijk groet.
A.W.

Co Veringa

Nee beste Bastiaan, Je bent het op voorhand al oneens met gepensioneerden!

Bastiaan

Het is sowieso al een stap vooruit dat erkent wordt dat het pensioenperspectief van de jongeren een stuk slechter is dan dat van ouderen.

Ik was overigens wat verbaasd over het beeld dat ouderen die vlak voor hun pensioen zitten plotseling tot na 65 door zouden moeten werken. Als ik kijk in het jaarverslag PFZW 2013, dan zie ik dat de uittrede leeftijd nog op 63,6 ligt, het gros gaat dus nog steeds met pre-pensioen. Tja, dat zijn 'cijfertjes', maar mijn conclusie is dat de gemiddelde 60+er nog steeds met vervroegd pensioen gaat.

In mijn omgeving zie ik overigens nog steeds veel ouderen die vrolijk met prepensioen gaan; anderen kiezen ervoor om tot AOW leeftijd door te gaan, meestal omdat ze nog veel plezier in hun werk hebben.

Overigens zijn er in de zorg ook nog steeds jongeren die op jonge leeftijd (18 a 20) beginnen met werken, met het perspectief dat nog 50 jaar voor de boeg te hebben.

groet,
Bastiaan

T. Jongen

Beste Bastiaan, werk jij in de gezondheidszorg? Ik wel , al meer dan 40 jaar, als rontgenlaborant, tegenwoordig heet dat MBB-er.Ik kan je vertellen dat het niet gemakkelijk wordt om door te werken tot 66jr en 6 mnd( in mijn geval)en nog langer als de elitiepartij D66 et voor het zeggen krijgt.
Ik maak dan waarschijnlijk foto´s met een rollator! Dus uit pure noodzaak MOET je haast wel met vervroegd pensioen, overigens kun je het misschien begrijpen dat door dat pre pensioen de jongeren ook een kans krijgen om aan het werk te gaan?
Dus ipv dat geleuter met de cijfers die jij noemt, ga eens in de praktijk kijken wat er werkelijk speelt!Doe je ogen open.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff