« Prinsjesdag 2014: het einde van de crisis? | Hoofdmenu | Groeiende euro’s en smeltende ijsjes »

09/26/2014

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

G v d Meij

Beste hr Borgdorff, als trouwe lezer van uw blog, moet mij toch iets van het hart. U heeft het steeds over de lage rente die ervoor zorgt, dat toekomstige generaties de rekening gepresenteerd krijgen als dat zo blijft.Ik leef echter in de veronderstelling, dat Z en W het vermogen wereldwijd belegt en dat die rendementen uitstekent zijn. Verder is het misschien verstandig om eens een artikel te lezen op de site van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen genaamd: Memoires van een actuaris. Graag uw kommentaar.

Joop van Onselen

Hallo Peter Borgdorff,
Via het medium las ik dat de geld beleggingen in Mexico voor een windenergie park stil liggen en tevens dat dit project op een fiasco uitloopt mede dat de plaatselijke protesteerd tegen dit project klopt dit ?

Joop van Onselen

Lemon

Hr Borgdorff, inderdaad "Want wat je leent, moet je ooit weer terugbetalen ". Dat klopt omdat de deelnemers gedurende hun pensioenjaren, hun aan het fonds uitgeleende 'spaargeld' in maandelijkse termijnen terug krijgen.
De deelnemers die langer dan de gemiddelde uitkeringsjaren pensioen ontvangen vormen voor het fonds dan 'oneerbiedig gesproken'een risicofactor.
Dit feit, de lage rentestand en misschien de begerige ogen vd overheid veroorzaken de 'angst' om pas te kunnen indexeren als de dekkingsgraad boven de 127 of 129 komt. U begrijpt dat de huidige pensionado's dan nog vele jaren de rekening moeten betalen, terwijl de overheid ons inmiddels ook dubbel pakt door bv de aftrekposten voor ouderen te verminderen.

Als u 'out of the box' meedenkt kun je het lenen op de kapitaalmarkt en het terugbetalen over x jaren , vergelijken met het in het fonds gestort kapitaal door de deelnemers. Alleen krijgen die laatsten momenteel 'bevroren' bedragen terug.
Het bizarre aan het verhaal is dat het pensioenfonds zelf ook als kapitaalverstrekker(belegger)functioneert en kan zo de te betalen en verdiende rente tegen elkaar wegstrepen.

Hoe je het wendt of keert en door het credo omdat niemand in de toekomst kan kijken wordt er maar opgepot ten koste van de huidige pensioentrekkers'.

A. W

Geachte Lemon,

U schrijft niet in de vorm van: 'Ik zal ze eens wat leren!'
U heeft duidelijk moeite genomen om zich in deze materie te verdiepen.
Dank voor uw eerlijkheid.

R Schoemaker

Beste heer Borgdorff,
Tijdens uw bijdrage in Radar gaf u aan dat ZZPers in de zorg bij het FFZW hun pensioen kunnen opbouwen.
Dit is volgens mij echter aan nogal strakke regels gebonden nl 1) In loondienst gewerkt hebben 2) vrijwel direct na starten als ZZPer vrijwillig deelnemer worden en 3) max 10 jaar. Gelet op het grote aantal zorg ZZPers die niet aan die eisen kunnen voldoen maar wel in de zorg werkzaam zijn vindt ik uw uitlating dus een tikkeltje misleidend.
Het zou m.i een goede zaak zijn om de mogelijkheid van pensioenopbouw bij "ons"pensioenfonds voor iedere ZZPer in de branche vallend onder PFZW open te stellen.Dan praat je echt over solidariteit.

Met een vriendelijke groet,

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff