Het begint u inmiddels misschien te duizelen: deze week werd in Den Haag alweer een pensioenakkoord gesloten. Ditmaal ging het om een akkoord tussen het kabinet Rutte en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
In oktober sneuvelden de pensioenplannen van het kabinet in de Eerste Kamer. Het kabinet wilde onder meer de maximale jaarlijkse pensioenopbouw verlagen. Dat betekent langer doorwerken voor hetzelfde pensioen. Het kabinet stelde dat als de jaarlijkse pensioenopbouw verlaagd wordt, ook de premie omlaag zou kunnen. Dat levert veel voordelen op voor het kabinet: werknemers houden meer loon over, waardoor de belastinginkomsten stijgen. En doordat mensen ook netto geld overhouden, zou dat de economie een stimulans kunnen geven.
Maar de oppositie vreesde dat deze premieverlaging erg onzeker zou zijn. Want daar gaat het kabinet niet over, maar de pensioenfondsen zelf. Ook vond een deel van de oppositie de verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw te fors.
Nieuwe plannen
In het akkoord is nu onder meer afgesproken dat de jaarlijkse pensioenopbouw ietsje minder verlaagd wordt dan in het oorspronkelijke plan de bedoeling was. Bij PFZW was de opbouw de afgelopen periode overigens al wat verlaagd. Wat dat betreft vallen de gevolgen dus waarschijnlijk mee. Maar hoe het precies gaat uitpakken is nog niet helemaal duidelijk, omdat er nog het een en ander moet worden uitgewerkt door het kabinet. Maar we weten nu in ieder geval waar we aan toe zijn met de toegestane maximale pensioenopbouw.
Journaal
Iets anders: gister werd ik geïnterviewd door het NOS Journaal. Het ging over de ontwikkelingen in de economie en de gevolgen daarvan voor pensioenfondsen. In dat interview heb ik opnieuw gezegd dat we bij PFZW hopen de pensioenen volgende jaar een beetje te kunnen verhogen. Omdat we dat hebben afgesproken. Alleen als het écht kan en het zal slechts een kleine verhoging zijn, maar afspraak is afspraak. Eerder deze maand schreef ik daar uitgebreider over.
Mooie dagen
Tot slot wens ik u graag mooie dagen toe, met tijd voor uw familie en geliefden. Zeker ook de mensen die tijdens de kerst doorwerken om te zorgen voor hen die dat nodig hebben, wens ik plezierige dagen en een goed uiteinde. Mijn volgende blog verschijnt op 3 januari.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW
Geachte heer Borgdorff, beste Peter,
in een eerdere reactie heb ik mijn verbazing uitgedrukt over het beleid van pfzw met betrekking tot de indexatie bij fragiel herstel. U gaf aan dat er over dat beleid goed was nagedacht. Kunt u mij uitleggen waarom jullie de keuze hebben gemaakt voor indexatie bij fragiel herstel?
En hoe voorkomt u dat de boel heen en weer jojoot?
groet,
Bastiaan
Geplaatst door: Bastiaan | 12/22/2013 om 14:50
Beste Bastiaan,
maak U zo druk toch niet. Volgens mij moet U nog minstens 25 jaar werken voor U pensioen krijgt!
Zoals het nu gaat zal er ongetwijfeld in die 25 jaar nog heel veel gebeuren. De positie van de instellingen in de gezondheidszorg wordt door bezuinigingen steeds verder aangetast. Vele mennsen en vooral ouderen komen steeds vaker in 'n heel moeilijk situatie te zitten, het komt meer en meer voor dat die mensen bewust steeds minder beroep doen op bv. specialistiche medische hulp omdat bv. voor hun al het eigen risico te hoog is.
Ik heb meer dan 40 jaar in een van de grootste ziekenhuizen van Nederland gewerkt. Voor het ogenblik is het nu al zelfs zo dat ze daar denken aan gedwongen ontslagen. De inkomsten van dit grote ziekenhuis worden immers steeds minder.
Dus door al die bezuinigingen zijn niet alleen de ouderen de duppe, maar welicht de jonge werknemers in de sector nog veel en veel meer!
Het mes snijd immers altijd aan twee kanten. Als het zo verder gaat, gaan vele jonge werknemers, zelfs in deze sector geheel of gedeeltelijk hun baan verliezen. Dat de pensioenen gedeeltelijk geindexeerd worden is voor die jonge werknemers niet het belangrijkste, wel dat ze hun baan kunnen blijven houden. Immers ieder maand moeten ze de huur of hypotheek betalen, alle vaste kosten betalen, en ja zelfs de eigen bijdrage aan het pensioenfonds.
25 jaar is 'n lange tijd, en er zullen zeker tijdens die periode nog talrijke veranderingen plaats vinden, laat ons hopen in positieve zin, maar dat zal zeker niet altijd.
Zelfs de pensioenfondsen geven toe dat ze niet heel ver kunnen vooruit kijken! Dus valt het eerder aan te raden de situatie te bekijken van dit ogenblik en in de hooguit van de heel nabije toekomst, maar zeker niet in de verre toekomst van 20 a 25 jaar of mischien nog meer.
De beste groeten, en een heel goed 2014.
Jerry
Geplaatst door: Jerry Joseph | 12/31/2013 om 11:41