Vorige week was ik op werkbezoek bij de gehandicaptenzorg. Ik mocht een ochtend meedraaien met een team wonen & dagbesteding van de Hartekamp Groep in Duinoord. Dat was een ontroerende en buitengewoon indrukwekkende ervaring.
Ieder jaar probeer ik zeker een paar keer op bezoek te gaan bij zorg- en welzijnsinstellingen. Want voor de mensen die daar elke dag hard aan het werken zijn, regelen wij het pensioen. In het dagelijks leven kom ik die mensen weinig tegen, dus vind ik het belangrijk dat contact door werkbezoeken te onderhouden. Het zijn altijd inspirerende ontmoetingen. Deze keer was wel héél bijzonder.
Duinoord
De dag begon bij Duinoord, een locatie voor wonen en dagbesteding in Bennebroek. De voorzitter van de raad van Bestuur van Hartekamp Jan Bauer en directeur Zorg Hans Jacob ontvingen mij. Zij leiden met de Hartekamp Groep vanuit Haarlem een grote zorginstelling actief in heel Kennemerland, met maar liefst zo’n 70 locaties. In Duinoord mocht ik met het team van zorgmedewerkers het ochtendprogramma meelopen.
Samen met een mevrouw
De aandacht die de medewerkers in Duinoord voor hun cliënten hebben, heeft diepe indruk op me gemaakt. Die indruk werd nog versterkt doordat ik ook zelf een aantal ontroerende ervaringen met cliënten had. Zo mocht ik een vrouw van 40 jaar, met de verstandelijke ontwikkeling van een één-jarig kind, helpen met pap eten. Terwijl ik daar samen met haar zat en haar hielp, voelde ik een bijna fysieke verandering in mijn dagelijkse drukdoenerij. Plotseling, daar samen met die mevrouw, werden mijn dagelijkse beslommeringen volstrekt gerelativeerd. Waar ik normaal gesproken van afspraak naar afspraak ren, had ik op dat moment en op die plek maar één afspraak: met haar. Wij moesten er samen voor zorgen dat ze goed at.
Een goeie dag vandaag
Een ander ontmoeting was met een jongen in een rolstoel, die met zijn lichaam niet veel kon. Hij leek afwezig, reageerde nauwelijks en had zijn hoofd naar beneden gebogen. Maar toen een van de medewerkers van Duinoord met een klein apparaat voorzichtig zijn voet masseerde, kwam hij overeind en reageerde. Zijn begeleiders constateerden: “Hij geeft een goede dag vandaag”. Zij leerden mij klein te kijken. Voor wie niet veel kan, kan een opgetrokken wenkbrauw al veel betekenen, en morgen betekent het bovendien misschien iets anders dan vandaag.
Gemotiveerd
Het bezoek aan Duinoord en een aantal andere locaties van Hartekamp heeft me weer laten zien met hoeveel passie en liefde in de zorg en welzijn wordt gewerkt. Dat motiveert mij keer op keer in mijn eigen werk, omdat ik zo onder de indruk ben van de mensen voor wiens pensioen ik verantwoordelijk ben. En van die mensen leer ik veel. Bijvoorbeeld om klein te kijken.
Peter Borgdorff
Directeur PFZW
Geachte heer Borgdorf, bewonderenswaardig dat u bij de zorg gaat kijken en ook klein kijkt. Hoop dat het kleine kijken niet voor mijn pensioen zal gelden. Ik maak mij ernstig zorgen over mijn opgebouwde pensioen en het gemak waarmee we het hebben over korten etc. Op de een of ander wijze denk ik dat wij in de zorg vaker de pisang zijn dan in andere sectoren, hiernaast vind ik dat PGGM zich meer moet focussen op de core business ipv allerlei zaken welke niet rechtstreeks met pensioenvoorziening te maken hebben. Ook hier klein kijken, is al moeilijk genoeg !!!!!!
Geplaatst door: Carla valentijn | 11/01/2013 om 15:59
Beste heer Borgdorff,
Blijf klein kijken! Durf eens in alle velden te gaan,sla managers-vergaderingen keertje over, praat met mensen die het letterlijke werk uitvoeren! Krijg niet alleen informatie van boven en tussenlagen, als U het regelmatig doet, bijv. Ook in de GGZ, wat mijn hart heeft, zouden beslissingen op beleidsniveau, over leeftijd, percentages en doorwerken wel een genuanceerder komen te liggen.
Dank
Geplaatst door: Hans | 11/02/2013 om 10:46
Beste meneer Borgdorf,
Ik heb met plezier uw verslag gelezen over het bezoek aan één van onze locaties. Het is goed dat iemand van bovenaf eens van onderaf mee kijkt. Erg mooi om te lezen hoe uw ervaring was met primaire levensbehoeften bij onze clienten als bv. eten. Voor u en mij de normaalste zaak van de wereld maar voor onze clienten niet altijd van zelfsprekend. client gericht kijken, blijft iets moois maar is ook lastig gezien de bezuinigingen. Dit vergt soms enige creativiteit van ons, de verzorgende!!
Met vriendelijke groeten, Marion Boerée (medior Richardholkade 7 F&G)
Geplaatst door: marion Boerée | 11/11/2013 om 12:52