« Droge voeten | Hoofdmenu | Bijpraten: een uitnodiging »

03/15/2013

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Smulders A.J.M.

Geachte heer Borgdorff,
U las de bezorgde reacties van een aantal mensen omtrent deelname van pensioenfondsen aan hypotheekverstrekkingen. U wuift die bezorgde reacties weg door aan te geven dat alleen in hypotheken wordt gedaan als er afdoende garanties zijn.
U kunt inmiddels weten wat deze afdoende garanties waard zijn; in Cyprus zijn de garanties voor particuliere spaartegoeden ook al niets meer waard. Natuurlijk stelt onze overheid dat dat voor ons Nederland niet van toepassing is, maar de politiek zegt wel meer en wordt gekenmerkt door neoliberale vooruitzichten.
Van de bankensector hebt u kunnen leren dat zakendoen in vastgoed op een fiasco uitloopt: twee banken hebben dit in korte tijd al laten zien. Deze banken hebben hier geen verstand van. Men had bank moeten blijven, zo valt uit deze ervaring te leren.
De hele bankencrisis laat daarnaast weten dat een behoudend en op zekerheid gericht beleid de meest positieve uitkomst levert.

Conclusie: doe die zaken waarin je goed bent en door de jaren heen hebben laten zien dat je daarin sterk bent. Houdt je ver van die zaken waarin je niet thuis bent. Neem garanties met een grote korrel zout en vertrouw alleen op expertise die jezelf zeker weten hebt.

Kees Zwaan

Beste Peter,

Pensioengeld is er om pensioenen uit te betalen en een Pensioenfonds is geen bank. Een Pensioenfonds is er ook niet om de banken een handje te helpen en hun problemen op te lossen.
Nu hebben Mark en Diederik weer hun oog laten vallen op "reserves" in de Pensioenkassen om het MKB een handje te helpen. De PFZW mag geen verlengstuk van de Politiek zijn.
Als er überhaupt reserves zijn is het heel vreemd dat er wordt gekort op de pensioenen. Peter, hoe denk jij daarover?

Met vriendelijke groet,

Kees Zwaan

Bart Muurling

Beste Peter,

Ik begrijp de twijfel bij veel mensen, maar ik ben het helemaal met je eens. Het gaat niet meer om welvaart maar om welzijn, en dat vind ik helemaal bij Zorg en Welzijn passen. Ik zou graag eens over de mogelijkheden van dit nieuwe denken willen praten. Groet,

Bart Muurling

W.Lagendijk

Geachte Heer Borgdorff.
Pensioen is een kostbaar bezit,waar we zuinig mee moeten omgaan en naar mijn weten doet u dat uistekend. Een mogelijkheid voor een hypotheek zoals eerder genoemd,kan allen naar een deelnemer gaan omdat na pensioenering een mogelijk betalingsprobleem via het pesioen geregeld kan worden.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff