« Honderd keer bloggen en de kosten van pensioen | Hoofdmenu | Nederland – Denemarken: wie is pensioenkampioen? »

10/12/2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

jansje van stempvoort

Prima dat er wordt meegedacht vanuit pfzw maar het is en blijft een sigaar uit eigen doos, hoe je het ook wend of keert.Blijf vinden dat de generatie van rond 60 de dupe is van een regerings regeling waar het pfwz ook niets aan kan doen.Een generatie die veel heeft ingebracht aan premies, vaak vanaf jonge leeftijd, maar die er nu geen vruchten kunnen plukken integendeel ze mogen doorwerken tot 66/67 jaar.Ook niet te begrijpen met de jeugdwerkloosheid en ouderen die niet aan het werk komen.Ik kan daar niet bij.

Kees

fijn dat er ook een sociale verzekeraar is in een redelijk asociaal zwaar beroep hedentendage, top PGGM en laat mensen zelf hun hoogte en ingang van hun pensioen bepalen immers zij zijn diegene die dat kunnen weten, hun fysieke beperkingen al dan niet en als men dat met minder pensioen gaat dan is dat de keuze van de verzekernemer en niet van een overheid die ver van de realiteit van de dag staat. Immers iemand met 65 in de zware zorg straf je met twee jaar verlengen en is voor een werkgever toch vaak een probleem en niet productief zoals men in Den Haag poogt te denken

Ben blij met de policy van PGGM en deze bestuurder

Hannah van Ee

De blog van dhr Borgdorff stel ik zeer op prijs. Openheid en helderheid. Prettig dat mensen contact mogen opnemen over hun mogelijke "AOW-gat".
Toch wil ik Jansje bijvallen.
Inderdaad langer doorwerken kan ik begrijpen, maar niet in deze tijd. Er zijn zoveel werkloze mensen om mij heen, jonge mensen, 40ers en 50+ers. Er is vaak geen werk te vinden. De bedrijven moeten bezuinigen, de bouw ligt stil met alle aanverwante activiteiten.
Laat het een keus worden en geen verplichting met financiële gevolgen.
Ik begrijp dat we met zijn allen moeten bezuinigen, maar op dit moment op deze manier?

charles

wij vernemen zojuist t volgende:

Peter Borgdorff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
“Bij het vorige kwartaalbericht hebben we de zorg uitgesproken dat het wellicht onvermijdelijk zal zijn dat ook wij de pensioenen en de pensioenaanspraken zouden moeten verlagen. Er waren twee zaken die het verschil zouden kunnen maken; een stijgende rente en een aanpassing van de berekening van de rekenrente. De rente is gestegen en er is een andere methode gekozen om de rekenrente te bepalen. Een andere rekenmethode lost niet alle problemen op. Het ging om een meer realistische methode; we moeten ons niet rijk rekenen, maar ook niet arm. Om op koers te blijven van het kortetermijnherstelplan moeten we eind dit jaar een dekkingsgraad hebben van 100,4%. Daar zitten we nu heel dicht bij, maar de komende maanden blijft het spannend. Wij doen er alles aan wat in ons vermogen ligt om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Hopelijk werkt de economie ook mee.”

//hopelijk werkt de economie ook mee. hoe vaak heb ik me de afgelopen tijd aan deze dooddoener geergerd. Er is wel wat meer aan de hand dan 'de economie' die de hoogte van pensioenuitkeringen bepaalt.
Zoals 'de stijgende levensverwachting' ook niet doorslaggevend is in t omhoogschroeven van de AOWleeftijd.
Houd ns op met fabeltjes te vertellen, iedereen ziet dat er door de beleidsmakers in kwestie NIET-onontkoombare KEUZES worden gemaakt!

M.Hauwert

Fijn dat het laatste bericht van de heer Borgdorff alweer achterhaald is, ik lees net dat we waarschijnlijk 100,4% halen en luister naar de radio, Sylvia Kristel overleden en de twee grootste pensioenfondsen gaan toch volgend jaar korten, dat zijn dus denk ik PGGM/PFWZ en APG??
Wat is er aan de hand in NL, de cie Dijkhuizen stelt voor dat alle gepensioneerden meer moeten betalen, de pensioenen gaan toch omlaag. Het is echt te gek voor woorden al die tegensprekende machten, het wordt denk ik toch maar ons tijd, dat wij, die vermaledijde GRIJZE GOLF in opstand komen. Ik ben behoorlijk bij de tijd en heb in zeventig jaar nog nooit zoveel rottigheid, verzoorzaakt door banken en slechte regeringen bij elkaar gezien. Mag ik de pil van Drion in de zorgverzekering, dan kan ik zelf een keus maken.

J.E.Sluimers

Geachte Heer Borgdorff,
Goed dat even werd recht gezet dat de kosten van de pensioen fondsen ruim binnen de marges blijven.We worden in de Media voortdurend opgeschrikt door dit soort kolderieke reken acties. Veel meer zorgen maak ik mij over het volstrekt onzinnige idee dat jongeren straks voor mijn pensioen opdraaien.Wie hebben die 900 miljard(het gezamenlijke pensioen vermogen) eigenlijk bij elkaar gespaard? En wat gebeurt er als die enorme sloot geld door de magische 1000 miljard gaat. ( waarschijnlijk ergens begin 2013) Ik ben niet van potverteren,maar ik weiger te geloven dat minder groei van dit gezamenlijke pensioen vermogen ten faveure van de uit te keren pensioenen en pensioen premies een hals zaak is.Toen in de 80ger jaren de regering krap bij kas zat is er ook ongegeneerd uit de pensioen pot gegraaid(40 miljard gulden!!) Wie zegt me dat wanneer er straks een biljoen in de schappen ligt dat niet weer gebeurd. benieuwd naar uw mening groet J.E Sluimers

Bastiaan

Beste meneer Borgdorff,

vandaag presenteert u de dekkingsgraad over september 2012. Dat deze op 99 staat komt, voor 3 punten door het toepassen van de UFR.
Als ik diezelfde correctie van 3 punten toepas de dekkingsgraden van de maanden januari t/m augustus, is er maar 1 maand die net boven de 100 uitkomt; en dat terwijl de minimale dekkingsgraad toch 105 dient te zijn?

En dan nog iets.
We staren ons de laatste jaren/maanden vooral blind op de nominale dekkingsgraad. Voor jongeren is dit nauwelijks een goede graadmeter, omdat de inflatie niet wordt meegenomen.
De zogenaamde 'reeele dekkingsgraad' wordt nooit gepubliceerd, en die is eigenlijk veel interessanter. Wat is mijn pensioen over 30 jaar nu eigenlijk waard?
Zonder indexering raak ik zomaar 45% van de waarde van mijn pensioen kwijt. (30 jaar lang 2% inflatie niet indexeren)
Het lijkt erop dat ik straks maar de helft krijg van waar ik nu op reken ....

groet,
Bastiaan

Robert van Lieshout-Hendrix

Ik vind het prijzenswaardig dat dhr. Borgdorff e.e.a. toelicht, zowel hier als bij Kassa, maar ben het met de vorige reactie eens dat we een sigaar krijgen uit eigen doos. Ik vind het betreurenswaardig dat ons Pensioenfonds haar mensen die toch de bijna 125 miljard euro´s bij elkaar gespaard hebben door hard werken, zo in de kou blijven staan. De opmerking dat die verantwoordelijkheid bij de politiek ligt, vind ik nergens op slaan. Als pensioenfonds dient er minstens een signaal afgegeven worden naar diezelfde politiek en het zou prettig zijn als ons pensioenfonds een voor de langwerkenden in dit zware maar mooie vak eens een ander geluid lieten horen. Ondertussen mogen wij de 50 jaar werktijd soms volmaken. Vroeger mochten mensen na 40 jaar trouwe dienst stoppen en gaan genieten van de resterende jaren. Nu wordt er zo lijkt het een leuke financiële truc toegepast en nog zitten we niet aan de benodigde dekkingsgraad. Dat lijkt erg onrealistisch. Ik wil niet het goede werk en streven van het pensioenfonds afkeuren of minimaliseren, maar onze toekomst is wel in het geding. Opmerken dat er een mogelijkheid is om het AOWgat op te vullen door een regeling die door mensen zelf betaald wordt is dan erg pijnlijk. Ik zou zeggen, laat uw tanden eens zien bij de politiek meneer Bergdorff en kom voor ons op, want ook uw salaris is mede door ons bij elkaar gebracht, met alle respect. En ik mag toch aannemen dat u ook niet graag daarvan wil inleveren of straks van uw zuurverdiende oude dagcenten!

M.Hauwert

dag Bastiaan, dan zit je in hetzelfde schuitje als wij gepensioneerden, wij hebben ook al jaren geen indexatie ontvangen EN totnutoe wel de pensioenpot gevuld, althans het grootste deel.Ook hebben we aow betaald voor de vorige generatie en de huidige.
We worden allemaal beroofd, lees maar eens goed de berichten over alle financiële kunstjes die worden uitgehaald. Nu weer de commissie Dijkhuizen, die wil dat ouderen dezelfde belastingen gaan betalen als de werkenden, er wordt echter vergeten, dat degenen die werken nog promotie kunnen maken en ouderen alleen maar richting graf gaan, met tussendoor steeds hogere ziektekosten. Ook de jonge ouderen 50plus die nooit meer aan het werk komen zitten in zwaar weer.
Dus Bastiaan ik weet het, je houdt vol dat de jongeren de dupe zijn, maar de redenering klopt niet, gewoon net als ik doen het pensioengat dichten, dan ktijg je nu de volle mep te betalen, nadat je eerst op van alles bespaard hebt>moraal leef nu en geef niet de ouderen de schuld, want we worden beiden gepiepeld.

charles

@ M.Hauwert | 10/18/2012 om 16:38

klopt helemaal,kunnen de PFZW website ontwerpers een negeerknop introduceren dan zet ik onze vrind bastiaan graag onder de negeer. die denkt dat hij iets bijdraagt en komt voortdutend met cijfers - die vaak niet kloppen - echter is net als iedereen gewoon met zn EIGEN belang bezig. Ik heb decennnia lang AOW premie afgedragen, ik laat PGGM/PFZW premieafdracht maar ff buiten beschouwing - en wordt binnen 2 jaar tijd door de overheid eventjes voor 2 (jr) x 12 (mnd) x 900 (p/mnd) bruto GETILD. Kort samengevat er wordt BEZUINIGD ten koste van SPAARTEGOEDEN van n hoop pregepensioneerden, heeft NIETS met stijgende levensverwachting te maken maar ALLES met wegstorten naar EUnoodfondsen en t stutten van ned. banken door de overheid. Als je toch zo graag rekent jongeman, reken dan maar ns uit hoeveel mio dat scheelt over/voor de totale groep gedupeerden en vooral: de KOOPKRACHTEFFECTEN. daar hoor ik hier nl. nooit iemand over.

M.Hauwert

@Charles, bedankt voor de reactie, ik word zo pislink van die egotripperij van Bastiaan, dat ik dat idee van de negeerknop van harte ondersteun.
Maar Bastiaan is alleen irritant, wat te denken van Pikaart met zijn bond, die ongeveer pleit voor een totaal leegplunderen van alle opgebrachte gelden in de fondsen om de jongeren, die godbetert, nog een heel leven bij kunnen verzekeren extra te ondersteunen. Ik begon met werken toen ik 12 was officieus en officieel toen ik 15 was ik ben dankzij avondstudies toch nog goed terechtgekomen, heb mijn hele leven gespaard en als dank krijg je alleen maar gezeik van de jeugd, die begint met werken als ze 26/27 zijn, het woord sparen echt NIET kennen, lenen dat lukt wel.
Toen ik mijn 1e huis kocht had ik meer dan de helft gespaard, geen verdienste maar gezond verstand, nu zijn wij de profiteurs, omdat we een bijna afbetaald huis hebben. Kan de jeugd ook hoor als je leert sparen, kan niet want het leven is te duur. Jeugd Bastiaan ik heb nieuws voor jullie vroeger was het leven relatief duurder en waren er geen subsidies, kon je studeren in eigen tijd zonder bijdrage van het rijk. Ik kan nog wel uren doorgaan maar dit dringt toch niet door tot de jeugd, want zij hebben rechten en de ouderen hebben en HADDEN PLICHTEN.

Bastiaan

Beste mw Hauwert,

in het rapport van de commissie Dijkhuizen wordt ook haarfijn uitgelegd dat zowel het inkomen als het vermogen van de ouderen de afgelopen 10 jaar flink gestegen is.
Het beeld dat ouderen arm, armlastig en zielig zouden zijn klopt niet.

Met Pikaart ben ik het slechts ten dele eens, en egotripperij is kort door de bocht.

Het is nu zaak om de solidariteit niet te zwaar te belasten. Als de jongeren het vertrouwen in het systeem verliezen, dan gaat het er gewoon aan. Het pensioenstelsel heeft alleen toekomst is de jongeren serieus genomen worden, en mee blijven doen.

Bastiaan

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff