« Nu doet u het weer! | Hoofdmenu | Goed nieuws uit Den Haag »

09/20/2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

P.Thijssen

Ook wij betaalden 40 jaar voor de gepnsioneerden van toen, niks mis mee als de jongeren hetzelfde doen.
Het Pensioenfonds bulkt van het geld ondanks alle geklungel met de zgn dekkingsgraad.
Geen bank geeft je momenteel 4 % rente, echter onze belastingdienst hanteerd dit percentage wel nog.
Geen afstempeling en geen premie verhoging in 2013 daar is absoluut geen reden voor te vinden.By the way waar zijn die 50 miljard van het ABP vadertje staat?

Bastiaan

Geachte Heer Borgdorff,

interessante trends die u tevoorschijn tovert. Ik ben wel benieuwd naar de cijfers en aannames die eronder zitten, en naar een opsplitsing (in cohorten) van de 'zittende deelnemers'.
Ook ben ik benieuwd naar de verdeling van het risico onder de oude en nieuwe regeling.
Wellicht dat u (elders op de website?) wat meer details kunt onthullen.

Een debat op basis van feiten lijkt wel heel aantrekkelijk, maar hoe hard zijn de feiten?

groet,
Bastiaan

P.Thijssen

EN MAAR ZEUREN OVER DE REKENRENTE

De Nederlandse pensioenfondsen zijn in 2012 alweer 117 miljard euro rijker geworden!

De fondsen hebben hun totaal bezit dit jaar zien stijgen van 872 naar 989 miljard euro, eind augustus. Maar kan en wil de minister mogelijke kortingen voorkomen?

Vermogen verdubbeld in 10 jaar
De Nederlandse pensioenfondsen, de bedrijfstakpensioenfondsen als het ABP en PFZW en de bedrijfspensioenfondsen als het Philips pensioenfonds zijn nog nooit zo rijk geweest als nu. In 10 jaar tijd is het pensioenvermogen waarover we met z’n allen kunnen beschikken als we met pensioen zijn verdubbeld, van 500 miljard eind 2003 naar nu dus bijna 1000 miljard euro.

Fondsen nog nooit zo rijk als nu
De grootste pensioenfondsen van Nederland maken dit jaar enorme klappers, vooral PFZW (Zorg en Welzijn), PNO en PME knallen door het dak.

Fonds per 1 januari - per 30 augustus + extra vermogen + percentage

ABP - 246 miljard - 271 miljard - + 25 miljard +10%

PFZW - 110,7 miljard - 124,3 miljard + 13,6 miljard +12,3%

PME - 25,8 miljard - 31,3 miljard + 5,5 miljard +21,3%

PNO - 3,4 miljard - 4 miljard + 600 miljoen + 17,9%

charles

de politiek blijkt toch af en toe nog over gezond verstand te beschikken. Staatssecretaris de Kort doet per heden t 'vuile werk' wel voor Kamp, die zich immers als informateur committeert aan een PvdA-VVD kabinet. Het uitruilen met de PvdA is stilaan al begonnen maar dat zegt men natuurlijk niet hardop. Toeval, dat uitsluitsel over mogelijke aanpassingen mbt de rekenrente gepland was na prinsjesdag en de verkiezingen? Nee natuurlijk niet.
PFZW zal nu nog harder aan de bak moeten nu de regelgeving m.b.t. de rekenrente versoepeld is. Harde cijfers en vooral: extrapolaties dus meerjarenplanning m.b.t. kapitaalsinvesteringen, met inbegrip van alle ingebouwde beveiligingsmechanismen om opgebouwd kaitaal te behouden en (beter) te spreiden. En wat ik vooral niet horen wil: de economie zal aan moeten trekken. Veel te vaag. Kom maar ns met iets concreters.

J.Joseph

Beste Heer Borgdorff,


Onder de rubriek "Kunt U beter dan wij?" van deze blog heb ik een heel uitgebreide reactie geveven met berekeningen gesteund op vooruitzichten van het CBS (ik had al eerder 'n berekeing gegeven maar deze is gesteund op cijfers van het CBS). Ik heb deze reacie wat laat geplaatst en denk dat weinig mensen ze gelezen hebben. Lees dit a.u.b. eens goed!
U blijft hardnekkig in de bewering dat de premies omhoog moeten en de pensioenen omlaag, ja het doel van het fonds lijkt niet meer voor de leden zowel jong als oud voor 'n goede pensioenvoorziening te zorgen. Integendeel, het lijkt erop dat het fonds zijn zinnen zet om een zo hoog mogelijk kapitaal op te bouwen die uiteindelijk voor heel andere doelen zal worden gebruikt. Het opgespaarde geld is van de leden en niet van politici of de Nederlandse bank, of zelfs van Europa!
Is het dan toch de bedoeling dat het gros van het geld bij Europa moet terecht komen?
Aan tweedracht tussen jonge deelnemers en gepensioneerden hebben beide groepen niets, die tweedracht kan zelfs gebruikt worden om zowel keer op keer de premies te verhogen alsmede de pensioenen terug te dringen.
Nu zijn gepensioneerden door niet indexeren en welicht door vermindering van pensioenen 'n klein beetje de duppe. Maar uit het verleden blijkt dat regels zelfs in 'n gunstige situatie nooit worden terug gedraaid. Dit betekend dat in de toekomst het pensioen van de jongere leden nog forser omlaag gaat. Is het niet de rekenrente of dekkingsgraad die als reden kan gebruikt worden dan zal er in de toekomst wel een ander onzin factor gevonden worden om de pensioenen op de een of andere wijze terug te dringen. Zo worden de jongeren in de toekomst steeds meer gepakt. Zullen ze in de toekomst het moeten redden met 'n gemiddeld Europees pensioentje (pensioen + AOW tesamen). Komt het gros van het geld, gespaard door zowel jongeren als ouderen uiteindelijk in de Europese pensioen pot terecht?
Volgens mijn berekeningen is zowel verhogen van de premies, als niet indexeren en zeker niet terugdringen van pensioenen niet nodig, nu niet en in de toekomst niet. Integendeel! Nogmaals alles lijkt erop dat we sparen of hebben gespaard voor 'n ander doel dan ons pensioen.
U probeert het mooi te brengen met die blauwe bolletjes, maar helaas de meeste mensen zijn niet zo dom. Lees eens de reacties van bv de Heer P.Thijssen over het toenemende kapitaal van de fondsen. Als U wilt geloofwaardig over te komen dan zult U wel moeten komen met HARDE CIJFERS en niet met loze verhaaltjes. Wat U doet heet op z'n vlaams gezegd "Rond de pot draaien". U hebt het over 'n vaag begrip van b.v. dekkingsgraad, maar 'n wiskundige formule hoe die berekend is hou maar, er bestaan immers zoveel manieren om die te berekenen.
Voor mij lijkt het eerder op 'n samenspel van Nederlandse politici, vakbonden, de Nederlandse bank en zelfs voor 'n groot gedeelte de pensioenfondsen om Europa gewillig te zijn en de pensioenen in Nederland in de toekomst te verlagen tot een algeheel Europees niveau, waar de Nederlanders op 'n ongekende wijze aan moeten inboeten.
Het lijkt me toch 'n logische vraag: "Indien het fonds in problemen is en moet bezuinigen op pensioenuitgaven en de premies omhoog moeten, geef dan geen loze verhaaltjes, maar kom met HARDE CIJFERS!". Voor 'n man met Uw status moet dat toch 'n makkie zijn niet?
Veder, als deelnemer heb ik het recht mijn opgespaarde centen bij het fonds te verdedigen. Ook alle andere deelnemers hebben dat!
Indien dit recht er niet meer is, dan kan fonds maar beter worden stopgezet en dat ieder z'n deel van de ingebrachte centen met de gemiddelde beleggingsopbrengst terug krijgt (voor degenen die reeds met pensioen zijn de ingebrachte centen vermeerderd met de gemiddelde beleggingsopbrengst minus de reeds uitbetaalde pensioenen).

Groetjes

jansje v stempvoort

Hoe komt het dat het pensioenfonds wel bulkt van het geld.Dat is ingebracht door de nu zittende deelnemers, met hun werkgevers.De deelnemers die betaald hebben aan:de generatie van de 70er en de 80er jaren,de vutters, die soms al met 55(vaak niet eens vrijwillig) met pensioen moesten.En natuurlijk ook voor jezelf,want uiteindelijk wil je zelf ook met pensioen.Alleen als je nu bijna 60 bent,heb je echt overal aan meebetaald en wil je nu bv. met vervroegd pensioen, wordt dit steeds minder goed mogelijk en kun/moet je wel doorwerken tot je AOW leeftijd.Dit omdat het naar mijn idee,moeilijk is om 9 maanden financieel te overbruggen.(in 2018)De tijd is te kort om hier met goed fatsoen voor te sparen, met een modaal salaris en stijgende zorg en energiekosten.Dus hoezo komen de zittende deelnemers er het best vanaf zoals de bolletjes laten zien( waar overigens geen cijfers aanhangen)Persoonlijk vind ik dat deze groep er slecht vanaf komt.Wel de lasten gedragen maar geen lusten.

Kirsten

Wat mij opvalt is dat er nergens wordt gemeld dat de Bank of America 2,4 miljard euro schadevergoeding betaalt aan pensioenfonds Zorg en Welzijn. (28-9)Dit is toch wel een hele positieve melding, heer Borgdorff.
Het artikel is te lezen bij de NOS.nl.
http://nos.nl/artikel/423739-fonds-nl-in-miljardenschikking-boa.html

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff