« Ben je belazerd? | Hoofdmenu | Kunt u het beter dan wij? »

08/14/2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Co Veringa

Geachte heer Borgdorff,
Het lijkt wel of u een beetje geiriteerd bent, gezien uw aanhef met "Nog een keer de generaties". Laat ik het u dan ook nog een keer zeggen.
Waarom in het verleden groots verkondigen "Dit is gegarandeerd uw pensioen als u met pensioen bent of gaat", terwijl dat nu niet het geval blijkt te zijn. Als bij ons, uw klanten, altijd bekend was geweest dat korten tot de mogelijkheden behoorde was er misschien nu niet zoveel weerstand geweest. In alle communicatie wordt aangegeven dat het niet indexeren een middel is om slechte tijden op te vangen. Nooit is mij verteld of geschreven dat ook korten tot de mogelijkheden behoorde. Nu is zelfs allebei het geval, al jaren geen indexatie en daar bovenop een korting. Solidariteit vind ik in deze context een lastig begrip. Immers de huidig gepensioneerden hebben voor de welvaart van nu gezorgd, door heel hard te werken. Daar profiteren alle generaties van. Wat betreft uw voorbeeld over de oudere en de jongere stel ik voor: ik krijg gewoon mijn euro, en de jongere collega heeft nog 30 jaar de tijd om het gat tot een euro aan te vullen. En dan kunnen er in die periode ook nog veel betere tijden aanbreken, en komt hij misschien wel op 2 euro uit. Die mag hij dan zelf houden, want ik ben er dan niet meer :-)

lammert meijer

Hoi,
Ook in deze discussie worden mensen tegen elkaar uitgespeeld, alsof er generaties zijn (is m.i. slechts een gedachte die vervangbaar/veranderbaar is). Uit onze gespaarde betalingen zijn meerdere keren onrechtmatige, lees frauduleuze grepen gedaan, bijv. door het kabinet Lubbers, en erna om bedrijven te ...helpen...!! De mensen die dat deden mogen zich ook nu nog verantwoorden wat mij betreft, is iets anders dan be/veroordelen. Erna zien we wel met zijn allen hoe we eea. verbinden, weer heel kunnen laten worden.
Juist het met een boog om datgene wat gedaan/gebeurd is, heenlopen en dan praten over generaties, wat moge daarvan de bedoeling zijn?
Over solidariteit gesproken, wat bedoelt u/jij? Kreten genoeg, laten we liever een dialoog opzetten met het doel het eens te worden over wat we bedoelen met solidariteit. Want ja, wat is goed? Er is zo vaak goed als er mensen zijn. er leven ongeveer 17 miljoen mensen in dit land en zij hebben evenzovele gedachten over dit land. Kortom, een idee om eens te vertellen wat we precies bedoelen met woorden?
Vraag jij je misschien ook regelmatig af waar het geld blijft, naar toe verdwijnt? Suggestie: volg het geld, en je komt er vanzelf. 1 ding, volhouden met zoeken!!
Idee voor 12 sept., van harte aanbevolen: stem SOPN, zie www.sopn.nl Groetend, Lammert Meijer

jansje v stempvoort

Beste hr Borgdorf,
Het lijkt inderdaad of wij ouderen aan het zeuren zijn,maar wij,dan wil ik vooral de generatie van na 1949 noemen, hebben overal aan mee betaald dus solidair geweest! en nu krijgt juist deze generatie het voor de kiezen omdat ze ook wel met hun 60e met pensioen willen, maar nu financieel gezien beter kunnen doorwerken tot na hun 65e.Dit zeker gezien stijgende zorg en energiekosten.En natuurlijk kun je op je 60e stoppen of in deeltijd wat dan ook maar dan is je pensioen lager en dat moet wel op te brengen zijn.Anderzijds moet het ook nog fysiek mogelijk zijn om tot je 66e door te werken omdat dit vooral voor mensen in de zorg die zg aan het bed werken, niet helemaal meer meevalt.
En inderdaad jongeren die al een baan hebben kunnen starten met hun pensioenopbouw waar ze nog voldoende tijd voor hebben.Jammer genoeg zijn er veel die geen baan hebben en geen premie kunnen betalen.
En over solidariteit gesproken is dat in dit geval bij de (europarlementaries) overheid ver te zoeken.Misschien goed om als overheden eens een goed voorbeeld te stellen ipv mensen meer netto te laten krijgen dan dat ze bruto verdienen, omdat er allerlei toelages worden toegekend die te belachelijk voor woorden zijn.En wie betaalt dat allemaal??Uiteraard kunt u als pensioen pfwz niets aan doen maar het verschil is wel zuur en niet te begrijpen als gewoon werkend mens.O ja ze moeten wel tot hun 65e"werken" om een riant pensioen te krijgen waar ze geen cent premie aan betaald hebben.

A. Siebers

Ik hoorde vanochtend dat dit pensioenfonds voor veel geld de boot in is gegaan door het kopen van aandelen Facebook! Leren jullie dan nooit?? Een kind kon toch bedenken dat het kopen van dit soort aandelen hetzelfde is als het kopen van luchtbubbels!!! Daar gaat mijn geld weer....

Petra

Ik moet zeggen dat ik ook met mijn ogen rolde toen ik hoorde dat jullie facebook-aandelen hadden gekocht. De flinke daling van dit aandeel na alle hype vooraf lijkt me niet meer dan logisch. Denk World Online. Wegblijven en anderen hun handen laten branden leek mij de beste optie. Genoeg andere aandelen om in te beleggen toch, aandelen die wel een tastbare achterliggende waarde hebben en ook al hun sporen verdiend hebben op de aandelenmarkt.

Ik ben van 1979, de jongere generatie, en ik betaal graag mee aan het pensioen van de ouderen. Maar daar zit wel een grens aan. Op een gegeven moment kán de jongere generatie het misschien niet meer opbrengen. Dus graag ook wat solidariteit van de ouderen, al snap ik dat er bij hen ook een grens aan zit, aan wat ze kunnen missen. Vaak hebben ouderen natuurlijk geen enkele mogelijkheid meer om nog even ergens wat extra geld te verdienen, moeten ze het echt van hun pensioen hebben. Hen de armoede indrijven is ook mijn bedoeling niet. Ik denk dus dat we er samen uit moeten komen.

Intussen spaar ik ook zelf wat geldvoor de toekomst. Mocht het toch zover komen dat pensioenfondsen stuk gaan, dan heb ik zelf ook nog een appeltje voor de dorst. Het moge duidelijk zijn dat dat geld niet in facebook-aandelen zit...

Karin Kramer

Dhr Borgdorff plaatst wel leuk een blog en men kan zoveel reageren als men wil, maar een reactie van dhr Borgdorff komt er niet. Verder ben ik het helemaal eens met Co Veringa.

R.Kalf

Opheffen van de solidariteit is de dood van de pensioenfondsen. Alleen met solidariteit blijven de pensioenen betaalbaar. De lage rente speelt ons parten. Jaren geleden werd er gerekend met een gemiddelde rente over 30 jaar, als dat nu weer gedaan zou worden was er misschien wel geen probleem met de dekkingsgraad en hoefde er ook niet gekort te worden. Ik begrijp nog steeds niet waarom dat niet meer mocht. Wie weet kan er dan zelfs wel geïndexeerd worden.Pensioenen zijn immers iets van lange adem.

Het zou goed zijn als dat eens een keer duidelijk werd uitgelegd! Ook door de politiek.

kooiman.m@hotmail.com

Godgeklaagd! Weer de boot in met face-book, salaris hetzelfde gebleven (excl. bonussen) meneer Borgdorff?

P.Lemon

De huidige pensionado's komen er nog genadig van af als we auteur H. Oude Nijhuis volgen die in zijn artikel " Hoe jongeren van hun pensioen worden beroofd. 26-10-2011" schreef :

Met de wat misleidende term 'dekkingsgraad' geven pensioenfondsen de verhouding weer tussen hun bezittingen en de nominale verplichtingen. Bij nominale verplichtingen gaat het om pensioenen waarbij NIET (!) voor inflatie gecorrigeerd wordt. Bij een dekkingsgraad van 100 procent kan precies aan de nominale verplichtingen voldaan worden. Een dekkingsgraad van 140 tot 150 procent zou echter nodig zijn om ook voor inflatie te kunnen compenseren. En dat is toch eigenlijk wat de meesten op z'n minst van hun pensioen verwachten.

Bij een nominale dekkingsgraad van 100 procent ligt de 'eerlijke dekkingsgraad' (waarbij ook voor inflatie gecompenseerd kan worden) rond de 70 procent (100/150). Met andere woorden: om in de toekomst ook voor inflatie te kunnen compenseren zou men de pensioenaanspraken - de huidige en de toekomstige - eigenlijk met circa 30 procent moeten korten.
Een zwart scenario als de rekenrente niet minimaal boven het inflatiepeil zal worden gebracht. ( sic.)

Toch kan er minder worden gesomberd want,
In de periode 1946–1955 zijn in ons land 2,4 miljoen kinderen geboren. Hen rekenen we tot de generatie van de babyboomers (CBS) Gemiddeld worden de huidige 65 plussers 19 jaar ouder, zodat rond de 2040 die extra bubbel is verdwenen en dus weer minder een beroep op het fonds zal worden gedaan.

jansje v stempvoort

Voor mij ook nog een keer de generatie, want is het niet zo dat wij voor 25 jaar terug ook de jongere generaties waren.Moest men toe ook al rekening houden met ons als jongere generatie.Nee toen nog niet,we betaalden netjes ons pensioen om er van uit tegaan om na zo'n 40 /45 jaar gewerkt te hebben ook met pensioen te kunnen gaan.Je dacht niet na over ouder of jonger je betaald gewoon( je verplichte) pensioen.Ik wil alleen nog een keer benadrukken dat onze generatie, die blijkbaar zo zeurt.
Betaalt heeft voor: de generatie voor hun, voor de prepensioeners die destijds met 60 ruim met pensioen konden en natuurlijk ook nog voor de eigen generatie.Dat was normaal omdat dit solidair was.Dat wordt door de jongere vaak gemakshalve maar vergeten.Dus kom niet meer aan dat onze generatie niet solidair zou zijn.
Nee waar blijft de solidariteit voor ons, in mijn ogen ver te zoeken.Voor de duidelijkheid ik ben van 1953.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff