« Na heel lang wachten nog steeds geen volledige duidelijkheid | Hoofdmenu | Europa en onze pensioenen »

06/08/2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

EE,lashley

ik ben er ook mee eens om nu samen door deze crisis door te bijten we kunnen nog eten en drink we serven niet van de honger , effe door beiten en wat minder uitgeven , dat is mij mening ,

Nel Berkman

Er overlijden toch ook veel mensen, kijk in streek-en dagbladen,Daar hoor je niemand over!Of is dat ook al "ingecalculeerd"?

J.Joseph

Geachte Heer Peter Borgdorff,

Door fimilaire omstandigheden heb ik nog niet eerder kunnen reageren op uw reactie in het onderdeel "Erin en eruit".
Ik dank U voor deze reactie, maar helaas ik blijf om volgende redenen bij mijn standpunt.
1. U zegt dat het pensioenfonds jong is. Zo jong is het fonds niet meer, het bestaat al meer dan 50 jaar, dus al heel wat van de eerste leden zijn al met pensioen.
Dit betekent dat de verhoudingscurve tussen uit te betalen pensioenen en ontvangen premies al flink aan het afbuigen is. Met kansberekening kan men tot een nagenoeg juiste
voorspelling komen hoe die verhoudingen in de toekomst zullen liggen.
2. U geeft een eenvoudige uitleg over het begrip "dekkingsgraad". U hebt het steeds over de rente, maar ieder normaal persoon weet dat een totale bereking van de dekkingsgraad op heel wat verschillende
manieren berekend han worden, en dat bij die berekeningen heel veel meer factoren 'n rol kunnen spelen dan alleen de rente.
Dus over die dekkingsgraad heb ik de hoogste twijfels.
3. Het totale Nederlandse pensioenvermogen ligt nu op 920 miljard euro. In de rubriek "Na heel lang wachten nog steeds geen volledige duidelijkheid" blijkt dat U meer verwacht had van de politiek.
Ik niet! U hebt het over het verschil tussen de AOW en de pensioenfondsen, kort uitgedrukt is de AOW een korte termijn planning, terwijl de fondsen gebaseerd zijn op lange termijn planning.
Ieder van beiden heeft z'n voor en nadelen. Verder is het zo dat pensioenfondsen moeten luisteren naar die politiek. In 40 jaar kan er heel wat veranderen op maatschappelijk vlak. Er kunnen opbloeingen komen,
maar ook heel diepe dalen, zonder dan nog te spreken van zelfs 'n oorlog al was het alleen maar om energie bronnen die 'n enorme crisis kunnen veroorzaken. Die pot van 920 miljard zal de politiek dan ook niet laten liggen.
Een wet ter aanpassing is gauw genoeg gemaakt, en iedereen zal het pikken want dan zouden er schrijnende tekorten zijn. Ik denk zelfs dat dit eerst of laatst staat te gebeuren. Als U het toch over 'n glazen bol hebt!
De enige juiste aanpak van de politiek zou zijn dat ze de pensioenfondsen de toesteming zouden geven in 'n crisis als deze 'n gedeelte van die grote pot tegebruiken om wel te indexeren. Maar dat zullen ze wel niet doen.
Vele jonge deelnemers zouden hiebij ook bezwaren kunnen hebben, maar ze moeten bedenken als dit zo verder gaat en gepensioneerden er in wezen ieder jaar zo'n 2% op achteruit moeten, wat er dan over 25 jaar nog voor hun overblijft.
Zonder dan nog te spreken over baanverliezen voor jonge mensen te wijten aan de achteruitgang van ouderen. Ik ban het wel eens dat er in goede tijden kan bekeken worden wat er dan extra opzij kan gezet worden voor de jonge
deelnemeres zodat zij ook in de toekomst over 'n goed pensioen kunnen beschikken.
4. Ik ben er wel mee eens dat mensen het niet zo moeten hebben over het salaris van leiding gevenden van pensioenfondsen. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en dient te worden gerespekteerd, maar door dergelijke uitingen
vaart niemand wel. Ook door onderlinge ruzies zal niemand wel varen.
5. Ik moet toegeven dat ik mede door familaire omstandigheden nooit iets tekort zal komen. Maar ik trek me het lot van anderen wel aan en dit zowel van gepensioneerden als jonge deelnemers.
Ik kan me dan ook vaker permiteren in restaurants en andere horeca gelegenheden te komen als de doorsnee Nederlander. Daar merk ik zelfs dat het probleem erg leeft.
Maar wees nou eens eerlijk, de meeste mensen zijn niet zo dom en zien die grote pot van 920 miljard euro wel degelijk liggen, wat er met die pot uiteindelijk zal gebeuren daar hebben ze dan ook hun mening over.

Met vriendelijke groet

Jerry Joseph

jansje v stempvoort

Misschien zullen een aantal het egoistisch vinden maar ik zou graag van mijn pensioen gebruik maken op mijn 60e.Heb dan ook ruim 40 jaar vrijwel fulltime in de ouderenzorg gewerkt(aan het bed)Hoe graag ik dit anders zou willen,omdat ik wel plezier heb in mijn werk.Mijn lijf geeft steeds vaker aan dat het niet meer zo goed wil.Financieel komt me dat slecht uit.Als ik nl door werk tot mijn 65e scheelt me dat ongeveer 800 euro dat vind ik erg veel geld.Dan maar doorgaan met een lijf wat niet meer zo goed wil?Dan zal ik voor mijn werkgever een dure worden omdat ik dan van de ziektewet gebruik zal moeten maken.(eerder niet veel gebruik van hoeven maken) Ik vind dit een beslissing die ik eigenlijk niet zou moeten nemen.Kan ook wat minder werken maar dan is de opbouw minimaal die laatste jaren.
En over solidair gesproken, wij zijn wel van de generatie die ook voor generaties voor ons hebben betaald, dat was heel gewoon.
De AOW wet is er nl nog niet zo heel lang,nl vanaf 1956,dus de generatie van rond de 60 heeft daar een flinke bijdrage aan gedaan zeker gezien er toen veel mensen met 15 jaar al aan het werk gingen.De generatie net boven ons de 65 plussers konden gebruik maken van de vut maar ook daar hebben wij aan meebetaald.Over solidair gesproken.En wat te denken van al de jeugd die niet aan het werk komt, voor een aantal jaren terug moesten ouderen daar voor wijken maar nu moeten ouderen langer doorwerken.Welke 50/55 plussers krijgen nu nog een baan als ze baanloos zijn of krijgen nog een andere baan als ze dit zouden willen.Ik weet het niet precies maar het percentage ligt niet hoog dat weet ik wel.Over een aantal ajren schijnt het zo te zijn dat we arbeidskrachten te kort gaan komen.Dat komt de regering op dit moment wel goed uit om dan ouderen te laten doorwerken.Moet zeggen dat ze voor die tijd nooit zo vooruit hebben gekeken en regeren is vooruit zien zegt men altijd maar volgens mij doet de regering dit alleen als het bij hun uit komt.Laat een werknemer een keuze maken tussen hun 60e en 70e.En schaf dure bonussen af, die krijgt een gewone werknemer ook niet al werkt die nog zo hard.

J.Joseph

Hoog Geachte Mevr. Jansje v Stempvoort,

egoistisch bent U zeker niet, integendeel, U verdient alle lof te krijgen. Als alle mensen in Nederland zoveel hadden bijgedragen aan de maatschappij als U dan zag die maatschappij er veel beter uit.
U hebt jaren lang Uw handen vies gemaakt aan menselijke uitwerpsellen en dergelijke, jaren lang patienten opgetild, gewassen en verzorgd. Maar Uw handen stinken niet. De handen van degenen waardoor U nu dreigt in moeilijkheden te komen stinken wel en blijven ook stinken!
Als die maatschappij het voor U zo moeilijkt maakt, schaam U dan maar niet om voor U de beste finaciele optie te kiezen. U hebt Uw sporen al verdient, en hebt al jarenlang bijgedragen aan alle sociale verplichtingen dus alles wat U van hun vraagt hebt U ruimschoots al meer dan betaald.
Trouwens, U hebt in Uw vak meer dan 40 jaar ervaring en die dagen dat U wel nog op het werk bent kunt U van het hoogste nut zijn voor Uw jongere colega's. Dat kan zelfs de grootste directeur niet want hij kent niets van Uw beroep.
Niemand zal U ooit kunnen verwijten dat U misbruik maakt van voorzieningen. Natuurlijk zijn er personen die misbruik proberen te maken van voorzieningen maar in U geval geld dat zeker niet.
Ik heb heel veel wardering voor U en ook voor mensen die in 'n dergelijke situatie gekomen zijn, want U bent natuurlijk niet de enige. En dat geld voor meerdere beroepen.

Het allerbeste,

Jerry

J.H.I. van de Water

Mijn reactie bestaat eigenlijk uit een vraag.
Kortgeleden werd bekend dat ook mogelijk uw pensioenfonds sterk gaat overwegen om de lopende pensioenen te korten. Nu is er in het onlangs afgesloten lente akkoord afgesproken dat de pensioenleeftijd m.i.v. 01-01-2013 gaat stijgen, voor mij persoonlijke met 5 maanden als ik het goed uitgerekend heb. Nu dan mijn vraag
Als vanaf 01-01 a.s. voor alle werkenden de ingangsdatum van hun pensioen gaat stijgen dan blijft er op termijn toch meer geld in de pensioenkas zitten? Sterker nog we gaan eerst nog langer, dus meer, betalen aan ons pensioen alvorens het te mogen genieten, dan zou het toch niet nodig hoeven zijn om te gaan korten?

Mvrgr.
J. van de Water

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff