« Felle kritiek | Hoofdmenu | Heel veel geld, maar niet genoeg »

03/02/2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Bastiaan

In deze blog wordt netjes uitgelegd dat PFZW goed belegd, met solide resultaten.

Het enige missertje is dat de premie bijdrage tov het belegginsresultaat wordt gemarginaliseerd.

Oordeelt u zelf:

in 2010 betaalde premie: 4.696 MEur
in 2010 Belegingsresultaat: 10.971 MEur
Dat is ongeveer 30% van de inkomsten....

Wat betreft de beleggingskosten, dat is nu inderdaad in balans (0,5%), maar tot 2009 lagen ze op een hoger niveau.

(bron: verkort jaarverslag 2010 http://www.pfzw.nl/Images/11-4156%20PFZW%20Jaarbericht%202010-totaal-03_tcm20-178860.pdf
pagina 7)

Ben het verder wel eens met de hoofdboodschap van deze blog: het is verstandig om als pensioenfonds te beleggen. Bovendien doet pfzw het als belegger goed, met keurige rendementen.
Daar kunt u als particuliere belegger niet aan tippen.

Annie Wassenaar


Ik snap heus wel dat het verhaal over mevrouw Vermeer fictief is.
Maar mijn vraag is wel waarom u het doet voorkomen dat u van iedere deelnemer precies weet wat hij of zij heeft ingelegd ,terwijl dit dus gewwoon niet zo is.
Gaarne uw reactie.

A.G. de Waard

Als de rente de boosdoener is van de te lage dekkingsgraad en niet de zak met geld, dan snap ik niet dat de pensioenfondsen niet ten strijde trekken tegen de regels.
Iedere keer worden er in de politiek thema's gecreëerd om de mensen rijp te maken om geld uit de zak te kloppen.
Neem nu de zorgkosten, deze kosten nemen sneller toe dan de vergrijzing.
En ik hoor alleen maar praten dat de mensen ouder worden, soms 40 jaar zitten te slapen?

mona

de rente is de boosdoener. aha, europa dus. weg met de euro, die brengt ons steeds meer narigheid want de pensioenfondsen raken er ook hun geld aan kwijt. DE GULDEN TERUG svp

nico.vandenberg@versatel.nl

Uit de informatie blijkt dat een substantieel gedeelte van onze pensioenrechten, naast betaalde premies, verkregen worden uit beleggingsresultaten. Dit ondanks terugkerende koersval/-correctie periodes. Bijbehorende risico's en beheerkosten zijn het best te dragen door collectieve regelingen. Ook het belastingregime speelt hierbij een belangrijke rol maar dan moet er niet zoals tot 2004 gedreigd worden met belastingheffingen op te "hoge" reserves. We zien nu de gevaren hiervan beste Gerrit Zalm.
Ook hebben we in die periodes sigaren uit eigen doos gekregen en nu al enkele jaren (nagenoeg) geen indexering.
Vertrouwen in dit soort regelingen is cruciaal en wordt het best gewonnen door een consistent beleid van alle partijen en transparantie in financiering (premie / bel. rendement), beheerkosten en verplichtingen (huidig, ouder worden en reserves (tbv fluctuaties in dekkingsgraad)).
Misschien dat, naast algemene kerncijfers, een nieuw historisch overzicht per deelnemer veel vragen of onjuiste indrukken kan voorkomen. Zo zou dit overzicht, naast pensioengevend salaris, informatie kunnen bevatten over betaalde premies, rechtenopbouw, indexering en eindstand van rechten.
Verneem graag uw reactie

Janah

Inderdaad je kon er op wachten, de eerst roep om de gulden is hier ook doorgedrongen. God zij met ons!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff