Vanochtend maakte De Nederlandsche Bank, de waakhond van de pensioenfondsen, bekend dat 125 pensioenfondsen de pensioenen moeten verlagen. Maar de Bank versoepelde tegelijkertijd de regels een heel klein beetje. Dat laatste lijkt voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn goed nieuws.
Over een kleine twee weken weten we precies wat de stand van zaken bij ons pensioenfonds was op 31 december. Met de versoepeling van de regels die vandaag is aangekondigd, hoeven we bij de berekening van onze dekkingsraad niet uit te gaan van de rente op 31 december, die extreem laag was. In plaats daarvan mogen we de gemiddelde rente gebruiken van de afgelopen drie maanden.
Hogere dekkingsgraad
Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar het betekent dat onze dekkingsgraad een paar procent hoger zal uitvallen. En dat kan, zo verwacht ik, net genoeg zijn om geen harde maatregelen te moeten nemen. Ik verwacht dus dat de pensioenen bij PFZW niet omlaag hoeven. Dat zou fantastisch nieuws zijn voor al onze gepensioneerden en deelnemers. Op 19 januari weten we het zeker.
Nog niet uit de problemen
Vandaag brengt dus goed nieuws. Het lijkt erop dat De Nederlandsche Bank eindelijk luistert naar ons argument dat je geen harde maatregelen moet nemen alleen maar op basis van dagkoersen. We zeggen dat al jaren…
Maar we zijn natuurlijk nog niet uit de problemen. Ook als we net boven de kritische grens uitkomen en een verlaging van de pensioenen niet nodig is, zitten we nog steeds in zwaar economisch weer. Dat blijkt ook uit het feit dat er veel pensioenfondsen zijn die wél genoodzaakt zijn de pensioenen te verlagen. Met al die fondsen, en vooral met hun gepensioneerden en deelnemers, leef ik mee. Ze gaan een lastige tijd tegemoet. En ik realiseer me heel goed dat als wij nu net aan de goede kant van de lijn zitten, dit bij een iets andere aanpak van De Nederlandsche Bank ook anders had kunnen zijn.
Verbetering is nodig
Het komende jaar zal echt verbetering van de economie moeten brengen. Anders zijn maatregelen volgend jaar misschien alsnog nodig. Laten we er het beste van hopen. En behalve hopen doen wij, net als de afgelopen jaren, alles wat we kunnen om te voorkomen dat ingrepen nodig zijn. Daar kunt u nog steeds van op aan.
Peter Borgdorff
Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn
onbegrijpelijk, geen enkele reactie op de hier recentelijk geventileerde kritiek! en maar hameren op de 'noodzaak van een aantrekkende economie'. hoe valt dit nog serieus te nemen?!
Geplaatst door: charles | 01/06/2012 om 14:09
deels neem ik mn reactie van zojuist terug nu ik zie dat er n reactie door hr Bordorff op t vorige blog geplaatst is. lovenswaardig.
Geplaatst door: charles | 01/06/2012 om 14:15
Beste Mr.Borgdorff,
Allereerst bedankt voor Uw reactie. Er is nu in ieder geval geen twijfel dat U onze reacties daadwerkelijk leest.
Wat mij verbaasd en waardoor ik het gevoel heb dat we moeten blijven protesteren tegen de gang van zaken is het feit dat er nu ineens gerekend mag worden met de rentestand over 3 maanden. Mijn verbazing is gebaseerd op het feit dat er blijkbaar wel ruimte is in het beleid. Hoeveel méér ruimte is er eigenlijk nog?
Geplaatst door: H.Rooymans | 01/06/2012 om 19:25
Fijn, dat er eindelijk iets wordt verteld over de dagkoersen waarop alles is gebaseerd. In de media wordt daarover nooit gerept. Misschien eens goed, dat dhr.Borgdorff daar eens wat duidelijkheid over geeft! Meneer leg eens uit in bv. een vraaggesprek hoe dit alles tot stand komt. Waarop alles is gebasserd. Zelf heb ik een econoom als echtgenoot, die kan mij het wel vertellen. Maar andere mensen horen alleen maar: het gaat niet goed! En waarom gaat het niet goed? Nou ja, te veel ouderen! En wij hebben pensioen toch door zelf te werken bijeen gespaard! Het is geen AOW toch???? Nee duidelijk moet worden, naar degene die zelf hiervoor moeten betalen: Het is sinds enige tijd opgelegd door de regering, dat alles is op basis van de actuele (dag) rente. En helaas staat die momenteel laag. Als die hoog zou staan, dan was er geen vuiltje aan de lucht!!!!
Graag wil ik er opnieuw bij vermelden: Waarom is het voor mij een verplichting hieraan deel te nemen. Dit terwijl een ander rommel met mijn geld! Maak het een vrijblijvende keuze!!!
Het is ongeveer hetzelfde aan het worden als de AOW. Wordt ons pensioen soms een vervanging daarvan???
De media is zo ontzettend links georiënteerd. Maar er zijn ook andere mensen in Nederland!
Andere meningen zouden het ook goed doen in de media, misschien eens een positief geluid? Positieve gebeurtenissen zijn er toch ook nog wel!
Geplaatst door: Mevr. J. Vermeulen | 01/07/2012 om 12:33
En dáár slaat H. Rooymans de spijker op zijn kop met zijn opmerking: "Hoeveel méér ruimte is er eigenlijk nog"? Beleid is toch altijd op langere termijn en goed onderbouwd? Hier zie je een beleidsmaatregel ineens (of is hier achter de schermen al veel langer over nagedacht?) vervangen worden door een andere beleidsmaatregel. Is deze beleidswijziging een reactie op kritiek uit de samenleving en is deze samenleving dus toch "machtig" genoeg om bepaald beleid te doorbreken waardoor ander verantwoord beleid in de plaats kan komen? Hoe kan dit nu toch? Is er eigenlijk nog wel iemand die echt weet hoe het moet of zijn we aan een groep beleidsmakers (DNB) overgeleverd die het eigenlijk zelf ook niet meer weten en de ene keer dit zeggen en vervolgens (onder druk van...) weer dat? Dat noem ik dan geen beleid maar anticiperen op de waan van de dag. Pensioenen niet verlagen, indexeren, verhogen, ik vind het allemaal best maar duidelijkheid nog beter. Dus Nederlandse Bank: Welke regels mogen we op termijn van u nog meer tegemoet gaan zien?
Geplaatst door: W. Hendriks | 01/08/2012 om 13:09
Er is maar een positieve reactie mogelijk
Indexeer de pensioenen, want de AOW wordt wel elk jaar geindexeerd.
Voor de banken had men wel geld wat naar Griekenland gaat en wat we nooit meer terugzien,ondanks alle loze kreten van min.de Jager
Geplaatst door: P.Thijssen | 01/08/2012 om 16:24
Het bovenstaande verhaal lijkt er een van opluchting.
Helaas moet ook de heer Bordorff weten voor wat betreft de dekkingsgraad dat de verwachting er niet een kan zijn die echt oplucht! Als je een beetje de madia volgt dan weet je dat de rente waarmee men dit bepaald nog verder is gedaald.
Dus die laatste 3 maanden zal een gemiddelde opleveren van onder de 94. Dan kan de heer Bordorff aankondigen dat het toch te veel tegenvalt en....
Ik vind overigens dat je niet het gemiddelde van 3 maanden moet gebruiken maar tenminste van meer dan een half jaar; het liefst een heel jaar. Je ziet immers die dekkingsgraad in de afgelopen 2 jaar meerdere keren met verschillen tussen pieken en dalen tot 20% heen en weer gaan. Je gebruikt het gegeven immers om jaren vooruit meer dan 10 jaar vooruit te kijken te kijken, dan moet dus m.i het voortschreidend gemiddelde nemen van ca 12 maanden, om daarvoor een gefundeerd besluit over te kunnen nemen. Als je dat doet is het gemiddelde van 12 maanden steeds vrij stabiel gebleven en vooral boven de 100!! Ik vind wat de DNB doet en zegt, blijk geven van onkunde, hoewel ik eerder denk dat meer meer een politieke dan financiele basis voor hun weergave van de feiten is.
Geplaatst door: Paul Sotthewes | 01/08/2012 om 19:13
ik begrijp niet goed waarom niet even een pas op de plaats gemaakt wordt; waarom nu besluitvorming over kortingen,terwijl er in dit jaar een uitwerking komt van het nieuwe pensioenakkoord. Wat betekent dit nieuwe akkord voor het berekenen van de dekkingsgraad ? wat heeft de verhoging van de pesnioenleeftijd voor gevolgen voor de dekkingsgraad ? Overigens, waaarom wordt onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de rente nu met opzet laag gehouden wordt t.b.v de financiele positie van de banken ?
Geplaatst door: john meijers | 01/10/2012 om 23:58