« Een roerig jaar | Hoofdmenu | Die rottige rente »

01/06/2012

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

charles

onbegrijpelijk, geen enkele reactie op de hier recentelijk geventileerde kritiek! en maar hameren op de 'noodzaak van een aantrekkende economie'. hoe valt dit nog serieus te nemen?!

charles

deels neem ik mn reactie van zojuist terug nu ik zie dat er n reactie door hr Bordorff op t vorige blog geplaatst is. lovenswaardig.

H.Rooymans

Beste Mr.Borgdorff,
Allereerst bedankt voor Uw reactie. Er is nu in ieder geval geen twijfel dat U onze reacties daadwerkelijk leest.
Wat mij verbaasd en waardoor ik het gevoel heb dat we moeten blijven protesteren tegen de gang van zaken is het feit dat er nu ineens gerekend mag worden met de rentestand over 3 maanden. Mijn verbazing is gebaseerd op het feit dat er blijkbaar wel ruimte is in het beleid. Hoeveel méér ruimte is er eigenlijk nog?

Mevr. J. Vermeulen


Fijn, dat er eindelijk iets wordt verteld over de dagkoersen waarop alles is gebaseerd. In de media wordt daarover nooit gerept. Misschien eens goed, dat dhr.Borgdorff daar eens wat duidelijkheid over geeft! Meneer leg eens uit in bv. een vraaggesprek hoe dit alles tot stand komt. Waarop alles is gebasserd. Zelf heb ik een econoom als echtgenoot, die kan mij het wel vertellen. Maar andere mensen horen alleen maar: het gaat niet goed! En waarom gaat het niet goed? Nou ja, te veel ouderen! En wij hebben pensioen toch door zelf te werken bijeen gespaard! Het is geen AOW toch???? Nee duidelijk moet worden, naar degene die zelf hiervoor moeten betalen: Het is sinds enige tijd opgelegd door de regering, dat alles is op basis van de actuele (dag) rente. En helaas staat die momenteel laag. Als die hoog zou staan, dan was er geen vuiltje aan de lucht!!!!

Graag wil ik er opnieuw bij vermelden: Waarom is het voor mij een verplichting hieraan deel te nemen. Dit terwijl een ander rommel met mijn geld! Maak het een vrijblijvende keuze!!!
Het is ongeveer hetzelfde aan het worden als de AOW. Wordt ons pensioen soms een vervanging daarvan???
De media is zo ontzettend links georiënteerd. Maar er zijn ook andere mensen in Nederland!
Andere meningen zouden het ook goed doen in de media, misschien eens een positief geluid? Positieve gebeurtenissen zijn er toch ook nog wel!


W. Hendriks

En dáár slaat H. Rooymans de spijker op zijn kop met zijn opmerking: "Hoeveel méér ruimte is er eigenlijk nog"? Beleid is toch altijd op langere termijn en goed onderbouwd? Hier zie je een beleidsmaatregel ineens (of is hier achter de schermen al veel langer over nagedacht?) vervangen worden door een andere beleidsmaatregel. Is deze beleidswijziging een reactie op kritiek uit de samenleving en is deze samenleving dus toch "machtig" genoeg om bepaald beleid te doorbreken waardoor ander verantwoord beleid in de plaats kan komen? Hoe kan dit nu toch? Is er eigenlijk nog wel iemand die echt weet hoe het moet of zijn we aan een groep beleidsmakers (DNB) overgeleverd die het eigenlijk zelf ook niet meer weten en de ene keer dit zeggen en vervolgens (onder druk van...) weer dat? Dat noem ik dan geen beleid maar anticiperen op de waan van de dag. Pensioenen niet verlagen, indexeren, verhogen, ik vind het allemaal best maar duidelijkheid nog beter. Dus Nederlandse Bank: Welke regels mogen we op termijn van u nog meer tegemoet gaan zien?

P.Thijssen

Er is maar een positieve reactie mogelijk
Indexeer de pensioenen, want de AOW wordt wel elk jaar geindexeerd.
Voor de banken had men wel geld wat naar Griekenland gaat en wat we nooit meer terugzien,ondanks alle loze kreten van min.de Jager

Paul Sotthewes

Het bovenstaande verhaal lijkt er een van opluchting.
Helaas moet ook de heer Bordorff weten voor wat betreft de dekkingsgraad dat de verwachting er niet een kan zijn die echt oplucht! Als je een beetje de madia volgt dan weet je dat de rente waarmee men dit bepaald nog verder is gedaald.
Dus die laatste 3 maanden zal een gemiddelde opleveren van onder de 94. Dan kan de heer Bordorff aankondigen dat het toch te veel tegenvalt en....
Ik vind overigens dat je niet het gemiddelde van 3 maanden moet gebruiken maar tenminste van meer dan een half jaar; het liefst een heel jaar. Je ziet immers die dekkingsgraad in de afgelopen 2 jaar meerdere keren met verschillen tussen pieken en dalen tot 20% heen en weer gaan. Je gebruikt het gegeven immers om jaren vooruit meer dan 10 jaar vooruit te kijken te kijken, dan moet dus m.i het voortschreidend gemiddelde nemen van ca 12 maanden, om daarvoor een gefundeerd besluit over te kunnen nemen. Als je dat doet is het gemiddelde van 12 maanden steeds vrij stabiel gebleven en vooral boven de 100!! Ik vind wat de DNB doet en zegt, blijk geven van onkunde, hoewel ik eerder denk dat meer meer een politieke dan financiele basis voor hun weergave van de feiten is.

john meijers

ik begrijp niet goed waarom niet even een pas op de plaats gemaakt wordt; waarom nu besluitvorming over kortingen,terwijl er in dit jaar een uitwerking komt van het nieuwe pensioenakkoord. Wat betekent dit nieuwe akkord voor het berekenen van de dekkingsgraad ? wat heeft de verhoging van de pesnioenleeftijd voor gevolgen voor de dekkingsgraad ? Overigens, waaarom wordt onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de rente nu met opzet laag gehouden wordt t.b.v de financiele positie van de banken ?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Nieuwe column: Kellermanns Kijk

Oud Pensioenfonds Zorg en Welzijn directeur Peter Borgdorff publiceerde elke week een blog om deelnemers op de hoogte te houden over hun pensioen.

PFZW voorzitter Joanne Kellermann heeft het stokje van hem overgenomen en schrijft in Kellermanns Kijk over alles wat speelt in de pensioensector.

Volg de LinkedIn-pagina van PFZW om op de hoogte te blijven van de laatste Kellermanns Kijk.

  LinkedIn: PFZW