« Lichtpuntjes | Hoofdmenu | De prijs van voedsel »

12/16/2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

P.E. Orsel

Een bewering die waarschijnlijk zal worden afgedaan als : begrijpt het ook weer niet!!
In april 2009 was de dekkingsgraad 94% en in de
maand augustus 2010 ook 94%,ook in nov.2011 was de dekkingsgraag 94%.
De beleggingen groeiden in dezelfde periode
alsvolgt: april 2009 72,5 miljard €
aug. 2010 96,5 miljard € = + 33%
nov. 2011 104,9 miljard € = + 8,7%
Een groei van bijna 42% t.o.v. april 2009.
Hoe reëel is de huidige rekenrente?
Hoe reëel is de toegenomen leeftijdsverwachting,
waar al jaren mee werd gerekend?
Snapt U het nog?

Bastiaan

beste heer borgdorff, van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw kleindochter!
Om het pensioen van uw dochter te garanderen : niet indexeren zolang het fonds in onderdekking staat. Zuur voor de gepensioneerden en de bijna gepensioneerden, maar wel zo solidair voor wie nu inlegt om iets over te houden.
Regels zijn regels...

Jan van Oosterhout

Regels zijn regels.....???
Maar wel zuur voor de huidige gepensioneerde. Als de beurzen zich herstellen en de rekenrente omhoog gaat en de dekkingsgraad naar bv 130 gaat, betekent dat ook herstel van achterstallige indexatie.In de tussenliggende jaren heeft de gepensioneerde dan inkomensverlies gehad in tegenstelling tot de werkende die er wel op vooruit is gegaan.
En dan al die verhalen over de toegenomen levensverwachting. Net of iedereen ineens 80 of ouder wordt. In hoeverre wordt er bij de verplichtingen rekening gehouden met de cijfers over personen die eerder overlijden en waaraan dan minder of soms helemaal geen pensioen behoeft te worden uitgekeerd?
Ook ik zal het wel niet goed begrijpen, maar toen mij jaren geleden een waardevast pensioen werd belooft, begreep ik het maar al te goed!

kees winkelaar

Geachte Heer Borgdorff,
Er wordt gevraagd om reakties, maar er komen geen reakties op de reakties,wat heel jammer is!
met vriendelijke groet,
kees winkelaar

Gregor Artz

Van harte gefeliciteerd, mijnheer Borgdorff met de geboorte van uw kleinkind. Geniet ervan.

Geiske

Hartelijk Gefeliciteerd met uw kleindochter. Een waardevol bezit dat je doet beseffen dat we verantwoording voor elkaar dragen.
Succes ermee want ik snap er niks meer van.

Bastiaan

@ jan van oosterhout:

Ook de werkenden zijn de afgelopen jaren er minder op vooruitgegaan dan voorheen: de prijzen stijgen harder dan de lonen, en de pensioenpremies zijn flink gestegen.

Wat betreft de gestegen levensverwachting, daar is de afgelopen jaren voor aangepast.
De nu werkenden betalen daarom nu meer premie; voor hun eigen gestegen levensverwachting, en (heel solidair) voor de gestegen levensverwachting van de reeds gepensioneerden.

U kunt wel roepen dat niet iedereen 80 word, dat klopt, en daar wordt ook in de berekeningen rekening mee gehouden, net als met mensen die voor hun pensioen overlijden.

Tja, we zouden ook kunnen kiezen voor een stelsel waarin ieder voor zich spaart, en je na je 80ste tegen een leeg potje aan zit te kijken. Dat is ook weer zowat...

ten slotte uw waardevaste pensioen. Ook toen al stond er in de regels dat het bestuur beslist over indexatie, en dat indexatie alleen wordt verleent als daar financiele ruimte voor is.
Die ruimte was er jaren lang wel, en nu een paar jaar niet. Jammer. Ook voor de werkenden !

Koenraad Verhagen

Dekkingsgraad
Al jaren volg ik nabij ontwikkelingen in de Microfinancierings sector waar een redelijk, stabiel rendement te behalen valt (3 tot 10 % ) door belegging in prima fondsen die ook goed toezien op het sociaal rendement. De waarde van de fondsen wordt bepaald door de boekwaarde. ( Dus niet de beurs) Graag zou ik een gedeelte van mijn pensioengelden in die sector belegd willen zien. U doet dat al, maar kunt mij mededelen hoeveel dat is, welk % ,en wat u beleid voor de toekomst is ?

Peter Borgdorff

Geachte heer Winkelaar,

U hebt gelijk dat lang niet altijd een reactie van mijn kant komt op alle reacties van lezers. Het ontbreekt mij aan tijd om altijd te antwoorden. Wel lees ik alle reacties. Meestal bundel ik die en kom ik daarop terug in een van mijn latere blogs. Uw input wordt dus wel degelijk gebruikt en zeer gewaardeerd!

Vriendelijke groet,
Peter Borgdorff

W.F. van Wezel

Geachte Heer Borgdorf,
Ik ben een gelukkige opa van 5 kleinkinderen en ben nog in de omstandigheid een full-time baan te hebben. Maar ik word triest om de vooruitzichten van mijn klein kinderen. Is er in het jaar 2073 nog wel pensioen, en is er dan ook nog welvaart (niet voor allen) in Nederland.
Voor mij is alles geregeld met pensioen enzo, maar voor de nu van 1, 3, 4, 6 en 7 jarige kleinkinderen?

Ik hoop het van ganser harte

van Wezel

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff