« Sinterklaas | Hoofdmenu | Opa »

12/12/2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Bastiaan

Een punsgewijze reactie.

Ja, de pensioenen staan onder druk, en dat is niet alleen vervelend voor de gepensioneerden, die het nu al in de portomonee voelen. Ook de werkenden betalen meer, en krijgen daar straks minder voor terug.

De levensverwachting stijgt. Dat klopt, maar daar heeft pfzw de afgelopen jaren al extra reserves voor genomen, en daar hoef nu niet nog extra voor gespaard te worden.

samen. Ja, mooi is dat. Alsof er wat te kiezen valt. Het wordt je in de maag gesplitst....

Ben overigens nog steeds een voorstander van het gevoerde beleid: niet uitbetalen wat er niet is. Dus niet indexeren voor zowel gepensioneerden als werkenden. (ook dat is solidariteit, ook al vinden sommigen van niet).
De gepensioneerden kunnen wel een boel kabaal maken, maar blijkbaar is er in het verleden te weinig betaald, en wat er nu gebeurd is keurig regelementair; wees blij dat er nog niet word gekort.
Het is wel zo solidair als zowel de werkenden (die meer betalen en minder opbouwen) als de gepensioneerden (die minder ontvangen) samen de lasten dragen. O ja, de werkgevers betalen ook meer premie, die zijn dus ook solidair ...

Ben benieuwd er nog iemand een reactie heeft op deze interpretatie van solidariteit

 B J Molan

Even iets heel anders.
veel grote bedrijven en instellingen bedingen
collektieve kortingen bij zorgverzekeraars,
als pfzw.dit ook zou doen voor haar klanten ,was dit een mooie compensatie voor het niet kunnen
indexeren.

J.J.Joseph

Geachte Heer Peter Borgdorff,
Voor de laatste keer, wees nou n's eerlijk, U kunt aanhalen wat U ook maar wilt, maar slechts weinigen geloven U nog! U komt blijkbaar niet onder het gewone Nederlandse volk. U zit als 'n vogeltje in een kooitje en probeert maar wat vrolijk te fluiten. In het werkelijke leven in Nederland hoort men dagelijks praten over het onderwerp Pensioenfondsen, van jong tot oud, van cafe tot zeer intilectuele bijeenkomsten. Mensen met gewoon verstand weten dat er iets grofs mis is op dat gebied! De meesten noemen het zelfs diefstal en dat zowel van jongeren als ouderen.
Hoe lang kunnen U en Uw medecompanen dit nog volhouden?
Mede rekening gehouden dat Uw fonds jaarlijks een overschot heeft van 0,6 keer de ontangen premieinkomsten, en dat de pensioenuitkeringen de laatste jaren amper nog toenemen, moet ik me mij deze visie aansluiten.
Wat is het doel van dit grote opgespaarde, soms zelfs volledig onozel belegd kapitaal? Wat is het doel van die toren hoge pensioenpremies voor jongere werknemers?
Ik hoorde laatst 'n goede versie: "Onze gestorte premies in het pensioenfonds is in wezen uitgesteld loon!". Van dit weet U weinig waar te maken, en dat steeds minder. Want loon wordt nog ieder jaar aangepast aan de index, en dit zelfs bij instellingen die veel en veel minder in kas hebben als Uw fonds, ja zelfs veel en veel minder inkomsten.
Wel vanwwaar het woord "Diefstal"????

Bastiaan

@j.joseph
Wel indexeren =diefstal van de premiebetaler als het fonds in onderdekking staat (dus als de dekkingsgraad<100%).
Ja, de rente is laag. Maar wie garandeerd dat de rente opkorte termijn weer stijgt? Zolang dat niet zo is, hand op de knip!

M. Oskam

Geachte heer Borgdorff,

Prachtige verhalen, maar wanneer is de overgang van mijn pensioen van het CNV naar PGGM nu eens geregeld?
Ik wacht al 2 jaar!!!
En niemand bij uw organisatie kan me verder helpen. Ik weet niet eens wat mijn pensioenaanspraken zijn bij het PGGM!
Uw pensioenplanner kent mij niet eens.
En als ik bel krijg ik als antwoord dat men bezig is en ik maar moet wachten. Wachten tot ik dood ben zeker!
Bah!!!!

charles

wie nu 2 jr is zou een levensverwachting van 91 jr hebben.
ik zou willen weten, meneer Borgdorff, of in die extrapolatie ook de aanhoudende afkalving van ons gezondheidszorgstelsel, het toenemend afknijpen van werknemers middels een fascistoide ziekteverzuimbeleid (in de zorg, meneer borgdorff, want men dient te PRODUCEREN!) en - hoe kunnen we het vergeten - een aanhoudend afnemend pensioen meegenomen zijn?

Wim Rijkenberg

U noemt de stijgende levensverwachting "goed nieuws". Het gegeven op zich is natuurlijk heel mooi, echter het is natuurlijk geen nieuws. Zelfs mensen die de CBS-statistieken over levensverwachting volstrekt niet lezen, weten dat al decennia lang de levensverwachting aan het stijgen is. Dit zijn zaken "die je op je klompen kunt aanvoelen". Waarom heeft uw pensioenfonds niet 2, 4, 6, 8, 10 of meer jaar geleden de berekeningen bijgesteld en actie ondernomen???!!! Hebben uw actuarissen zitten slapen? Waarom is niet veel eerder (doeltreffend) op CBS-ramingen ingegaan?
Het is wat lachwekkend om iets wat u in het verleden (grotendeels) over het hoofd gezien heeft, er nu als lichtpuntje bij te slepen.
NB: de laatste CBS-ramingen geven bovendien een afvlakking van de stijging te zien. Moet u dit dan ook niet als lichtpuntje noemen?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff