« Zin of onzin? | Hoofdmenu | Vier keer de inleg »

11/18/2011

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

P.Thijssen

SP EUROFRACTIE IN BRUSSEL
We hebben er al lang voor gewaarschuwd, maar uit een uitgelekt stuk waar onze eurofractie de hand op heeft weten te leggen, blijkt het nu duidelijk: Brussel heeft het gemunt op ons beste pensioenstelsel ter wereld.

De Europese Commissie wil gaan voorschrijven op welke leeftijd wij met pensioen kunnen gaan. Ik vind het van de gekke dat Brussel mensen in de toekomst volstrekt in het onzekere laat wanneer ze uiteindelijk met pensioen kunnen: geen 65, geen 66, geen 67…, nee een datum die afhankelijk is van hoe oud mensen gemiddeld worden. En wat hebben de laagste inkomens aan een ‘gemiddelde leeftijd’? Zij sterven bijna 7 jaar eerder en betalen dus de prijs.

Zelfs pensioenafspraken die werkgevers en werknemers met elkaar gemaakt hebben in de CAO’s zijn voor Brussel niet heilig. Nationale regeringen moeten de CAO’s gaan openbreken als de pensioenleeftijd - in de ogen van Brussel - te laag is. Er dreigen zelfs Europese wetten te komen om vervroegd uittreden onmogelijk te maken: een verbod op een VUT-regeling. Uitzonderingen, voor mensen met zwaar werk, maakt de Commissie niet.

Tenslotte bevestigt het uitgelekte document dat Brussel ons pensioen ziet als een financieel product waar de markt geld mee kan verdienen. Een grote Europese markt voor privé-pensioenen: ieder voor zich dus. Hier komt de aap uit de mouw: Brussel wil helemaal geen collectief pensioen, zoals de AOW, of een aanvullend pensioen zoals alle werknemers in Nederland nu verplicht moeten hebben. Ook hier is Brussel weer alleen geïnteresseerd in markt, markt, markt en gaat Brussel zich weer bemoeien met zaken waar we zelf over gaan.

Het is mooi dat we de plannen nu al kennen. De Nederlandse regering heeft nog een maand de tijd voordat de Commissie officieel met het stuk naar buiten komt. Ik zeg dan ook tegen Mark Rutte: kom op, mouwen opstropen en ertegenaan. Zorg ervoor dat deze tekst helemaal van tafel gaat. Zorg ervoor dat Nederland zeggenschap blijft houden over ons beste pensioenstelsel ter wereld. We mogen het niet laten gebeuren dat Brussel ons unieke pensioensysteem ruïneert.

Emiel Roemer

Marniks

Ik mis wellicht een stukje over banksparen, een vorm van sparen met een belastingvoordeel. Hiermee kan je (bv ter aanvulling) een aardig kapitaal opbouwen.

w. theunissen

Het is toch van den dolle dat we ons slachtofferen voor " europa " komen we wel lekker in ons hemd te staan. wij maar betalen en zorgen voorde toekomst en het meerendeel mee genieten zonder zich in het verleden dan maar ook ergens druk over te maken hoe het later zou zijn voor ze.
STOPPEN met Euro, terug naar de economische samenwerking en dan een DIKKE PUNT achter deze geldverbrassing. Kijk naar alle subsidies in Afrika!
je lacht je dood. Miljoenen erin, totaal geen effect, ja toch wel de Parken worden 100% duurder de de campsites worden geprivatiseerd en de prijzen ver 1000 voudigd. Wie heeft er hier nog verstand. Voor elke " nieuwe onzin functie " staan er nu 5 personen te niksnutten in een mooi uniformtje. Triest Triest Triest..

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Borgdorff

Peter Borgdorff

Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
‘Ik vind het heel belangrijk om u op de hoogte te houden over uw pensioen. Hoewel ik niet op alle reacties persoonlijk kan ingaan, hoor ik wel graag van u hoe u over bepaalde zaken denkt. Vandaar dit blog dat ik wekelijks zal schrijven en waar u direct op kunt reageren. Uw reactie is van harte welkom!’

Dit is een persoonlijk blog, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen. Meer over de spelregels

  LinkedIn: Peter Borgdorff