Op mijn blog van vorige week over de sombere cijfers heb ik de afgelopen dagen veel reacties ontvangen. Bijna alle reacties waren kritisch, sommige ook boos. Dat begrijp ik goed, want het waren pijnlijke berichten die we vorige week naar buiten brachten.
Vorige week moesten we melden dat de financiële positie van het fonds de afgelopen maanden sterk verslechterd is. Als die situatie niet snel sterk verbetert, kan het in het uiterste geval nodig zijn de pensioenen te verlagen, zo liet ik weten. De reacties die ik daarop kreeg gingen in veel gevallen over de kosten van Pensioenfonds Zorg en Welzijn, over de salarissen van het bestuur en de directie en over de beleggingen van het fonds. Over de meeste onderwerpen schreef ik hier al eerder, maar vanwege het grote aantal reacties doe ik dat nu opnieuw. Daarom vandaag een wat langere blog dan normaal.
Kosten zijn laag
PFZW beheert de pensioenen van meer dan 2,3 miljoen mensen. In 2010 kostte het beheren en uitbetalen van die pensioenen, inclusief alle service, in totaal 120 miljoen euro. Dat klinkt als veel geld, en dat is het ook. Maar om te weten hoeveel precies, is het gebruikelijk die kosten af te zetten tegen de premie die elk jaar binnenkomt. Zo kun je zien hoeveel van de premie op gaat aan kosten. Bij PFZW zijn de totale kosten afgelopen jaar 2,56% van de premie. Het jaar daarvoor was dat 2,67%. Wie zijn pensioen individueel bij een verzekeraar regelt, is al gauw een veelvoud daarvan kwijt. Samen je pensioen regelen betekent dus uiteindelijk meer pensioen voor dezelfde euro.
Kosten van beleggen
De kosten van het vermogensbeheer worden apart berekend. De beleggingen kostten bij PFZW in 2010 ongeveer 0,5% van het totale belegde vermogen. Wie zelf belegt, bijvoorbeeld in een aandelenfonds, is een stuk duurder uit. Ook hier geldt dus: samen je pensioen regelen scheelt een hoop geld.
Kosten voor bestuur
De vergoedingen voor de bestuurders van het fonds staan in ons jaarverslag, dat u hier kunt vinden. Onze bestuursvoorzitter, die van alle bestuursleden het meeste tijd aan zijn bestuurstaken kwijt is, ontving in 2010 voor zijn werk 98.000 euro. De overige bestuursleden kregen gemiddeld 41.643 euro over het hele jaar. Het bestuur krijgt nooit bonussen en de vergoeding is in 2010 niet geïndexeerd, net als de pensioenen. De meeste bestuursleden doen hun werk voor PFZW in de tijd van hun baas. De vergoeding voor de bestuursleden gaat daarom vaak naar hun werkgever, en niet naar henzelf. De vergoedingen die het bestuur ontvangt zijn onvergelijkbaar veel lager dan de bestuursvergoedingen bij bijvoorbeeld banken of verzekeraars.
Bijna alle bestuursleden bouwen ook hun eigen pensioen op bij PFZW. Ze werken immers zelf in de sector. Dat betekent dat ook hun pensioen de afgelopen jaren niet is geïndexeerd. En dat bij een eventuele verlaging van de pensioenen, ook de pensioenen van onze bestuurders omlaag gaan.
Mijn eigen salaris en pensioen
Over mijn eigen salaris schreef ik hier ook al eerder. Ik heb als directeur van het op een na grootste pensioenfonds van Nederland een goed salaris. Mijn salaris bedroeg in 2010 200.000 euro. Daar kwam nog 39.000 aan pensioenkosten en sociale lasten bij voor het fonds. Naast mijn vaste salaris ontvang ik geen bonus. Nogmaals, ik heb een bijzonder goed salaris. Maar ook mijn salaris is onvergelijkbaar met de salarissen die in de rest van de financiële sector betaald worden. Om in de zorgsector te blijven: het ligt ongeveer halverwege tussen het salaris van een verpleegster en dat van de best betaalde medisch specialisten.
Ook mijn eigen pensioen is geregeld bij PFZW. Wat voor u geldt, geldt dus ook voor mij. Mijn pensioen is de afgelopen jaren niet geïndexeerd. En als het in het uiterste geval nodig is de pensioenen te verlagen (we doen wat we kunnen om dat te voorkomen), dan geldt dat natuurlijk ook voor mijn pensioen en dat van mijn medewerkers.
Beleggen voor uw pensioen
Er was de afgelopen dagen ook veel kritiek op de beleggingen van het pensioenfonds. Begrijpelijk, in deze economisch zware tijden. Maar wie de feiten bekijkt, ziet dat terwijl de AEX in de eerste drie kwartalen van dit jaar een verlies liet zien van 18,6%, wij met uw pensioengeld een positief rendement haalden van 1,4%. Dat is op lange termijn niet genoeg, maar het laat wel zien dat we voorzichtig omgaan met uw pensioengeld.
De afgelopen veertig jaar was het rendement gemiddeld per jaar ruim 8%. Dat goede rendement en de lage kosten die we maken, zorgt voor een betaalbaar en goed pensioen. Wie nu met pensioen is en zijn hele leven in de sector heeft gewerkt, krijgt gemiddeld tot ruim vier keer zoveel pensioeneuro’s uitgekeerd dan tijdens het hele leven aan totale premie is ingelegd. Het gaat de laatste tijd minder goed met de pensioenen, maar uw inleg krijgt u dus dubbel en dwars uitbetaald.
Peter Borgdorff
Directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Als voormalig penningmeester van de koepelmaatschap van Meander Medisch Centrum te Amersfoort/Baarn kan ik u meedelen dat noch de chirurgen noch ondergetekende als orthopedisch chirurg in de afgelopen jaren een OMZET heeft gehaald van 239.000 euro. Uw opmerking over uw HONORARIUM als zijnde ergens tussen dat van een verpleegkundige en een chirurg is derhalve absoluut onjuist. Gaarne correctie. Verder lees ik uw blogs altijd met interesse.
Geplaatst door: HGW Vermeer, orthopedisch chirurg (n.p. sinds 1-4-2010) | 10/28/2011 om 20:23
ik ben van mening dat het pensioenfonds uitermate correct onze belangen vertegenwoordigt. Zelf heb ik geen reden tot klagen, ook al zal het pensioen wat verlaagd moeten worden. Laat men proberen die mensen te ontzien, die het qua inkomen het moeilijkst hebben.
Dank voor het sturen van uw berichten.
vr. groet.
Geplaatst door: H.Knol-Buissing | 10/28/2011 om 21:41
U spreekt telkens over een economische crisis. Waarom durft u e waarheid niet te zeggen; het is een financiele crisis en om duidelijker te zijn; een schuldencrisis waaraan uw bedrijf heeft meegedaan door gevaarlijke beleggingen (luchtballonnen) en de premies in verband met die luchtbeleggingsrentees kunst matig laag te houden, ja zelfs terug te betalen aan de werkgevers. U hebt de gepensioneerden gedupeerd en probeert nu de schuld af te wentelen op een crisis die ik 10 jaar geleden al voorspeld heb.U hebt in 2010 bijna een kwart miljoen binnen gesmokkeld. Schande, en ander woord kan ik niet bedenken.
G.Gijzen
Geplaatst door: g,gijzen | 10/28/2011 om 21:42
als oud verpleegkundige heb ik nooit zo'n salaris als u kunnen ontvangen, ik heb 50 jaar in de zorg gewerkt en daarom doet het nu zo'n pijn dat je steeds weer moet inleveren, ook ik had graag het salaris gehad waar u het nu mee doet, vr.gr. e.smit-hendrikse
Geplaatst door: e.smit-hendrikse | 10/29/2011 om 11:35
Sombere berichten, inderdaad. Maar op basis waarvan? Van een korte recente periode? In de loop van dit jaar zelfs waren immers de cijfers gewoon goed (dekkingspercentage boven 110). De dekkingsgraad springt op en neer, dat zou de boodschap moeten zijn. En dat is lastig om beleid op te maken.
Voorzichtigheid is goed, maar paniekerig reageren lijkt mij onverstandig. Uw blog was nogal stevig negatief geschut, en dat voedt het pessimisme. Dat veroorzaakt nog meer negatieve gevoelens
Overigens jammer van die vergelijking verpleegster-chirurg.
Maar zeker dank voor uw verhelderend stukje.
Geplaatst door: J. Adema (gepensioneerd bestuurder/directeur) | 10/29/2011 om 12:17
Mooi dat u zo openhartig bent mbt kosten, vergoedingen en salaris. Dit is zoals het hoort. Gewoon een goed basissalaris (dat mag ook gerust) voor bestuurders en directeuren, zonder extreme bonussen en niet exorbitant. Dat u zelf ook niet indexeert is solidair. Zo hoort het. Bankiers en verzekeraars kunnen een voorbeeld aan u nemen!
Geplaatst door: Hans | 10/29/2011 om 12:26
compliment voor open en correcte berichtgeving
W.Kissels gep.verpleeghuis dir.
Geplaatst door: w.kissels | 10/29/2011 om 16:31
Geachte heer Borgdorff,
net naar Buitenhof gekeken, en wat ik ook al opmerkte bij een enquete van omroep Max, zeiden daarde vertegenwoordigers van de financiele wereld ook......
De AAA-rating van Nederland zorgt ook voor de lage rente-opbrengst van uw obligaties.Dus indirect dragen de gepensioneerden bij aan voordelig lenen van de Nederlandse staat.
Vlgs. Buitenhof gaat het om een bedrag van 400 miljard van de Nederlandse pensioenpot,die daar de dupe van wordt...de helfst van het beheerde kapitaal
DUS WEL IETS ANDERS DAN UW VERHAAL OVER PREMIE_INKOMSTEN EN PENSIOEN_UITBETALINGEN,als uw beleid voor de pensioenen en indexatie, of zelfs pensioenverlaging!!!!!
Dit gedrag veroorzaakt inflatie.....schitterend hoor????
U moet maar eens ten spoedige komen met voorstellen, hoe u de regelgeving aan wil passen,dat die AAA-rating uiteindelijk niet ten nadele van de pensioengerechtigden uitvalt....
Overigens, mooi meegenomen voor het huidige kabinet.....Schitterend.Hoeveel hebben ze daat nu mee verdiend?
Namens de slachtoffers,
Jenny Sandstra
Geplaatst door: Jenny Sandstra | 10/30/2011 om 14:48
ook ik verbaas mij over uw beloning en de legitimering.De verantwoording gaat zeer zeker mank als het gaat over het midden tussen een verpleegkundige en een specialist.Weet u wel wat een verpleegkundige verdient?uw salaris is niet goed: uw salaris( en dat van uw bestuurders) is te hoog.Een relativering en vergelijk met het bankwezen is niet oke:er is beslist geen legitimering voor de salarissen gezien de prestaties van de pensioenfondsen en bankwezen.zowel het bankwezen als de pensioenverzekeraars hebben onvodoende gedaan.uw verantwoording is een afgeleidde: uw hebt te zorgen voor het geld van mensen die het met zeer veel inzet hebben verdiend. Nederigheid in deze zou op zn plaast zijn en dat vertaalt zich in aanpassing van de beloning gezien de prestaties.
Geplaatst door: berry tielbeke | 10/30/2011 om 18:24
HET IS ZONDAG AVOND , IK LEES ALLE INGEKOMEN MAILS OOK DIE VAN U , HELAAS VRAAG IK MIJ AF OF IEMAND MET EEN HEEL GOED INKOMEN WEL VOELT WAT HET IS ALS IK NU NOG MINDER PENSIOEN KRIJG . 29 JAAR IN DE THUISZORG GEWERKT GEEN AUTO,, OP DE FIETS IEDERE DAG 20 KM .
VOELT U MIJN PIJN
Geplaatst door: TRIJNTJE HOITING BAKKER | 10/30/2011 om 19:20
Beste heer Borgdorff, met veel belangstelling lees ik uw wekelijkse rubriek.Volgens mij in open taal en begrijpelijk voor iedereen.Ondanks alle kritiek heb ik toch veel waardering voor de manier waarop PFZW haar deelnemers steeds op een heldere en begrijpelijke en eerlijke manier probeert te informeren.Chapeau !
Ik blijf het allemaal volgen.
Petra Schoenmakers
Geplaatst door: Petra Schoenmakers | 10/31/2011 om 10:30
Compliment voor deze openheid. U geeft antwoord op de vragen die ik inderdaad had en het bevestigt mijn vertrouwen in het pensioenfonds, dat ik verder als jonge professional zeer kritisch volg. Ik ben nog niet helemaal overtuigd of het systeem futureproof is (is transparantie alleen voldoende waarborg voor de toekomstbestendigheid?). Vr. gr.
Geplaatst door: Benjamin | 10/31/2011 om 11:36
Ik waardeer uw openheid. Toch vraag ik nog uw reactie op een aantal zaken:
De kosten/prestatie verhouding vind ik nog erg scheef. Met de huidige lage rentestand is op 10 jaar nog steeds meer dan 4% rente te halen op premies voor mij als particulier. Dit is eerder (veel) hoger geweest. De 210 miljoen kosten + 0.5% vermogensbeheer zouden dus een rendement hierboven moeten opleveren. De vreugde over de 1,4% kan ik daarom niet goed plaatsen.
Ten tweede kun je uitrekenen dat over een dienstverband van 40 jaar ongeveer 100% van een pensioengevend jaarsalaris per werknemer aan kosten wordt gemaakt, excl. vermogensbeheer. Ook kan je redeneren dat dit een werkjaar is. Welke doelen gaat/kunt u stellen om de kosten significant te reduceren, wie zou dat evt. aan het pensioenfonds kunnen opleggen?
Geplaatst door: S. Janssen | 10/31/2011 om 21:34
Hetvolgende bericht werd geplaatst vorige week:
PGGM steunt fonds voor zorginnovaties met 10 miljoen.
"De Alliance for Healthy Aging is een nieuw fonds dat gaat investeren in zorginnovaties. Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM heeft hier 10 miljoen euro in geïnvesteerd vanuit een zorgmandaat van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Dit heeft Martin van Rijn, CEO van PGGM, op 20 oktober in Groningen bekendgemaakt tijdens de conferentie Frailty & Health Care over de maatschappelijke gevolgen van het groeiend aantal kwetsbare ouderen".
Uit het bericht is niet te halen dat dit om een renderende investering zou gaan. Mijns inziens is het enige doel dat het pensioenfonds dient na te streven een zo rendable mogelijk beheer van pensioenpremies van deelnemers. Hierover hebben we recent verontrustende berichten mogen lezen. Het steunen van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen past hier in het geheel niet bij.
Mits ik verder niets mis vind ik dit een volledig ongepaste wijze van het omgaan met onze premies en pensioenen en moeten maatregelen volgen om dit nooit meer te herhalen. Wat is hier aan de hand?
Geplaatst door: S. Janssen | 10/31/2011 om 21:38
Meneer blogs blijft lachen op de foto. Allicht. Het blijft een en al leugen zelfs over chirurgen salarissen. Opdoeken die directie en bestuurders en al die nutteloze managers die alleen maar gezorgd hebben voor dit verlies. In en klein bedrijf kan je de stunts zoals jullie die maken niet veroorloven. Dan ga je failliet en moet je mensen ontslaan. Dus met zo'n verliezen zoals jullie die maken, en dat met andermans centen, allemaal de laan uit en onderbrengen bij bedrijven die het beter doen. Als je nu iets zou zeggen over kosten verlagen, of over je eigen overdreven groot salaris verlagen, maar nee nutteloze uitleg geven over %%. Al die %% opnoemen zegt niets. H. Denis
Geplaatst door: H. Denis | 10/31/2011 om 22:40
Ik ben van mening dat u uw uiterste best doet om de leden te informeren over de stand van zaken. Ook de mogelijke tegenvallers, zoals afboeking etc. De dekkingsgraad wordt erg vertroebeld door de rekenrente die veel te laag is. Bij normale rente komt de dekkingsgraad mogelijk op 120. Wel vind ik dat veel pensioengerechtigden in het verleden te mooie pensioenen hebben mogen ontvangen, zeker bij het ABP. De 57 plus regeling was veel te ruimhartig. Maar met geld van de staat is het makkelijk geld uitdelen. Hopelijk is dat bij PFZW niet zo.Aan de beleggingen ligt het dus niet al kan het hier en daar misschien wel beter.
Geplaatst door: Peter Smit | 11/02/2011 om 13:10
Ik ben in september 2008 met de OBU gegaan en had jaren terug al maatregelen getroffen door een beleggingsfonds te openen en hier dan de vruchten vav te kunnen gaan plukkenin 2008, dus mooi niet alles zakte in elkaar en hield net de helft van mijn fonds over.
Mijn OBU is van die tijd af ook niet meer geindexeerd en loop dus sinds 2008 flink achter op het bedrijfsleven en dat wordt procents gewijs
steeds meer.
En zo zitten alle pensioen-en OBU mensen
DOOR WIE WORDEN WIJ NU GEHOLPEN ,WIE steekt er zijn NEK voor ons uit?
Graag hier een antwoord op
Geplaatst door: Mc v Overdijk | 11/03/2011 om 15:48